Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Ο ψευδάργυρος μειώνει 40% τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19, έδειξε νέα μελέτη

από  

Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Fattouma Bourguiba στην Τυνησία προσπάθησε να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητα του ψευδαργύρου στη θεραπεία ενηλίκων με COVID-19. «Όπως σε πολλές άλλες ασθένειες, η ρύθμιση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων με τη χρήση ανοσο-διατροφής είναι μια νέα ιδέα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην COVID-19», σημείωσαν. «Ορισμένα μόρια και θρεπτικά συστατικά όπως ο ψευδάργυρος παίζουν κεντρικούς ρόλους στη διατήρηση της λειτουργίας και της ακεραιότητας του ανοσοποιητικού συστήματος».

Διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo) δοκιμή, κατά την οποία ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 – συμπεριλαμβανομένων 190 εξωτερικών ασθενών και 280 νοσηλευόμενων ασθενών10 – λάμβαναν είτε ψευδάργυρο από το στόμα είτε εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα για 15 ημέρες. Όσοι έπαιρναν ψευδάργυρο είχαν σχεδόν 40% χαμηλότερο ποσοστό θανάτου και εισαγωγής στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Είχαν επίσης μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και μείωσαν τον αριθμό των ημερών που χρειάζονταν για να υποχωρήσουν τα συμπτώματά τους.

Συγκεκριμένα, η θνησιμότητα μετά από 30 ημέρες ήταν 6,5% στην ομάδα του ψευδαργύρου έναντι 9,2% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (placebo). Το ποσοστό εισαγωγής στη ΜΕΘ ήταν 5,2% στην ομάδα του ψευδαργύρου και 11,3% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (placebo). Επιπλέον, όσοι

ήταν στην ομάδα ψευδάργυρου είχαν, κατά μέσο όρο, 3,5 ημέρες μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ενώ τα συμπτώματά τους υποχώρησαν 1,9 ημέρες νωρίτερα από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo).

Οι ευεργετικές επιδράσεις του ψευδαργύρου παρατηρήθηκαν ακόμη και σε υποομάδες ασθενών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων κάτω των 65 ετών, ατόμων με συννοσηρότητες και εκείνων που χρειάζονταν οξυγονοθεραπεία στην αρχή της μελέτης. Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Στην πραγματικότητα, περισσότερες μικρές ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (7,1%) από ό,τι σε αυτούς που έλαβαν ψευδάργυρο (3,9%).

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2022 στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Από όσο γνωρίζουμε, αυτή η μελέτη είναι η πρώτη καλά ενισχυμένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo) κλινική δοκιμή που αναφέρει αποτελέσματα ψευδαργύρου για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19. Όταν χορηγήθηκε από το στόμα σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 χωρίς τελική ανεπάρκεια οργάνων, ο ψευδάργυρος απέδειξε την αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη της εισαγωγής στη ΜΕΘ και στη μείωση της διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο. Για εξωτερικούς ασθενείς, ο ψευδάργυρος μείωσε τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Ο ψευδάργυρος θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19».

 

ΠΗΓΗ

Ben Abdallah S, Mhalla Y, Trabelsi I, et al. Twice-Daily Oral Zinc in the Treatment of Patients With Coronavirus Disease 2019: A Randomized Double-Blind Controlled Trial. Clin Infect Dis. 2022 Nov 4:ciac807. https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciac807/6795268

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ