Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Καταληστεύοντας Tα Πάντα: Η Κλοπή των Παγκόσμιων Κοινών - Μέρος 2

Μετάφραση: Απολλόδωρος

Iain Davis | Διαβάστε το εδώ

Στο Μέρος 1, διερευνήσαμε τον ολοένα διευρυνόμενο ορισμό των παγκόσμιων κοινών και τον ισχυρισμό των καπιταλιστών-ενδιαφερόμενων μετόχων ότι πρέπει να είναι οι διαχειριστές τόσο των παγκόσμιων κοινών όσο και της κοινωνίας. Τώρα θα εξετάσουμε πώς έχουν δημιουργηθεί συστήματα που επιτρέπουν σε αυτούς τους ενδιαφερόμενους να καταλάβουν τα κοινά και να ελέγξουν την κοινωνία.

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου τι σημαίνει "παγκόσμια κοινά" στα μάτια των καπιταλιστών της Παγκόσμιας Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (GPPP). Γι' αυτούς, υποδηλώνει την κατοχή των πάντων: κάθε πόρου στον πλανήτη, όλης της γης, όλου του νερού, του αέρα που αναπνέουμε, του φυσικού κόσμου στο σύνολό του και όλης της ανθρωπότητας.

Αρχές των Παγκόσμιων Κοινών

Η έννοια των παγκόσμιων κοινών προέκυψε από τη συγχώνευση δύο αρχών του διεθνούς δικαίου: Η Τραγωδία των Κοινών Αγαθών (ToC) και η Κοινή Κληρονομιά της Ανθρωπότητας (CHM).

Στην εργασία του το 1968 σχετικά με το ToC, ο Αμερικανός οικολόγος και ευγονιστής Garrett Hardin, βασιζόμενος στο

προηγούμενο έργο του Βρετανού οικονομολόγου του 19ου αιώνα William Forster Lloyd, περιέγραψε τα προβλήματα πληθυσμού και πόρων σε αυτόν τον πλανήτη και προέβλεψε ότι "ένας πεπερασμένος κόσμος μπορεί να υποστηρίξει μόνο έναν πεπερασμένο πληθυσμό- επομένως, η αύξηση του πληθυσμού πρέπει τελικά να είναι ίση με το μηδέν".

Αν και η αρχή αυτή μπορεί τελικά να γίνει αληθινή αν γίνει αποδεκτή μια σειρά από υποθέσεις, το σημείο στο οποίο η μηδενική αύξηση του πληθυσμού καθίσταται αναγκαία είναι άγνωστο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είμαστε κοντά σε αυτό το όριο. Άλλοι ευγονιστές, επίσης, έχουν ισχυριστεί στο παρελθόν -και συνεχίζουν να ισχυρίζονται- ότι η Γη αντιμετωπίζει την απειλή του υπερπληθυσμού. Δεν υπάρχει, ωστόσο, καμία επιστημονική αιτιολόγηση για την άποψή τους.

Ο Hardin διατύπωσε τη θεωρία ότι όταν ένας πόρος, όπως η γη, μοιράζεται από κοινού, οι άνθρωποι που ενεργούν με ορθολογικό συμφέρον θα τείνουν να αυξάνουν τη χρήση αυτού του πόρου επειδή το κόστος κατανέμεται σε όλους. Αποκάλεσε αυτό το είδος σκέψης τραγωδία, διότι, όπως υποστήριξε, αν όλοι ενεργήσουν ανάλογα, ο πόρος θα συρρικνωθεί στο μηδέν και όλοι θα υποφέρουν ως αποτέλεσμα.

Ο Hardin επέμενε ότι αυτή η τραγωδία δεν μπορούσε να αποτραπεί. Επομένως, δεδομένου ότι τα ανθρώπινα όντα ήταν, στα μάτια του, ανίκανα να αντιληφθούν τη συνολική εικόνα, οι μόνες λύσεις ήταν η "ελεγχόμενη" πρόσβαση στους πόρους και ο "πληθυσμιακός έλεγχος".

Ενώ η ελιτίστικη έννοια της ToC του Hardin πρότεινε ρυθμιζόμενη, περιφραγμένη (δηλαδή ιδιωτική) πρόσβαση στους κοινούς πόρους, η αρχή της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας (CHM) απέρριπτε την ιδέα της περίφραξης ή της ιδιωτικοποίησης. Αντίθετα, η CHM υποστήριζε ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα, με διεθνή συνθήκη, που θα ήταν "διαχειριστές" των παγκόσμιων κοινών αγαθών. Η CHM θεωρείται πιο προοδευτική από την ToC, ωστόσο δεν ήταν λιγότερο ελιτίστικη από την ιδέα του Hardin.

Η φιλοσοφία της CHM εμφανίστηκε στην παγκόσμια πολιτική σκηνή τη δεκαετία του 1950. Αλλά ήταν μια ομιλία του πρέσβη της Μάλτας στα Ηνωμένα Έθνη, Arvid Pardo, το 1967, που καθιέρωσε τη CHM ως αρχή της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Αυτό οδήγησε τελικά στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (LOSC) του 1982.

Επικαλούμενος το CHM, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν στο άρθρο 137 παράγραφος 2 της LOSC:

"Όλα τα δικαιώματα επί των πόρων της περιοχής ανήκουν στην ανθρωπότητα ως σύνολο, για λογαριασμό της οποίας ενεργεί η Αρχή".

Αυτή η "περιοχή", στην προκειμένη περίπτωση, ήταν οι ωκεανοί της Γης, συμπεριλαμβανομένων όλων όσων βρίσκονται μέσα και κάτω από αυτούς. Η "Αρχή" ορίστηκε, στο τμήμα 4, ως η Διεθνής Αρχή Βυθού (ΔΑΒ - ISA). Όμως το άρθρο 137 παράγραφος 2 της LOSC είναι αντιφατικό. Θα εξηγήσω.

Avid Pardo

Ο νομικός ορισμός της έννοιας "κατοχυρωμένη" υπονοεί ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα, χωρίς εξαίρεση, έχει απόλυτο δικαίωμα πρόσβασης στα παγκόσμια κοινά. Στην προκειμένη περίπτωση, τα κοινά αυτά ήταν οι ωκεανοί. Ενώ ο νομικός ορισμός μιλάει για ιδιοκτησία, το "κατοχυρωμένο" φαίνεται να εγγυάται ότι κανείς δεν μπορεί να εγείρει ατομική αξίωση για την ιδιοκτησία των ωκεανών ή των πόρων τους - ότι η πρόσβαση μοιράζεται εξίσου σε όλους.

Υποτίθεται ότι αυτό το υποτιθέμενο δικαίωμα δεν μπορεί ποτέ να "καταρριφθεί από μια αναβλητική αίρεση". Ωστόσο, αυτό το ίδιο δικαίωμα αποκρούεται πλήρως από αυτές τις λέξεις: "για λογαριασμό του οποίου ενεργεί η Αρχή. . ."

Ποιος από τα δισεκατομμύρια των κατοίκων της Γης έδωσε στην ISA την υποτιθέμενη εξουσία της; Πότε μας ρώτησαν εμάς, το κοινό, αν θέλουμε να εκχωρήσουμε τη συλλογική μας ευθύνη για τους ωκεανούς στην ISA;

Α̲π̲ά̲ν̲τ̲η̲σ̲η̲:̲ Δεν μας ζητήθηκε. Αντιθέτως, η εξουσία αυτή καταλήφθηκε με εντολή του ΟΗΕ και τίποτε περισσότερο. Είναι τώρα η ISA που, με αναβλητική αίρεση, μπορεί να ελέγχει, να περιορίζει και να αδειοδοτεί την πρόσβασή μας στους ωκεανούς.

Αυτή είναι η ουσιαστική Απάτη στην καρδιά του μοντέλου των παγκόσμιων κοινών της GPPP. Οι ενδιαφερόμενοι της GPPP κρύβουν την κλοπή των κοινών αγαθών. Υποκριτικά ζητούν να περιέλθει η διαχείριση των πόρων σε όλη την ανθρωπότητα, ενώ ταυτόχρονα αρπάζουν το σύνολο των πόρων αυτών για τον εαυτό τους.

Κατάληψη των Παγκόσμιων Κοινών: Οι Ωκεανοί

Όταν ερμηνεύεται από το διεθνές δίκαιο, η CHM φαίνεται να θέτει την ιδιωτική ιδιοκτησία των παγκόσμιων κοινών -την πρακτική που προτείνεται από την ToC- εκτός της εμβέλειας των κυβερνήσεων και των εταίρων των ενδιαφερομένων μερών τους. Εξάλλου, αυτές οι οντότητες δεν θα πρέπει να έχουν περισσότερα δικαιώματα σε αυτά τα πλούτη από οποιονδήποτε άλλον. Πράγματι, η νομική αμφισβήτηση οποιασδήποτε διεκδίκησης θα πρέπει να είναι μια σχετικά απλή διαδικασία για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο ή ομάδα που επιθυμεί να την προβάλει.

Ωστόσο, μια επιτυχής νομική αμφισβήτηση δεν αποτελεί ούτε καν μια απομακρυσμένη πιθανότητα σε αυτό το σημείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το διεθνές δίκαιο, όσον αφορά τα παγκόσμια κοινά, είναι ένα ανούσιο συνονθύλευμα ασυνεπειών και αντιφάσεων που τελικά καταλήγει στο "ο ισχυρός έχει δίκιο". Οποιοσδήποτε αμφισβητήσει το δικαίωμα που διεκδικεί η GPPP να κατέχει τα κοινά θα πρέπει να διατηρήσει μια νομική ομάδα ικανή να νικήσει τους δικηγόρους του ΟΗΕ και να βρει ένα δικαστικό σώμα πρόθυμο να αποφανθεί υπέρ του.

Ο νόμος είναι φαινομενικά σχεδιασμένος για να μας αφήνει να φανταζόμαστε ότι έχουμε προστατευμένα δικαιώματα και ευθύνες απέναντι σε αυτούς τους κοινούς πόρους.Στην πραγματικότητα, αν υποβληθεί σε οποιαδήποτε λογική εξέταση, η νομική έννοια των παγκόσμιων κοινών μοιάζει περισσότερο με αντιπερισπασμό για τη διευκόλυνση μιας ληστείας.

Αν εξετάσουμε το ιστορικό της Διεθνούς Αρχής για τον βυθό όσον αφορά τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών, θα βρούμε γρήγορα το Στρατηγικό της Σχέδιο για την περίοδο 2019-2020. Το σχέδιο περιγράφει συνοπτικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η απάτη:

"Σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο και στο πλαίσιο του ρόλου της ως θεματοφύλακα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, η ISA αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις[. . . .] Τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν μια νέα αναπτυξιακή ατζέντα με τίτλο "Μεταμορφώνοντας τον κόσμο μας: η ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη". [. . .] Μεγαλύτερη σημασία για την ISA έχει ο ΣΒΑ 14 - Διατήρηση και βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων".

Με άλλα λόγια, ο κοινός πόρος -τα παγκόσμια κοινά- των ωκεανών της Γης δεν είναι πλέον ελεύθερα προσβάσιμος στην ανθρωπότητα στο σύνολό της. Αντίθετα, η ISA καθορίζει ποιος αποκτά πρόσβαση στους ωκεάνιους πόρους με βάση τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Ουσιαστικά, η ISA έχει μετατρέψει την πρόσβαση στα παγκόσμια κοινά σε μια νέα αγορά.

Τα δύο πιο ζωτικά ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε είναι: Πώς λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις κατανομής; Και από ποιον;

Οι απαντήσεις αποκαλύπτουν ποιος ελέγχει αυτές τις νέες εξαιρετικά ρυθμιζόμενες αγορές. Σύμφωνα με την ISA, οι ελεγκτές είναι οι εξής:

"Τα συμβαλλόμενα κράτη, τα κράτη-χορηγοί, τα κράτη σημαίας, τα παράκτια κράτη, οι κρατικές επιχειρήσεις, οι ιδιώτες επενδυτές, άλλοι χρήστες του θαλάσσιου περιβάλλοντος και οι ενδιαφερόμενοι παγκόσμιοι και περιφερειακοί διακυβερνητικοί οργανισμοί. Όλοι έχουν ρόλο στην ανάπτυξη, εφαρμογή και επιβολή κανόνων και προτύπων για τις δραστηριότητες στην περιοχή".

Επιπλέον, η ISA δηλώνει ότι θα:

"Ενισχύει τη συνεργασία και το συντονισμό με άλλους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς και ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου [. . . .] να διασφαλίσει αποτελεσματικά τα νόμιμα συμφέροντα των μελών της ISA και των εργολάβων[. . . .] Οι κανόνες, οι κανονισμοί και οι διαδικασίες που διέπουν την εκμετάλλευση των ορυκτών [. . . ] στηρίζονται σε υγιείς εμπορικές αρχές προκειμένου να προωθηθούν οι επενδύσεις[, . . .] λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις και τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες εξόρυξης σε βαθύ βυθό, συμπεριλαμβανομένης της αντικειμενικής ανάλυσης των συνθηκών της παγκόσμιας αγοράς μετάλλων και των τιμών των μετάλλων, των τάσεων και των προοπτικών [. . .] με βάση τη συναίνεση [. . .] που επιτρέπει τη συμβολή των ενδιαφερόμενων μερών με τους κατάλληλους τρόπους."

Η Παγκόσμια Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (GPPP) αποτελείται από κυβερνήσεις, παγκόσμιες εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών), τους βασικούς μετόχους των εταιρειών, "φιλανθρωπικά" ιδρύματα, δεξαμενές πολιτικής σκέψης και ΜΚΟ. Αυτοί οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς είναι οι ενδιαφερόμενοι φορείς του GPPP. Μόνο αυτοί, και όχι εμείς οι μέσοι πολίτες, έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν ώστε να διασφαλίσουν ότι οι κανόνες, οι κανονισμοί και οι διαδικασίες που διέπουν όλες τις θάλασσες της Γης θα προωθήσουν επενδύσεις που θα διασφαλίζουν μόνο τα δικά τους συμφέροντα - και όχι τα δικά μας.

Έτσι, μέσα σε λίγες σύντομες δεκαετίες, ευρείες έννοιες έχουν εξελιχθεί σε στενές αρχές του διεθνούς δικαίου που, όταν εφαρμόζονται, δημιουργούν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την ελεγχόμενη πρόσβαση σε όλους τους πόρους των ωκεανών. Αυτό που κάποτε ήταν ένας πραγματικά παγκόσμιος πόρος είναι τώρα η αποκλειστική αρμοδιότητα του δικτύου των καπιταλιστών-μετόχων του GPPP.

Τα Παγκόσμια Κοινά είναι Παγκόσμια

Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί να μην πέσουμε στην παγίδα να σκεφτούμε ότι η GPPP επηρεάζεται αποκλειστικά από τη δυτική ηγεμονία. Οι ιστορίες που μας ταΐζουν για την παγκόσμια αντιπαράθεση μεταξύ των κυρίαρχων εθνών είναι συχνά επιφανειακές.

Ενώ υπάρχουν αναμφίβολα εντάσεις στο πλαίσιο της GPPP, καθώς κάθε παίκτης διεκδικεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι των νέων αγορών, το ίδιο το δίκτυο GPPP είναι μια πραγματικά παγκόσμια συνεργασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σύγκρουση μεταξύ των εθνικών κρατών είναι αδύνατη, αλλά, όπως πάντα, κάθε τέτοια σύγκρουση θα διεξάγεται για έναν λόγο διαφορετικό από την επίσημη εξήγηση.

Οι ΣΒΑ- SDGs οδήγησαν σε πολιτικές “καθαρού μηδενός” και προβλέπουν, ανάμεσα σε ένα σωρό επιβεβλημένες αλλαγές, το τέλος των μεταφορών με βενζίνη και ντίζελ. Όλοι μας έχουμε εντολή να στραφούμε σε ηλεκτρικά οχήματα (EV), τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα μπορεί να αντέξει οικονομικά. Με τη σειρά του, αυτό σημαίνει τεράστια αύξηση της ζήτησης για μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Η κατασκευή αυτών των μπαταριών θα απαιτήσει πολύ περισσότερο κοβάλτιο, το οποίο θεωρείται ευρέως ως ο πιο κρίσιμος κίνδυνος στην αλυσίδα εφοδιασμού για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η αύξηση της ζήτησης κοβαλτίου μεταξύ 2018 και 2050 θα είναι κάπου 450%. Το να πούμε ότι πρόκειται για μια "ευκαιρία της αγοράς" είναι μια τεράστια υποτίμηση.

Η ISA έχει χορηγήσει πέντε συμβάσεις έρευνας κοβαλτίου στις JOGMEC (Ιαπωνία), COMRA (Κίνα), Ρωσία, Δημοκρατία της Κορέας και CPRM (Βραζιλία). Όταν τα εντοπισμένα κοιτάσματα καταστούν εμπορικά βιώσιμα, όπως αναμφίβολα θα γίνει, μπορεί να αρχίσει η εταιρική φρενίτιδα.

Εταιρείες όπως η κατασκευάστρια εταιρεία όπλων Lockheed Martin, με την κατά 100% θυγατρική της UK Seabed Resources (UKSR), είναι επίσης μεταξύ των πολλών ενδιαφερομένων της ISA. Η UKSR έλαβε την άδεια εξερεύνησης για τον Νότιο Ειρηνικό το 2013. Ως εργολάβος εξερεύνησης της ISA, η UKSR είναι ελεύθερη να υποβάλει τις συστάσεις της για τροποποιήσεις στους κανονισμούς της ISA που διέπουν τις δικές της εξορυκτικές δραστηριότητες.

Για παράδειγμα, η ISA ανέφερε αρχικά ότι οι εταιρείες εξόρυξης θα πρέπει να παρέχουν οικονομική εγγύηση που θα καλύπτει "απροσδόκητα έξοδα, δαπάνες και υποχρεώσεις". Αυτό δεν άρεσε καθόλου στη Lockheed Martin και έτσι πρότεινε μια μικρή αλλαγή. Συνέστησε την προσθήκη των εξής:

"Η εγγύηση δεν καλύπτει δαπάνες, έξοδα και υποχρεώσεις που προκύπτουν από αδικοπρακτική ευθύνη για περιβαλλοντική ζημία".

Η αλλαγή αυτή έγινε προφανώς επειδή, στην επιδίωξή της να "προστατεύσει" τον πλανήτη με βάση το SDG, η Lockheed Martin δεν επιθυμεί να είναι υπεύθυνη για τις ζημιές που θα προκαλέσει στο περιβάλλον κατά τη διαδικασία αυτή. Ο κίνδυνος μιας τέτοιας ζημίας είναι μεγάλος, επειδή η προτεινόμενη μέθοδος "απόξεσης του βυθού" θα τον καταστρέψει σχεδόν σίγουρα.

Ευτυχώς για την UKSR και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως η COMRA, η ISA έχει δεσμευτεί σε κανονισμούς που προωθούν τις υγιείς εμπορικές αρχές και διασφαλίζουν τα εμπορικά συμφέροντα. Έτσι, η καταστροφή του βυθού είναι ένα ρίσκο που αξίζει να αναληφθεί - αν και όχι αν ο καταστροφέας πρέπει να πληρώσει για τη ζημία.

Όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η ανθρώπινη ζωή είναι ακόμη φθηνότερη από το κόστος της βλάβης του περιβάλλοντος. Σχεδόν όλο το κοβάλτιο εξορύσσεται σήμερα από τη ζώνη χαλκού της Αφρικής. Περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας προσφοράς προέρχεται από μία αφρικανική χώρα - τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το κοβάλτιο αποσπάται από τη γη με τη βοήθεια δεκάδων χιλιάδων παιδιών-σκλάβων.

Ο θάνατος των παιδιών σκλάβων από τοξίνες και οι βασανιστικές συνθήκες εργασίας μειώνουν δραματικά τη νεαρή ζωή τους. Ωστόσο, ο πόνος τους δίνει σε άλλους νέους, όπως η Greta Thunberg, την ευκαιρία να εμπνεύσουν πιο τυχερά παιδιά να κινητοποιηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -χρησιμοποιώντας τις πλήρως φορτισμένες συσκευές τους- για να σώσουν τον πλανήτη.

Μόνο η ενδεχόμενη εμπορική βιωσιμότητα των αποθεμάτων βαθιάς θάλασσας φαίνεται ικανή να σώσει τους παιδικούς σκλάβους των ορυχείων κοβαλτίου. Αλλά, δυστυχώς, είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς οι εναλλακτικές λύσεις των ωκεανών θα γίνουν βιώσιμες μέχρι να εξαντληθούν τα χερσαία αποθέματα.

(Αυτή η ανοιχτά επιδοκιμασμένη παιδική κακοποίηση συνεχίζεται εδώ και χρόνια - γεγονός που τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης παραδέχονται αλλά ποτέ δεν αναφέρουν όταν εξυμνούν την πράσινη επανάσταση).

Σκεφτείτε: Οι εκτιμώμενοι 94.000 τόνοι κοβαλτίου μόνο στη ζώνη Clarion Clipperton (CCZ) του ανατολικού Ειρηνικού αντιπροσωπεύουν έξι φορές τα γνωστά χερσαία αποθέματα. Με τα συνολικά αποθέματα κοβαλτίου στις βαθιές θάλασσες να εκτιμώνται σε αξία μεταξύ 8 και 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η εξόρυξη κοβαλτίου στις βαθιές θάλασσες είναι αναπόφευκτη -ανεξάρτητα από το περιβαλλοντικό κόστος στην πορεία μας προς μια οικονομία χωρίς άνθρακα.

Όλα τα πραγματικά περιβαλλοντικά ζητήματα πρόκειται να αγνοηθούν καθώς ο κόσμος ξεκινά τη μετάβαση σε μια νέα παγκόσμια οικονομία που βασίζεται σε μια εξαιρετικά αμφισβητήσιμη θεωρία: την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη (AGW).


Η(Οι) Nέα(ες) Aγορά(ές) των Παγκόσμιων Κοινών

Αυτή η μετάβαση στην πράσινη οικονομία θα δει μυριάδες νέες αγορές να δημιουργούνται καθώς οι "κοινοί" πόροι της Γης θα μετατραπούν σε παροιμιώδη επενδυτικά χρυσωρυχεία. Το κοβάλτιο, που εξάγεται από το βυθό της θάλασσας, είναι μόνο ένα παράδειγμα- υπάρχουν χιλιάδες άλλα.

Το GPPP θα έχει αποκλειστική πρόσβαση, και συνεπώς έλεγχο, σε αυτούς τους νέους, βασικούς πόρους. Οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι ατελείωτες. Αυτή η προοπτική, και όχι οι ανησυχίες για τη Γη ή την ανθρωπότητα, είναι που οδηγεί στην κατάληψη των παγκόσμιων κοινών αγαθών.

Οι ενδιαφερόμενοι του GPPP έχουν αναγνωρίσει ότι αν μπορούν να στριμώξουν κάτι στα παγκόσμια κοινά μπορούν να το ελέγξουν. Κατά συνέπεια, ο κατάλογος των υποτιθέμενων κοινών αγαθών συνεχίζει να μεγαλώνει, καθώς η GPPP επιδιώκει να ελέγχει όλο και περισσότερο τον πλανήτη και τα πάντα σε αυτόν.

John Perry Barlow


Το 1996, ο John Perry Barlow του Electronic Freedom Foundation παρουσίασε μια Διακήρυξη για την Ανεξαρτησία του Κυβερνοχώρου στο ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός. Φαίνεται ίσως περίεργο ότι το GPPP ήθελε να ακούσει αυτή τη ριζοσπαστική, ελευθεριακή έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να αφήσουν τον κυβερνοχώρο ανεξέλεγκτο.

Ωστόσο, όπως τονίζω στο βιβλίο μου Pseudopandemic, οι ιδεολογίες, οι πολιτικές και οικονομικές φιλοσοφίες και τα κοινωνικά δόγματα δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει το GPPP. Αντίθετα, αυτό που έχει σημασία είναι πώς αυτές οι ιδεολογίες μπορούν να αξιοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων της GPPP.

Κάνοντας την ομιλία του, ο Barlow έθεσε, ίσως ακούσια, τις βάσεις για να συμπεριλάβει τον κυβερνοχώρο ως μέρος των παγκόσμιων κοινών. Όπως θα συζητήσουμε σύντομα, η GPPP είχε ήδη ένα σχέδιο σε εφαρμογή για την οικειοποίηση όλων όσων ορίζονται ως παγκόσμια κοινά. Αυτή η προοπτική ήταν που ενθουσίασε το συγκεντρωμένο πλήθος του Νταβός (ή αλλιώς του GPPP).

Στη σύνοψη του 2015 στο Νταβός, το WEF απεικόνισε πώς η GPPP χειρίστηκε μια αφήγηση για να αναδιαμορφώσει το πλαίσιο της καθημερινής μας ζωής. Σε αυτή την περίπτωση, ο στόχος ήταν να θεσπιστούν τα προτάγματα για τη διεκδικούμενη δικαιοδοσία τους στον κυβερνοχώρο.

"Αυτό που είναι σαφές είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με βαθιές πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και, πάνω απ' όλα, τεχνολογικές μεταμορφώσεις [. . .] που οδηγούν σε ένα εντελώς "νέο παγκόσμιο πλαίσιο" για τη λήψη μελλοντικών αποφάσεων[. . . .] Η ετήσια σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ παρέχει μια απαράμιλλη πλατφόρμα για τους ηγέτες ώστε να αναπτύξουν τις απαραίτητες γνώσεις, ιδέες και συνεργασίες για να ανταποκριθούν σε αυτό το νέο πλαίσιο[. . . . . .] Με βάση την αρχή ότι μια πολυμερής, συστημική και προσανατολισμένη στο μέλλον προσέγγιση είναι απαραίτητη σε αυτό το νέο πλαίσιο, τα θέματα που θα εξεταστούν μέσω συνεδριών, ομάδων εργασίας και ιδιωτικών συναντήσεων στην Ετήσια Συνάντηση του 2015 περιλαμβάνουν [. . .] [την αδυναμία να βελτιωθεί σημαντικά η διαχείριση και η διακυβέρνηση κρίσιμων παγκόσμιων κοινών αγαθών, κυρίως των φυσικών πόρων και του κυβερνοχώρου".

Μέχρι στιγμής, έχουμε εξετάσει το παράδειγμα των ωκεανών και των πόρων των ωκεανών, αλλά η διαδικασία για τη δημιουργία ρυθμιζόμενων αγορών για όλα τα κοινά είναι η ίδια. Πρώτον, πρέπει να μοχλευτεί κάτι στην κατηγορία των παγκόσμιων κοινών. Μόλις ανακηρυχθεί ότι ανήκει στους "κοινούς πόρους στους οποίους βασίζεται όλη η ζωή", διορίζεται κάποιο κουάνγκο της GPPP για να επιβλέπει την πρόσβαση στη νέα ρυθμιζόμενη αγορά. Ο φορέας αυτός θα δημιουργηθεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών-μετόχων, οι οποίοι στη συνέχεια θα έχουν αποκλειστική πρόσβαση και έλεγχο αυτού του πόρου.

Ο έλεγχος του κυβερνοχώρου, όπως ακριβώς και ο έλεγχος των ωκεανών, θα παρέχει στο GPPP προστατευμένη πρόσβαση στους πόρους του. Η παγκόσμια αγορά Big Data αναμένεται να αυξηθεί σε 103 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2027. Αυτό είναι μικρό ποσό, ωστόσο, σε σύγκριση με την εκπληκτική αξία όλων των προσωπικών μας δεδομένων. Αυτή τη στιγμή είναι, κυριολεκτικά, ανυπολόγιστη. Ωστόσο, με την αγορά της κυβερνοασφάλειας και μόνο να αναμένεται να ξεπεράσει τα 352 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026, πρόκειται για μια αγορά που θα μετρηθεί σε τρισεκατομμύρια. Η καθιέρωσή της στα παγκόσμια κοινά είναι απαραίτητη για το GPPP.

Ένα κείμενο σκέψης του ΟΗΕ σχετικά με την παγκόσμια διακυβέρνηση δηλώνει ότι: "η διαχείριση των παγκόσμιων κοινών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς παγκόσμια διακυβέρνηση". Με άλλα λόγια, η παγκόσμια διακυβέρνηση συγκαλείται επίσημα μέσω της διαδικασίας κατάληψης των παγκόσμιων κοινών. Η παγκόσμια ληστεία βασίζεται στην Απάτη της “βιώσιμης ανάπτυξης”.

Οι Ατζέντες για τα Βιώσιμα Παγκόσμια Κοινά

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το σχέδιο αυτό έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και δεκαετίες. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ-SDGs) ορίζονται στην Ατζέντα 2030 ως σημεία πορείας στην πορεία προς την ολοκλήρωση του σχεδίου για τον 21ο αιώνα: Ατζέντα 21. Όταν οι ενδιαφερόμενοι φορείς του GPPP λένε ότι δεσμεύονται για τους ΣΒΑ, εννοούν την Ατζέντα 2030 βραχυπρόθεσμα και τελικά την Ατζέντα 21.

Η Ατζέντα 21 έχει πολλά να πει για αυτό που αποκαλεί "ανθρώπινες εγκαταστάσεις". Καθορίζει πώς αυτοί οι οικισμοί θα σχεδιάζονται, θα κατασκευάζονται και θα διαχειρίζονται από μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, στη διαδικασία κατασκευής οι άνθρωποι δεν εμφανίζονται πολύ ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων.

Ο Στόχος 5.29 αναφέρει:

"Κατά τη χάραξη πολιτικών για τους οικισμούς, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες σε πόρους, η παραγωγή αποβλήτων και η υγεία των οικοσυστημάτων."

Η κατανομή των πόρων, η διαχείριση των αποβλήτων και η προστασία του περιβάλλοντος είναι οι προϋποθέσεις για τους "ανθρώπινους οικισμούς". Όχι η ευημερία της ανθρωπότητας.

Το GPPP θα επιβλέπει την κατασκευή ή την κατανομή των οικισμών μας. Ο Στόχος 7.30 d:

"Ενθαρρύνουμε τις συμπράξεις μεταξύ του δημόσιου, του ιδιωτικού και του κοινοτικού τομέα στη διαχείριση των πόρων γης για την ανάπτυξη ανθρώπινων οικισμών".

Όλη η γη, και όχι μόνο τα κοινά, θα διαχειρίζεται από το GPPP. Και πάλι, οι μεταγενέστεροι στόχοι της Ατζέντας 2030 για την “αειφόρο ανάπτυξη” παρείχαν τη δικαιολογία για την αρπαγή της γης.

Ο Στόχος 10 της Ατζέντας 21 αναφέρει:

"Ο γενικός στόχος είναι να διευκολυνθεί η κατανομή της γης στις χρήσεις που παρέχουν τα μεγαλύτερα βιώσιμα οφέλη και να προωθηθεί η μετάβαση σε μια βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαχείριση των εδαφικών πόρων. . ."

Είναι σαφές ότι αυτό εγείρει ζητήματα ιδιωτικής ιδιοκτησίας και χρήσης της γης. Όχι μόνο μεταξύ των νοικοκυριών, αλλά και από τη βιομηχανία, τους αγρότες, τις σιδηροδρομικές εταιρείες ή οποιονδήποτε άλλο ιδιώτη ιδιοκτήτη γης. Το τέχνασμα για την κατοχή της γης θα είναι να εξασφαλιστεί ο χαρακτηρισμός της ως "βιώσιμης". Αυτός ο χαρακτηρισμός θα πρέπει να συμφωνηθεί από το GPPP, οπότε οι φίλοι σε υψηλές θέσεις θα είναι το κλειδί.

Η Ατζέντα 21 απαιτεί, στο τμήμα 7.29 "Δραστηριότητες", ότι όλα τα έθνη πρέπει να αναπτύξουν:

"Μια ολοκληρωμένη εθνική απογραφή των εδαφικών τους πόρων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σύστημα πληροφοριών για τη γη, στο οποίο οι εδαφικοί πόροι θα ταξινομούνται ανάλογα με τις καταλληλότερες χρήσεις τους και θα προσδιορίζονται οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες ή επιρρεπείς σε καταστροφές περιοχές για τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας."

Αν ο τόπος όπου ζείτε θεωρείται περιβαλλοντικά εύθραυστος, και μας λένε ότι όλος ο πλανήτης είναι, τότε η GPPP θα ακολουθήσει το τμήμα 7.30.h. και θα το εφαρμόσει:

". . πρακτικές που αντιμετωπίζουν συνολικά τις δυνητικά ανταγωνιστικές απαιτήσεις γης για τη γεωργία, τη βιομηχανία, τις μεταφορές, την αστική ανάπτυξη, τους χώρους πρασίνου, τα διατηρητέα και άλλες ζωτικές ανάγκες".

Αυτό θα περιλαμβάνει τη δημιουργία "προστατευόμενων περιοχών". Μεταξύ πολλών από τις αυταρχικές εξουσίες τους, η GPPP θα έχει τον έλεγχο όλου του πόσιμου νερού. Οι πηγές νερού γίνονται αυτόματα "προστατευόμενες περιοχές" σύμφωνα με την Ατζέντα 21, για το καλό της "υγείας" μας.

Η Δραστηριότητα 18.50 αναφέρει:

"Όλα τα κράτη, ανάλογα με τις δυνατότητες και τους διαθέσιμους πόρους τους, και μέσω διμερούς ή πολυμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων σχετικών οργανισμών, όπως ενδείκνυται, θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τις ακόλουθες δραστηριότητες: [. . .] Δημιουργία προστατευόμενων περιοχών για τις πηγές παροχής πόσιμου νερού".

Αξιοποιώντας την Απάτη της "βιώσιμης ανάπτυξης", ένα πλανητικό σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης εγκαθιδρύεται επί του παρόντος υπό την αιγίδα της GPPP. Αυτό είναι το "οικοδομήστε καλύτερα", η "Μεγάλη Επανεκκίνηση", το "Πράσινο Νέο Σύμφωνο" ή ό,τι άλλο επιλέξει η GPPP για να το πουλήσει.

Σημαίνει κυριαρχία της GPPP πάνω στα πάντα. Εμείς οι απλοί άνθρωποι δεν θα κατέχουμε πραγματικά τίποτα, αν και φαίνεται απίθανο ότι πολλοί από εμάς θα είναι ευτυχείς γι' αυτό.

Αυτή η εκμεταλλευτική υποδούλωση δεν είναι μια νέα ιδέα. Καθώς η βιομηχανική επανάσταση ανθούσε τον 18ο αιώνα, τα εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου χρειάζονταν ουσιαστικά μισθωτούς εργάτες-σκλάβους. Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε μια σειρά από Νόμους (Enclosure Acts) που αφαίρεσαν την πρόσβαση των αγροτικών κοινοτήτων στην κοινή γη.

Οι εργάτες της υπαίθρου και οι οικογένειές τους μετεγκαταστάθηκαν σε υποβαθμισμένα οικόπεδα που δεν μπορούσαν να τους συντηρήσουν. Οι καλύτερες αγροτικές εκτάσεις αρπάχτηκαν από πλούσιους γαιοκτήμονες και από τους νέους αρχηγούς της βιομηχανίας που ήθελαν να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους. Η μετεγκατάσταση, εν μέρει, είναι αυτό που ανάγκασε οικογένειες που ζούσαν από τη γη για γενεές, να μεταφερθούν στις πόλεις, όπου θα μπορούσαν να εργαστούν στα νέα εργοστάσια.

Σήμερα, με την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (4IR) σε εξέλιξη, τα παγκόσμια κοινά περιλαμβάνουν τον κυβερνοχώρο. Ενώ επί του παρόντος είμαστε ελεύθεροι να επικοινωνούμε σε όλο τον πλανήτη, να διεξάγουμε επιχειρηματικές δραστηριότητες και ακόμη και να κοινωνικοποιούμαστε διαδικτυακά, το GPPP έχει πλέον αποφασίσει να "περιφράξει" τον κυβερνοχώρο και να ελέγξει την πρόσβασή μας σε αυτόν.

Πράγματι, είναι σαφές από την Ατζέντα 21 και το 2030 ότι η πρόθεση είναι να μας "εγκλωβίσουν" φυσικά σε καθορισμένους οικισμούς. Αν μας δελεάσουν, ή μας ωθήσουν, σε “έξυπνες πόλεις 15 λεπτών”, τι θα συμβεί σε όσους από εμάς δεν θέλουν να ζήσουν σε αυτές;

Όσοι δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να παραδεχτούν την πραγματικότητα αυτού του παγκόσμιου πραξικοπήματος, σπεύδουν να επισημάνουν ότι η Ατζέντα 21 και το 2030 δεν είναι νομοθεσία. Τα εθνικά κράτη δεν είναι υποχρεωμένα να συμφωνήσουν με τίποτα από αυτά. Αλλά αυτή η παρατήρηση αποτυγχάνει να κατανοήσει τι είναι η "παγκόσμια διακυβέρνηση".

Η παγκόσμια διακυβέρνηση δεν είναι ο καθορισμός ούτε της πολιτικής ούτε της νομοθεσίας. Είναι η δημιουργία ατζέντας πολιτικής από την GPPP που τα μεμονωμένα έθνη-κράτη μπορούν ή δεν μπορούν να εφαρμόσουν ως πολιτική ή ως επακόλουθη νομοθεσία. Αυτές οι πολιτικές ατζέντες μπορούν να έχουν ισχύ μόνο εάν τα έθνη-κράτη συμμορφώνονται.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι τα έθνη-κράτη είναι "οργανισμοί-εταίροι" -κάποιοι θα μπορούσαν να τους αποκαλέσουν "κατώτερους εταίρους"- στο πλαίσιο της GPPP. Ενώ παραμένουν κυρίαρχες οντότητες στα χαρτιά, δεν ενεργούν κυρίαρχα. Αρκεί να δούμε πώς δημιουργούνται οι παγκόσμιες αγορές από την Ατζέντα 21 για να δούμε πώς όλα τα έθνη-κράτη συνεργάστηκαν πρόθυμα στην απάτη της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην Ατζέντα 21 η δηλωμένη "Βάση για Δράση" στο τμήμα 8.41 αναφέρει:

"Ένα πρώτο βήμα προς την ενσωμάτωση της αειφορίας στην οικονομική διαχείριση είναι η καθιέρωση καλύτερης μέτρησης του κρίσιμου ρόλου του περιβάλλοντος ως πηγής φυσικού κεφαλαίου[. . . .] Πρέπει να αναπτυχθεί ένα κοινό πλαίσιο με το οποίο θα περιλαμβάνονται οι συνεισφορές όλων των τομέων και δραστηριοτήτων της κοινωνίας, που δεν περιλαμβάνονται στους συμβατικούς εθνικούς λογαριασμούς[. . . .] Προτείνεται ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη εθνικών συστημάτων ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής και οικονομικής λογιστικής σε όλες τις χώρες."

Το σαφώς διατυπωμένο σχέδιο, που γράφτηκε το 1992, ήταν η δημιουργία "φυσικού κεφαλαίου" που μετατοπίζει "την αειφορία στην οικονομική διαχείριση". Όλοι οι τομείς και όλη η κοινωνία θα συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια μετατροπής της φύσης σε οικονομικό κεφάλαιο.

Αυτό θα περιλαμβάνει την εποπτεία των "δραστηριοτήτων της κοινωνίας", όπως η χρήση του κυβερνοχώρου από εμάς, οι οποίες "δεν περιλαμβάνονται στους συμβατικούς εθνικούς λογαριασμούς". Τα παγκόσμια κοινά, με άλλα λόγια.

Δεν έχει σημασία αν η Ατζέντα 21 (ή το 2030) έχει νομοθετική εξουσία ή όχι. Το μόνο που έχει σημασία είναι η συνενοχή των νομοθετικών αρχών. Και αυτές βρίσκονται σε πλήρη συμμόρφωση.

Η Ατζέντα 21 πρότεινε την ανάπτυξη "εθνικών συστημάτων ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής και οικονομικής λογιστικής σε όλες τις χώρες". Αυτό προβλεπόταν για να ολοκληρωθεί η μετατροπή της Γης και όλων των φυσικών της πόρων σε ένα συγκεντρωτικό σύστημα οικονομικού ελέγχου.

Όπως εξηγεί η Whitney Webb στο εξαιρετικό άρθρο της, Wall Street's Takeover of Nature Advances with Launch of New Asset Class, αυτό ακριβώς συνέβη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »