Οι περισσότεροι νομίζουν ίσως ότι το σπανάκι είναι ένα από τα φυτά που υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων στην Ελλάδα. Εκείνο ίσως που δημιουργεί αυτή την εντύπωση είναι οι αμέτρητες συνταγές με σπανάκι που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη γενικότερα. Στην πραγματικότητα όμως το σπανάκι συναντάται επίσημα για πρώτη φορά στην κουζίνα της Κίνας περίπου το 700 μ.Χ. όπου εστάλη σαν δώρο προς την αυτοκρατορική αυλή από τον βασιλιά του Νεπάλ. Ήταν γνωστό επίσης και στην Περσία. Στην Ευρώπη εμφανίστηκε κάποια στιγμή μεταξύ του 900 και του 1,500 μ.Χ., άγνωστο μέχρι στιγμής με ποιόν τρόπο (πιθανόν από τους Άραβες, μέσω της Ισπανίας).
Συστατικά-χαρακτήρας:
Το σπανάκι κατέχει την πρώτη θέση στα χόρτα από θρεπτικής απόψεως, γιατί περιέχει σημαντική ποσότητα από λευκωματούχες ουσίες 3,49%, και
υδατάνθρακες 4,44%. Το φυτό περιέχει σαπωνίνη και ιδιαίτερα στη ρίζα του. Σήμερα έχουν επικρατήσει δύο κυρίως ποικιλίες σπανακιού, η πλατύφυλλη και η κατσαρή. Και οι δύο είναι πλούσιες σε άλατα σιδήρου 3,3% , οξαλικό ασβέστιο 0,19 – 0,317%, ιώδιο, χλωροφύλλη, φλαβονοειδή, φωσφόρο, μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και Κ1, φυλλικό οξύ, και προβιταμίνη Α.
Τα οφέλη από την κατανάλωση αυτού του λαχανικού είναι πολλά, καθώς περιέχει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ έχει πολύ λίγες θερμίδες και μπορεί να καταναλωθεί είτε ωμό είτε μαγειρεμένο.
Το σπανάκι βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, αναφέρει δημοσίευμα του Live Science.
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και μαγνήσιο. Μια μερίδα μαγειρευτό σπανάκι περιέχει 987% των καθημερινών αναγκών σε βιταμίνη Κ και 39% σε μαγνήσιο και είναι καλό για τα οστά μας.
Επίσης, είναι πλούσιο σε σίδηρο. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιας περιεκτικότητας σε σίδηρο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για όσους υποφέρουν ή βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας. Το μαγειρεμένο σπανάκι μπορεί να παρέχει το 36% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε σίδηρο, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για όσους έχουν ανάγκη από αυτό το στοιχείο.
Αν θέλετε τα μαλλιά σας να δείχνουν και να είναι πιο υγιή, τότε δεν έχετε παρά… να το ρίξετε στο σπανάκι. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, ένα θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για την παραγωγή του σμήγματος που κρατά τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επιπλέον απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος και των μαλλιών.
Το σπανάκι διαθέτει επίσης πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με το World’s Healthiest Foods, σε αντίθεση με άλλα φρούτα και λαχανικά, το σπανάκι περιέχει αντικαρκινικούς παράγοντες (methylenedioxyflavonol glucuronides). Αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών (lutein, zeaxanthin, neoxanthin και violaxanthin) ουσιών, τα οποία διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη κατά του καρκίνου.
Το σπανάκι περιέχει ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό (άλφα λιποϊκό οξύ), το οποίο έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ μειώνει την περιφερική νευροπάθεια στους ασθενείς με διαβήτη.
Τέλος, Η υψηλή πρόσληψη καλίου (που περιέχεται και στο σπανάκι) σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, αρτηριακής πίεσης και καρδιακών ασθενειών.
το είδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου