Μια ομάδα 117 γιατρών κατήγγειλε τα «ψυχολογικά βασανιστήρια» που υφίσταται ο ιδρυτής του οργανισμού WikiLeaks, την ώρα που ο Τζούλιαν Ασάνζ απειλείται με έκδοση στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία, ενώ την υποστήριξή της στον Αυστραλό εξέφρασε επίσης η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).
βρετανική δικαιοσύνη του αιτήματος έκδοσης του 48χρονου Αυστραλού, που συνεχίζει να κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς.
«Αν ο Ασάνζ πέθαινε σε βρετανική φυλακή», όπως προειδοποιούσε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το ζήτημα των βασανιστηρίων Νιλς Μέλτσερ, «αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι βασανίστηκε μέχρι θανάτου», τονίζουν οι υπογράφοντες την επιστολή.
Αφότου ο Τζούλιαν Ασάνζ εξετάστηκε από γιατρό το 2015 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε βρει καταφύγιο τρία χρόνια νωρίτερα, οι συστάσεις των γιατρών «αγνοούνται μόνιμα», προσθέτουν.
Οι γιατροί καταγγέλλουν την «πολιτικοποίηση θεμελιωδών αρχών της ιατρικής, οι επιπτώσεις της οποίας υπερβαίνουν την υπόθεση» του Ασάνζ. «Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στον βασανισμό του κ. Ασάνζ και να του εγγυηθούν πρόσβαση σε καλύτερη περίθαλψη, πριν να είναι πολύ αργά», καταλήγουν.
Απόλυτα αντίθετη στην έκδοση του Ασάνζ, που αποκάλυψε πληροφορίες κρίσιμες για «το δημόσιο συμφέρον» σε δημοσιογράφους, η οργάνωση RSF άρχισε να συγκεντρώνει υπογραφές κάτω από μια αίτηση που συνέταξε. Συγκέντρωσε χθες πάνω από 20.000 υπογραφές.
Στις αρχές του Νοεμβρίου, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το ζήτημα των βασανιστηρίων εξέφρασε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο την ανησυχία του για τα «νέα ιατρικά δεδομένα» που έλαβε από «πολλές αξιόπιστες πηγές» σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Ασάνζ: «έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο άγχους, στρες και αδυναμίας, συνηθισμένα συμπτώματα μεταξύ ανθρώπων που εκτίθενται σε παρατεταμένη και αυθαίρετη μόνιμη απομόνωση».
Την έκδοση του Ασάνζ, που παραμένει προφυλακισμένος στη φυλακή Μπέλμαρς, στα νότια του Λονδίνου, μετά τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2019 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, απαιτεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Αυστραλός είναι αντιμέτωπος στη χώρα αυτή με ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών για κατασκοπεία.
Οι αμερικανικές αρχές του προσάπτουν ότι έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή πολλών από τις πηγές τους όταν δημοσιοποίησε το 2010 περίπου 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και περίπου 500.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα για τη δράση του στρατού των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
το είδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου