Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Επίθεση των mainstream ΜΜΕ σε χρήστες του twitter που αντιδρούν στην επέμβαση στη Συρία. Είναι «συνομωσιολόγοι» και «ρομπότ»!

Η ιστοσελίδα του BBCασχολείται με εκείνους τους «ακτιβιστές με επιρροή» στον χώρο των socialmediaπου δεν συντάσσονται με την «σιγουριά» των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας για το περιστατικό με τα χημικά στην Doumaστις 7 Απριλίου.

Οι ακτιβιστές αυτοί, συνεχίζει το BBC, θεωρούν ότι το περιστατικό αυτό ήταν σκηνοθετημένο ή ήταν μια επιχείρηση "falseflag", η οποία διεξήχθη από ομάδες τζιχαντιστών ή κατασκόπους για να ρίξουν την ευθύνη στην κυβέρνηση του Assadκαι να παράσχουν μια δικαιολογία για παρέμβαση από την Δύση.

Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει ακτιβιστές που
αυτοαποκαλούνται "anti-war" και ανθρώπους που αποκαλούνται "ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι", ενώ αρκετοί έχουν λογαριασμό στο Twitterμε ακόλουθους που φθάνουν μέχρι και εκατοντάδες χιλιάδες.




Το δίκτυο των ακτιβιστών περιλαμβάνει ανθρώπους όπως η Vanessa Beeley η οποία έχει περισσότερους από 30.000 ακόλουθους στο Twitter και γράφει για ένα ενημερωτικό δελτίο που το MediaBias / FactCheck(που «μετράει» τις ιστοσελίδες με τον δείκτη «δεξιά/αριστερά») χαρακτηρίζει "ιστοσελίδα συνωμοσιών και εικασιών" με "ακροδεξιά μεροληψία".

Απαντώντας η Beeley σε μια λίστα με ερωτήσεις, χαρακτήρισε την ιστορία του BBC Trending μια «κραυγαλέα προσπάθεια φίμωσης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας».




Η Beeley δίνει ομιλίες και κάνει εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού RussiaToday.




Αλλά υπάρχουν και άλλοι ακτιβιστές με επιρροή που είναι λιγότερο γνωστοί.





Η SarahAbdallah (@sahouraxo στο Twitter) έχει περισσότερους από 125.000 ακόλουθους, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 250 δημοσιογράφοι από mainstreammedia. Ο αριθμός των ακολουθών της είναι συγκρίσιμος με εκείνον των δημοσιογράφων του BBCπου κάνουν τακτικά ρεπορτάζ για τη Συρία, όπως ο συντάκτης του BBCMiddle, EastJeremyBowen (167.000) και η επικεφαλής διεθνής ανταποκρίτρια του BBC, LyseDoucet (142.000).




Η Abdallahστο προφίλ της στο Twitter, περιγράφει τον εαυτό της ως "ανεξάρτητη Λιβανέζα γεωπολιτική σχολιάστρια", αλλά αν και δεν φαίνεται να έχει κάποια δημοσίευση πέρα από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα tweets της έχουν αναφερθεί από mainstream ειδησεογραφικά πρακτορεία.


Ο λογαριασμός της Sarah Abdallah είναι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ηλεκτρονικής ερευνητικής εταιρείας Graphika, ένας από τους σημαντικότερους λογαριασμούς των socialmediaστην διαδικτυακή συζήτηση για τη Συρία και συγκεκριμένα σχετικά με την επίθεση με χημικά του 2017 και την φερόμενη «οργάνωση διασωστών» με το όνομα Συριακή Πολιτική Προστασία, της οποίας οι εργαζόμενοι είναι ευρέως γνωστοί ως "λευκά κράνη" (White Helmets).




Η Graphikaδιαπίστωσε ότι ο λογαριασμός της SarahAbdallah ακολουθείται κυρίως από μια σειρά διαφορετικών ομάδων συμφερόντων: υποστηρικτές του παλαιστινιακού αγώνα, Ρώσους και συμμάχους τους, λευκούς εθνικιστές και εκείνους της alt-right, συντηρητικούς υποστηρικτές του Τραμπ, ακροδεξιές ομάδες στην Ευρώπη και θεωρητικούς συνωμοσίας.


Αυτές οι ομάδες συνέβαλαν στη δημιουργία του Hashtag #SyriaHoax μετά την επίθεση με χημικά στην πόλη KhanSheikhounστις αρχές Απριλίου του 2017, που θεωρήθηκε fakeή hoax.


https://twitter.com/wikileaks/status/987334242186289152

Την ίδια ώρα η χρήστης του Twitter @Partisangirl μετά τις κατηγορίες από την βρετανική κυβέρνηση ότι είναι ρώσικο bot, απάντησε με μια εικόνα του εαυτού της, δηλώνοντας: "Είμαι άνθρωπος. Δεν είμαι μηχανή! Ματώνω".


https://twitter.com/Partisangirl/status/987337546790199301


Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η βρετανική κυβέρνηση επισημαίνει  πραγματικούς ανθρώπους ως bots, με βάση τις μη mainstreamκαι ενοχλητικές απόψεις τους. 




Ο Guardian αναφέρει ότι η χρήστης του Twitter @Partisangirl κατηγορήθηκε ότι είναι ρωσικό bot που διοχετεύει παραπληροφόρηση στα social media απαντώντας στην υπόθεση δηλητηρίασης του Skripal. 




Απαντώντας, η @Partisangirl αποκάλυψε ότι είναι δημοσιογράφος και το πραγματικό της όνομα είναι MaramSusli. Είπε ότι είναι στην πραγματικότητα ένα ζωντανό ανθρώπινο ον και όχι ένα bot - όπως ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου. 


ΚΟ / από εδώ κι εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ