Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Πρόστιμο 3.100 ευρώ σε μικροπωλητές ​αν δεν ​δηλώνουν έναρξη

Σε βαριά πρόστιμα από την εφορία οδηγεί η πρακτική πολλών -ακόμα και απελπισμένων από την οικονομική κρίση ανθρώπων- να απλώνουν πάγκους στο δρόμο για να πουλήσουν μικροπράγματα ευτελούς αξίας, χωρίς πρώτα να έχουν δηλώσει έναρξη εργασιών στην εφορία και χωρίς να προμηθευτούν ταμειακή μηχανή.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση πλανόδιου μικροπωλητή στη Θεσσαλονίκη, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 3.100 ευρώ επειδή σε έλεγχο τοπικής ΔΟΥ στις 8-6-2015, βρέθηκε να πουλάει μπιζού του ενός ή των δύο ευρώ, χωρίς να έχει κάνει πρώτα έναρξη επαγγέλματος.

Ο ίδιος ζήτησε την επιείκεια των ελεγκτών, αναφέροντας ότι το έκανε για πρώτη φορά στη ζωή του, λόγω οικονομικής ανέχειας. Όπως ανέφερε στην ενδικοφανή προσφυγή που υπέβαλε για να ακυρώσει ή μειώσει το πρόστιμο, «για πρώτη φορά, στις 8-6-2015 τοποθέτησε υπαίθριο πάγκο έκθεσης ψευδοκοσμημάτων, συνολικής αξίας όλου του εμπορεύματος δέκα πέντε ευρώ (15€), δοκιμαστικά μέσα στην απελπισία του για την οικονομική του ένδεια, προκειμένου, αφού
διαπιστώσει εάν υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ και την ημέρα εκείνη έτυχε να γίνει ο έλεγχος από τα αρμόδια όργανα». Υποστήριξε δε πως «δεν είχε την παραμικρή πρόθεση φοροδιαφυγής, καθώς το αντικείμενο των εργασιών ήταν τόσο μηδαμινής αξίας».

Επικαλέστηκε όμως και ότι «τα πρόστιμα, που ξεπερνούν εμφανώς τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων και η ανέφικτη εισπραξιμότητά τους, καθίστανται, εκ του λόγου αυτού και μόνον, καταχρηστικά».

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ