Τιερί Μεϊσάν
Από τη μία πλευρά, η γαλλική κυβέρνηση κινητοποιεί όλα τα μέσα ενημέρωσης της για να επικεντρωθεί ο πληθυσμός της στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.
Από την άλλη, ξεκινά έναν νέο πόλεμο μαζί με το Ισραήλ στο Ιράκ και τη Συρία.
Στόχος της δεν είναι πλέον να ανατρέψει το κοσμικό καθεστώς της Συρίας ή να καταστρέψει τον στρατό του, αλλά από τούδε και στο εξής να δημιουργήσει ένα αποικιακό κράτος καβάλα στο Ιράκ και τη Συρία, υπό κουρδική διοίκηση, προκειμένου να εγκλωβίσουν σε τανάλια τα Αραβικά Κράτη.
Επιστρέψαμε στο όνειρο του μεγάλου Ισραήλ από το Νείλο μέχρι τον Ευφράτη.
Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία) | 22 Νοεμβρίου 2015
Στη G20, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον απαίτησαν την διακοπή της χρηματοδότησης του ΙΚ/Daesh.
Η σύνοδος κορυφής της G20 στην Αττάλεια (Τουρκία) σίγουρα ασχολήθηκε με την οικονομία, αλλά προπαντός με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Πολλές διμερείς διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, και δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του τι συζητήθηκε και ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των ιδιαιτέρων συναντήσεων.
Ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατήγγειλε χωρίς να τα ονοματίσει τα κράτη που συμμετείχαν στη διάσκεψη που χρηματοδοτούν το ΙΚ/Daesh. Έδειξε στους συναδέλφους του δορυφορικές φωτογραφίες πομπών βυτιοφόρων που διασχίζουν τη Τουρκία για να πουληθεί το πετρέλαιο που κλάπηκε από την τρομοκρατική οργάνωση στο Ιράκ και τη Συρία [1]. Κατηγορημένος δημόσια για παραβιάσεις των ψηφισμάτων του
Συμβουλίου Ασφαλείας για χρηματοδότηση του ΙΚ/Daesh, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχτηκε το κτύπημα. Σύμφωνα με το τουρκικό σοσιαλιστικό κόμμα, ο Μπιλάλ Ερντογάν (γιος του προέδρου) διοικεί προσωπικά αυτή τη διακίνηση [2].
Οι πρόεδροι Πούτιν και Ομπάμα συμφώνησαν να καταστραφούν αυτά τα βυτιοφόρα οχήματα της οικογένειας Ερντογάν και να τεθεί είναι τέλος στην παράνομη κυκλοφορία του πετρελαίου. Την ίδια ημέρα, το αμερικανικό Central Command βομβάρδιζε βυτιοφόρα φορτηγά στο Ιράκ για πρώτη φορά σε 18 μήνες, ενώ ο ρωσικός στρατός κατέστρεφε έναν πολύ μεγάλο αριθμό παρόμοιων βυτιοφόρων στη Συρία [3].
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανάγκασαν τη Γαλλία να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή. Προσποιημένος ότι αντιδρά στις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Πρόεδρος Ολάντ ανάγγειλε χωρίς να κοκκινίσει ότι έδωσε εντολές στους στρατούς του να βομβαρδίσουν στόχους του ΙΚ/Daesh στη Συρία, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε δημοσίως διαταγή στα ρωσικά στρατεύματα να συντονιστούν με τη Γαλλία και την μεταχειριστούν «ως» σύμμαχο [4]. Ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί αργότερα με τους Αμερικανό και Ρώσο ομολόγους του.
Φαίνεται ότι πάρθηκαν αποτελεσματικές ρυθμίσεις για να απομονωθούν οι 24 τράπεζες που χρησιμοποιούνται από το ΙΚ/Daesh από το Ιράκ για να μεταφέρει χρήματα, μέτρα που ο Αμερικανός υφυπουργός David S. Cohen προσπαθούσε ανεπιτυχώς να επιβάλει εδώ και μήνες [5].
Η Γαλλία και τα «φιλελεύθερα γεράκια» οργανώνουν ένα νέο πόλεμο
Οι διοργανωτές του πολέμου έχοντας αντιληφθεί ότι θα είναι δυνατόν να συνεχίσουν να δράσουν κατά της Συρίας συμφώνησαν να επαναλάβουν και να συνεχίσουν το πρόγραμμα που ήδη έχει οδηγήσει στη δημιουργία του Νότιου Σουδάν το 2012. Το σχέδιο αυτό αντιστοιχεί στο σχέδιο του Ζιπέ (Μάρτιος 2011) και σε αυτό που δημοσιεύτηκε από τον RobinWright (Σεπτέμβριος 2013) που προέβλεπε ότι, μετά την υποστήριξη του ΙΚ/Daesh για τη δημιουργία του Σουνιστάν, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός Κουρδιστάν [7].
Δεν πρόκειται πλέον για δήθεν ιδεολογικό πόλεμο (Αραβική Άνοιξη) ούτε δήθεν θρησκευτικό (δεύτερος συριακός πόλεμος), αλλά δήθεν εθνικό.
Οι μυστικές επιχειρήσεις στο έδαφος
Για να το πετύχουν αυτό, κατάφεραν να μετατρέψουν το συριακό κουρδικό μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα YPG (από σήμερα μετονομάζεται σε «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας») και να το συνδέσουν με τη φατρία Μπαρζανί του Ιράκ.
Βέβαια, οι δύο ομάδες είναι Κούρδοι, αλλά δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, αλληλοσκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια όλου του Ψυχρού Πολέμου, και επικαλούνται διαμετρικά αντίθετες ιδεολογίες [8].
Ειρήσθω εν παρόδω ότι, στο εξής, η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιράκ είναι μια δικτατορία. Ο πρόεδρος της, Μασούντ Μπαρζανί, ένας πράκτορας της Μοσάντ που εγκαταστάθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μένει προσκολλημένος στην εξουσία από το τέλος της θητείας του το Ιούνιο 2013 [9].
Έσπρωξαν τις «Δημοκρατικές Δυνάμεις» (sic) να κουρδοποίησουν με τη βία μη-κουρδικούς πληθυσμούς της Βόρειας Συρίας (Οκτώβριος 2015), προκαλώντας την εξέγερση των Αράβων και των Ασσυρίων χριστιανών και την οργή της Δαμασκού, αλλά καμία διεθνή αντίδραση [ 10].
Τέτοια δεν υπήρχε άλλωστε κατά τη διάρκεια της προσάρτησης των κοιτασμάτων πετρελαίου του Κιρκούκ από τη Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιράκ (καλοκαίρι 2014), η διεθνής κοινή γνώμη είχε μάτια μόνο για την εθνοκάθαρση που ασκήθηκε από το ΙΚ/Daesh.Εκείνη την εποχή, όχι μόνο οι μεγάλες δυνάμεις δεν είχαν καταδικάσει τον κατακτητικό πόλεμο της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιράκ, αλλά είχαν προσφερθεί να προμηθεύσουν όπλα άμεσα, παρακάμπτοντας την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη, δήθεν για να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του ΙΚ/Daesh.
Τα μέρη που βρίσκονται στη σύγκρουση δεν θα ανακοινώσουν ότι πολεμούν για να δημιουργήσουν ένα ισραηλινό αποικιακό Κράτος και να πάρουν σε τανάλια τα αραβικά κράτη που αντιστέκονται, αλλά, μόλις θεωρηθεί ανάγκη, θα δηλώσουν ότι πολεμούν για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, μια γελοία θέση καθώς η σχετική επικράτεια δεν ανήκε ποτέ στο ιστορικό Κουρδιστάν και οι Κούρδοι είναι σε μεγάλο βαθμό μειονότητα (λιγότερο από το 30% του πληθυσμού).
Στις 5 Νοεμβρίου, η Γαλλία ανακοίνωσε την αποστολή του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στη περιοχή, δήθεν για να καταπολεμήσει το ΙΚ/Daesh, στην πραγματικότητα για να τοποθετηθεί εν όψει του τρίτου συριακού πολέμου[11]. Το σκάφος αναχώρησε από την Τουλόν, το λιμάνι-έδρα του, στις 18 Νοεμβρίου.
Από τις 13 έως τις 15 Νοέμβριου, η περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, με την υποστήριξη των «Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας», έδιωξαν το ΙΚ/Daesh από το Όρος Sinjar (Ιράκ). Στην πραγματικότητα, οι στρατιώτες του ΙΚ/Daesh είχαν αποχωρήσει αφήνοντας μόνο 300 άνδρες ενώπιον μιας συμμαχίας πολλών δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών. Η απελευθερωμένη ζώνη δεν έχει επιστραφεί στην ιρακινή κυβέρνηση, αλλά προσαρτήθηκε από τη Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιράκ.
Παρά το γεγονός ότι προσποιείται ότι δεν υποστήριζε αυτή τη επιχείρηση και την καταδίκασε, η Τουρκία την ενέκρινε με την μυστική συνθήκη Ζυπέ-Νταβούτογλού το 2011. Εάν δημιουργηθεί το ψευδο-Κουρδιστάν, σίγουρα θα παραλείψει να κατευθύνει εκεί του μαχητές του ΡΚΚ.
Το ψήφισμα 2249 επιτρέπει εκ των πραγμάτων (de facto) το νέο πόλεμο.
Στις 20 Νοεμβρίου, η Ρωσία προσπάθησε να περάσει και πάλι το σχέδιο ψηφίσματος που είχε ετοιμάσει για τη συνεδρίαση στις 30 Σεπτεμβρίου και είχε αναγκαστεί να αποσύρει. Στην καλύτερη περίπτωση, τροποποίησε το κείμενο της, συμπεριλαμβάνοντας αναφορές στις επιθέσεις στο Σινά, τη Βηρυτό και το Παρίσι, και αναφέροντας το άρθρο 51 του Χάρτη (δικαίωμα στην αυτοάμυνα). Για δεύτερη φορά, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το κείμενό της και να αφήσει να περάσει μια γαλλική πρόταση η οποία νομιμοποιήσε μια στρατιωτική επέμβαση εναντίον του ΙΚ/Daesh στη Συρία και το Ιράκ, την οποία το Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα (Ψήφισμα 2249).
Αν και αυτό μπορεί να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους, το ψήφισμα καταπατά de facto την εθνική κυριαρχία του Ιράκ και της Συρίας.
Επιτρέπει στις μεγάλες δυνάμεις να παρέμβουν όσο ισχυρίζονται ότι πολεμούν ενάντια του ΙΚ/Daesh [12].
Πρόκειται ασφαλώς να την απελευθέρωση της Βόρειας Συρίας από το ΙΚ/Daesh, και όχι να την επιστρέψουν στη Συρία, αλλά για να διακηρύξουν εκεί ένα ανεξάρτητο Κράτος υπό κουρδική κρατική αρχή.
Η Ρωσία δεν είχε αντίρρηση για αυτό το ψήφισμα και το ψήφισε.
Φαίνεται ότι θέλει αυτή τη στιγμή να ωφεληθεί από το γαλλο-ισραηλινό σχέδιο για να εκδιώξει το ΙΚ/Daesh από τη Συρία χωρίς όμως να αποδέχεται την αρχή ενός ψευδο-Κουρδιστάν. Η δημιουργία ενός τέτοιου κράτους δεν έχει καμία νομιμότητα στο διεθνές δίκαιο (οι Κούρδοι της Συρίας δεν είναι καταπιεσμένοι, αλλά απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Σύρους πολίτες). Ξανανοίγει και πάλι το θέμα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που έχουν ήδη τεθεί με τη δημιουργία του Κοσόβου από το ΝΑΤΟ. Επιτρέπει de facto οποιαδήποτε εθνοτική ομάδα, όποια να είναι η πολιτική κατάσταση της, να απαιτήσει ένα ανεξάρτητο κράτος, γεγονός που συνεπάγεται κατά συνέπεια τη διάλυση του μεγαλύτερου μέρους των κρατών του κόσμου -συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας- και το θρίαμβο της «παγκοσμιοποίησης».
[12] « Le Conseil de sécurité adopte une résolution appelant à la lutte contre Daech », Centre de Nouvelles de l’Onu, 20 novembre 2015
το είδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου