Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Μια μελέτη εξηγεί τις επιπτώσεις της TTIP στην Ελλάδα

 Η έρευνα 
Η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών (TTIP), οι διαπραγματεύσεις για την οποία γίνονται υπό άκρα αδιαφάνεια, είναι μια πολύ σκοτεινή υπόθεση που αναμένεται να απορυθμίσει την οικονομία και τα εργασιακά, απειλεί επίσης το περιβάλλον και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία. Τι σημαίνει όμως η υιοθέτηση της TTIP για την Ελλάδα; Η πρώτη ελληνική μελέτη για το θέμα δίνει απαντήσεις.

«TTIP: Οι Επιπτώσεις στην Ελληνική Δημοκρατία, στην Οικονομία, στην Κοινωνία», καλείται η πρώτη ελληνική μελέτη που έγινε για το ελληνικό «Δίκτυο Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece» και έτρεξε από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΑΠΘ και την Κοοπερατίβα Έρευνας & Ανάπτυξης Alternative Trade Network.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης στην ουσία η TTIP έρχεται για να υπηρετήσει τους 4 άξονες της διεθνοποίησης, της απορύθμισης, της τεχνοκρατικοποίησης της πολιτικής και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η TTIP δεν
εφαρμόζεται πέρα κι έξω από την καθημερινότητα, αλλά έρχεται να την αλλάξει άρδην τα εξής στην Ελλάδα:
1. Αναιρείται η ανεξαρτησία των ελληνικών κυβερνήσεων στην άσκηση πολιτικής, ενώ αποδυναμώνονται οι δημοκρατικές οδοί διεκδίκησης και διαλόγου.

2. Εκμηδενίζονται τα περιθώρια άσκησης εγχώριας πολιτικής με βάση τις τοπικές ανάγκες, λόγω του υπερεθνικού και τεχνοκρατικού χαρακτήρα των προβλεπόμενων μηχανισμών. Για την Ελλάδα, τον τελικό λόγο ήδη έχουν υπερεθνικοί οργανισμοί που λειτουργούν με μόνο γνώμονα τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Επίσης αφαιρείται η δυνατότητα προσθήκης μη οικονομικών κριτηρίων και ανώτατων τιμών στη διαδικασία δημόσιων προμηθειών, καθώς υπερισχύει η υποχρέωση για ισότιμη μεταχείριση.

3. Παγιώνεται η κατεύθυνση για την απελευθέρωση των δημόσιων υπηρεσιών.

4. Αναμένεται η απελευθέρωση των δημοσίων αγαθών όπως το νερό και η ενέργεια, ενώ η δημόσια ασφάλιση και υγεία είναι από τους πρώτους στόχους του ιδιωτικού κεφαλαίου.

5. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται από το άνοιγμα των τοπικών αγορών στον ανταγωνισμό. Επίσης δεν επωφελούνται από την ενιαιοποίηση των ρυθμιστικών πλαισίων αφού δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο εγχώρια.

6. Δεν αναγνωρίζεται η πλειοψηφία των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει επίσημα 101 ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ, μόλις τα 21 βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση για ένταξη στον κατάλογο των γεωγραφικών ενδείξεων της ΤΤΙΡ.

7. Αναμένεται επιπλέον απώλεια θέσεων εργασίας και υπαναχώρηση από τα εργασιακά κεκτημένα. Η αντιμετώπιση των εργασιακών κεκτημένων ως περιττών εξόδων για τις επιχειρήσεις και η εξομοίωση μεταξύ των ρυθμιστικών πλαισίων των δυο πλευρών θα οδηγήσει τελικά στην απορρύθμιση, όψεις της οποίας έχουν ήδη υλοποιηθεί μέσω των μνημονίων.

8. Προωθείται ένα μοντέλο ανάπτυξης με πλήρη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, το οποίο ευνοεί τη δράση μεγάλων πολυεθνικών με ταυτόχρονη λεηλασία των φυσικών πόρων.

9. Η αποδυνάμωση της αρχής της προφύλαξης θα επιφέρει χαλάρωση των προτύπων και ρυθμίσεων. Αναμένεται άρση των απαγορεύσεων -για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας- σε φυτοφάρμακα, χημικά προϊόντα και αυξητικές ορμόνες. Θα επηρεαστούν επίσης οι κανονισμοί που διέπουν τον τομέα των τροφίμων με εισαγωγή ΓΤΟ -με πρώτο αυτόν της υποχρεωτικής σήμανσης-, προϊόντων κλωνοποίησης και νανοτεχνολογίας.

10. Με βάση τις προβλέψεις καθίστανται ανέφικτες οποιεσδήποτε διορθωτικές κινήσεις για την αντιμετώπιση αρνητικών επιπτώσεων της απορρύθμισης. Αφαιρείται η δυνατότητα επαναρύθμισης ή επανακρατικοποίησης μέσω ειδικών μηχανισμών «κλειδώματος» της απελευθέρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων. Τελικά η εφαρμογή της TTIP είναι γενικευμένη και μόνιμη, σε αντίθεση με τα μνημόνια που παρουσιάζονται ως μηχανισμός περιορισμένης χρονικής και γεωγραφικής εφαρμογής.


Δείτε τη συνοπτική παρουσίαση της έρευνας:
https://issuu.com/tvxorissinora/docs/_ce_a0_ce_95_ce_a1_ce_99_ce_9b_ce_9

Διαβάστε ολόκληρη την μελέτη:
https://issuu.com/tvxorissinora/docs/_ce_97_20_ce_9c_ce_95_ce_9b_ce_95_c/1?e=2936379/39827293

Ποιοι είναι πίσω από τη μελέτη
Η σύνταξη της μελέτης ανατέθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece στις ομάδες:
α) Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Ανάπτυξης ΑΠΘ
-Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Σχολή Ο.Π.Ε., ΑΠΘ
-Ειρήνη Οζούνη, Υποψ. Διδάκτορας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Σχολή Ο.Π.Ε., ΑΠΘ
-Στέργιος Σερέτης, Δρ. Πολιτικής Οικονομίας του Διεθνούς Εμπορίου, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ και Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
β) Alternative Trade Network/ Κοοπερατίβα Έρευνας & Ανάπτυξης
- Λίνα Μουργή, Dipl.-Ing, Μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης - Έλενα Τζαμουράνου, Dipl.
- Ing, Μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης
- Γιώργος Βελεγράκης, Υποψήφιος διδάκτωρ, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Επιστημονικός συνεργάτης
Το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Επιπρόσθετα συμμετέχει και στο Διεθνές Δίκτυο για το Δίκαιο Εμπόριο, Our World Is Not For Sale και στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA καθώς και σε παρόμοιες Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες.

http://tvxs.gr/news/ellada/mia-meleti-eksigei-tis-epiptoseis-tis-ttip-stin-ellada

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ