Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

 Η ΕΕ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗ «ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ» ΣΟΒΑΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ


Γράφει ο Ντίντι Ράνκοβιτς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) της ΕΕ φαίνεται να προετοιμάζεται να συμπεριλάβει τη «ρητορική μίσους» στη λίστα με τα πιο σοβαρά ποινικά αδικήματα και να ρυθμίσει την έρευνα και τη δίωξή της σε ολόκληρο το μπλοκ.

Το εάν αυτό το είδος πρότασης εμφανίζεται τώρα λόγω των επικείμενων εκλογών στην ΕΕ ή εάν η πρωτοβουλία έχει πόδια θα γίνει προφανές με τον καιρό, αλλά προς το παρόν, τα σχέδια υποστηρίζονται από αρκετούς Επιτρόπους της ΕΚ.

Η ιδέα προέρχεται από την Ομάδα Ευρωπαίων Πολιτών για την Αντιμετώπιση του Μίσους στην Κοινωνία, μία από τις πολλές ομάδες (ECP) που ιδρύθηκαν για να βοηθήσουν την Πρόεδρο της EC Ursula von der Leyen στην (εκστρατεία;) υπόσχεσή της να εγκαινιάσει μια δημοκρατία στην ΕΕ που είναι «κατάλληλη για το μέλλον."

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει οτιδήποτε, και η ασάφεια σε καμία περίπτωση δεν σταματά εκεί: η ίδια η «ρητορική μίσους», παρά τη σοβαρότητα των προτάσεων για τον χαρακτηρισμό της ως σοβαρό έγκλημα, δεν είναι καν καλά καθορισμένη, προειδοποιούν οι παρατηρητές.

Παρόλα αυτά, οι συστάσεις που περιέχονται σε μια έκθεση που εκπόνησε η επιτροπή έχουν υποστηριχθεί από την Αντιπρόεδρο της EC για τις αξίες και τη διαφάνεια, Vera Jourova, καθώς και από την Αντιπρόεδρο για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Dubravka Suica.

Σύμφωνα με τη Jourova, οι συστάσεις της επιτροπής για τον τρόπο αντιμετώπισης της «ρητορικής μίσους» είναι «σαφείς και φιλόδοξες» – αν και, όπως σημειώθηκε, εξακολουθεί να λείπει ένας σαφής ορισμός αυτού του τύπου ομιλίας.

Αυτή είναι η διατύπωση στην έκθεση: κάθε ομιλία που είναι «ασύμβατη με τις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» θα πρέπει να θεωρείται ως «ρητορική μίσους».

Οι επικριτές αυτού αμφισβητούν την ουσιαστική υποκειμενική, για να μην αναφέρουμε αόριστες εκφράσεις όπως «αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», δεδομένου ότι ακόμη και στην Ευρώπη, η ομιλία μπορεί να εξακολουθεί να είναι νόμιμη ακόμα κι αν άτομα ή ομάδες την εκλαμβάνουν ως προσβλητική ή ενοχλητική.

Δεδομένου ότι υπάρχει επίσης ρητορική μίσους που είναι ήδη παράνομη στην ΕΕ, η επιτροπή θέλει να λάβει έναν νέο ορισμό και στόχος, αναφέρει η έκθεση, είναι «να διασφαλιστεί ότι όλες οι μορφές ρητορικής μίσους αναγνωρίζονται και τιμωρούνται ομοιόμορφα, ενισχύοντας δέσμευση για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και σεβασμό».

Εάν η ΕΕ αποφασίσει να προσθέσει ρητορική μίσους στον κατάλογο των εγκλημάτων της, προσθέτει η έκθεση της επιτροπής, αυτό θα επιτρέψει την προστασία των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων και «υποστηρίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Αξιοσημείωτο είναι ότι η προσπάθεια φαίνεται συντονισμένη, ακόμη και όσον αφορά τη διατύπωση, καθώς δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σημειώνουν ότι η σύσταση «υιοθετεί ακριβώς την ίδια ορολογία με πρόταση της ΕΚ που πρόσφατα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επέκταση του καταλόγου των εγκλημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ να συμπεριλάβει τη «ρητορική μίσους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »