Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Τα «Λευκά Κράνη» στην υπηρεσία της «Μαύρης» προπαγάνδας

Τα «Λευκά Κράνη» στην υπηρεσία της «Μαύρης» προπαγάνδας

Οι πηγές παραπληροφόρησης στη Συρία κι η προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού

«Η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα του πολέμου» έλεγε τον καιρό του Α’ ΠΠ ο Αμερικανός βουλευτής Χίραμ Τζόνσον.
Τα «Λευκά Κράνη» στην υπηρεσία της «Μαύρης» προπαγάνδας

Για ποιο λόγο, Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι «κόπτονται» για το πώς φέρεται ο Μπασάρ αλ Άσαντ στο λαό του; Είναι τα κίνητρά τους, κίνητρα… δημοκρατικής και ανθρωπιστικής ευαισθησίας;


Τα δυο προβλήματα του ισχυρισμού για την επίθεση με χημικά στη Ντούμα


Υπάρχουν δυο σοβαρότατα προβλήματα στη συλλογιστική πορεία των Δυτικών, σχετικά με την τελευταία επίθεση με χημικά όπλα που έλαβε χώρα στη Συρία και συγκεκριμένα στη Ντούμα.

Το 2013 και ενώ ο πόλεμος βρισκόταν σε πολύ χειρότερο σημείο για
την πλευρά του Άσαντ, ο Σύρος πρόεδρος συμφώνησε στην καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου, θέλοντας να αφαιρέσει επιχειρήματα από τους Δυτικούς για μια εις βάρος του επέμβαση.


Ένα από τα γνωστά μέλη της Επιτροπής του ΟΗΕ, η Κάρλα ντελ Πόντε είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της στο BBC, πως υπήρξε επίθεση με χημικά όπλα από τους αντικαθεστωτικούς.



Το δεύτερο προβληματικό μέρος του αφηγήματος των Δυτικών, είναι το εξής:


Πώς ωφελείται ο Άσαντ από μια επίθεση με χημικά εναντίον αμάχων;


Η απάντηση είναι προφανής. Δεν ωφελείται.


Η Ντούμα είναι μια μικρή πόλη της Γούτα. Επρόκειτο για τον τελευταίο θύλακα των «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων που νομοτελειακά – όπως συνέβη – θα έπεφτε.


Αυτή η αλήθεια μοιάζει ιδιαίτερα ενοχλητική για τα δυτικά ΜΜΕ.


Τόσο ενοχλητική που ακόμα και όταν ο επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων στην επέμβαση του Ιράκ, υπαινίσσεται πως η κυβέρνηση της Συρίας δεν είχε κανένα λόγο να ρίξει χημικά, «κόβεται» κακήν κακώς από το Sky News.




Οι πηγές ενημέρωσης ΜΜΕ και δυτικού κόσμου



Από πού προέρχεται η πληροφόρηση που έχουμε σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στη Συρία;


Οι αναφορές τώρα σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα του καθεστώτος Άσαντ στη Ντούμα, εκτός του ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεδειγμένες προέρχονται από μια και μόνο πηγή, την Συροαμερικανική Ιατρική Κοινότητα ή SAMS.


Μαζί με τα «Λευκά Κράνη», για τη δραστηριότητα των οποίων μαίνεται σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των ΜΜΕ της Δύσης και εκείνων της Ρωσίας, την SAMS επικαλούνται συχνά πυκνά, η Washington Post, οι New York Times, το CNN αλλά και κάθε δυτικός δημοσιογραφικός οργανισμός που αναφέρεται στο «γεγονός».


Τα «Λευκά Κράνη» στην υπηρεσία της «Μαύρης» προπαγάνδαςΗ SAMS λοιπόν, ισχυρίζεται πως στη Ντούμα βοήθησε περίπου 500 ανθρώπους που είχαν εκτεθεί σε χημικά όπλα.


Η συγκεκριμένη ομάδα, είχε και πριν ακριβώς ένα χρόνο κάνει παρόμοιες καταγγελίες, για χρήση του αερίου sarin στο Καν Σεϊχούν, μια περιοχή υπό τον έλεγχο της Αλ Κάϊντα.


Εκείνο το γεγονός είχε οδηγήσει στην επίθεση με 57 πυραύλους σε αεροπορική βάση της Συρίας, από το στρατό των ΗΠΑ.




Η SAMS ισχυρίζεται πως είναι ένας «μη πολιτικός, μη κερδοσκοπικός ιατρικός οργανισμός» και θεωρείται μια αξιόπιστη πηγή για τα μέσα που αναπαράγουν ειδήσεις σχετικά με τη Συρία, όπως η επίθεση στη Ντούμα.


Η οργάνωση χρηματοδοτείται από την USAID, δηλαδή την Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη, έναν οργανισμό της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία τάσσεται σαφώς και ανοιχτά υπέρ της αλλαγής καθεστώτος στη Συρία.


Η SAMS ιδρύθηκε το 1998 από μέλη της εξόριστης Συριακής κοινότητας στις ΗΠΑ, η οποία συγκεντρώνεται στα προάστεια του Σικάγο.


Σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία της SAMS το 2015 ο προϋπολογισμός της οργάνωσης εκτινάχθηκε από 672.987 δολάρια το 2013 σε σχεδόν 6 εκατ. δολάρια, σχεδόν δεκαπλασιάστηκε. Περισσότερα από 5.8 εκατ. δολάρια προήλθαν από την USAID.


Τα «Λευκά Κράνη»



Η ταινία μικρού μήκους του Netflix για την συγκεκριμένη οργάνωση, πήρε τεράστια δημοσιότητα. Προωθήθηκε ως «η ιστορία πραγματικών ηρώων και της απίθανης ελπίδας».


Τα «Λευκά Κράνη» στην υπηρεσία της «Μαύρης» προπαγάνδαςΜάλιστα η οργάνωση προτάθηκε ακόμα και για Νόμπελ λόγω του έργου της. Οι πιο εμβληματικές εικόνες του πολέμου στη Συρία, είναι αυτές με τα «Λευκά Κράνη» να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν κόσμο από κτήρια βομβαρδισμένα από Άσαντ και Ρώσους.


Τα «Λευκά Κράνη» θεωρείται ότι έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές, αν και οι εκτιμήσεις διαφέρουν αρκετά ανάλογα με την πηγή.


Το ντοκιμαντέρ του Netflix μιλούσε για 55.000, το State Department για 40.000, το Al Jazeera περίπου για 24.000, ενώ τα ίδια τα Λευκά Κράνη μιλούν για 60.000.


Μέχρι πρόσφατα αν επισκεπτόταν κανείς την ιστοσελίδα της οργάνωσης, θα του ζητούνταν να υπογράψει για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, πάγιο αίτημα των αντικαθεστωτικών.


Εκτός από οργάνωση πολιτικής προστασίας, τα «Λευκά Κράνη» είναι και μια οργάνωση που ζητά σταθερά την αμερικανική επέμβαση στην περιοχή με τελικό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης της Συρίας.


Τα «Λευκά Κράνη» ιδρύθηκαν σε συνεργασία με το Γραφείο Μεταβατικών Πρωτοβουλιών της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη, το τμήμα εκείνο δηλαδή που προωθεί αλλαγές καθεστώτων παγκοσμίως.

Τα «Λευκά Κράνη» στην υπηρεσία της «Μαύρης» προπαγάνδας




Η USAID χρηματοδοτεί τα «Λευκά Κράνη» μέσω της Chemonics, εταιρείας που δραστηριοποιείται σύμφωνα με την ίδια σε «αναπτυσσόμενες χώρες» και για τη δράση της οποίας σε Αϊτή (μετά τον σεισμό) και Αφγανιστάν (μετά τον πόλεμο) υπάρχουν αρκετές καταγγελίες.


Μακριά από το πεδίο της μάχης όμως, τα Λευκά Κράνη, έχουν αποδειχθεί το πιο αποτελεσματικό εργαλείο των δημοσίων σχέσεων της οργάνωσης «Καμπάνια για τη Συρία», ενός ακόμα οργανισμού που εργάζεται για την ανατροπή του καθεστώτος στη Συρία.


Τα «Λευκά Κράνη» έχουν σε μια σειρά περιπτώσεις παρέμβει και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κατηγορώντας τον Άσαντ για μια σειρά επιθέσεις.


Κι ενώ η οργάνωση δρούσε σε 74 περιοχές της Συρίας που ελέγχονταν από αντικαθεστωτικούς, αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ από την στιγμή που ο τελευταίος αναγνώριζε ως νόμιμη τη συριακή κυβέρνηση.


Τα «Λευκά Κράνη» και η «Καμπάνια για τη Συρία» έχουν και στο παρελθόν προσπαθήσει να ωθήσουν τις ΗΠΑ σε μια επέμβαση στη Συρία.


Τον Μάιο του 2015, ο εκπρόσωπος των «Λευκών Κρανών» Ρεντ Σάλεχ, συναντήθηκε με αξιωματούχους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιέζοντας για no fly zone πάνω από τη Συρία.


Τα «Λευκά Κράνη» στην υπηρεσία της «Μαύρης» προπαγάνδας

Τα όσα αναφέρθηκαν για τα «Λευκά Κράνη» και την Αμερικανοσυριακή Ιατρική Κοινότητα, συνοψίζει και ο μεταξύ 2003 και 2006 Βρετανός πρέσβης στη Συρία, Πίτερ Φορντ, ο οποίος καλεσμένος σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC Σκωτίας, δήλωσε:


«Δε νομίζω ότι ο Άσαντ ανησυχεί μήπως οι ερευνητές βρουν στοιχεία για την ενοχή του, γιατί πιθανότατα δεν είναι ένοχος, τουλάχιστον σ’ αυτήν την περίπτωση. Προτείνω να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει, πέρα απ’ τα αισθήματά μας, και να μην ξεγελιόμαστε απ’ αυτά τα βίντεο, που δεν είναι επιβεβαιωμένα, αλλά παίζονται και ξαναπαίζονται και ξαναπαίζονται.


Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιες είναι οι πηγές αυτής της πληροφορίας που μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο. Και λυπάμαι που το λέω αλλά τα media δεν κάνουν την δουλειά τους που είναι ότι θα έπρεπε να δουν ποιες είναι οι πηγές αυτής της πληροφορίας. Λοιπόν οι πηγές είναι η Syrian American Medical Society, που είναι βραχίονας της φιλο-ισλαμιστικής προπαγάνδας με έδρα τις ΗΠΑ…»


Ο δημοσιογράφος αντιδρά στα λεγόμενα του πρώην πρέσβη, τον διακόπτει και τον ρωτά αν αυτό που υπαινίσσεται είναι πως η επίθεση είναι στημένη.


«Ναι. Ναι! Το εξαιρετικά πιο πιθανό είναι ότι αυτό το περιστατικό είναι στημένο. Ελάτε τώρα, ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να φτιαχτούν ψευδείς εικόνες για χρήση στο internet. Κοιτάξετε προσεκτικά τις εικόνες. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να τις στήσει.




Και η δεύτερη πηγή αυτής της πληροφορίας είναι οι υποτιθέμενοι «αυτόπτες», οι οποίοι ποιοι είναι;


Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι «white helmets», που είναι ένας ακόμα μηχανισμός φιλο-ισλαμικής, τζιχαντιστικής προπαγάνδας…. Έχουμε αποφασίσει να θεωρήσουμε αξιόπιστους τέτοιους «αυτόπτες».


Ο δημοσιογράφος, αρνείται να πιστέψει αυτό που ο τέως διπλωμάτης, υπαινίσσεται και ρωτά και πάλι γιατί μπορεί να σκηνοθετούν τέτοιες επιθέσεις.


«Δεν είναι προφανές; Ακόμα κι ένα παιδί θα καταλάβαινε ότι ο σκοπός ήταν να δημιουργηθεί αυτή η υστερία και μετά η στρατιωτική δράση που τώρα βρισκόμαστε στο σημείο να αναλάβουμε διακινδυνεύοντας την ίδια την ασφάλειά μας….


Το βρίσκω ελεεινό που επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να σέρνονται απ’ αυτούς τους φανατικούς ισλαμιστές. Γιατί περί αυτού πρόκειται.


Σας προκαλώ. Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει. Με ποιον τρόπο θα ωφελούνταν ο Άσαντ με το να χρησιμοποιήσει χημικά;


Γιατί θα έκανε κάτι τέτοιο την στιγμή που είχε νικήσει ήδη στη μάχη για την ανατολική Ghouta, ουσιαστικά αυτή η μάχη είχε τελειώσει υπέρ του… Γιατί λοιπόν θα επέλεγε μια τέτοια στιγμή για να κάνει αυτό που ήταν ξεκάθαρο ότι θα καταλήξει σε βάρος του;»


Αποσπάσματα από το άρθρο του Αντώνη Αναστασόπουλου
που αναδημοσιεύει η Κατιούσα






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ