Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΥΤΑΠΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΙΝΙΑ.



του Αχιλλέα Ομήρου


Οι τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν (Πασά) με τις οποίες αμφισβητεί την συνθήκη της Λοζάννης, αποτελεί ένα ισχυρό χαστούκι στο πάντα χαμογελαστό μάγουλο του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα. Μετά από κάθε συνάντηση με τον τούρκο ηγέτη είναι πάντα με το χαμόγελο της αισιοδοξίας για την καλή πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, την επικείμενη λύση του Κυπριακού, και γενικά για όλα τα ανοικτά ζητήματα των σχέσεων μας με τις Βαλκανικές χώρες κλπ. κλπ. Το ίδιο και ο καθ’ ύλη αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς – σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και κορυφαίο θεωρητικό στέλεχος στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν του ΚΚΕ.

Πάνω που η κυβέρνηση των «αυταπατών» και «ψευδαισθήσεων» - σύμφωνα με παραδοχή των ηγετών της – ως προς το Κυπριακό ήθελε να αποδεσμευθεί από το «αναχρονιστικό» καθεστώς των εγγυήσεων, μάλλον τώρα πρέπει να εγγυηθεί για ολόκληρο το Αιγαίο και τα νησιά του.

Είδατε με ποια κριτήρια ο Ερντογάν θέλει να διεκδικήσει ελληνικά νησιά του Αιγαίου; Όχι ποιοι τα κατοικούν – με βάση την εθνικότητα τους – αλλά με βάση αν ακούγονται οι φωνές από τα παράλια της Μ. Ασίας. «Τα νησιά στο Αιγαίο που αν φωνάξεις από απέναντι ακούγεσαι, εμείς στη Λωζάννη τα δώσαμε στους Έλληνες» είπε μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας στην 27η Σύνοδο των Μουχτάρηδων. Από εδώ και στο εξής στο νέο διεθνές δίκαιο – ιδίως για τον καθορισμό των συνόρων και των δικαιωμάτων των λαών – η φωνή και γιατί όχι και ο αντίλαλος της, θα παίζουν βασικό ρόλο. Και το
Κυπριακό κάπως έτσι σκέπτονται να λυθεί. Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ, κ. Eide τώρα θα έχει ένα νέο επιχείρημα για την λύση του Κυπριακού.

  Αυτή η αριστερο-δεξιά κυβέρνηση δεν αποδείχτηκε τελικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα η πιο βολική, αλλά πάντοτε κατά δήλωση της «σκληρά» διαπραγματευόμενη, με τους δανειστές, την «τρόϊκα», τους «θεσμούς», την Μέρκελ και τον Σόϊμπλε, το ΔΝΤ και όλους τους υπόλοιπους λύκους. Αλλά και κοπιαρισμένη στα αποφασιστικά βήματα του Γ. Α. Παπανδρέου, εμποτισμένη από την πρόβλεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι σε δέκα χρόνια θα έχουμε ξεχάσει Μακεδονικό και οτιδήποτε άλλο μας απασχολεί γενικά. Ως φαίνεται είναι έτοιμη να κάνει κωλοτούμπα σε όλα, μα σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον βίο αυτής της χώρας. Κι ας εφησυχάζει ο κ. Ν. Ξυδάκης ότι ο Ερντογάν λέει και ανακαλεί. Μέχρι τώρα μόνο η κυβέρνηση που συμμετέχει άλλα λέει το πρωί, άλλα το μεσημέρι, άλλα το βράδυ και τελικά άλλα πράττει.

Το αστείο είναι ότι μερικοί νομίζουν πώς επειδή οι κεμαλιστές χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη δήλωση Ερντογάν, ότι διαφωνούν επί της ουσίας των δηλώσεων του. Μα όχι. Απλούστατα η κάθε πλευρά θεωρεί την άλλη υπεύθυνη που η Τουρκία «έχασε» τα νησιά του Αιγαίου. Οι Κεμαλιστές τον εγκαλούν μάλιστα γιατί επί της εποχής του «16 νησιά…. παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία»!!!.

Δεν είναι τίποτα τυχαίο: ο Ερντογαν λέει αυτά γιατί και έχει το βλέμμα του στο μέλλον και γιατί έτσι πιέζει για τη λύση που θέλει στο Κυπριακό – αν θα είναι τέτοια που θα αναγκάσει τον Τσίπρα να φορέσει γραβάτα καθόλου δεν τον ενδιαφέρει. Ούτε βέβαια ότι ξεθάφτηκε το ψευδοπρόβλημα της Τσαμουριάς, ενώ το Σκοπιανό πάντα μένει άλυτο. Η Ελλάδα από παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή – όπως κάθε τόσο επαναλαμβάνει ο κ. Τσίπρας – βρίσκεται σε μια περιοχή και μια εποχή που τα κύματα μεγαλώνουν γύρω κι αυτή μοιάζει με ιστιοσανίδα που δεν διαθέτει ούτε έναν έμπειρο και ικανό Κακλαμανάκη.

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ