Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

91 ερευνητικές μελέτες για τη φυσική ανοσία στην COVID-19

 Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας και το ιατρικό κατεστημένο με τη βοήθεια των πολιτικοποιημένων μέσων ενημέρωσης παραπλανούν το κοινό με τους ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια COVID-19 παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από τη φυσική ανοσία.  Η διευθύντρια του CDC Rochelle Walensky, για παράδειγμα, εξαπάτησε με τη δήλωση που δημοσίευσε στο LANCET τον Οκτώβριο του 2020 ότι "δεν υπάρχουν αποδείξεις για διαρκή προστατευτική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 μετά από φυσική μόλυνση" και ότι "η συνέπεια της φθίνουσας ανοσίας θα αποτελούσε κίνδυνο για τους ευάλωτους πληθυσμούς για το αόριστο μέλλον".

Οι στοιχειώδεις αρχές της ανοσολογίας και ιολογίας μας διδάσκουν εδώ και έναν αιώνα ότι η φυσική ανοσία παρέχει προστασία έναντι όλων των πρωτεϊνών του εξωτερικού περιβλήματος ενός αναπνευστικού ιού και όχι μόνο μιας, π.χ. της γλυκοπρωτεΐνης αιχμής του SARS-CoV-2. Υπάρχουν μάλιστα ισχυρές ενδείξεις για τη μεγάλη διάρκεια των αντισωμάτων. Ακόμη και το CDC αναγνωρίζει φυσική ανοσία για την ανεμοβλογιά και την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά, αλλά όχι για την COVID-19. 

Οι εμβολιασμένοι εμφανίζουν ιικά φορτία (πολύ υψηλά) παρόμοια με τους μη εμβολιασμένους (Acharya et al. και Riemersma et al.) και οι εμβολιασμένοι είναι εξίσου μολυσματικοί. Οι Riemersma et al. αναφέρουν επίσης

δεδομένα από το Wisconsin που επιβεβαιώνουν πώς τα εμβολιασμένα άτομα που μολύνονται με την παραλλαγή Delta μπορούν δυνητικά να μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 σε άλλους (δυνητικά σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους). 

Η παρακάτω λίστα είναι ο πιο ενημερωμένος και περιεκτικός κατάλογος με 91 από τις υψηλότερης ποιότητας, πλήρεις, πιο ισχυρές επιστημονικές μελέτες και εκθέσεις αποδεικτικών στοιχείων/τοποθετήσεων σχετικά με τη φυσική ανοσία σε σύγκριση με την ανοσία που προκαλείται από τα εμβόλια κατά της COVID-19 και σας επιτρέπει να βγάλετε το δικό σας συμπέρασμα.

Στοιχεία σχετικά με τη φυσική ανοσία έναντι της ανοσίας που προκαλείται από τα εμβόλια κατά της COVID-19, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021

1. Necessity of COVID-19 vaccination in previously infected individuals, Shrestha, 2021
(Αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί)

"Η αθροιστική συχνότητα εμφάνισης της COVID-19 εξετάστηκε μεταξύ 52.238 εργαζομένων σε ένα αμερικανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η αθροιστική συχνότητα της λοίμωξης από SARS-CoV-2 παρέμεινε σχεδόν μηδενική μεταξύ των προηγουμένως μολυσμένων μη εμβολιασμένων ατόμων, των προηγουμένως μολυσμένων ατόμων που είχαν εμβολιαστεί και των προηγουμένως μη μολυσμένων ατόμων που είχαν εμβολιαστεί, σε σύγκριση με μια σταθερή αύξηση της αθροιστικής επίπτωσης μεταξύ των προηγουμένως μη μολυσμένων ατόμων που παρέμειναν ανεμβολίαστα. Κανένα από τα 1359 προηγουμένως μολυσμένα άτομα που παρέμειναν ανεμβολίαστα δεν παρουσίασε λοίμωξη SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα άτομα που είχαν λοίμωξη SARS-CoV-2 είναι απίθανο να ωφεληθούν από τον εμβολιασμό με COVID-19 [...]" 

2. SARS-CoV-2-specific T cell immunity in cases of COVID-19 and SARS, and uninfected controls,
Le Bert, 2020
(Ειδική για τον SARS-CoV-2 Τ κυτταρική ανοσία σε περιστατικά COVID-19 και SARS, καθώς και σε μη μολυσμένα άτομα ομάδας ελέγχου)

"Μελετήθηκαν οι αποκρίσεις των Τ-κυττάρων έναντι των δομικών (πρωτεΐνη νουκλεοκαψιδίου (N)) και μη δομικών (NSP7 και NSP13 του ORF1) περιοχών του SARS-CoV-2 σε άτομα που ανάρρωσαν από τη νόσο COVID-19 (n = 36). Σε όλα αυτά τα άτομα, βρήκαμε CD4 και CD8 Τ κύτταρα που αναγνώριζαν πολλαπλές περιοχές της πρωτεΐνης N [...] έδειξαν ότι οι ασθενείς (n = 23) που ανάρρωσαν από SARS διαθέτουν Τ κύτταρα μνήμης μακράς διάρκειας που αντιδρούν στην πρωτεΐνη N του SARS-CoV 17 χρόνια μετά το ξέσπασμα του SARS το 2003- αυτά τα Τ κύτταρα εμφάνισαν ισχυρή διασταυρούμενη αντιδραστικότητα στην πρωτεΐνη N του SARS-CoV-2."

3. Comparing SARS-CoV-2 natural immunity to vaccine-induced immunity: reinfections versus breakthrough infections, Gazit, 2021
(Σύγκριση της φυσικής ανοσίας του SARS-CoV-2 με την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο: επαναμολύνσεις έναντι νέων λοιμώξεων)

"Μια αναδρομική μελέτη παρατήρησης που συνέκρινε τρεις ομάδες: (1) άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από SARS-CoV-2 και έλαβαν σχήμα δύο δόσεων του εμβολίου BioNTech/Pfizer mRNA BNT162b2, (2) άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως και δεν είχαν εμβολιαστεί και (3) άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως και είχαν εμβολιαστεί με μία δόση. Διαπιστώθηκε 13 φορές αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων Delta στα άτομα που είχαν εμβολιαστεί διπλά και 27 φορές αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης συμπτωματικής επαναλαμβανόμενης λοίμωξης στα άτομα που είχαν εμβολιαστεί διπλά σε σχέση με τα άτομα που είχαν ανακτήσει φυσική ανοσία [...] ο κίνδυνος νοσηλείας ήταν 8 φορές υψηλότερος στους διπλά εμβολιασμένους [...] η ανάλυση αυτή κατέδειξε ότι η φυσική ανοσία παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας και ισχυρότερη προστασία έναντι της λοίμωξης, της συμπτωματικής νόσου και της νοσηλείας λόγω της παραλλαγής Delta του SARS-CoV-2, σε σύγκριση με την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο BNT162b2 με δύο δόσεις. "

4. Highly functional virus-specific cellular immune response in asymptomatic SARS-CoV-2 infection,
Le Bert, 2021
(Εξαιρετικά λειτουργική εξειδικευμένη για τον ιό κυτταρική ανοσολογική απόκριση σε ασυμπτωματική λοίμωξη SARS-CoV-2)

"Μελετήθηκαν τα ειδικά για τον SARS-CoV-2 Τ-κύτταρα σε μια ομάδα ασυμπτωματικών (n=85) και συμπτωματικών (n=75) ασθενών COVID-19 μετά την ορομετατροπή [...] τα ασυμπτωματικά άτομα που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 δεν χαρακτηρίζονται από αδύναμη αντιική ανοσία - αντίθετα, αναπτύσσουν μια εξαιρετικά λειτουργική εξειδικευμένη για τον ιό κυτταρική ανοσολογική απάντηση."

5. Large-scale study of antibody titer decay following BNT162b2 mRNA vaccine or SARS-CoV-2 infection,
Israel, 2021
(Μελέτη μεγάλης κλίμακας της πτώσης του τίτλου αντισωμάτων μετά από εμβόλιο BNT162b2 mRNA ή μόλυνση SARS-CoV-2)

"Συμπεριλήφθηκαν συνολικά 2.653 άτομα πλήρως εμβολιασμένα με δύο δόσεις εμβολίου κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης και 4.361 αναρρώσαντες ασθενείς. Υψηλότεροι τίτλοι αντισωμάτων SARS-CoV-2 IgG παρατηρήθηκαν στα εμβολιασμένα άτομα (διάμεσος 1581 AU/mL IQR [533,8-5644,6]) μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, από ό,τι στα άτομα σε ανάρρωση (διάμεσος 355,3 AU/mL IQR [141,2-998,7], p<0,001). Στα άτομα που εμβολιάστηκαν, οι τίτλοι αντισωμάτων μειώθηκαν έως και 40% κάθε επόμενο μήνα, ενώ στους αναρρώσαντες μειώθηκαν κατά λιγότερο από 5% ανά μήνα [...] αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο mRNA της Pfizer-BioNTech έχουν διαφορετική κινητική των επιπέδων των αντισωμάτων σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2, με υψηλότερα αρχικά επίπεδα αλλά πολύ ταχύτερη εκθετική μείωση στην πρώτη ομάδα." 

6. SARS-CoV-2 re-infection risk in Austria, Pilz, 2021
(Κίνδυνος επαναμόλυνσης από SARS-CoV-2 στην Αυστρία)

Οι ερευνητές κατέγραψαν "40 πιθανές επαναμολύνσεις σε 14.840 επιζώντες της COVID-19 από το πρώτο κύμα (0,27%) και 253.581 μολύνσεις σε 8.885.640 άτομα του υπόλοιπου γενικού πληθυσμού (2,85%) που μεταφράζονται σε αναλογία πιθανοτήτων (95% διάστημα αξιοπιστίας) 0,09 (0,07 έως 0,13). [...] Παρατηρήθηκε σχετικά χαμηλό ποσοστό επαναμολύνσεων του SARS-CoV-2 στην Αυστρία. Η προστασία έναντι του SARS-CoV-2 μετά από φυσική μόλυνση είναι συγκρίσιμη με τις υψηλότερες διαθέσιμες εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων". Επιπλέον, νοσηλεία σε μόλις πέντε από τα 14.840 άτομα (0,03%) και θάνατος σε ένα από τα 14.840 άτομα (0,01%) (πιθανή επαναμόλυνση).

7. mRNA vaccine-induced SARS-CoV-2-specific T cells recognize B.1.1.7 and B.1.351 variants but differ in longevity and homing properties depending on prior infection status, Neidleman, 2021
(Τα ειδικά για τον SARS-CoV-2 Τ-κύτταρα που προκαλούνται με εμβόλιο mRNA αναγνωρίζουν τις παραλλαγές B.1.1.7 και B.1.351, αλλά διαφέρουν ως προς τη μακροβιότητα και τις ιδιότητές τους ανάλογα με την κατάσταση προηγούμενης λοίμωξης)
"Τα ειδικά Τ-κύτταρα από αναρρώσαντες εμβολιασμένους διέφεραν εντυπωσιακά από εκείνα των εμβολιασμένων που δεν είχαν υποστεί λοίμωξη, με φαινοτυπικά χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ανώτερη μακροχρόνια επιμονή και ικανότητα να εγκαθίστανται στην αναπνευστική οδό, συμπεριλαμβανομένου του ρινοφάρυγγα. Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν διαβεβαίωση ότι τα Τ-κύτταρα που προκαλούνται από το εμβόλιο ανταποκρίνονται ισχυρά στις παραλλαγές B.1.1.7 και B.1.351, επιβεβαιώνοντας ότι οι αναρρώσαντες μπορεί να μη χρειάζονται δεύτερη δόση εμβολίου."

8. Good news: Mild COVID-19 induces lasting antibody protection, Bhandari, 2021
(Καλά νέα: Η ήπια COVID-19 προκαλεί μακρόχρονη αντισωματική προστασία)

"Μήνες μετά την ανάρρωση από ήπια κρούσματα COVID-19, οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν ανοσοποιητικά κύτταρα στο σώμα τους που αντλούν αντισώματα κατά του ιού που προκαλεί την COVID-19, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις. Τα κύτταρα αυτά θα μπορούσαν να παραμείνουν για μια ολόκληρη ζωή, παράγοντας αντισώματα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στις 24 Μαΐου στο περιοδικό Nature, υποδηλώνουν ότι τα ήπια περιστατικά COVID-19 αφήνουν στους μολυσμένους μια διαρκή προστασία από αντισώματα και ότι οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις ασθένειας είναι μάλλον ασυνήθιστες." 

9. Robust neutralizing antibodies to SARS-CoV-2 infection persist for months, Wajnberg, 2021
(Τα ανθεκτικά εξουδετερωτικά αντισώματα στη λοίμωξη SARS-CoV-2 παραμένουν για μήνες)

"Οι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης αιχμής SARS-CoV-2 παρέμειναν για τουλάχιστον 5 μήνες μετά τη μόλυνση. Αν και θα χρειαστεί συνεχής παρακολούθηση αυτής της ομάδας για να επιβεβαιωθεί η μακροβιότητα και η ισχύς αυτής της απάντησης, αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η πιθανότητα επαναμόλυνσης μπορεί να είναι μικρότερη από ό,τι φοβόμαστε σήμερα."

10. Evolution of Antibody Immunity to SARS-CoV-2, Gaebler, 2020
(Εξέλιξη της ανοσίας των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2)

"Ταυτόχρονα, η εξουδετερωτική δραστικότητα στο πλάσμα μειώνεται κατά πέντε φορές σε δοκιμασίες ψευδοτύπου ιού. Αντίθετα, ο αριθμός των ειδικών για το RBD Β-κυττάρων μνήμης παραμένει αμετάβλητος. Τα Β κύτταρα μνήμης εμφανίζουν κλωνική εναλλαγή μετά από 6,2 μήνες και τα αντισώματα που εκφράζουν έχουν μεγαλύτερη σωματική υπερμεταλλαγή, αυξημένη ισχύ και αντίσταση στις μεταλλάξεις RBD, ενδεικτικά της συνεχούς εξέλιξης της χυμικής απάντησης [...] Συμπεραίνουμε ότι η απάντηση των Β κυττάρων μνήμης στον SARS-CoV-2 εξελίσσεται μεταξύ 1,3 και 6,2 μηνών μετά τη μόλυνση με τρόπο που συνάδει με την επιμονή του αντιγόνου."

11. Persistence of neutralizing antibodies a year after SARS-CoV-2 infection in humans, Haveri, 2021
(Διατήρηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ένα έτος μετά τη μόλυνση SARS-CoV-2 στον άνθρωπο)

"Αξιολογήθηκε η διατήρηση των αντισωμάτων στον ορό μετά από μόλυνση με τον ιό WT SARS-CoV-2, 8 και 13 μήνες μετά τη διάγνωση, σε 367 άτομα [...] διαπιστώθηκε ότι τα NAb έναντι του ιού WT παρέμειναν στο 89% και τα S-IgG στο 97% των ατόμων για τουλάχιστον 13 μήνες μετά τη μόλυνση."

12. Quantifying the risk of SARS‐CoV‐2 reinfection over time, Murchu, 2021
(Ποσοτικοποίηση του κινδύνου επαναμόλυνσης από SARS-CoV-2 με την πάροδο του χρόνου)

"Εντοπίστηκαν έντεκα μεγάλες μελέτες κοόρτης που εκτιμούσαν τον κίνδυνο επαναμόλυνσης με SARS-CoV-2 με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων τριών που αφορούσαν εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και δύο που αφορούσαν κατοίκους και προσωπικό οίκων ευγηρίας. Σε όλες τις μελέτες, ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων που ήταν θετικοί στην εξέταση PCR ή στα αντισώματα κατά την έναρξη της μελέτης ήταν 615.777 και η μέγιστη διάρκεια παρακολούθησης ήταν μεγαλύτερη από 10 μήνες σε τρεις μελέτες. Η επαναμόλυνση ήταν ένα ασυνήθιστο συμβάν (απόλυτο ποσοστό 0%-1,1%), ενώ καμία μελέτη δεν ανέφερε αύξηση του κινδύνου επαναμόλυνσης με την πάροδο του χρόνου."

13. Natural immunity to covid is powerful. Policymakers seem afraid to say so, Makary, 2021
(Η φυσική ανοσία έναντι της covid είναι ισχυρή. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να φοβούνται να το πουν)

Ο Makary γράφει "δεν πειράζει να έχουμε μια λανθασμένη επιστημονική υπόθεση. Αλλά όταν τα νέα δεδομένα την αποδεικνύουν λανθασμένη, πρέπει να προσαρμοστείς. Δυστυχώς, πολλοί εκλεγμένοι ηγέτες και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας έχουν επιμείνει πάρα πολύ καιρό στην υπόθεση ότι η φυσική ανοσία προσφέρει αναξιόπιστη προστασία κατά της covid-19 - ένας ισχυρισμός που καταρρίπτεται γρήγορα από την επιστήμη. Περισσότερες από 15 μελέτες έχουν καταδείξει τη δύναμη της ανοσίας που αποκτάται από την προηγούμενη ύπαρξη του ιού. Μια μελέτη 700.000 ατόμων από το Ισραήλ πριν από δύο εβδομάδες διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υποστεί προηγούμενες λοιμώξεις είχαν 27 φορές λιγότερες πιθανότητες να πάθουν μια δεύτερη συμπτωματική λοίμωξη covid σε σχέση με όσους είχαν εμβολιαστεί. Αυτό επιβεβαίωσε μια μελέτη της Cleveland Clinic τον Ιούνιο σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης (οι οποίοι συχνά εκτίθενται στον ιό), στην οποία κανένας από όσους είχαν προηγουμένως βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό δεν μολύνθηκε εκ νέου. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "τα άτομα που είχαν λοίμωξη από SARS-CoV-2 είναι απίθανο να ωφεληθούν από τον εμβολιασμό κατά της covid-19". Και τον Μάιο, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσε ότι ακόμη και μια ήπια μόλυνση covid οδήγησε σε μακροχρόνια ανοσία."

14. SARS-CoV-2 elicits robust adaptive immune responses regardless of disease severity, Nielsen, 2021
(Ο SARS-CoV-2 προκαλεί ισχυρές προσαρμοστικές ανοσολογικές αποκρίσεις ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της νόσου)
"203 αναρρώσαντες ασθενείς με λοίμωξη από SARS-CoV-2 στη Δανία μεταξύ 3 Απριλίου και 9 Ιουλίου 2020, τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την αποκατάσταση των συμπτωμάτων της COVID-19 [...] παρουσιάζουν ευρύ ορολογικό προφίλ εντός της κοόρτης, ανιχνεύοντας τη δέσμευση αντισωμάτων σε άλλους ανθρώπινους κορωνοϊούς [...] η επιφανειακή πρωτεΐνη spike του ιού ταυτοποιήθηκε ως ο κυρίαρχος στόχος τόσο για τα εξουδετερωτικά αντισώματα όσο και για τις CD8+ Τ-κυτταρικές αποκρίσεις. Συνολικά, η πλειονότητα των ασθενών είχε ισχυρές προσαρμοστικές ανοσολογικές αποκρίσεις, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της νόσου τους."

15. Protection of previous SARS-CoV-2 infection is similar to that of BNT162b2 vaccine protection: A three-month nationwide experience from Israel, Goldberg, 2021
(Η προστασία από προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 είναι παρόμοια με την προστασία του εμβολίου BNT162b2: Μια τρίμηνη εθνική εμπειρία από το Ισραήλ)

"Ανάλυση μιας επικαιροποιημένης βάσης δεδομένων σε ατομικό επίπεδο ολόκληρου του πληθυσμού του Ισραήλ για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της προστασίας τόσο της προηγούμενης λοίμωξης όσο και του εμβολιασμού στην πρόληψη της επακόλουθης λοίμωξης SARS-CoV-2, της νοσηλείας με COVID-19, της σοβαρής νόσου και του θανάτου λόγω COVID-19 [...] ο εμβολιασμός ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός με συνολική εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα για τεκμηριωμένη λοίμωξη 92-8% (CI: [92-6, 93-0]), νοσηλεία 94-2% (CI:[93-6, 94-7]), σοβαρή ασθένεια 94-4% (CI:[93-6, 95-0]) και θάνατο 93-7% (CI:[92-5, 94-7]). Ομοίως, το συνολικό εκτιμώμενο επίπεδο προστασίας από προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 για τεκμηριωμένη λοίμωξη είναι 94-8% (CI: [94-4, 95-1]), νοσηλεία 94-1% (CI: [91-9, 95-7]) και σοβαρή ασθένεια 96-4% (CI: [92-5, 98-3]) [...] τα αποτελέσματα θέτουν υπό αμφισβήτηση την ανάγκη εμβολιασμού των ατόμων που έχουν μολυνθεί προηγουμένως."

16. Incidence of Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2 infection among previously infected or vaccinated employees, Kojima, 2021
(Συχνότητα λοίμωξης από τον κορωνοϊό-2 του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου μεταξύ των εργαζομένων που είχαν προηγουμένως μολυνθεί ή εμβολιαστεί)

"Οι εργαζόμενοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: (1) άτομα που δεν είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 και ήταν ανεμβολίαστα, (2) άτομα που είχαν υποστεί προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 και (3) εμβολιασμένοι. Οι ανθρωποημέρες μετρήθηκαν από την ημερομηνία της πρώτης εξέτασης του εργαζομένου και διακόπηκαν στο τέλος της περιόδου παρατήρησης. Η λοίμωξη SARS-CoV-2 ορίστηκε ως δύο θετικές εξετάσεις PCR SARS-CoV-2 σε περίοδο 30 ημερών [...] 4313, 254 και 739 αρχεία εργαζομένων για τις ομάδες 1, 2 και 3 [...] η προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 και ο εμβολιασμός για SARS-CoV-2 συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης ή επαναλοίμωξης με SARS-CoV-2 σε ένα εργατικό δυναμικό που ελέγχθηκε τακτικά. Δεν υπήρχε διαφορά στη συχνότητα της λοίμωξης μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων και των ατόμων με προηγούμενη λοίμωξη."

17. Having SARS-CoV-2 once confers much greater immunity than a vaccine—but vaccination remains vital,Wadman, 2021
(Η μόλυνση από SARS-CoV-2 μία φορά παρέχει πολύ μεγαλύτερη ανοσία από ό,τι το εμβόλιο - αλλά ο εμβολιασμός παραμένει ζωτικής σημασίας)

"Οι Ισραηλινοί που είχαν μια λοίμωξη ήταν περισσότερο προστατευμένοι από την παραλλαγή του κορωνοϊού Delta από εκείνους που έλαβαν ένα ήδη εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της COVID-19 [...] τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είχαν κάποτε μια λοίμωξη SARS-CoV-2 είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν Delta, να αναπτύξουν συμπτώματα ή να νοσηλευτούν με σοβαρή COVID-19 από ό,τι οι άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ μολυνθεί και εμβολιαστεί."

18. One-year sustained cellular and humoral immunities of COVID-19 convalescents, Zhang, 2021
(Επί ένα έτος διατηρούμενη κυτταρική και χυμική ανοσία των αναρρώσαντων του COVID-19)

"Συστηματική αξιολόγηση του ειδικού για το αντιγόνο ανοσοποιητικού συστήματος σε 101 αναρρώσαντες από COVID-19. Τα ειδικά για τον SARS-CoV-2 αντισώματα IgG, καθώς και τα NAb μπορούν να παραμείνουν σε ποσοστό άνω του 95% στους αναρρώσαντες από COVID-19 από 6 έως 12 μήνες μετά την έναρξη της νόσου. Τουλάχιστον 19/71 (26%) των αναρρώσαντων από COVID-19 (διπλά θετικοί στην ELISA και MCLIA) είχαν ανιχνεύσιμα κυκλοφορούντα αντισώματα IgM έναντι του SARS-CoV-2 12 μήνες μετά την έναρξη της νόσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά των αναρρώσαντων με θετική ειδική για τον SARS-CoV-2 Τ-κυτταρική απόκριση (τουλάχιστον ένα από τα αντιγόνα S1, S2, M και N της πρωτεΐνης SARS-CoV-2) ήταν 71/76 (93%) και 67/73 (92%) σε διάστημα 6 και 12 μηνών, αντίστοιχα." 

19. Functional SARS-CoV-2-Specific Immune Memory Persists after Mild COVID-19, Rodda, 2021
(Η λειτουργική ανοσολογική μνήμη SARS-CoV-2-ειδικού τύπου παραμένει μετά από ήπια COVID-19)

"Τα άτομα που ανάρρωσαν ανέπτυξαν ειδικά για τον SARS-CoV-2 αντισώματα ανοσοσφαιρίνης (IgG), εξουδετερωτικό πλάσμα και κύτταρα Β και Τ μνήμης που παρέμειναν για τουλάχιστον 3 μήνες. Τα δεδομένα μας αποκαλύπτουν περαιτέρω ότι τα ειδικά για τον SARS-CoV-2 IgG κύτταρα μνήμης Β αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, τα ειδικά για τον SARS-CoV-2 λεμφοκύτταρα μνήμης παρουσίασαν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με ισχυρή αντιιική λειτουργία: τα Τ κύτταρα μνήμης εξέκριναν κυτταροκίνες και επεκτάθηκαν κατά την εκ νέου συνάντηση αντιγόνου, ενώ τα Β κύτταρα μνήμης εξέφρασαν υποδοχείς ικανούς να εξουδετερώνουν τον ιό όταν εκφράζονται ως μονοκλωνικά αντισώματα. Επομένως, η ήπια COVID-19 προκαλεί λεμφοκύτταρα μνήμης που επιμένουν και εμφανίζουν λειτουργικά χαρακτηριστικά της αντι-ιικής ανοσίας."

20. Discrete Immune Response Signature to SARS-CoV-2 mRNA Vaccination Versus Infection, Ivanova, 2021
(Διακριτή υπογραφή ανοσολογικής απόκρισης στον εμβολιασμό με mRNA SARS-CoV-2 έναντι της μόλυνσης)

"Πραγματοποιήσαμε πολυτροπική αλληλούχιση ενός κυττάρου στο περιφερικό αίμα ασθενών με οξεία COVID-19 και υγιών εθελοντών πριν και μετά τη λήψη του εμβολίου SARS-CoV-2 BNT162b2 mRNA για να συγκρίνουμε τις ανοσολογικές αποκρίσεις που προκλήθηκαν από τον ιό και από αυτό το εμβόλιο [...] τόσο η μόλυνση όσο και ο εμβολιασμός προκάλεσαν ισχυρές έμφυτες και προσαρμοστικές ανοσολογικές αποκρίσεις, η ανάλυσή μας αποκάλυψε σημαντικές ποιοτικές διαφορές μεταξύ των δύο τύπων ανοσολογικών προκλήσεων. Στους ασθενείς με COVID-19, οι ανοσολογικές αποκρίσεις χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερα αυξημένη απόκριση ιντερφερόνης, η οποία απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό στους λήπτες εμβολίου. Η αυξημένη σηματοδότηση της ιντερφερόνης πιθανότατα συνέβαλε στην παρατηρούμενη δραματική ρύθμιση των κυτταροτοξικών γονιδίων στα περιφερικά Τ κύτταρα και στα έμφυτα λεμφοκύτταρα στους ασθενείς, αλλά όχι στα ανοσοποιημένα άτομα. Η ανάλυση του ρεπερτορίου των υποδοχέων των Β και Τ κυττάρων αποκάλυψε ότι ενώ η πλειονότητα των κλωνικών Β και Τ κυττάρων στους ασθενείς με COVID-19 ήταν κύτταρα effector, στους λήπτες του εμβολίου τα κλωνικά επεκταθέντα κύτταρα ήταν κυρίως κυκλοφορούντα κύτταρα μνήμης [...] παρατηρήσαμε την παρουσία κυτταροτοξικών CD4 Τ κυττάρων στους ασθενείς με COVID-19 που απουσίαζαν σε μεγάλο βαθμό στους υγιείς εθελοντές μετά την ανοσοποίηση. Ενώ η υπερενεργοποίηση των φλεγμονωδών αποκρίσεων και των κυτταροτοξικών κυττάρων μπορεί να συμβάλλει στην ανοσοπαθολογία σε σοβαρή νόσο, στην ήπια και μέτρια νόσο, τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ενδεικτικά προστατευτικών ανοσολογικών αποκρίσεων και επίλυσης της λοίμωξης."

21. SARS-CoV-2 infection induces long-lived bone marrow plasma cells in humans, Turner, 2021
(Η λοίμωξη SARS-CoV-2 δημιουργεί μακροχρόνια πλασματοκύτταρα του μυελού των οστών στον άνθρωπο)

"Τα πλασματοκύτταρα του μυελού των οστών (BMPCs) είναι μια διαρκής και ουσιαστική πηγή προστατευτικών αντισωμάτων [...] οι ανθεκτικοί τίτλοι αντισωμάτων στον ορό διατηρούνται από μακροχρόνια πλασματοκύτταρα - μη αναπαραγόμενα, ειδικά για το αντιγόνο πλασματοκύτταρα που ανιχνεύονται στο μυελό των οστών πολύ μετά την απομάκρυνση του αντιγόνου [...] Τα BMPCs που δεσμεύουν S είναι σε ηρεμία, γεγονός που υποδηλώνει ότι αποτελούν μέρος ενός σταθερού διαμερίσματος. Κατά συνέπεια, τα κυκλοφορούντα Β-κύτταρα μνήμης σε ηρεμία που κατευθύνονται έναντι του SARS-CoV-2 S ανιχνεύθηκαν στα άτομα σε ανάρρωση. Συνολικά, τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η ήπια λοίμωξη με SARS-CoV-2 επάγει ισχυρή αντιγονο-ειδική, μακρόβια χυμική ανοσολογική μνήμη στον άνθρωπο [...] συνολικά, τα δεδομένα μας παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η λοίμωξη με SARS-CoV-2 στον άνθρωπο εγκαθιστά ισχυρά τα δύο σκέλη της χυμικής ανοσολογικής μνήμης: τα μακρόβια πλασματοκύτταρα του μυελού των οστών (BMPCs) και τα Β-κύτταρα μνήμης."

22. SARS-CoV-2 infection rates of antibody-positive compared with antibody-negative health-care workers in England: a large, multicentre, prospective cohort study (SIREN), Jane Hall, 2021
(Ποσοστά λοίμωξης από SARS-CoV-2 των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Αγγλία, οι οποίοι είναι θετικοί σε σχέση με τους αρνητικούς σε αντισώματα: μια μεγάλη, πολυκεντρική, προοπτική μελέτη κοόρτης (SIREN)

"Μελέτη αξιολόγησης ανοσίας και επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 [...] 30 625 συμμετέχοντες εγγράφηκαν στη μελέτη [...] προηγούμενο ιστορικό λοίμωξης από SARS-CoV-2 συσχετίστηκε με 84% χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης, με διάμεση προστατευτική επίδραση που παρατηρήθηκε 7 μήνες μετά την πρωτογενή λοίμωξη. Αυτή η χρονική περίοδος είναι η ελάχιστη πιθανή επίδραση επειδή δεν συμπεριλήφθηκαν οι ορομετατροπές. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η προηγούμενη λοίμωξη με SARS-CoV-2 προκαλεί αποτελεσματική ανοσία σε μελλοντικές λοιμώξεις στα περισσότερα άτομα."

23. Pandemic peak SARS-CoV-2 infection and seroconversion rates in London frontline health-care workers, Houlihan, 2020
(Πανδημική κορύφωση μόλυνσης SARS-CoV-2 και ποσοστά ορομετατροπής σε εργαζόμενους υγειονομικής περίθαλψης πρώτης γραμμής του Λονδίνου)

"Εγγραφή 200 υγειονομικών που έρχονται σε επαφή με ασθενείς μεταξύ 26 Μαρτίου και 8 Απριλίου 2020 [...] αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό μόλυνσης 13% (δηλαδή 14 από 112 υγειονομικούς) εντός του 1 μήνα παρακολούθησης σε όσους δεν είχαν ενδείξεις αντισωμάτων ή ιικής έκχυσης κατά την εγγραφή. Αντίθετα, από τους 33 υγειονομικούς που βρέθηκαν θετικοί με ορολογική εξέταση αλλά αρνητικοί με RT-PCR κατά την εγγραφή, 32 παρέμειναν αρνητικοί με RT-PCR κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και ένας βρέθηκε θετικός με RT-PCR τις ημέρες 8 και 13 μετά την εγγραφή."

24. Antibodies to SARS-CoV-2 are associated with protection against reinfection, Lumley, 2021
(Τα αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 συνδέονται με την προστασία έναντι της επαναμόλυνσης)

"Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αν η μόλυνση με τον κορωνοϊό του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου 2 (SARS-CoV-2) προστατεύει από την επακόλουθη επαναμόλυνση [...] συμμετείχαν 12219 υγειονομικοί υπάλληλοι [...] η προηγούμενη μόλυνση με τον SARS-CoV-2 που δημιούργησε αντισωματικές αποκρίσεις προσέφερε προστασία από την επαναμόλυνση στους περισσότερους ανθρώπους κατά τους έξι μήνες μετά τη μόλυνση."

25. Longitudinal analysis shows durable and broad immune memory after SARS-CoV-2 infection with persisting antibody responses and memory B and T cells, Cohen, 2021
(Μακροχρόνια ανάλυση δείχνει ανθεκτική και ευρεία ανοσολογική μνήμη μετά από λοίμωξη SARS-CoV-2 με διατήρηση των αντισωματικών αποκρίσεων και των Β και Τ κυττάρων μνήμης)

"Αξιολογήθηκαν διαχρονικά 254 ασθενείς με COVID-19 έως και 8 μήνες και διαπιστώθηκαν ανθεκτικές ανοσολογικές αποκρίσεις ευρείας βάσης. Τα αντισώματα δέσμευσης και εξουδετέρωσης της αιχμής SARS-CoV-2 παρουσιάζουν διφασική αποσύνθεση με παρατεταμένο χρόνο ημιζωής >200 ημερών, γεγονός που υποδηλώνει τη δημιουργία πλασματοκυττάρων μεγαλύτερης διάρκειας ζωής [...] οι περισσότεροι ασθενείς που ανάρρωσαν από την COVID-19 αναπτύσσουν ευρεία, ανθεκτική ανοσία μετά τη λοίμωξη, τα κύτταρα μνήμης Β της αιχμής IgG+ αυξάνονται και διατηρούνται μετά τη λοίμωξη, τα ανθεκτικά πολυλειτουργικά CD4 και CD8 Τ κύτταρα αναγνωρίζουν διακριτές περιοχές επίτοπων του ιού."

26. Single cell profiling of T and B cell repertoires following SARS-CoV-2 mRNA vaccine, Sureshchandra, 2021
(Μονοκυτταρική σκιαγράφηση του ρεπερτορίου των Τ- και Β-κυττάρων μετά το εμβόλιο SARS-CoV-2 mRNA)

"Χρησιμοποιήθηκε αλληλουχία RNA ενός κυττάρου και λειτουργικές δοκιμασίες για να συγκριθούν οι χυμικές και κυτταρικές αποκρίσεις σε δύο δόσεις εμβολίου mRNA με αποκρίσεις που παρατηρήθηκαν σε αναρρώσαντα άτομα με ασυμπτωματική νόσο [...] η φυσική λοίμωξη προκάλεσε επέκταση μεγαλύτερων κλώνων CD8 Τ-κυττάρων που κατέλαβαν ξεχωριστές ομάδες, πιθανώς λόγω της αναγνώρισης ενός ευρύτερου συνόλου ιικών επιτόπων που παρουσιάζονται από τον ιό και δεν παρατηρήθηκαν στο εμβόλιο mRNA." 

27. SARS-CoV-2 antibody-positivity protects against reinfection for at least seven months with 95% efficacy, Abu-Raddad, 2021
(Η θετικότητα των αντισωμάτων SARS-CoV-2 προστατεύει από την επαναμόλυνση για τουλάχιστον επτά μήνες με 95% αποτελεσματικότητα)

"Άτομα με θετικά αντισώματα SARS-CoV-2 από τις 16 Απριλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, με θετικό PCR επίχρισμα ≥14 ημέρες μετά την πρώτη θετική εξέταση αντισωμάτων, διερευνήθηκαν για ενδείξεις επαναμόλυνσης, 43.044 άτομα με θετικά αντισώματα, τα οποία παρακολουθήθηκαν για διάμεσο διάστημα 16,3 εβδομάδων [...] η επαναμόλυνση είναι σπάνια στον νεαρό και διεθνή πληθυσμό του Κατάρ. Η φυσική λοίμωξη φαίνεται να προκαλεί ισχυρή προστασία έναντι της επαναμόλυνσης με αποτελεσματικότητα ~95% για τουλάχιστον επτά μήνες."

28. Orthogonal SARS-CoV-2 Serological Assays Enable Surveillance of Low-Prevalence Communities and Reveal Durable Humoral Immunity, Ripperger, 2020
(Οι ορθογώνιες ορολογικές δοκιμασίες SARS-CoV-2 επιτρέπουν την επιτήρηση κοινοτήτων χαμηλού επιπολασμού και αποκαλύπτουν ανθεκτική χυμική ανοσία)

"Διεξήχθη ορολογική μελέτη για τον καθορισμό των συσχετίσεων της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2. Σε σύγκριση με τα άτομα με ήπια περιστατικά της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19), τα άτομα με σοβαρή νόσο παρουσίασαν αυξημένους τίτλους εξουδετέρωσης του ιού και αντισώματα έναντι του πυρηνοκαψιδίου (Ν) και της περιοχής δέσμευσης υποδοχέα (RBD) της πρωτεΐνης αιχμής [...] η παραγωγή εξουδετερωτικών και ειδικών για την αιχμή αντισωμάτων επιμένει για τουλάχιστον 5-7 μήνες [...] τα αντισώματα του πυρηνοκαψιδίου γίνονται συχνά μη ανιχνεύσιμα έως τους 5-7 μήνες."

29. Anti-spike antibody response to natural SARS-CoV-2 infection in the general population, Wei, 2021
(Αντίδραση αντισωμάτων κατά των ακίδων στη φυσική λοίμωξη SARS-CoV-2 στο γενικό πληθυσμό)

"Στον γενικό πληθυσμό, χρησιμοποιώντας αντιπροσωπευτικά δεδομένα από 7.256 συμμετέχοντες στην έρευνα για τη λοίμωξη COVID-19 του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι είχαν θετικές εξετάσεις PCR για τον SARS-CoV-2 από τις 26 Απριλίου 2020 έως τις 14 Ιουνίου 2021 [...] εκτιμήσαμε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων που σχετίζονται με την προστασία από την επαναμόλυνση διαρκούν κατά μέσο όρο 1,5-2 χρόνια, ενώ τα επίπεδα που σχετίζονται με την προστασία από σοβαρή λοίμωξη είναι παρόντα για αρκετά χρόνια. Αυτές οι εκτιμήσεις θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψιν για τον σχεδιασμό στρατηγικών αναμνηστικών εμβολιασμών."

30. Antibody Status and Incidence of SARS-CoV-2 Infection in Health Care Workers, Lumley, 2021
(Κατάσταση αντισωμάτων και συχνότητα λοίμωξης SARS-CoV-2 σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης)

"Συμμετείχαν 12.541 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στους οποίους μετρήθηκε η IgG κατά των ακίδων. 11.364 παρακολουθήθηκαν μετά από αρνητικά αποτελέσματα αντισωμάτων και 1265 μετά από θετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων 88 ατόμων στα οποία σημειώθηκε ορομετατροπή κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης [...] συνολικά 223 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που ήταν αρνητικοί κατά των ακίδων είχαν θετικό τεστ PCR (1. 09 ανά 10.000 ημέρες κινδύνου), 100 κατά τη διάρκεια της εξέτασης ενώ ήταν ασυμπτωματικοί και 123 ενώ είχαν συμπτώματα, ενώ 2 αντι-spike-οροθετικοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν θετικό τεστ PCR [...] η παρουσία αντισωμάτων IgG κατά των ακίδων ή κατά των νουκλεοκαψιδίων συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο επαναμόλυνσης από SARS-CoV-2 κατά τους επόμενους 6 μήνες." 

31. Researchers find long-lived immunity to 1918 pandemic virus, CIDRAP, 2008 and the actual 2008 NATURE journal publication by Yu
(Ερευνητές διαπιστώνουν μακροχρόνια ανοσία στον πανδημικό ιό του 1918)

"Μελέτη του αίματος ηλικιωμένων ανθρώπων που επέζησαν από την πανδημία γρίπης του 1918 αποκαλύπτει ότι τα αντισώματα κατά του στελέχους έχουν διαρκέσει μια ζωή και ίσως μπορούν να κατασκευαστούν για να προστατεύσουν τις μελλοντικές γενιές από παρόμοια στελέχη [...] η ομάδα συνέλεξε δείγματα αίματος από 32 επιζώντες της πανδημίας ηλικίας 91 έως 101 ετών [...] τα άτομα που προσλήφθηκαν για τη μελέτη ήταν 2 έως 12 ετών το 1918 και πολλοί θυμήθηκαν άρρωστα μέλη της οικογένειάς τους στο νοικοκυριό τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι εκτέθηκαν άμεσα στον ιό, αναφέρουν οι συγγραφείς.  Η ομάδα διαπίστωσε ότι το 100% των ατόμων είχε ορό-ουδετεροποιητική δραστηριότητα έναντι του ιού του 1918 και το 94% εμφάνισε ορολογική αντιδραστικότητα στην αιμαγλουτινίνη του 1918. Οι ερευνητές δημιούργησαν σειρές Β λεμφοβλαστικών κυττάρων από μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος οκτώ ατόμων. Τα μετασχηματισμένα κύτταρα από το αίμα των 7 από τους 8 δότες απέδωσαν αντισώματα που απέκρυπταν την αιμαγλουτινίνη του 1918". Yu: "εδώ δείχνουμε ότι από τα 32 άτομα που εξετάστηκαν και είχαν γεννηθεί το 1915 ή πριν από το 1915, το καθένα εμφάνισε οροαντιδραστικότητα με τον ιό του 1918, σχεδόν 90 χρόνια μετά την πανδημία. Επτά από τα οκτώ δείγματα δοτών που εξετάστηκαν είχαν κυκλοφορούντα Β κύτταρα που εξέκριναν αντισώματα που δεσμεύουν την ΗΑ του 1918. Απομονώσαμε Β κύτταρα από τα άτομα και δημιουργήσαμε πέντε μονοκλωνικά αντισώματα που έδειξαν ισχυρή εξουδετερωτική δράση έναντι του ιού του 1918 από τρεις διαφορετικούς δότες. Αυτά τα αντισώματα αντέδρασαν επίσης διασταυρούμενα με το γενετικά παρόμοιο HA ενός στελέχους γρίπης Η1Ν1 των χοίρων του 1930."

32. Live virus neutralisation testing in convalescent patients and subjects vaccinated against 19A, 20B, 20I/501Y.V1 and 20H/501Y.V2 isolates of SARS-CoV-2, Gonzalez, 2021
(Δοκιμές εξουδετέρωσης ζωντανού ιού σε αναρρώσαντες ασθενείς και άτομα εμβολιασμένα κατά των απομονώσεων 19A, 20B, 20I/501Y.V1 και 20H/501Y.V2 του SARS-CoV-2)

"Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ των απομονώσεων 20Β και 19Α για τους υγειονομικούς υπαλλήλους με ήπια COVID-19 και τους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Ωστόσο, διαπιστώθηκε σημαντική μείωση της ικανότητας εξουδετέρωσης για το 20I/501Y.V1 σε σύγκριση με την απομόνωση 19A για τους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση και τους υγειονομικούς υπαλλήλους 6 μήνες μετά τη μόλυνση. Όσον αφορά το 20Η/501Y.V2, σε όλους τους πληθυσμούς παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σύγκριση με το απομονωμένο 19Α. Είναι ενδιαφέρον ότι παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στην ικανότητα εξουδετέρωσης μεταξύ των δύο παραλλαγών για τους εμβολιασμένους υγειονομικούς υπαλλήλους, ενώ δεν ήταν σημαντική για τις ομάδες ανάρρωσης [...] η μειωμένη εξουδετερωτική απάντηση που παρατηρήθηκε έναντι του 20H/501Y.V2 σε σύγκριση με τις απομονώσεις 19A και 20I/501Y.V1 σε πλήρως ανοσοποιημένα άτομα με το εμβόλιο BNT162b2 είναι ένα εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης."

33. Differential effects of the second SARS-CoV-2 mRNA vaccine dose on T cell immunity in naïve and COVID-19 recovered individuals, Camara, 2021
(Διαφορετικές επιδράσεις της δεύτερης δόσης του εμβολίου SARS-CoV-2 mRNA στην ανοσία των Τ-κυττάρων σε άτομα που δεν έχουν έρθει σε επαφή και σε άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19)

"Χαρακτηρισμός της ειδικής για την ακίδα SARS-CoV-2 χυμικής και κυτταρικής ανοσίας σε άτομα που δεν έχουν έρθει σε επαφή και σε προηγουμένως μολυσμένα άτομα κατά τη διάρκεια του πλήρους εμβολιασμού με BNT162b2 [...] τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η δεύτερη δόση αυξάνει τόσο τη χυμική όσο και την κυτταρική ανοσία σε άτομα που δεν έχουν έρθει σε επαφή. Αντιθέτως, η δεύτερη δόση του εμβολίου BNT162b2 έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κυτταρικής ανοσίας στα άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19."

34. Op-Ed: Quit Ignoring Natural COVID Immunity, Klausner, 2021
(Σταματήστε να αγνοείτε τη φυσική ανοσία έναντι της COVID)

"Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι πάνω από 160 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν αναρρώσει από την COVID-19. Όσοι έχουν αναρρώσει έχουν εκπληκτικά χαμηλή συχνότητα επαναλαμβανόμενης λοίμωξης, ασθένειας ή θανάτου"

35. Association of SARS-CoV-2 Seropositive Antibody Test With Risk of Future Infection, Harvey, 2021
(Συσχέτιση της δοκιμασίας οροθετικών αντισωμάτων SARS-CoV-2 με τον κίνδυνο μελλοντικής λοίμωξης)

"Αξιολόγηση των ενδείξεων λοίμωξης από SARS-CoV-2 με βάση τη διαγνωστική δοκιμασία ενίσχυσης νουκλεϊκών οξέων (NAAT) μεταξύ ασθενών με θετικά έναντι αρνητικών αποτελεσμάτων δοκιμασίας για αντισώματα σε μια περιγραφική μελέτη κοορτής παρατήρησης κλινικών εργαστηρίων και συνδεδεμένων δεδομένων απαιτήσεων [...] η κοορτή περιελάμβανε 3.257.478 μοναδικούς ασθενείς με δοκιμή αντισωμάτων δείκτη [...] οι ασθενείς με θετικά αποτελέσματα της εξέτασης αντισωμάτων είχαν αρχικά περισσότερες πιθανότητες να έχουν θετικά αποτελέσματα NAAT, γεγονός που συνάδει με παρατεταμένη έκχυση RNA, αλλά με την πάροδο του χρόνου οι πιθανότητες να έχουν θετικά αποτελέσματα NAAT μειώθηκαν αισθητά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οροθετικότητα σχετίζεται με προστασία από τη μόλυνση."

36. SARS-CoV-2 seropositivity and subsequent infection risk in healthy young adults: a prospective cohort study, Letizia, 2021
(Οροθετικότητα SARS-CoV-2 και επακόλουθος κίνδυνος λοίμωξης σε υγιείς νέους ενήλικες: μια προοπτική μελέτη κοόρτης)

"Διερευνήθηκε ο κίνδυνος επακόλουθης λοίμωξης από SARS-CoV-2 μεταξύ νέων ενηλίκων (μελέτη CHARM) οροθετικών για προηγούμενη λοίμωξη [...] εγγράφηκαν 3249 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 3168 (98%) συνέχισαν στην περίοδο καραντίνας 2 εβδομάδων. 3076 (95%) συμμετέχοντες [...] Μεταξύ 189 οροθετικών συμμετεχόντων, 19 (10%) είχαν τουλάχιστον μία θετική εξέταση PCR για SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 6 εβδομάδων (1-1 κρούσμα ανά ανθρωποέτος). Αντίθετα, 1079 (48%) από τους 2247 οροαρνητικούς συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε θετικό τεστ (6-2 περιπτώσεις ανά ανθρωποέτος). Η αναλογία του ποσοστού επίπτωσης ήταν 0-18 (95% CI 0-11-0-28- p<0-001) [...] οι μολυσμένοι οροθετικοί συμμετέχοντες είχαν ιικά φορτία περίπου 10 φορές χαμηλότερα από εκείνα των μολυσμένων οροαρνητικών συμμετεχόντων (διαφορά κατωφλίου του γονιδιακού κύκλου ORF1ab 3-95 [95% CI 1-23-6-67]- p=0-004)."

37. Associations of Vaccination and of Prior Infection With Positive PCR Test Results for SARS-CoV-2 in Airline Passengers Arriving in Qatar, Bertollini, 2021
(Συσχετίσεις του εμβολιασμού και της προηγούμενης λοίμωξης με θετικά αποτελέσματα της εξέτασης PCR για τον ιό SARS-CoV-2 σε επιβάτες αεροπορικών εταιρειών που φθάνουν στο Κατάρ)

"Από 9.180 άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού, αλλά με ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης τουλάχιστον 90 ημέρες πριν από την εξέταση PCR (ομάδα 3), 7694 μπορούσαν να αντιστοιχιστούν με άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή προηγούμενης λοίμωξης (ομάδα 2), μεταξύ των οποίων η θετικότητα PCR ήταν 1,01% (95% CI, 0,80%-1,26%) και 3,81% (95% CI, 3,39%-4,26%), αντίστοιχα. Ο σχετικός κίνδυνος για θετικότητα PCR ήταν 0,22 (95% CI, 0,17-0,28) για τα εμβολιασμένα άτομα και 0,26 (95% CI, 0,21-0,34) για τα άτομα με προηγούμενη λοίμωξη, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή προηγούμενης λοίμωξης."

38. Natural immunity against COVID-19 significantly reduces the risk of reinfection: findings from a cohort of sero-survey participants, Mishra, 2021
(Η φυσική ανοσία έναντι του COVID-19 μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επαναμόλυνσης: ευρήματα από μια κοόρτη συμμετεχόντων σε ορολογική έρευνα)

"Παρακολουθήθηκε μια υποομάδα των συμμετεχόντων στην προηγούμενη ορολογική μας έρευνα για να αξιολογηθεί κατά πόσον η φυσική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο επαναμόλυνσης (Ινδία) [...] από τους 2238 συμμετέχοντες, 1170 ήταν οροθετικοί και 1068 οροαρνητικοί για αντίσωμα έναντι του COVID-19. Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι μόνο 3 άτομα στην οροθετική ομάδα μολύνθηκαν με COVID-19, ενώ 127 άτομα ανέφεραν ότι προσβλήθηκαν από τη λοίμωξη στην οροαρνητική ομάδα [...] από τους 3 οροθετικούς που μολύνθηκαν εκ νέου με COVID-19, ο ένας χρειάστηκε νοσηλεία, αλλά δεν χρειάστηκε υποστήριξη με οξυγόνο ή εντατική φροντίδα [...] η ανάπτυξη αντισωμάτων μετά από φυσική λοίμωξη όχι μόνο προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από την επαναμόλυνση από τον ιό, αλλά και διασφαλίζει ενάντια στην εξέλιξη σε σοβαρή νόσο COVID-19."

39. Lasting immunity found after recovery from COVID-19, NIH, 2021
(Διαπιστώθηκε διαρκής ανοσία μετά την αποκατάσταση από την COVID-19)

"Οι ερευνητές διαπίστωσαν ανθεκτικές ανοσολογικές αντιδράσεις στην πλειονότητα των ατόμων που μελετήθηκαν. Αντισώματα κατά της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στο εσωτερικό των κυττάρων, βρέθηκαν στο 98% των συμμετεχόντων ένα μήνα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Όπως παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες, ο αριθμός των αντισωμάτων κυμαινόταν ευρέως μεταξύ των ατόμων. Αλλά, ελπιδοφόρα, τα επίπεδά τους παρέμειναν αρκετά σταθερά με την πάροδο του χρόνου, μειούμενα μόνο μέτρια στους 6 έως 8 μήνες μετά τη μόλυνση [...] τα ειδικά για τον ιό Β κύτταρα αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Τα άτομα είχαν περισσότερα κύτταρα Β μνήμης έξι μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων από ό,τι ένα μήνα μετά [...] τα επίπεδα των Τ κυττάρων για τον ιό παρέμειναν επίσης υψηλά μετά τη μόλυνση. Έξι μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, το 92% των συμμετεχόντων είχε CD4+ Τ κύτταρα που αναγνώριζαν τον ιό [...] το 95% των ατόμων είχαν τουλάχιστον 3 από τα 5 συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούσαν να αναγνωρίσουν τον SARS-CoV-2 έως και 8 μήνες μετά τη μόλυνση."

40. SARS-CoV-2 Natural Antibody Response Persists for at Least 12 Months in a Nationwide Study From the Faroe Islands, Petersen, 2021
(Η φυσική απόκριση των αντισωμάτων SARS-CoV-2 παραμένει για τουλάχιστον 12 μήνες σε μια πανεθνική μελέτη από τις Νήσους Φερόε)

"Το ποσοστό οροθετικών στα άτομα σε ανάρρωση ήταν πάνω από 95% σε όλες τις χρονικές στιγμές δειγματοληψίας και για τις δύο δοκιμασίες και παρέμεινε σταθερό με την πάροδο του χρόνου, δηλαδή σχεδόν όλα τα άτομα σε ανάρρωση ανέπτυξαν αντισώματα [...] τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα αντισώματα SARS-CoV-2 παρέμειναν τουλάχιστον 12 μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και ίσως και περισσότερο, υποδεικνύοντας ότι τα άτομα σε ανάρρωση από COVID-19 μπορεί να προστατεύονται από την επαναμόλυνση."

41. SARS-CoV-2-specific T cell memory is sustained in COVID-19 convalescent patients for 10 months with successful development of stem cell-like memory T cells, Jung, 2021
(Η ειδική μνήμη των Τ-κυττάρων SARS-CoV-2 διατηρείται σε ασθενείς σε ανάρρωση COVID-19 για 10 μήνες με επιτυχή ανάπτυξη Τ-κυττάρων μνήμης που μοιάζουν με βλαστικά κύτταρα)

"ex vivo δοκιμασίες για την αξιολόγηση των ειδικών για τον SARS-CoV-2 CD4+ και CD8+ Τ κυτταρικών αποκρίσεων σε ασθενείς σε ανάρρωση από COVID-19 έως και 317 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων (DPSO) διαπιστώνουν ότι οι αποκρίσεις των Τ κυττάρων μνήμης διατηρούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της COVID-19. Συγκεκριμένα, παρατηρούμε διατηρούμενη πολυλειτουργικότητα και ικανότητα πολλαπλασιασμού των ειδικών για SARS-CoV-2 Τ-κυττάρων. Μεταξύ των ειδικών για SARS-CoV-2 CD4+ και CD8+ Τ-κυττάρων που ανιχνεύονται με δείκτες που προκαλούνται από την ενεργοποίηση, το ποσοστό των Τ-κυττάρων μνήμης που μοιάζουν με βλαστικά κύτταρα (TSCM) αυξάνεται, με κορύφωση περίπου στα 120 DPSO."

42. Immune Memory in Mild COVID-19 Patients and Unexposed Donors Reveals Persistent T Cell Responses After SARS-CoV-2 Infection, Ansari, 2021
(Η ανοσολογική μνήμη σε ασθενείς με ήπια COVID-19 και μη εκτεθειμένους δότες αποκαλύπτει μακροχρόνιες αποκρίσεις Τ-κυττάρων μετά από μόλυνση SARS-CoV-2)

"Αναλύθηκαν 42 μη εκτεθειμένοι υγιείς δότες και 28 άτομα με ήπια COVID-19 έως και 5 μήνες μετά την ανάρρωση για την ειδική ανοσολογική μνήμη SARS-CoV-2. Χρησιμοποιώντας τα προβλεπόμενα πεπτιδικά μεγαλοσύνολα HLA τάξης II, εντοπίσαμε διασταυρούμενα αντιδραστικά CD4+ T κύτταρα SARS-CoV-2 σε περίπου 66% των μη εκτεθειμένων ατόμων. Επιπλέον, βρήκαμε ανιχνεύσιμη ανοσολογική μνήμη σε ασθενείς με ήπια COVID-19 αρκετούς μήνες μετά την ανάρρωση στους κρίσιμους βραχίονες της προστατευτικής προσαρμοστικής ανοσίας: CD4+ Τ κύτταρα και Β κύτταρα, με ελάχιστη συμβολή από τα CD8+ Τ κύτταρα. Είναι ενδιαφέρον ότι η συνεχιζόμενη ανοσολογική μνήμη στους ασθενείς με COVID-19 στοχεύει κυρίως στη γλυκοπρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2. Αυτή η μελέτη παρέχει την απόδειξη τόσο της προϋπάρχουσας όσο και της διαρκούς ανοσολογικής μνήμης υψηλού μεγέθους στον πληθυσμό της Ινδίας."

43. COVID-19 natural immunity, WHO, 2021
(Φυσική ανοσία κατά της COVID-19)

"Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα περισσότερα άτομα αναπτύσσουν ισχυρές προστατευτικές ανοσολογικές αποκρίσεις μετά από φυσική μόλυνση με τον SARSCoV-2. Εντός 4 εβδομάδων μετά τη μόλυνση, το 90-99% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2 αναπτύσσουν ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα. Η ισχύς και η διάρκεια των ανοσολογικών αποκρίσεων στον SARS-CoV-2 δεν είναι πλήρως κατανοητές και τα επί του παρόντος διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι στους περισσότερους ανθρώπους οι ανοσολογικές αποκρίσεις παραμένουν ισχυρές και προστατευτικές έναντι της επαναμόλυνσης για τουλάχιστον 6-8 μήνες μετά τη μόλυνση (η μεγαλύτερη παρακολούθηση με ισχυρά επιστημονικά στοιχεία είναι επί του παρόντος περίπου 8 μήνες)." 

44. Antibody Evolution after SARS-CoV-2 mRNA Vaccination, Cho, 2021
(Εξέλιξη αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό mRNA κατά του SARS-CoV-2)

"Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα αντισώματα μνήμης που επιλέγονται με την πάροδο του χρόνου από τη φυσική λοίμωξη έχουν μεγαλύτερη ισχύ και εύρος από τα αντισώματα που προκαλούνται από τον εμβολιασμό [...] η ενίσχυση των εμβολιασμένων ατόμων με τα διαθέσιμα σήμερα εμβόλια mRNA θα προκαλούσε ποσοτική αύξηση της εξουδετερωτικής δραστηριότητας του πλάσματος, αλλά όχι το ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι των παραλλαγών που επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό αποθεραπευμένων ατόμων."

45. Humoral Immune Response to SARS-CoV-2 in Iceland,
Gudbjartsson, 2020
(Ανθρώπινη ανοσολογική απόκριση στον SARS-CoV-2 στην Ισλανδία)

"Μετρήθηκαν αντισώματα σε δείγματα ορού από 30.576 άτομα στην Ισλανδία [...] από τα 1797 άτομα που είχαν αναρρώσει από λοίμωξη SARS-CoV-2, 1107 από τα 1215 που εξετάστηκαν (91,1%) ήταν οροθετικά [...] τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου από τη λοίμωξη ήταν 0,3% και ότι τα αντιιικά αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 δεν μειώθηκαν μέσα σε 4 μήνες μετά τη διάγνωση."

46. Immunological memory to SARS-CoV-2 assessed for up to 8 months after infection, Dan, 2021
(Αξιολόγηση της ανοσολογικής μνήμης έναντι του SARS-CoV-2 έως και 8 μήνες μετά τη μόλυνση)

"Αναλύθηκαν πολλαπλά τμήματα της κυκλοφορούσας ανοσολογικής μνήμης έναντι του SARS-CoV-2 σε 254 δείγματα από 188 περιστατικά COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 43 δειγμάτων ≥ 6 μήνες μετά τη μόλυνση [...] Η IgG στην πρωτεΐνη ακίδα ήταν σχετικά σταθερή επί 6+ μήνες. Τα ειδικά για την ακίδα Β κύτταρα μνήμης ήταν πιο άφθονα στους 6 μήνες από ό,τι στον 1 μήνα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων."

47. The prevalence of adaptive immunity to COVID-19 and reinfection after recovery – a comprehensive systematic review and meta-analysis of 12 011 447 individuals, Chivese, 2021
(Ο επιπολασμός της προσαρμοστικής ανοσίας στην COVID-19 και η επαναμόλυνση μετά την αποκατάσταση - μια ολοκληρωμένη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 12.011.447 ατόμων)

"Συμπεριλήφθηκαν 54 μελέτες από 18 χώρες, με συνολικά 12 011 447 άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν έως και 8 μήνες μετά την αποκατάσταση. Στους 6-8 μήνες μετά την ανάρρωση, ο επιπολασμός της ανιχνεύσιμης ειδικής ανοσολογικής μνήμης SARS-CoV-2 παρέμεινε υψηλός- IgG - 90,4% [...] ο συγκεντρωτικός επιπολασμός της επαναμόλυνσης ήταν 0,2% (95%CI 0,0 - 0,7, I2 = 98,8, 9 μελέτες). Τα άτομα που ανάρρωσαν από COVID-19 είχαν 81% μείωση των πιθανοτήτων επαναμόλυνσης (OR 0,19, 95% CI 0,1 - 0,3, I2 = 90,5%, 5 μελέτες)."

48. Reinfection Rates among Patients who Previously Tested Positive for COVID-19: a Retrospective Cohort Study, Sheehan, 2021
(Ποσοστά επαναμόλυνσης μεταξύ ασθενών που είχαν προηγουμένως βρεθεί θετικοί για COVID-19: αναδρομική μελέτη κοόρτης)

"Η αναδρομική μελέτη κοόρτης ενός πολυνοσοκομειακού συστήματος υγείας περιελάμβανε 150.325 ασθενείς που εξετάστηκαν για μόλυνση με COVID-19 [...] η προηγούμενη μόλυνση σε ασθενείς με COVID-19 ήταν ιδιαίτερα προστατευτική έναντι της επαναμόλυνσης και της συμπτωματικής νόσου. Η προστασία αυτή αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ιική αποβολή ή η συνεχιζόμενη ανοσολογική απόκριση μπορεί να επιμένει πέραν των 90 ημερών και να μην αντιπροσωπεύει πραγματική επαναμόλυνση."

49. Assessment of SARS-CoV-2 Reinfection 1 Year After Primary Infection in a Population in Lombardy, Italy, Vitale, 2020
(Αξιολόγηση της επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 1 έτος μετά την πρωτογενή μόλυνση σε πληθυσμό στη Λομβαρδία της Ιταλίας)

"Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι επαναμολύνσεις είναι σπάνια περιστατικά και ότι οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από COVID-19 έχουν χαμηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης. Η φυσική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 φαίνεται να παρέχει προστατευτική δράση για τουλάχιστον ένα έτος, η οποία είναι παρόμοια με την προστασία που αναφέρθηκε σε πρόσφατες μελέτες εμβολίων."

50. Prior SARS-CoV-2 infection is associated with protection against symptomatic reinfection, Hanrath, 2021
(Η προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2 σχετίζεται με προστασία έναντι συμπτωματικής επαναμόλυνσης)

"Δεν παρατηρήσαμε καμία συμπτωματική επαναμόλυνση σε μια ομάδα εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης [...] αυτή η προφανής ανοσία στην επαναμόλυνση διατηρήθηκε για τουλάχιστον 6 μήνες [...] τα ποσοστά θετικότητας του τεστ ήταν 0% (0/128 [95% CI: 0-2,9]) σε όσους είχαν προηγούμενη μόλυνση σε σύγκριση με 13,7% (290/2115 [95% CI: 12,3-15,2]) σε όσους δεν είχαν (P<0,0001 χ2 test)."

51. mRNA vaccine-induced T cells respond identically to SARS-CoV-2 variants of concern but differ in longevity and homing properties depending on prior infection status, Neidleman, 2021
(Τα Τ-κύτταρα που δημιουργούνται με εμβόλιο mRNA ανταποκρίνονται πανομοιότυπα στις παραλλαγές SARS-CoV-2
που μας απασχολούν, αλλά διαφέρουν ως προς τη μακροβιότητα και τις ιδιότητες επιστροφής ανάλογα με την κατάσταση της προηγούμενης λοίμωξης)
"Στα άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από τη λοίμωξη, η δεύτερη δόση αύξησε την ποσότητα και άλλαξε τις φαινοτυπικές ιδιότητες των ειδικών για τον SARS-CoV-2 Τ-κυττάρων, ενώ στους αναρρώσαντες η δεύτερη δόση δεν άλλαξε τίποτα από τα δύο. Τα ειδικά για την ακίδα Τ-κύτταρα από τα εμβόλια των αποθεραπευμένων διέφεραν εντυπωσιακά από εκείνα των εμβολιασμένων ατόμων που δεν είχαν υποστεί λοίμωξη, με φαινοτυπικά χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ανώτερη μακροχρόνια ανθεκτικότητα και ικανότητα εγκατάστασης στην αναπνευστική οδό, συμπεριλαμβανομένου του ρινοφάρυγγα."

52. Targets of T Cell Responses to SARS-CoV-2 Coronavirus in Humans with COVID-19 Disease and Unexposed Individuals, Grifoni, 2020
(Στόχοι των αποκρίσεων των Τ-κυττάρων στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε ανθρώπους με νόσο COVID-19 και σε μη εκτεθειμένα άτομα)

"Με τη χρήση των προβλεπόμενων πεπτιδίων HLA τάξης I και II, τα CD8+ και CD4+ Τ-κύτταρα που είναι ειδικά για τον SARS-CoV-2 ταυτοποιήθηκαν σε ποσοστό ∼70% και 100% των ασθενών σε φάση ανάρρωσης από COVID-19, αντίστοιχα. Οι αποκρίσεις των CD4+ Τ-κυττάρων στην ακίδα, τον κύριο στόχο των περισσότερων προσπαθειών εμβολιασμού, ήταν ισχυρές και συσχετίστηκαν με το μέγεθος των τίτλων IgG και IgA κατά του SARS-CoV-2. Οι πρωτεΐνες M, spike και N αντιπροσώπευαν το 11%-27% της συνολικής CD4+ απόκρισης, ενώ πρόσθετες αποκρίσεις στόχευαν συνήθως τις πρωτεΐνες nsp3, nsp4, ORF3a και ORF8, μεταξύ άλλων. Για τα CD8+ Τ-κύτταρα, αναγνωρίστηκαν οι spike και M, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκαν τουλάχιστον οκτώ ORFs του SARS-CoV-2."

53. NIH Director’s Blog: Immune T Cells May Offer Lasting Protection Against COVID-19, Collins, 2021
(Τα κύτταρα T του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προσφέρουν διαρκή προστασία κατά της COVID-19)

"Μεγάλο μέρος της μελέτης σχετικά με την ανοσολογική απόκριση στον SARS-CoV-2, τον νέο κορωνοϊό που προκαλεί την COVID-19, έχει επικεντρωθεί στην παραγωγή αντισωμάτων. Όμως, στην πραγματικότητα, τα ανοσοκύτταρα που είναι γνωστά ως κύτταρα μνήμης Τ παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να μας προστατεύει από πολλές ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης -όπως φαίνεται τώρα- και της COVID-19. Μια ενδιαφέρουσα νέα μελέτη αυτών των κυττάρων μνήμης Τ υποδηλώνει ότι μπορεί να προστατεύουν ορισμένα άτομα που μολύνθηκαν πρόσφατα με τον SARS-CoV-2, καθώς θυμούνται προηγούμενες συναντήσεις με άλλους ανθρώπινους κορωνοϊούς. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται να αποκρούουν τον ιό και μπορεί να είναι λιγότερο επιρρεπείς στο να νοσήσουν σοβαρά από τον COVID-19."

54. Ultrapotent antibodies against diverse and highly transmissible SARS-CoV-2 variants, Wang, 2021
(Εξαιρετικά ισχυρά αντισώματα έναντι ποικίλων και άκρως μεταδοτικών παραλλαγών του SARS-CoV-2)

"Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι τα αναρρώσαντα άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με την προγονική παραλλαγή SARS-CoV-2 παράγουν αντισώματα που εξουδετερώνουν διασταυρούμενα τους αναδυόμενους VOCs με υψηλή δραστικότητα [...] ισχυρά έναντι 23 παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών που μας απασχολούν."

55. Why COVID-19 Vaccines Should Not Be Required for All Americans, Makary, 2021
(Γιατί τα εμβόλια COVID-19 δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά για όλους τους Αμερικανούς)

"Η απαίτηση του εμβολίου σε άτομα που έχουν ήδη ανοσία με φυσικό τρόπο δεν έχει καμία επιστημονική υποστήριξη. Ενώ ο εμβολιασμός αυτών των ανθρώπων μπορεί να είναι ωφέλιμος - και είναι μια λογική υπόθεση ότι ο εμβολιασμός μπορεί να ενισχύσει τη μακροβιότητα της ανοσίας τους - το να υποστηρίζεται δογματικά ότι πρέπει να εμβολιαστούν έχει μηδενικά δεδομένα κλινικών αποτελεσμάτων που να το υποστηρίζουν. Στην πραγματικότητα, έχουμε δεδομένα για το αντίθετο: Μια μελέτη της Cleveland Clinic διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός ατόμων με φυσική ανοσία δεν πρόσθεσε στο επίπεδο προστασίας τους."

56. Protracted yet coordinated differentiation of long-lived SARS-CoV-2-specific CD8+ T cells during COVID-19 convalescence, Ma, 2021
(Παρατεταμένη αλλά συντονισμένη διαφοροποίηση των ειδικών CD8+ Τ-κυττάρων SARS-CoV-2 μακράς διάρκειας ζωής κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από COVID-19)

"Ελέγχθηκαν 21 καλά χαρακτηρισμένοι, διαχρονικά δειγματοληπτημένοι δότες που ανάρρωσαν από ήπια COVID-19 [...] μετά από μια τυπική περίπτωση ήπιας COVID-19, τα ειδικά για SARS-CoV-2 CD8+ Τ κύτταρα όχι μόνο επιμένουν αλλά και διαφοροποιούνται συνεχώς με συντονισμένο τρόπο μέχρι και την ανάρρωση, σε μια κατάσταση χαρακτηριστική της μακρόβιας, αυτοανανεούμενης μνήμης."

57. Decrease in Measles Virus-Specific CD4 T Cell Memory in Vaccinated Subjects, Naniche, 2004
(Μείωση της ειδικής
μνήμης CD4 Τ κυττάρων για τον ιό της ιλαράς σε εμβολιασμένα άτομα)
"Χαρακτηρίστηκαν τα προφίλ των Τ-κυττάρων που προκαλούνται από το εμβόλιο της ιλαράς (MV) με την πάροδο του χρόνου από τον εμβολιασμό. Σε μια διατομεακή μελέτη σε υγιή άτομα με ιστορικό εμβολιασμού MV, διαπιστώσαμε ότι τα ειδικά για το MV CD4 και CD8 Τ κύτταρα μπορούσαν να ανιχνευθούν έως και 34 χρόνια μετά τον εμβολιασμό. Τα επίπεδα των ειδικών για τον MV CD8 Τ-κυττάρων και της ειδικής για τον MV IgG παρέμειναν σταθερά, ενώ το επίπεδο των ειδικών για τον MV CD4 Τ-κυττάρων μειώθηκε σημαντικά σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί >21 χρόνια νωρίτερα."

58. Remembrance of Things Past: Long-Term B Cell Memory After Infection and Vaccination, Palm, 2019
(Ανάμνηση των πραγμάτων του παρελθόντος: Μακροπρόθεσμη μνήμη των Β κυττάρων μετά από μόλυνση και εμβολιασμό)

"Η επιτυχία των εμβολίων εξαρτάται από τη δημιουργία και τη διατήρηση της ανοσολογικής μνήμης. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να θυμάται παθογόνα που έχουν αντιμετωπιστεί προηγουμένως και τα κύτταρα μνήμης Β και Τ είναι κρίσιμα για τις δευτερογενείς αποκρίσεις στη μόλυνση. Μελέτες σε ποντίκια έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς δημιουργούνται διαφορετικοί πληθυσμοί κυττάρων μνήμης Β μετά από έκθεση σε αντιγόνο και πώς η συγγένεια για το αντιγόνο είναι καθοριστική για την τύχη των κυττάρων Β [...] κατά την επανέκθεση σε ένα αντιγόνο η απάντηση μνήμης ανάκλησης θα είναι ταχύτερη, ισχυρότερη και πιο ειδική από μια αρχική απάντηση. Η προστατευτική μνήμη εξαρτάται πρώτα από τα κυκλοφορούντα αντισώματα που εκκρίνονται από τα LLPCs. Όταν αυτά δεν επαρκούν για την άμεση εξουδετέρωση και εξάλειψη του παθογόνου, τα Β κύτταρα μνήμης ανακαλούνται."

59. SARS-CoV-2 specific memory B-cells from individuals with diverse disease severities recognize SARS-CoV-2 variants of concern, Lyski, 2021
(Τα ειδικά Β-κύτταρα μνήμης SARS-CoV-2 από άτομα με διαφορετικές βαρύτητες νόσου αναγνωρίζουν τις ανησυχητικές παραλλαγές SARS-CoV-2)

"Εξετάστηκε το μέγεθος, το εύρος και η διάρκεια των ειδικών αντισωμάτων SARS-CoV-2 σε δύο διαφορετικά τμήματα Β-κυττάρων: μακροχρόνια αντισώματα προερχόμενα από πλασματοκύτταρα στο πλάσμα και περιφερικά κύτταρα Β μνήμης μαζί με τα σχετικά προφίλ αντισωμάτων που προκλήθηκαν μετά από in vitro διέγερση. Διαπιστώσαμε ότι το μέγεθος ποικίλλει μεταξύ των ατόμων, αλλά ήταν το υψηλότερο στα νοσηλευόμενα άτομα. RBD-αντιδρώντα αντισώματα στις παραλλαγές ενδιαφέροντος (VoC) βρέθηκαν στο πλάσμα του 72% των δειγμάτων σε αυτή την έρευνα, και VoC-RBD-αντιδρώντα κύτταρα μνήμης Β βρέθηκαν σε όλα τα άτομα εκτός από 1 σε ένα μόνο χρονικό σημείο. Αυτό το εύρημα, ότι δηλαδή τα VoC-RBD-αντιδραστικά ΜΒΚ είναι παρόντα στο περιφερικό αίμα όλων των υποκειμένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρουσίασαν ασυμπτωματική ή ήπια νόσο, παρέχει λόγο αισιοδοξίας όσον αφορά την ικανότητα του εμβολιασμού, της προηγούμενης λοίμωξης ή/και και των δύο, να περιορίζουν τη σοβαρότητα της νόσου και τη μετάδοση των παραλλαγών που μας απασχολούν, καθώς συνεχίζουν να εμφανίζονται και να κυκλοφορούν."

60. Exposure to SARS-CoV-2 generates T-cell memory in the absence of a detectable viral infection,Wang, 2021
(Η έκθεση σε SARS-CoV-2 δημιουργεί Τ-κυτταρική μνήμη εν απουσία ανιχνεύσιμης ιογενούς λοίμωξης)

"Η ανοσία των Τ-κυττάρων είναι σημαντική για την ανάρρωση από COVID-19 και παρέχει αυξημένη ανοσία για την επαναμόλυνση. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για την ειδική για τον SARS-CoV-2 ανοσία των Τ-κυττάρων σε άτομα που εκτίθενται στον ιό [...] αναφέρουν μνήμη CD4+ και CD8+ Τ-κυττάρων ειδικών για τον ιό σε ασθενείς που ανάρρωσαν από COVID-19 και στενές επαφές [...] οι στενές επαφές είναι σε θέση να αποκτήσουν ανοσία Τ-κυττάρων έναντι του SARS-CoV-2 παρά την έλλειψη ανιχνεύσιμης λοίμωξης."

61. CD8+ T-Cell Responses in COVID-19 Convalescent Individuals Target Conserved Epitopes From Multiple Prominent SARS-CoV-2 Circulating Variants, Redd, 2021and Lee, 2021
(Οι CD8+ Τ-κυτταρικές αποκρίσεις σε άτομα σε ανάρρωση COVID-19 στοχεύουν σε συντηρημένους επιτόπους από πολλαπλές εξέχουσες κυκλοφορούσες παραλλαγές του SARS-CoV-2)

"Οι αποκρίσεις CD4 και CD8 που δημιουργούνται μετά από φυσική μόλυνση είναι εξίσου ισχυρές, παρουσιάζοντας δραστηριότητα έναντι πολλαπλών "επιτόπων" (μικρά τμήματα) της πρωτεΐνης ακίδας του ιού. Για παράδειγμα, τα CD8 κύτταρα ανταποκρίνονται σε 52 επιτόπους και τα CD4 κύτταρα ανταποκρίνονται σε 57 επιτόπους σε όλη την πρωτεΐνη ακίδα, έτσι ώστε μερικές μεταλλάξεις στις παραλλαγές να μην μπορούν να εξουδετερώσουν μια τόσο ισχυρή και σε εύρος απάντηση των Τ-κυττάρων [...] μόνο 1 μετάλλαξη που βρέθηκε στην παραλλαγή Beta-spike επικαλύπτεται με έναν προηγουμένως αναγνωρισμένο επίτοπο (1/52), γεγονός που υποδηλώνει ότι σχεδόν όλες οι αντι-SARS-CoV-2 CD8+ Τ-κυτταρικές αποκρίσεις θα πρέπει να αναγνωρίζουν αυτές τις πρόσφατα περιγραφείσες παραλλαγές."

62. Exposure to common cold coronaviruses can teach the immune system to recognize SARS-CoV-2, La Jolla, Crotty and Sette, 2020
(Η έκθεση στους κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος μπορεί να διδάξει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τον SARS-CoV-2)

63. Selective and cross-reactive SARS-CoV-2 T cell epitopes in unexposed humans, Mateus, 2020
(Επιλεκτικοί και διασταυρούμενα αντιδραστικοί επίτοποι SARS-CoV-2 Τ κυττάρων σε μη εκτεθειμένους ανθρώπους)

"Διαπιστώθηκε ότι η προϋπάρχουσα αντιδραστικότητα έναντι του SARS-CoV-2 προέρχεται από Τ-κύτταρα μνήμης και ότι τα διασταυρούμενα Τ-κύτταρα μπορούν να αναγνωρίσουν ειδικά έναν επίτοπο του SARS-CoV-2 καθώς και τον ομόλογο επίτοπο από έναν κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία του προσδιορισμού των επιπτώσεων της προϋπάρχουσας ανοσολογικής μνήμης στη σοβαρότητα της νόσου COVID-19."

64. Longitudinal observation of antibody responses for 14 months after SARS-CoV-2 infection, Dehgani-Mobaraki, 2021
(Διαχρονική παρατήρηση των αντιδράσεων των αντισωμάτων για 14 μήνες μετά τη μόλυνση με SARS-CoV-2)

"Η καλύτερη κατανόηση των αντιδράσεων των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 μετά από φυσική μόλυνση μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη μελλοντική εφαρμογή πολιτικών εμβολιασμού. Πραγματοποιήθηκε διαχρονική ανάλυση των τίτλων αντισωμάτων IgG σε 32 αναρρώσαντες ασθενείς με COVID-19 με έδρα την περιοχή Umbria της Ιταλίας για 14 μήνες μετά από ήπια και μέτριας βαρύτητας λοίμωξη [...] τα ευρήματα της μελέτης συνάδουν με πρόσφατες μελέτες που αναφέρουν την διατήρηση των αντισωμάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επαγόμενη ανοσία κατά του SARS-CoV-2 μέσω της φυσικής λοίμωξης, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική κατά της επαναμόλυνσης (>90%) και θα μπορούσε να παραμείνει για περισσότερο από έξι μήνες. Η μελέτη μας παρακολούθησε τους ασθενείς έως και 14 μήνες καταδεικνύοντας την παρουσία IgG κατά του SARS-RBD στο 96,8% των ατόμων που ανάρρωσαν από το COVID-19."

65. Humoral and circulating follicular helper T cell responses in recovered patients with COVID-19, Juno, 2020
(Οι χυμικές και κυκλοφορούσες αποκρίσεις των βοηθητικών κυττάρων Τ σε ασθενείς με COVID-19 που έχουν αναρρώσει)

"Χαρακτηρισμένη χυμική και κυκλοφορούσα ανοσία των βοηθητικών Τ κυττάρων (cTFH) έναντι της ακίδας σε ασθενείς με νόσο COVID-19. Διαπιστώσαμε ότι τα S-ειδικά αντισώματα, τα κύτταρα μνήμης Β και τα cTFH προκαλούνται σταθερά μετά από λοίμωξη SARS-CoV-2, χαρακτηρίζοντας ισχυρή χυμική ανοσία και συσχετιζόμενα θετικά με την εξουδετερωτική δραστηριότητα πλάσματος."

66. Convergent antibody responses to SARS-CoV-2 in convalescent individuals, Robbiani, 2020
(Συγκλίνουσες αποκρίσεις αντισωμάτων στον SARS-CoV-2 σε άτομα σε ανάρρωση)

"149 άτομα που ανάρρωσαν από την COVID-19 [...] η αλληλουχία αντισωμάτων αποκάλυψε την επέκταση κλώνων ειδικών για το RBD Β κυττάρων μνήμης που εξέφραζαν στενά συνδεδεμένα αντισώματα σε διαφορετικά άτομα. Παρά τους χαμηλούς τίτλους πλάσματος, τα αντισώματα σε τρεις διαφορετικούς επιτόπους στο RBD εξουδετέρωσαν τον ιό με μισές μέγιστες ανασταλτικές συγκεντρώσεις (τιμές IC50) τόσο χαμηλές όσο 2 ng ml-1"

67. Rapid generation of durable B cell memory to SARS-CoV-2 spike and nucleocapsid proteins in COVID-19 and convalescence, Hartley, 2020
(Ταχεία δημιουργία ανθεκτικών Β κυττάρων μνήμης στην ακίδα SARS-CoV-2 και στις πρωτεΐνες του νουκλεοκαψιδίου στην COVID-19 και στην ανάρρωση)

"Οι ασθενείς με COVID-19 δημιουργούν ταχέως B κυτταρική μνήμη τόσο για τα αντιγόνα της ακίδας όσο και για τα αντιγόνα του νουκλεοκαψιδίου μετά από λοίμωξη από SARS-CoV-2 [...] Τα ειδικά IgG και Bmem κύτταρα RBD και NCP ανιχνεύθηκαν και στους 25 ασθενείς με ιστορικό COVID-19."

68. Had COVID? You’ll probably make antibodies for a lifetime, Callaway, 2021
(Είχατε COVID; Πιθανόν να παράγετε αντισώματα για μια ζωή)

"Οι άνθρωποι που αναρρώνουν από ήπια COVID-19 έχουν κύτταρα του μυελού των οστών που μπορούν να παράγουν αντισώματα για δεκαετίες [...] η μελέτη παρέχει αποδείξεις ότι η ανοσία που προκαλείται από τη μόλυνση SARS-CoV-2 θα είναι εξαιρετικά μακράς διάρκειας."

69. A majority of uninfected adults show preexisting antibody reactivity against SARS-CoV-2, Majdoubi, 2021
(Η πλειονότητα των μη μολυσμένων ενηλίκων παρουσιάζει προϋπάρχουσα αντιδραστικότητα αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2)

Στην ευρύτερη περιοχή του Βανκούβερ στον Καναδά, "χρησιμοποιώντας μια εξαιρετικά ευαίσθητη πολλαπλή δοκιμασία και θετικά/αρνητικά κατώτατα όρια που καθορίστηκαν σε βρέφη στα οποία τα μητρικά αντισώματα έχουν εξασθενήσει, προσδιορίσαμε ότι πάνω από το 90% των μη μολυσμένων ενηλίκων παρουσίασαν αντιδραστικότητα αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης ακίδας, του τομέα δέσμευσης υποδοχέα (RBD), του Ν-τελικού τομέα (NTD) ή της πρωτεΐνης νουκλεοκαψιδίου (Ν) από τον SARS-CoV-2."

70. SARS-CoV-2-reactive T cells in healthy donors and patients with COVID-19, Braun, 2020
(Τ-κύτταρα που αντιδρούν στον SARS-CoV-2 σε υγιείς δότες και σε ασθενείς με COVID-19)

"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχουν διασταυρούμενες αντιδράσεις Τ-κυττάρων με πρωτεΐνες ακίδες, οι οποίες πιθανώς δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων συναντήσεων με ενδημικούς κορωνοϊούς."

71. Naturally enhanced neutralizing breadth against SARS-CoV-2 one year after infection, Wang, 2021
(Φυσικά ενισχυμένο πλάτος εξουδετέρωσης έναντι του SARS-CoV-2 ένα έτος μετά τη μόλυνση)

"Μια κοόρτη 63 ατόμων που έχουν αναρρώσει από COVID-19 αξιολογήθηκε 1,3, 6,2 και 12 μήνες μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2 [...] τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ανοσία στα άτομα που αναρρώνουν θα είναι πολύ μεγάλης διάρκειας."

72. One Year after Mild COVID-19: The Majority of Patients Maintain Specific Immunity, But One in Four Still Suffer from Long-Term Symptoms, Rank, 2021
(Ένα έτος μετά από ήπια COVID-19: Η πλειονότητα των ασθενών διατηρεί ειδική ανοσία, αλλά ένας στους τέσσερις εξακολουθεί να υποφέρει από μακροχρόνια συμπτώματα)

"Μακροχρόνια ανοσολογική μνήμη έναντι του SARS-CoV-2 μετά από ήπια COVID-19."

73. IDSA, 2021
"Οι ανοσολογικές αποκρίσεις στον SARS-CoV-2 μετά από φυσική λοίμωξη μπορούν να παραμείνουν για τουλάχιστον 11 μήνες [...] η φυσική λοίμωξη (όπως προσδιορίζεται από προηγούμενο θετικό αποτέλεσμα αντισωμάτων ή PCR-test) μπορεί να παρέχει προστασία έναντι της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2."

74. Assessment of protection against reinfection with SARS-CoV-2 among 4 million PCR-tested individuals in Denmark in 2020: a population-level observational study, Holm Hansen, 2021
(Αξιολόγηση της προστασίας από την επαναμόλυνση με SARS-CoV-2 μεταξύ 4 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν υποβληθεί σε έλεγχο PCR στη Δανία το 2020: μελέτη παρατήρησης σε επίπεδο πληθυσμού)

Στη Δανία, "κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος (δηλαδή πριν από τον Ιούνιο του 2020), εξετάστηκαν 533.381 άτομα, εκ των οποίων 11.727 (2-20%) ήταν θετικά στην PCR, και 525.339 ήταν επιλέξιμοι για παρακολούθηση στο δεύτερο κύμα, εκ των οποίων 11.068 (2-11%) είχαν βρεθεί θετικοί κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος. Μεταξύ των επιλέξιμων ατόμων που ήταν θετικά στην PCR από το πρώτο κύμα της επιδημίας, 72 (0-65% [95% CI 0-51-0-82]) βρέθηκαν ξανά θετικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος σε σύγκριση με 16.819 (3-27% [3-22-3-32]) από τους 514.271 που βρέθηκαν αρνητικοί κατά το πρώτο κύμα (προσαρμοσμένος RR 0-195 [95% CI 0-155-0-246])."

75. Antigen-Specific Adaptive Immunity to SARS-CoV-2 in Acute COVID-19 and Associations with Age and Disease Severity, Moderbacher, 2020
(Ειδική για το αντιγόνο προσαρμοστική ανοσία στον SARS-CoV-2 στην οξεία COVID-19 και συσχετίσεις με την ηλικία και τη σοβαρότητα της νόσου)

"Οι προσαρμοστικές ανοσολογικές αποκρίσεις περιορίζουν τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19 [...] οι πολλαπλοί συντονισμένοι βραχίονες της προσαρμοστικής ανοσίας ελέγχουν καλύτερα από τις μερικές αποκρίσεις [...] ολοκληρώθηκε μια συνδυασμένη εξέταση και των τριών κλάδων της προσαρμοστικής ανοσίας σε επίπεδο ειδικών για τον SARS-CoV-2 CD4+ και CD8+ Τ κυττάρων και εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε οξέα και αναρρωτικά άτομα. Τα ειδικά για τον SARS-CoV-2 CD4+ και CD8+ Τ κύτταρα συσχετίστηκαν το καθένα με ηπιότερη νόσο. Οι συντονισμένες SARS-CoV-2-ειδικές προσαρμοστικές ανοσολογικές αποκρίσεις συσχετίστηκαν με ηπιότερη νόσο, γεγονός που υποδηλώνει το ρόλο τόσο των CD4+ όσο και των CD8+ Τ κυττάρων στην προστατευτική ανοσία στην COVID-19."

76. Detection of SARS-CoV-2-Specific Humoral and Cellular Immunity in COVID-19 Convalescent Individuals, Ni, 2020
(Ανίχνευση της ειδικής για τον SARS-CoV-2 χυμικής και κυτταρικής ανοσίας σε άτομα σε ανάρρωση από την COVID-19)

"Συλλέχθηκε αίμα από ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι έχουν απαλλαγεί πρόσφατα από τον ιό και, ως εκ τούτου, πήραν εξιτήριο, και ανιχνεύθηκε η ειδική για τον SARS-CoV-2 χυμική και κυτταρική ανοσία σε οκτώ ασθενείς που πήραν πρόσφατα εξιτήριο. Η ανάλυση παρακολούθησης σε μια άλλη ομάδα έξι ασθενών 2 εβδομάδες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο αποκάλυψε επίσης υψηλούς τίτλους αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης G (IgG). Και στους 14 ασθενείς που εξετάστηκαν, οι 13 εμφάνισαν εξουδετερωτικές δραστηριότητες στον ορό σε δοκιμασία εισόδου ψευδοτύπου. Αξιοσημείωτο είναι ότι υπήρξε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των τίτλων αντισωμάτων εξουδετέρωσης και των αριθμών των ειδικών για τον ιό Τ-κυττάρων."

77. Robust SARS-CoV-2-specific T-cell immunity is maintained at 6 months following primary infection, Zuo, 2020
(Η ισχυρή ειδική για τον SARS-CoV-2 ανοσία των Τ-κυττάρων διατηρείται 6 μήνες μετά την πρωτογενή λοίμωξη)

"Αναλύθηκε το μέγεθος και ο φαινότυπος της κυτταρικής ανοσολογικής απάντησης SARS-CoV-2 σε 100 δότες έξι μήνες μετά την πρωτογενή λοίμωξη και συσχετίστηκε με το προφίλ των επιπέδων αντισωμάτων έναντι της ακίδας, της νουκλεοπρωτεΐνης και της RBD κατά τους προηγούμενους έξι μήνες. Οι Τ-κυτταρικές ανοσολογικές αποκρίσεις στον SARS-CoV-2 ήταν παρούσες με ανάλυση ELISPOT ή/και ICS σε όλους τους δότες και χαρακτηρίζονται από επικρατούσες αποκρίσεις CD4+ Τ-κυττάρων με ισχυρή έκφραση της κυτταροκίνης IL-2 [...] οι λειτουργικές ειδικές για τον SARS-CoV-2 Τ-κυτταρικές αποκρίσεις διατηρούνται έξι μήνες μετά τη μόλυνση."

78. Negligible impact of SARS-CoV-2 variants on CD4+ and CD8+ T cell reactivity in COVID-19 exposed donors and vaccinees, Tarke, 2021
(Αμελητέος αντίκτυπος των παραλλαγών SARS-CoV-2 στην αντιδραστικότητα των CD4+ και CD8+ Τ κυττάρων σε δότες και εμβολιαζόμενους που εκτέθηκαν στην COVID-19)

"Πραγματοποιήθηκε μια ολοκληρωμένη ανάλυση των ειδικών CD4+ και CD8+ Τ κυτταρικών αποκρίσεων SARS-CoV-2 από άτομα σε φάση ανάρρωσης από COVID-19 που αναγνωρίζουν το προγονικό στέλεχος, σε σύγκριση με τις παραλλαγές B.1.1.7, B.1.351, P.1 και CAL.20. C, καθώς και με λήπτες των εμβολίων Moderna (mRNA-1273) ή Pfizer/BioNTech (BNT162b2) COVID-19 [...] οι αλληλουχίες της συντριπτικής πλειονότητας των επιτόπων των Τ κυττάρων SARS-CoV-2 δεν επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις που βρέθηκαν στις παραλλαγές που αναλύθηκαν. Συνολικά, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι αποκρίσεις των CD4+ και CD8+ Τ-κυττάρων σε άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση από COVID-19 ή σε εμβολιασμένους με mRNA για COVID-19 δεν επηρεάζονται ουσιαστικά από τις μεταλλάξεις."

79. A 1 to 1000 SARS-CoV-2 reinfection proportion in members of a large healthcare provider in Israel: a preliminary report, Perez, 2021
(Αναλογία επαναμόλυνσης 1 προς 1000 SARS-CoV-2 σε μέλη ενός μεγάλου παρόχου υγειονομικής περίθαλψης στο Ισραήλ: προκαταρκτική έκθεση)

Στο Ισραήλ, "από τα 149.735 άτομα με τεκμηριωμένο θετικό τεστ PCR μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιανουαρίου 2021, 154 είχαν δύο θετικά τεστ PCR με διαφορά τουλάχιστον 100 ημερών, γεγονός που αντανακλά ποσοστό επαναμόλυνσης 1 ανά 1000."

80. Persistence and decay of human antibody responses to the receptor binding domain of SARS-CoV-2 spike protein in COVID-19 patients, Iyer, 2020
(Διατήρηση και εξασθένιση των ανθρώπινων αντισωματικών αποκρίσεων στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα της πρωτεΐνης ακίδας SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19)

"Μετρήθηκαν οι αντιδράσεις αντισωμάτων πλάσματος ή/και ορού στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα (RBD) της πρωτεΐνης ακίδας (S) του SARS-CoV-2 σε 343 βορειοαμερικανούς ασθενείς που μολύνθηκαν με SARS-CoV-2 (εκ των οποίων το 93% χρειάστηκε νοσηλεία) έως και 122 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και συγκρίθηκαν με τις αντιδράσεις σε 1548 άτομα των οποίων τα δείγματα αίματος είχαν ληφθεί πριν από την πανδημία [...] τα αντισώματα IgG παρέμειναν σε ανιχνεύσιμα επίπεδα σε ασθενείς πέραν των 90 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και η ορομετατροπή παρατηρήθηκε μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων. Η συγκέντρωση αυτών των αντισωμάτων IgG κατά του RBD συσχετίστηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό με τους τίτλους NAb του ψευδοϊού, οι οποίοι επίσης παρουσίασαν ελάχιστη μείωση. Η παρατήρηση ότι οι αντιδράσεις IgG και εξουδετερωτικών αντισωμάτων διατηρούνται, είναι ενθαρρυντική και υποδηλώνει την ανάπτυξη ισχυρής συστηματικής ανοσολογικής μνήμης σε άτομα με σοβαρή λοίμωξη."

81. A population-based analysis of the longevity of SARS-CoV-2 antibody seropositivity in the United States, Alfego, 2021
(Ανάλυση της μακροζωίας της οροθετικότητας των αντισωμάτων SARS-CoV-2 στις Ηνωμένες Πολιτείες με βάση τον πληθυσμό)

"Η παρακολούθηση της διάρκειας οροθετικότητας των αντισωμάτων SARS-CoV-2 με βάση τον πληθυσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη χρήση δεδομένων παρατήρησης από ένα εθνικό μητρώο κλινικών εργαστηρίων ασθενών που εξετάστηκαν με ενισχυτικό νουκλεϊκό οξύ (NAAT) και ορολογικές αναλύσεις [...] δείγματα από 39.086 άτομα με επιβεβαιωμένο θετικό COVID-19 [...] τόσο τα αποτελέσματα των αντισωμάτων S όσο και τα αποτελέσματα των αντισωμάτων N SARS-CoV-2 προσφέρουν μια ενθαρρυντική άποψη για το πόσο καιρό οι άνθρωποι μπορούν να έχουν προστατευτικά αντισώματα έναντι της COVID-19, με την εξομάλυνση της καμπύλης να δείχνει ότι η οροθετικότητα του πληθυσμού φτάνει το 90% εντός τριών εβδομάδων, ανεξάρτητα από το αν η δοκιμασία ανιχνεύει αντισώματα N ή S. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το επίπεδο οροθετικότητας διατηρήθηκε με μικρή πτώση έως και δέκα μήνες μετά την αρχική θετική PCR."

82. What are the roles of antibodies versus a durable, high- quality T-cell response in protective immunity against SARS-CoV-2? Hellerstein, 2020
(Ποιος είναι ο ρόλος των αντισωμάτων έναντι μιας ανθεκτικής, υψηλής ποιότητας Τ-κυτταρικής απόκρισης στην προστατευτική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2;)

"Πρόοδος στους εργαστηριακούς δείκτες για τον SARS-CoV2 έχει σημειωθεί με την ταυτοποίηση επιτόπων στα CD4 και CD8 Τ-κύτταρα στο αίμα των αποθεραπευμένων. Αυτές κυριαρχούνται πολύ λιγότερο από την πρωτεΐνη ακίδα απ' ό,τι σε προηγούμενες λοιμώξεις από κορωνοϊούς. Αν και οι περισσότεροι υποψήφιοι εμβολιαστές εστιάζουν στην πρωτεΐνη ακίδα ως αντιγόνο, η φυσική λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 προκαλεί ευρεία κάλυψη επιτόπων, διασταυρούμενη με άλλους βητακορωνοϊούς."

83. Broad and strong memory CD4+ and CD8+ T cells induced by SARS-CoV-2 in UK convalescent COVID-19 patients, Peng, 2020
(Ευρεία και ισχυρή μνήμη CD4+ και CD8+ Τ-κυττάρων που επάγονται από SARS-CoV-2 σε ασθενείς του Ηνωμένου Βασιλείου σε ανάρρωση από COVID-19)

"Μελέτη 42 ασθενών μετά από ανάρρωση από COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 28 ήπιων και 14 σοβαρών περιπτώσεων, συγκρίνοντας τις απαντήσεις των Τ-κυττάρων τους με εκείνες 16 δοτών ελέγχου [...] διαπίστωσε ότι το εύρος, το μέγεθος και η συχνότητα των αποκρίσεων των Τ-κυττάρων μνήμης από COVID-19 ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σοβαρές περιπτώσεις σε σύγκριση με τις ήπιες περιπτώσεις COVID-19, και αυτή η επίδραση ήταν πιο έντονη στην απόκριση στις πρωτεΐνες ακίδες, τη μεμβράνη και την ORF3a [...] οι ολικές και ειδικές για την ακίδα Τ κυτταρικές αποκρίσεις συσχετίστηκαν με τον τίτλο τελικού αντισώματος κατά της ακίδας, κατά της περιοχής πρόσδεσης υποδοχέα (RBD) καθώς και κατά της νουκλεοπρωτεΐνης (NP) [...] Επιπλέον, έδειξαν υψηλότερη αναλογία ειδικών για τον SARS-CoV-2 CD8+ προς CD4+ Τ κυτταρικές αποκρίσεις [...] οι ανοσοκαθοριστικές ομάδες επιτόπων και τα πεπτίδια που περιέχουν Τ κυτταρικούς επιτόπους που εντοπίστηκαν σε αυτή τη μελέτη θα παράσχουν κρίσιμα εργαλεία για τη μελέτη του ρόλου των ειδικών για τον ιό Τ κυττάρων στον έλεγχο και την επίλυση των λοιμώξεων SARS-CoV-2."

84. Robust T Cell Immunity in Convalescent Individuals with Asymptomatic or Mild COVID-19, Sekine, 2020
(Ισχυρή ανοσία των Τ-κυττάρων σε αναρρώσαντα άτομα με ασυμπτωματική ή ήπια COVID-19)

"Τα ειδικά Τ-κύτταρα μνήμης για τον SARS-CoV-2 θα αποδειχθούν πιθανότατα κρίσιμα για τη μακροπρόθεσμη ανοσολογική προστασία έναντι της COVID-19 [...] χαρτογραφήθηκε το λειτουργικό και φαινοτυπικό τοπίο των ειδικών Τ-κυτταρικών αποκρίσεων για τον SARS-CoV-2 σε μη εκτεθειμένα άτομα, σε εκτεθειμένα μέλη της οικογένειας και σε άτομα με οξεία ή υπό ανάρρωση COVID-19 [...] το σύνολο των δεδομένων δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 προκαλεί ευρέως κατευθυνόμενες και λειτουργικά πλήρεις Τ-κυτταρικές αποκρίσεις μνήμης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η φυσική έκθεση ή μόλυνση μπορεί να αποτρέψει τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια σοβαρής COVID-19."

85. Potent SARS-CoV-2-Specific T Cell Immunity and Low Anaphylatoxin Levels Correlate With Mild Disease Progression in COVID-19 Patients, Lafron, 2021
(Η ισχυρή ανοσία ειδικών Τ κυττάρων SARS-CoV-2 και τα χαμηλά επίπεδα αναφυλατοξίνης συσχετίζονται με την ήπια εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς με COVID-19)

"Παρέχεται μια πλήρης εικόνα των κυτταρικών και χυμικών ανοσολογικών αποκρίσεων των ασθενών με COVID-19 και αποδεικνύεται ότι οι ισχυρές πολυλειτουργικές αποκρίσεις των CD8+ Τ κυττάρων που συνοδεύονται από χαμηλά επίπεδα αναφυλακτοξίνης συσχετίζονται με ήπιες λοιμώξεις."

86. SARS-CoV-2 T-cell epitopes define heterologous and COVID-19 induced T-cell recognition, Nelde, 2020
(Οι επίτοποι Τ-κυττάρων SARS-CoV-2 καθορίζουν ετερόλογη και επαγόμενη από COVID-19 αναγνώριση Τ-κυττάρων)

"Η πρώτη εργασία που ταυτοποιεί και χαρακτηρίζει τους ειδικούς και διασταυρούμενους αντιδραστικούς επίτοπους HLA τάξης Ι και HLA-DR Τ-κυττάρων SARS-CoV-2 σε αναρρώσαντες από SARS-CoV-2 (n = 180) καθώς και σε μη εκτεθειμένα άτομα (n = 185) και επιβεβαιώνει τη σημασία τους για την ανοσία και την πορεία της νόσου COVID-19 [...] οι διασταυρούμενα αντιδραστικοί επίτοποι SARS-CoV-2 Τ-κυττάρων αποκάλυψαν προϋπάρχουσες Τ-κυτταρικές αποκρίσεις στο 81% των μη εκτεθειμένων ατόμων και η επικύρωση της ομοιότητας με τους ανθρώπινους κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος παρείχε μια λειτουργική βάση για την υποτιθέμενη ετερόλογη ανοσία στη λοίμωξη SARS-CoV-2 [...] η ένταση των Τ-κυτταρικών αποκρίσεων και το ποσοστό αναγνώρισης των Τ-κυτταρικών επιτόπων ήταν σημαντικά υψηλότερα στους αναρρώσαντες δότες σε σύγκριση με τα μη εκτεθειμένα άτομα, γεγονός που υποδηλώνει ότι όχι μόνο η επέκταση, αλλά και η εξάπλωση της ποικιλομορφίας των Τ-κυτταρικών αποκρίσεων SARS-CoV-2 συμβαίνουν κατά την ενεργό λοίμωξη."

87. Karl Friston: up to 80% not even susceptible to Covid-19, Sayers, 2020
(Karl Friston: έως και το 80% δεν είναι καν ευαίσθητο στην Covid-19)

"Μόλις δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που υποδηλώνει ότι το 40%-60% των ανθρώπων που δεν έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό έχουν ανθεκτικότητα σε επίπεδο Τ-κυττάρων από άλλους παρόμοιους κορωνοϊούς, όπως το κοινό κρυολόγημα [...] το πραγματικό ποσοστό των ανθρώπων που δεν είναι καν ευαίσθητοι στην Covid-19 μπορεί να φτάσει το 80%."

88. CD8+ T cells specific for an immunodominant SARS-CoV-2 nucleocapsid epitope cross-react with selective seasonal coronaviruses, Lineburg, 2021
(CD8+ T κύτταρα ειδικά για ένα ανοσοκαθοριστικό επίτοπο νουκλεοκαψιδίου SARS-CoV-2 διασταυρώνονται με επιλεκτικούς εποχικούς κορωνοϊούς)

"Ο έλεγχος των δεξαμενών πεπτιδίων του SARS-CoV-2 αποκάλυψε ότι η πρωτεΐνη του πυρηνοκαψιδίου (N) προκάλεσε μια ανοσοκαθοριστική απόκριση σε άτομα με HLA-B7+ COVID-19 που είχαν αναρρώσει, η οποία ήταν επίσης ανιχνεύσιμη σε μη εκτεθειμένους δότες [...] η βάση της επιλεκτικής διασταυρούμενης αντιδραστικότητας των Τ-κυττάρων για έναν ανοσοκαθοριστικό επίτοπο του SARS-CoV-2 και των ομολόγων του από εποχικούς κορωνοϊούς, γεγονός που υποδηλώνει μακροχρόνια προστατευτική ανοσία."

89. SARS-CoV-2 genome-wide mapping of CD8 T cell recognition reveals strong immunodominance and substantial CD8 T cell activation in COVID-19 patients, Saini, 2020
(Η χαρτογράφηση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 για την αναγνώριση των CD8 Τ κυττάρων αποκαλύπτει ισχυρή ανοσοκυριαρχία και σημαντική ενεργοποίηση των CD8 Τ κυττάρων σε ασθενείς με COVID-19)

"Οι ασθενείς με COVID-19 εμφάνισαν ισχυρές Τ κυτταρικές αποκρίσεις, με έως και 25% όλων των CD8+ λεμφοκυττάρων να είναι ειδικά για τους ανοσοκαθοριστικούς επιτόπους που προέρχονται από τον SARS-CoV-2, οι οποίοι προέρχονται από το ORF1 (ανοιχτό πλαίσιο ανάγνωσης 1), το ORF3 και την πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου (N). Μια ισχυρή υπογραφή ενεργοποίησης των Τ-κυττάρων παρατηρήθηκε στους ασθενείς με COVID-19, ενώ δεν παρατηρήθηκε καμία ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων στους "μη εκτεθειμένους" και στους υγιείς δότες 'υψηλού κινδύνου έκθεσης'."

90. Equivalency of Protection from Natural Immunity in COVID-19 Recovered Versus Fully Vaccinated Persons: A Systematic Review and Pooled Analysis, Shenai, 2021
(Ισοδυναμία της προστασίας από τη φυσική ανοσία σε άτομα που έχουν αναρρώσει από COVID-19 έναντι πλήρως εμβολιασμένων ατόμων)

"Συστηματική ανασκόπηση και συγκεντρωτική ανάλυση κλινικών μελετών μέχρι σήμερα, οι οποίες (1) συγκρίνουν συγκεκριμένα την προστασία της φυσικής ανοσίας στους θεραπευμένους από COVID, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του πλήρους εμβολιασμού στους μη εκτεθειμένους στην COVID και (2) το πρόσθετο όφελος του εμβολιασμού στους θεραπευμένους από COVID, για την πρόληψη της επακόλουθης λοίμωξης από SARS-CoV-2 [...] η ανασκόπηση καταδεικνύει ότι η φυσική ανοσία στα άτομα που έχουν θεραπευτεί από COVID είναι, τουλάχιστον, ισοδύναμη με την προστασία που παρέχει ο πλήρης εμβολιασμός των μη εκτεθειμένων στην COVID πληθυσμών. Υπάρχει ένα μέτριο και αυξητικό σχετικό όφελος από τον εμβολιασμό σε άτομα που έχουν αποκατασταθεί από το COVID- ωστόσο, το καθαρό όφελος είναι οριακό σε απόλυτη βάση."

91. ChAdOx1nCoV-19 effectiveness during an unprecedented surge in SARS CoV-2 infections, Satwik, 2021
(Αποτελεσματικότητα του ChAdOx1nCoV-19 κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου αύξησης των λοιμώξεων SARS CoV-2)

"Το τρίτο βασικό εύρημα είναι ότι οι προηγούμενες λοιμώξεις με SARS-CoV-2 ήταν σημαντικά προστατευτικές έναντι όλων των μελετηθέντων αποτελεσμάτων, με αποτελεσματικότητα 93% (87 έως 96%) έναντι συμπτωματικών λοιμώξεων, 89% (57 έως 97%) έναντι μέτριας έως σοβαρής νόσου και 85% (-9 έως 98%) έναντι συμπληρωματικής θεραπείας με οξυγόνο. Όλοι οι θάνατοι σημειώθηκαν σε άτομα που δεν είχαν προηγουμένως μολυνθεί. Πρόκειται για υψηλότερη προστασία από εκείνη που προσφέρει το εμβόλιο με μία ή δύο δόσεις."


Πηγή: brownstone.org

Μαντάτα από έξω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »