Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

WikiLeaks: Πώς εξυφάνθηκε η υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον

Στις αρχές του 2014, μια διαρροή στον Τύπο αποκάλυπτε πως ο Ρόμπι Μουκ ήταν ένας από τους φιναλίστ για να γίνει ο διευθυντής μιας ενδεχόμενης προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία. Στην πραγματικότητα, ο 30χρονος Μουκ είχε ήδη ριχτεί στη δουλειά, περισσότερο από 34 μήνες πριν από την προεδρική εκλογή.

«Έχεις δίκιο ότι χρειάζεται μακροπρόθεσμη στρατηγική όσον αφορά τον Τύπο. Είναι ανάγκη να απαντάμε σε τέτοια πράγματα», γράφει ο Μουκ τον Φεβρουάριο 2014 σε μια από τις πιστές της Χίλαρι Κλίντον, την Σέριλ Μιλς, σχετικά μ’ ένα άρθρο περί των διαφορών απόψεων μεταξύ των συνεργατών του Μπαράκ Ομπάμα και αυτών της μελλοντικής υποψήφιας.

Η Χίλαρι Κλίντον θα διατηρήσει μέχρι τον Απρίλιο 2015 το ψεύτικο σασπένς για τις πολιτικές της προσδοκίες, υποστηρίζοντας δημόσια ότι δίνει στον εαυτό της χρόνο για να σκεφτεί και ότι θέλει να χαρεί την εγγονή της.

Όμως ο WikiLeaks δημοσιεύει εδώ και μερικές ημέρες χιλιάδες μηνύματα Gmail του Τζον Ποντέστα, συνεργάτη της πρώην πρώτης κυρίας και προέδρου της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας της, τα οποία αποκαλύπτουν τη σχολαστικότητα των προετοιμασιών μιας υποψήφιας που
φαίνεται αποφασισμένη να μην ξανακάνει τα λάθη του 2008, όταν η υποψηφιότητά της είχε υπονομευθεί από μια αόριστη διαδικασία λήψης αποφάσεων και ένα θολό μήνυμα.

Αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα εκλάπησαν από τη Ρωσία, κατηγορεί το Δημοκρατικό στρατόπεδο, που έχει στόχο να δημιουργήσει πρόβλημα στην Κλίντον και να βοηθήσει τον αντίπαλό της, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στις 22 Μαρτίου 2014, ο Ρόμπι Μουκ έχει ήδη υιοθετήσει μια πολιτική στρατηγική. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν «σφάλμα» για την Κλίντον να κάνει προεκλογική εκστρατεία ως πρώτη κυρία και πρότεινε στην υποψήφια να μετατραπεί σε «συνήγορο της μεσαίας τάξης», μια διατύπωση την οποία θα χρησιμοποιήσει έναν χρόνο αργότερα.

Η Χίλαρι Κλίντον είχε τότε μια φορτωμένη ατζέντα ομιλιών επ’ αμοιβή και προετοίμαζε μια περιοδεία για να προωθήσει τα απομνημονεύματά της ως υπουργού Εξωτερικών — τίποτε ανοιχτά πολιτικό.

Όμως ο Ρόμπι Μουκ, τον Απρίλιο του 2014, σκέφτεται ήδη ποια νομική μορφή θα πρέπει να κατασκευάσει για να πληρώνει τους περίπου 20 εργαζομένους που απαιτούνται πριν υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση. «Θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ιστότοπου, τη στρατηγική με τα μέσα ενημέρωσης και τις μετακινήσεις για την έναρξη» της προεκλογικής εκστρατείας, γράφει σ’ ένα σημείωμα. Σε κάθε περίπτωση «όχι πριν από τις 4 Νοεμβρίου 2014», την ημέρα που διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές των μέσων της προεδρικής θητείας.

Τον Μάιο 2014, η Χίλαρι Κλίντον συγκεντρώνει τους στενότερους συμβούλους της. Ακόμη κι αυτοί αγνοούν πως ο Ρόμπι Μουκ εργάζεται παρασκηνιακά. «Οι μόνοι στην ομάδα αυτή που ξέρουν για σένα είναι ο Τζον (Ποντέστα) κι εγώ», του γράφει η Σέριλ Μιλς.

Επηρεασμός του Τύπου

Το φθινόπωρο 2014, ενώ η Χίλαρι Κλίντον βγαίνει μπροστά για να στηρίξει τους Δημοκρατικούς υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές, ο λογογράφος της, ο Νταν Σουέριν, γράφει ένα έγγραφο 20 σελίδων στο οποίο παρουσιάζει τρία σενάρια για να δικαιολογήσει την υποψηφιότητά της: «να θέσουμε το κράτος στην υπηρεσία όλων, όχι μόνο μερικών πλουσίων»… «να ανανεώσουμε το αμερικανικό όνειρο»… «μια αγωνίστρια στον Λευκό Οίκο».

«Ο στόχος είναι να αρχίσετε να αποκρυσταλλώνετε τις ιδέες και τα κίνητρα που είναι για σας τα σημαντικότερα», της γράφει ο σύμβουλός της.

Στη συνέχεια οι προσλήψεις επιταχύνονται. «Συγχαρητήρια! Έχετε πλέον μια διευθύντρια επικοινωνίας και μια βοηθό επικοινωνίας που είναι αμφότερες πολύ ενθουσιώδεις!» την ενημερώνει ο Ρόμπι Μουκ τον Ιανουάριο 2015, σχετικά με τη στρατολόγηση των Τζένιφερ Παλμιέρι και Κριστίνα Σέικ, «λιποτακτών» του Λευκού Οίκου.

Η στρατηγική έναντι του Τύπου παίρνει μορφή. Ο Νικ Μέριλ, που έχει έρθει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γράφει σ’ ένα σημείωμα «πως είναι καιρός να τοποθετήσουμε ένα άρθρο με έναν γνωστό δημοσιογράφο» ώστε να προσανατολίσουμε την κάλυψη από τα μμε που αρχίζει να αφηνιάζει. Απαριθμεί ονόματα συμβούλων προς διαρροή.

«Ξέρουμε πως οι δημοσιογράφοι θα γράψουν για τις προετοιμασίες της προεκλογικής εκστρατείας, άρα είναι καλό να επηρεάσουμε αυτά τα άρθρα», γράφει ο Ρόμπι Μουκ, ο οποίος σχεδιάζει για τον Μάρτιο μια σειρά από μηνύματα στο Twitter.

Όσο για το μήνυμα, τον Ιανουάριο 2015 δημιουργήθηκαν «focus groups» ψηφοφόρων στη στρατηγικής σημασίας Πολιτεία του Νιού Χαμσάιρ.
Τον Φεβρουάριο 2015, ένα σύμβουλος επικοινωνίας αναφέρει πως ένα πρώτο τεστ δεν προκάλεσε καθόλου ενθουσιασμό. «Δεν δημιουργούμε το αίσθημα μιας νέας και καινοτόμου υποψηφιότητας στο οποίο ελπίζαμε», καταλήγει ο Τζόελ Μπένενσον.

Επτά ημέρες πριν από την ημέρα της ανακοίνωσης, ένα καθημερινό τηλεφώνημα στις 8 το πρωί προγραμματίζεται για τον συντονισμό της στρατηγικής στον Κλιντονικό γαλαξία. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα συσσωρεύονται στο γραμματοκιβώτιο του Τζον Ποντέστα για να προετοιμαστεί η επίσημη ανακοίνωση, που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου 2015.

Την παραμονή, ο Τζον Ποντέστα και άλλοι μιλούν σε έγκυρους δημοσιογράφους ζητώντας να μην κατονομαστούν.

Μετά, την ημέρα της ανακοίνωσης, η Χίλαρι Κλίντον στέλνει αυτό το μήνυμα μέσω του Twitter: «Είμαι υποψήφια για την προεδρία. Οι απλοί Αμερικανοί έχουν ανάγκη υπεράσπισης και θα είμαι η συνήγορός τους -H».

To «H» (Hillary) υποτίθεται πως σημαίνει ότι το μήνυμα είναι απ’ αυτή. Όμως είχε γραφτεί εκ των προτέρων και επικυρωθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν.

Πηγή: OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ