Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Τεχνητή Νοημοσύνη και Ατζέντα 2030: Μέρος 1

Στην κάλυψη των γεγονότων που έλαβαν χώρα φέτος στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ συζητήσαμε μεταξύ άλλων για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και για το ChatGPT (λινκ εδώ https://focusfm.gr/koytsos-gkavos-oloi-sto-ntavos/ ).

Όπως είδαμε, το εν λόγω σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αποδείχθηκε το κεντρικό θέμα στο Νταβός, με τους παρευρισκόμενους να φαντασιώνονται πρακτικές αλλά και στρατιωτικές εφαρμογές τέτοιων τεχνολογιών στο εγγύς μέλλον. Τι είναι όμως αυτό το ChatGPT και πώς αυτή η τεχνολογία έχει αρχίσει να γίνεται τμήμα της πραγματικότητάς μας;

Ρομποτικός Παντογνώστης

Το ChatGPT είναι ένα δωρεάν, εύχρηστο και προσβάσιμο από όλους πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο μπορεί να παράγει καινούργιο υλικό χωρίς ανθρώπινη καθοδήγηση. Δημιουργός του είναι η εταιρεία OpenAI η οποία ιδρύθηκε το 2015 στο Σαν Φρανσίσκο από τους Σαμ Άλτμαν και (μαντέψτε ποιόν άλλον) τον Ίλον Μασκ. Στόχος της εταιρείας είναι να διερευνήσει τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και να

αναπτύξει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία κατά τα λεγόμενά τους, ναι μεν θα καταστήσουν την ανθρώπινη εργασία περιττή αλλά θα “ωφελούν” παράλληλα την ανθρωπότητα (μη με ρωτάτε το πώς γιατί δε νομίζω πως ξέρουν ούτε και οι ίδιοι). 

Τα πιο γνωστά “παιδιά” αυτής της εταιρείας είναι μεταξύ άλλων τα προγράμματα DALL·E και ChatGPT. Το DALL·E (Νταλ-ί, όπως λέμε Σαλβαντόρ Νταλί) είναι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο μπορεί να παράγει πρωτότυπες εικόνες με βάση τις οδηγίες που του γράφει ο χρήστης του και ήδη απειλεί την δουλειά πολλών ψηφιακών καλλιτεχνών καθώς κάνει λίγο-πολύ ό,τι κάνουν και αυτοί αλλά άμεσα και με χαμηλότερο κόστος.

Παρομοίως, το ChatGPT είναι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί γραπτώς με τους χρήστες του, προσομοιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνούσε γραπτώς ένας άνθρωπος. Το πρόγραμμα μπορεί μεταξύ άλλων να απαντά σε ερωτήσεις και να συντάσει πρωτότυπα κείμενα χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του και έχοντας πλήρη κατανόηση του τι λέει. Μελλοντικές εκδοχές του ChatGPT αναμένεται να έχουν τη δυνατότητα να ψάχνουν το διαδίκτυο, να συγκεντρώνουν και να αναλύουν πληροφορίες και να απαντούν στις ερωτήσεις των χρηστών τους σε αληθινό χρόνο όπως κάνει ένας ερευνητής (καλή ώρα) όταν τον καλούν να ερευνήσει ένα θέμα και να το παρουσιάσει με συνοπτικό και κατανοητό τρόπο.

Τώρα που έχετε πάρει μια καλή ιδέα του τι είναι το ChatGPT και αυτή η τεχνολογία ας δούμε τι αποτελέσματα μπορεί να έχει για την οικονομία και την αγορά εργασίας όπως τις ξέρουμε. 

Πείτε αντίο στη δουλειά σας.


Δε νομίζω πως χρειάζεται πολύ φαντασία για να καταλάβουμε το πως τέτοιες τεχνολογίες είναι ικανές να οδηγήσουν μεγάλη μερίδα επαγγελματιών στην ανεργία. Ποιός θα προσλάβει έναν άνθρωπο για να αρθρογραφεί, να κάνει υποστήριξη πελατών, να συντάσει αναφορές σε Excel και Word, να προγραμματίζει και γενικότερα να κάνει οποιαδήποτε εγκεφαλική δουλειά όταν θα έχει τη δυνατότητα να τα κάνει όλα αυτά μόνος του ή με τη βοήθεια μιας χούφτας συνεργατών χρησιμοποιώντας κάτι σαν το ChatGPT; Ακολουθώντας την ίδια λογική, κανένας δε θα μισθώσει ποτέ έναν καλλιτέχνη για να του παράξει γραφιστικά σχέδια για την ιστοσελίδα της επιχείρησής του ή για τα βιβλία του όταν μπορεί να παράξει ο ίδιος “τέχνη” απλά λέγοντας το τι θέλει στο πρόγραμμα. 

Ακόμα και οι εργαζόμενοι που θα καταφέρουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους θα έρχονται δεύτεροι στα μάτια του εργοδότη τους σε σχέση με τη τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό θα γίνεται καθώς η δουλειά τους θα συγκρίνεται με αυτή του “αλάνθαστου προγράμματος” με οποιαδήποτε ανθρώπινη πινελιά να θεωρείται “σφάλμα” και να αφαιρείται από αυτή. Ας δούμε ένα σύντομο παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ. 

Ας πούμε πως εργάζομαι με την ιδιότητα του πωλητή σε μια εταιρεία που πουλάει σκυλοτροφές σε καταστήματα με είδη ζώων και δουλειά μου είναι να προσεγγίσω καταστηματάρχες και να τους κάνω πελάτες μας. Σε ένα κόσμο όπου η μηχανή θεωρείται αυτομάτως αλάνθαστη, αμερόληπτη και ανώτερη του “μιαρού” ανθρώπου, το πιο πιθανό είναι ο εργοδότης μου να με βάλει να αναμασήσω τα όσα του έγραψε το πρόγραμμα πως πρέπει να πω για να πουλήσω τα προϊόντα μας. Με άλλα λόγια ο εργαζόμενος θα μετατραπεί σε φερέφωνο του προγράμματος χωρίς να έχει κανένα λόγο πάνω στον τρόπο που θα κάνει τη δουλειά του. 

Τούτων δοθέντων νομίζω πως μπορείτε να καταλάβετε το πως θα διαμορφωθεί το νέο εργασιακό περιβάλλον εάν τέτοια συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υιοθετηθούν ως “παντογνώστες” οι οποίοι έρχονται για να εξαλείψουν υποτίθεται τον παράγοντα του “ανθρώπινου λάθους”. Σκοπός της εφαρμογής τους θα είναι όχι μόνο να εξαλείψουν το ανθρώπινο λάθος αλλά και τον ανθρώπινο παράγοντα από τις εργασίες που κάνουμε. Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι θα απαιτείται διαρκώς να προσομοιάσουν στους ρομποτικούς “συναδέλφους” τους στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και δουλεύουν προκειμένου να μετατραπούν σε εντολοδόχους που απλά αναμασούν τις οδηγίες που τους έδωσε η “αλάνθαστη” μηχανή.

Στο δια ταύτα


Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και το Great Reset καλούν για τη μαζική αντικατάσταση του εργατικού δυναμικού από αυτοματοποιημένα συστήματα και μηχανές, με τους ανθρώπους να καταλήγουν να εξαρτώνται από κρατική βοήθεια για να επιβιώσουν (η οποία μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή αν κάποιος έχει τις “λάθος” απόψεις). Με βάση τα όσα αναφέραμε πιο πάνω, νομίζω πως πλέον είναι ξεκάθαρο το πως οι παγκόσμιες ελίτ σκοπεύουν να κινηθούν προς αυτόν τον στόχο. Η δημιουργία τέτοιων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και η θεοποίησή τους ως αλάνθαστα δεν είναι τίποτε άλλο από το απότοκο μιας οξύμωρης μηχανιστικής ιδεολογίας η οποία πιστεύει πως οτιδήποτε ανθρώπινο είναι αυτομάτως ελαττωματικό και οτιδήποτε τεχνητό είναι αυτόματα δίκαιο, αλάνθαστο και αμερόληπτο (ασχέτως του ότι κατασκευάστηκε από “ελλιπείς” ανθρώπους). Αποτέλεσμα αυτού είναι η επιθυμία η τεχνολογία αυτή να εισαχθεί σε κάθε τομέα της ανθρώπινης ύπαρξης με σκοπό την αντικατάσταση του ανθρώπου και τον έλεγχό του.

Όπως είδαμε παραπάνω, αυτό συνεπάγεται μαζική ανεργία και υποβάθμιση της ανθρώπινης εργασίας σε συμπληρωματικό στοιχείο της εργασίας που θα παράγει η τεχνητή νοημοσύνη. Στην ουσία μιλάει για μια αντιστροφή της πραγματικότητας όπου ο άνθρωπος θα είναι πλέον το εργαλείο και ο υπολογιστής θα είναι ο χρήστης που το χειρίζεται. Στο επόμενο μέρος θα συζητήσουμε για τις επιπτώσεις που θα έχουν τέτοιου είδους τεχνολογίες στην κοινωνία και στον τρόπο με τον οποίο θα σμιλέψουν τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του 21ου αιώνα αν υιοθετηθούν.

Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το άρθρο μου. Θα χαρώ να ακούσω και τα δικά σας σχόλια πάνω στο θέμα στη σελίδα μου στο Facebook ( https://www.facebook.com/profile.php?id=100088787553150 ). Εις το επανιδείν. 

Ελευθερίου Κωνσταντίνος 

Πολιτικός Επιστήμονας, Διαπραγματευτής, Ερευνητής 

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό.