Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Νέα μελέτη έδειξε ότι η βιταμίνη D αποτρέπει τη μόλυνση και τον θάνατο από COVID-19

από  

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και το Τμήμα Υγείας Βετεράνων διεξήγαγαν μια μεγάλης κλίμακας φαρμακοεπιδημιολογική μελέτη της συσχέτισης μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 και D2 και της πιθανότητας μόλυνσης από COVID-19 και θνησιμότητας.

«Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει από καιρό συσχετιστεί με μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε ιογενή λοίμωξη. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D…αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από την COVID-19», έγραψαν οι ερευνητές.

Στη μελέτη συμμετείχε μεγάλος πληθυσμός βετεράνων: 220.265 ασθενείς που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D3 πριν και κατά τη διάρκεια της «πανδημίας», 34.710 ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη D2 και 407.860 ασθενείς που ήταν χωρίς θεραπεία.

Όσοι έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D2 είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, ενώ εκείνοι που έπαιρναν βιταμίνη D3 είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο. Σημειωτέον, ότι

η βιταμίνη D2 είναι μια φυτική εκδοχή της βιταμίνης D και δεν τη συνιστώ. Ο θάνατος από την COVID-19 ήταν επίσης χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που έπαιρναν βιταμίνη D – 33% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που λάμβαναν βιταμίνη D3 και 25% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που λάμβαναν βιταμίνη D2.

Οι βετεράνοι έπαιρναν διάφορες δόσεις βιταμίνης D, που κυμαίνονταν από 20 IU που είναι απολύτως άχρηστες και δεν διαφέρουν από το εικονικό φάρμακο (placebo), έως 50.000 IU. Όσοι έπαιρναν υψηλότερες δόσεις είχαν μεγαλύτερα οφέλη από εκείνους που έπαιρναν χαμηλότερες δόσεις. Επιπλέον, οι βετεράνοι με πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (μεταξύ μηδέν και 19 ng/ml) είχαν τη μεγαλύτερη μείωση στη μόλυνση από COVID-19 μετά τη λήψη συμπληρωμάτων.

«Σε απάντηση σε αυτά τα ευρήματα, οι γιατροί μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνταγογραφούν τακτικά βιταμίνη D3 σε ασθενείς με ανεπαρκή επίπεδα για να τους προστατεύσουν από τη μόλυνση από COVID-19 και τη σχετική θνησιμότητα. Η δόση των 50.000 IU μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη», σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι μαύροι βετεράνοι είχαν επίσης μεγαλύτερες μειώσεις στον κίνδυνο COVID-19 (μείωση 29%) μετά τη λήψη συμπληρωμάτων από τους λευκούς βετεράνους (μείωση 18%). «Ως ασφαλής, ευρέως διαθέσιμη και οικονομικά προσιτή θεραπεία, η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας της πανδημίας COVID-19», κατέληξαν οι ερευνητές.

Όταν οι ερευνητές έκαναν προέκταση των ευρημάτων τους για τη βιταμίνη D σε ολόκληρο τον πληθυσμό των ΗΠΑ το 2020, βρήκαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη D3 θα είχε αποτρέψει 4 εκατομμύρια περιπτώσεις COVID-19 και 116.000 θανάτους.

Ακόμη και αν εφαρμοστούν τα δεδομένα στο Τμήμα Διοίκησης Βετεράνων, το οποίο είχε 343.094 κρούσματα COVID-19 και 14.981 θανάτους έως τις 2 Οκτωβρίου 2021, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα είχε οδηγήσει σε 69.000 λιγότερα κρούσματα COVID-19 και 4.900 λιγότερους θανάτους από τον Μάρτιο 2020 έως τις 2 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, «Αυτοί οι υπολογισμοί μπορεί να είναι συντηρητικοί δεδομένων πιθανών μειώσεων στη μετάδοση της COVID-19 λόγω της μείωσης του κινδύνου του γενικού πληθυσμού από ευρύτερη χορήγηση συμπληρωμάτων», σύμφωνα με τους ερευνητές. «Δεδομένων των ευρημάτων μας, της απουσίας σοβαρών παρενεργειών και της ευρείας διαθεσιμότητας της βιταμίνης D3 σε χαμηλό κόστος, η βιταμίνη D3 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη μείωση της εξάπλωσης και της σοβαρότητας της πανδημίας COVID-19».

 

ΠΗΓΗ

Gibbons JB, Norton EC, McCullough JS, et al. Association between vitamin D supplementation and COVID-19 infection and mortality. Sci Rep, 2022, 12, 19397. https://www.nature.com/articles/s41598-022-24053-4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα εμφανή και αφανή γουρούνια με θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους".


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »