REUTERS/Hayk Baghdasaryan/Photolure - RTX1HOI6 |
Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Αρμενία κατά της υποψηφιότητας του πρώην Προέδρου Serzh Sargsyan για την θέση του Πρωθυπουργού της χώρας. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 16 Απριλίου και είχαν πρωτόγνωρη συμμετοχή. 20.000 άτομα, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός για το Εριβάν του ενός εκατ. πληθυσμού. Νέοι, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές, απέκλεισαν αρκετές κεντρικές οδούς της πρωτεύουσας και
κατευθύνθηκαν προς το κοινοβούλιο. Σκοπός τους ήταν να αποτρέψουν την υποψηφιότητα του Sargsyan για «τρίτη συνεχόμενη θητεία» στο τιμόνι της Αρμενίας. Ο πρόεδρος της χώρας, που θήτευσε δύο συνεχόμενες περιόδους, ορίστηκε από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Αρμενίας (RPA) υποψήφιος Πρωθυπουργός.
Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι οι διαδηλωτές κατέφυγαν στη βία κατά των αστυνομικών και απειλούσαν τη δημόσια τάξη. Ακτιβιστές παραβίασαν τα αστυνομικά απαγορευτικά στο κέντρο του Ερεβάν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Αποτέλεσμα ήταν να νοσηλευτούν τρεις αστυνομικοί.
Βέβαια θα ήταν ολισθηρό σφάλμα εάν περιοριζόμασταν μονάχα στα «εσωτερικά» πολιτικά προβλήματα της χώρας, που σημαίνει ότι θα αποκλείαμε έτσι τους σημαντικότερους σχετικούς γεωπολιτικούς παράγοντες: α) η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ να απομακρύνουν την Αρμενία από τη Ρωσία, και β) η δημιουργία χάους στη νότια πλευρά της Ρωσίας, ειδικά τη στιγμή που η Μόσχα «δείχνει τα δόντια της» στους Αμερικανούς στη Συρία.
Κατά τη διάρκεια των 27 ετών ανεξαρτησίας της Αρμενίας, οι δυτικοί επένδυσαν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, τη χρηματοδότηση δημόσιων οργανισμών και σε πολιτικά κατευθυνόμενα σχέδια. Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σήμερα στο Εριβάν καλύπτονται ενεργά από τα ΜΜΕ, τα οποία λειτουργούν με δυτικές επιχορηγήσεις. Εκπρόσωποι των φιλοδυτικών δημόσιων οργανισμών συμμετέχουν ενεργά στις διαδηλώσεις.
Η Αρμενία είναι σύμμαχος της Ρωσίας, συμμετέχοντας στις ευρασιατικές της πρωτοβουλίες. Το Εριβάν είναι μέλος του Οργανισμού Συνθηκών Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΚΑΕ). Η Ρωσία διαθέτει στρατιωτική βάση στο Gyumri της Αρμενίας. Όμως παρά τη συμμαχία με τη Ρωσία, τα τελευταία χρόνια οι αρμενικές αρχές «παρασύρονται» από και προς την Ευρώπη. Το 2017 η χώρα υπέγραψε μια «Διευρυμένη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης» με την Ε.Ε., που είναι ανάλογη με τη συμφωνία σύνδεση που έχουν υπογράψει η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία. Αρμένιοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στο πλαίσιο του προγράμματος ατομικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ. Παρεμπιπτόντως, η Αρμενία διαθέτει τη μεγαλύτερη αμερικανική πρεσβεία και η χώρα, όπως και η Γεωργία, βρίθει από Αμερικανούς κατασκόπους.
Λαμβάνοντας υπόψη τα εσωτερικά πολιτικά κίνητρα της κρίσης, πρέπει να καταλάβουμε ότι η κατάσταση μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεφύγει από τον έλεγχο. Οι Αρμένιοι Εθνικιστές αποκαλούν τον Serzh Sargsyan «τοποτηρητή του Κρεμλίνου», επικρίνοντας τη Ρωσία για την δήθεν προτίμησή της στο Αζερμπαϊτζάν στη διαμάχη του Καραμπάχ.
Για τους θιασώτες της «βελούδινης επανάστασης» θα παραθέσουμε τη φράση του ηγέτη των διαμαρτυριών Pashinyan:
«Δηλώνω επισήμως ότι η χώρα βρίσκεται σε επαναστατική κατάσταση»…
Μετά τις αποτυχίες τους στη Συρία, οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να ανοίξουν νέα μέτωπα κατά της Ρωσίας στο «χαμηλό υπογάστριο» αυτής, στην Υπερκαυκασία, την Κεντρική Ασία και την Ανατολική Ουκρανία.
Με πληροφορίες από katehon.com
ΑΖ Νews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου