ΣτΣ: Όσοι ψηφίσατε το ενιαίο κόμμα της μονοκομματικής βουλής με τους πολλούς κομματικούς μανδύες, έχετε πολλές ευκαιρίες να καταλάβετε την μοιραία ποιότητα της επιλογής σας. Μία από αυτές τις ευκαιρίες περιγράφεται σε αυτό το άρθρο.
Αναλυτικά πόσο θα κοστίσουν οι παράλογες παρεμβάσεις που διατάζει η κυβέρνηση να γίνουν μέσα σε έναν χρόνο!
Κυριολεκτικά με δήμευση της περιουσίας τους κινδυνεύουν περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν την ατυχία να βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους διατάζει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα μέτρα πυροπροστασίας, με βάση τον νέο κανονισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα οποία όμως θα τους κοστίσουν πάνω από 28.000 €!
Γιατί τόσα είναι τα χρήματα που θα απαιτηθούν για να πραγματοποιηθούν οι παράλογες απαιτήσεις της κυβέρνησης δήθεν για την προστασία των περιουσιών των Ελλήνων πολιτών στο ενδεχόμενο πυρκαγιές.
Δηλαδή η κυβέρνηση με ολοκληρωτικό τρόπο απαιτεί από πολίτες με μισθούς των 1000 € κατά μέσο όρο να πληρώσουν ένα τεράστιο ποσό για παρεμβάσεις οι οποίες σύμφωνα με όλους τους ειδικούς επιστήμονες είναι όχι μόνο ακατάλληλες αλλά και επικίνδυνες.
Μιλώντας στο Action 24, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής και
μηχανολόγος μηχανικός, ανέλυσε τα μέτρα τα οποία επιβάλει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα κοντά σε δασικές εκτάσεις, δηλαδή περίπoυ στην… μισή χώρα.Πιο συγκεκριμένα, μέσα στον επόμενο μήνα, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προχωρήσουν σε:
αποψίλωση νεκρής βλάστησης,
αντιπυρική βαφή ξύλινων κατασκευών,
καθαρισμός στέγης, υδροροοών,
αποθήκευση εύφλεκτων υλικών σε πυράντοχο χώρο.
Το συνολικό κόστος για αυτές τις εργασίες μπορεί να αγγίξει τα 1.200 ευρώ.
Σε αυτό το κόστος δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος αμοιβής του μηχανικού που πρέπει να κάνει το έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας και την τεχνική μελέτη των μέτρων πυροπροστασίας.
Όσον αφορά τα μέτρα παθητικής πυροπροστασίας, τα οποία πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025, οι ιδιοκτήτες ακινήτων κοντά σε δασικές περιοχές πρέπει να:
τοποθετήσουν φράχτη στο οικόπεδό τους συμπαγή και πυράντοχο ύψους 1 μέτρου,
δημιουργήσουν 3 αντιπυρικές ζώνες πέριξ του ακινήτου,
τοποθετήσουν μεταλλικές σήτες στα κουφώματα.
Το κόστος αυτών των εργασιών υπολογίζεται στα 9.500 ευρώ.
Σχετικά με το κόστος ενεργητικής πυροπροστασίας, οι ιδιοκτήτες οφείλουν:
να έχουν δεξαμενή με νερό και δίκτυο ψεκαστήρων νερού,
να φροντίσουν να υπάρχει μόνιμο υδροδοτικό δίκτυο με ελαστικούς σωλήνες και «κανόνια»,
να προμηθευτούν αντλητικό συγκρότημα.
Το συνολικό κόστος για τα παραπάνω ξεκινά από 18.000 ευρώ.
Εάν κάποιος ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί τότε τον «περιμένουν» πρόστιμα από 250 ευρώ μέχρι 1.500 ευρώ, ανάλογα με την απόσταση που βρίσκεται το ακίνητό του από τη δασική περιοχή.
Σημειώνεται ότι ο κανονισμός αφορά ακίνητα που βρίσκονται εντός δασικών ή χορτολιβαδικών περιοχών ή ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε περιαστικά δάση σε ακτίνα 300 μέτρων.
Δηλαδή πρόκειται για πολλές χιλιάδες σπιτιών που αφορούν σχεδόν 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων!
Ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι δεν τους αφορά και δεν ξέρουν τι τους περιμένει.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακόμα δεν έχουν αρθρώσει ούτε μία λέξη για το μείζον αυτό ζήτημα και για έναν νόμο ολοκληρωτικού τύπου ο οποίος πέρασε νύχτα δύο μόλις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2023, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Δηλαδή πρόκειται για νόμο ο οποίος δεν υπέστη την διαδικασία της διαβούλευσης και δεν εγκρίθηκε από την Βουλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου