Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Μισθός κάτω από το επίδομα ανεργίας για 500.000 εργαζόμενους

500.000 ημιαπασχολούμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αμείβονται καθαρά με λιγότερο από το ελάχιστο επίδομα ανεργίας, που ανέρχεται στα 360 ευρώ - Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά. 

Στα καίρια ζητήματα της μείωσης του κατώτατου μισθού και στις δραματικές επιπτώσεις που έχουν προκύψει στο επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων, επικέντρωσε η ΓΣΕΕ τη δημόσια ακρόασή της στο Στρασβούργο ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ που αποτελείται από τον πρόεδρο κ. Γιάννη Παναγόπουλο, τη νομική υπηρεσία και τον Καθηγητή Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ κ. Άρι Καζάκο, αναφέρθηκε ξεχωριστά στη δυσμενέστερη μεταχείριση των νέων σε ηλικία εργαζομένων αλλά και στη διακινδύνευση των θέσεων εργασίας των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, στην εξουδετέρωση του προστατευτικού ρόλου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στην εμπέδωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, στις αυθαίρετες περικοπές μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στις διαρκείς μειώσεις των συντάξεων, στο πάγωμα/μείωση αποδοχών και στην απαγόρευση σύναψης ΣΣΕ στις ΔΕΚΟ, στην υπερενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος και στην επιβολή ευέλικτων μορφών εργασίας, στην αύξηση των απολύσεων και στις πολύμηνες καθυστερήσεις μισθών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι
αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας:

• Από τις 200 κλαδικές συμβάσεις που υπήρχαν πριν από το 2010, σήμερα διατηρούνται μόλις και μετά βίας 16.

• 500.000 ημιαπασχολούμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αμείβονται καθαρά με λιγότερο από το ελάχιστο επίδομα ανεργίας, που ανέρχεται στα 360 ευρώ.

• Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά.

• 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ.

• Η ανασφάλιστη εργασία φτάνει στο 30%.

• Η απλήρωτη εργασία θίγει πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.

• Τουλάχιστον μια στις δύο νέες προσλήψεις αφορά σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση και όχι σε πλήρη εργασία, ενώ τον Σεπτέμβριο 6 στις 10 προσλήψεις αφορούσαν σε ευέλικτες μορφές εργασίας.

• Το ποσοστό φτώχειας των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, από 30,1% το 2009, εκτινάχθηκε στο 52%.

• Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6% και πλέον αγγίζει το 20%.

• Οι μειώσεις μισθών που έχουν σημειωθεί από το 2010 και μετά, κυμαίνονται στα επίπεδα του 40% – 50% μεσοσταθμικά.

• Ο κατώτατος μισθός την περίοδο 2010-2015 σημείωσε μείωση κατά 24,7% και κατά 34,3% για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

• Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ όπου ο ονομαστικός ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008, από 794 σε 684 ευρώ, δηλαδή κατά -14%.

• Οι περικοπές, δεν βοήθησαν ούτε στη μείωση της ανεργίας, που διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα υψηλότερα στην ΕΕ, ούτε στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Αντίθετα, επιδείνωσαν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών:
- Η απασχόληση έχει μειωθεί στο 53%.
- Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25%.Περίπου ένας στους δύο είναι μακροχρονίως άνεργος, δηλαδή βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος.
- Μόλις δύο στους δέκα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Τα επιχειρήματα και τα στοιχεία της ΓΣΕΕ στήριξε με παρέμβασή της η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, η οποία επισήμανε τη σημασία της υπόθεσης και της απόφασης αυτής για όλο τον κόσμο που εργάζεται και ζει στην Ευρώπη.

Αντίθετα, η Διεθνής Οργάνωση των Εργοδοτών, η οποία παρενέβη εξίσου στη διαδικασία με την παρουσία και του ΣΕΒ, επέδειξε για μία ακόμα φορά το πρόσωπο των διεθνών εργοδοτικών κέντρων, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα των μέτρων ως δήθεν κατάλληλων για την επανόρθωση της οικονομίας από την κρίση.

Η Ελλάδα και η κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επικαλέστηκε την κρισιμότητα και την περιπλοκότητα της κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο είπε ότι έχει τη βούληση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια επαναρρύθμισης της αγοράς εργασίας και αποκατάστασης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι τα περιθώρια της ελληνικής κοινωνίας έχουν προ πολλού εξαντληθεί και απαιτούνται άμεσα, όχι λόγια, αλλά συγκεκριμένες πράξεις αποκατάστασης της προστασίας της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την πεποίθησή της ότι η έκδοση της απόφασης για την Ελλάδα θα γίνει σύντομα και έχει τη βεβαιότητα ότι εφόσον είναι θετική για τους εργαζόμενους θα τους δικαιώσει και θα συμβάλει στην άμεση αναθεώρηση όλων των αντεργατικών μέτρων και κυρίως στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειάς τους.

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ