Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Η κυρίαρχη οικονομία δεν χρειάζεται το εξωτερικό εμπόριο

Αμερικανικά χαρτονομίσματα - RIA Novosti, 1920, 17.08.2023

© RIA Novosti / Nina Zotina

Ο φιλόσοφος Αλεξάντερ Ντούγκιν

Ο γνωστός μου (δυστυχώς, αποθανών), μεγάλος επιχειρηματίας και πατριώτης Μιχαήλ Γιούριεφ έθεσε κάποτε ένα ερώτημα: Γιατί είναι ιδανικό το μηδενικό ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου, δηλαδή μια κατάσταση όπου μια χώρα πουλάει όσα αγοράζει (δηλαδή ο όγκος των εισαγωγών ισούται με τον όγκο των εξαγωγών); Αποδεικνύεται, κατέληξε, ότι το ιδανικό θα ήταν να μηδενιστεί το εξωτερικό εμπόριο. Μια πολύ καλή παρατήρηση. Πάνω σε αυτό έχτισε το περίεργο βιβλίο του "Fortress Russia". Η βασική ιδέα: Η Ρωσία πρέπει να κλειστεί στον κόσμο και να οικοδομήσει μια αυτόνομη κοινωνία που θα βασίζεται μόνο στις δικές μας, τις ρωσικές παραδοσιακές αξίες. Θέλετε ένα τέλειο ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου - πάρτε το. Είναι ένας πολύ παραγωγικός τρόπος σκέψης.

Αλλά εδώ τίθεται θέμα έλλειψης πόρων, αγαθών και τεχνολογιών που μπορούν να ληφθούν μόνο από το εξωτερικό. Ένα τέτοιο ειδύλλιο ενός αυστηρά μηδενικού εξωτερικού εμπορικού ισοζυγίου που βασίζεται σε αυστηρά μηδενικό εξωτερικό εμπόριο είναι δυνατό μόνο αν η χώρα έχει αρκετά από όλα. Όλα υπάρχουν - και όλα είναι δικά της.

Μια τέτοια δυνατότητα ονομάζεται "αυτάρκεια". Η λέξη ακούγεται σαν "βρισιά" και "αίρεση" στους οικονομολόγους που έχουν ανατραφεί στο φιλελεύθερο παράδειγμα. Όμως οι υποστηρικτές της οικονομικής αυτάρκειας δεν ήταν περιθωριοποιημένοι, αλλά σημαντικοί φωστήρες της οικονομικής σκέψης σε παγκόσμια κλίμακα, όπως ο Φρίντριχ Λιστ και ακόμη και ο Τζον Μέιναρντ Κέινς.

Η θεωρία αυτή τεκμηριώθηκε με τον καλύτερο τρόπο από τον Friedrich List στο δόγμα του που ονομάστηκε "αυταρκεία των μεγάλων χώρων". Ο ίδιος ο Λιστ εμπνεύστηκε από δύο πηγές - τη θεωρία του Γερμανού φιλοσόφου Γιόχαν Γκότλιμπ Φίχτε, την οποία περιέγραψε στο προγραμματικό του έργο "Το κλειστό εμπορικό κράτος", και την εμπειρία της αμερικανικής οικονομίας του 19ου αιώνα, την οποία ο Λιστ είχε μελετήσει προσεκτικά.

Η λογική του Λιστ έχει ως εξής: αν πάρουμε δύο κράτη, το ένα οικονομικά, βιομηχανικά και χρηματοοικονομικά ανεπτυγμένο και το άλλο -με σημαντική υστέρηση- και καταργήσουμε πλήρως κάθε εμπορικό φραγμό μεταξύ τους, το επίπεδο ανάπτυξης των οικονομιών τους δεν θα εξισωθεί. Αντιθέτως, το χάσμα μεταξύ των αναπτυγμένων και των μη αναπτυγμένων οικονομιών θα αυξηθεί μόνο πολλαπλάσια, καθώς, στην πραγματικότητα, το πιο ανεπτυγμένο σύστημα θα απορροφήσει το λιγότερο ανεπτυγμένο και δεν θα του δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθεί αυτόνομα. Η ανάπτυξη της ασθενέστερης οικονομίας θα εμφανιστεί μόνο ως φαινόμενο και θα πληρωθεί με την πλήρη παραίτηση από την οικονομική κυριαρχία. Τι πρέπει να γίνει σε μια τέτοια κατάσταση; Για την λιγότερο ανεπτυγμένη οικονομία, είναι απαραίτητο να κλείσει μπροστά στην πιο ανεπτυγμένη. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε στασιμότητα. Ναι, εκτός αν η λιγότερο ανεπτυγμένη οικονομία καλύπτει μια κρίσιμη μεγάλη περιοχή γεωγραφικά, δημογραφικά, από άποψη πόρων, κατά προτίμηση με κοινωνίες που είναι λίγο πολύ κοντά πολιτισμικά, ιστορικά, πολιτισμικά, εθνικά. Αυτός είναι ο "μεγάλος χώρος". Αν υπάρχει ήδη, θα πρέπει να κλείσει μπροστά σε έναν πιο ανεπτυγμένο ανταγωνιστή και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του δυναμικού του (σε κατάσταση κινητοποίησης). Εάν δεν υπάρχει ακόμη ή ο χώρος δεν είναι αρκετά μεγάλος, θα πρέπει να δημιουργηθεί μέσω του μέσου της τελωνειακής ένωσης (Zollverein).

Τα μικρά και μεσαία κράτη δεν θα καταφέρουν την αυτονομία. Ακόμη και ένα μεγάλο κράτος δεν θα την καταφέρει. Αλλά ένα πολύ μεγάλο κράτος (= αυτοκρατορία) θα την καταφέρει. Επομένως, η δημιουργία της Αυτοκρατορίας είναι μια οικονομική αναγκαιότητα. Ακούγοντας τον Λιστ, ο Μπίσμαρκ δημιούργησε μια "τελωνειακή ένωση" με τα Γερμανικά έθνη της Κεντρικής Ευρώπης και τη Γερμανική Αυτοκρατορία. Και από οικονομική άποψη αυτόλειτούργησε.

Όπως έχει δείξει ο διακεκριμένος Ρώσος οικονομολόγος Αλεξάντερ Γκαλούσκα, ο Στάλιν άκουσε επίσης τον οπαδό του Λιστ, τον οικονομολόγο Καρλή Μπολοντίς, συγγραφέα του βιβλίου "Το κράτος του μέλλοντος", ο οποίος πρότεινε ένα μοντέλο ανάπτυξης για τη Ρωσία παρόμοιο με την αυταρχία μεγάλων περιοχών. Όχι από τον κλασικό μαρξισμό, αλλά από τον Λιστ και τον Μπολόντις πρέπει να συναχθεί ο οικονομικός αλγόριθμος της επανάστασης του Στάλιν, όπως πειστικά δείχνει ο Γκαλούσκα στο βιβλίο του Ο κρύσταλλος της ανάπτυξης. Και πάλι, όπως και στη Γερμανία, το μοντέλο λειτούργησε. Πριν από την υιοθέτηση του μοντέλου Bolodis-List και μετά το θάνατο του Στάλιν, η σοβιετική οικονομία, ενώ παρέμενε ιδεολογικά η ίδια, παρουσίασε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, πολύ λιγότερο πειστικά. Άρα το μυστικό δεν βρίσκεται στον μαρξισμό, αλλά στον Μπολόντις, διότι τόσο πριν όσο και μετά τον Στάλιν η σοβιετική οικονομία ήταν ιδεολογικά η ίδια, αλλά το αποτέλεσμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Το κύμα δεν έχει καμία σχέση με το σοσιαλιστικό δόγμα - από μόνο του είναι ουδέτερο όσον αφορά το αποτέλεσμα. Αν συνδυάζεται με την αυταρχία μεγάλων περιοχών και μια λεπτή ισορροπία μεταξύ οικονομικής πρωτοβουλίας από τα κάτω (αρτέλ) και λογικού κρατικού σχεδιασμού από τα πάνω - είναι άλλο πράγμα, αν επιμένεις στο δόγμα και δεν λαμβάνεις υπόψη την πραγματικότητα - εντελώς διαφορετικό. Ο Γκαλούσκα δείχνει ότι αυτό το μοντέλο της Λίστας έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην αλματώδη άνοδο της χιτλερικής Γερμανίας, όπου ο οικονομολόγος Τζάλμαρ Σαχτ έδρασε με τη λογική της αυταρκείας μεγάλων περιοχών ενάντια στις ανώτερες οικονομίες της Αγγλίας και των ΗΠΑ, και πάλι πέτυχε.

Στη θεωρία του Κέινς συναντάμε έναν όρο που τυγχάνει ελάχιστης προσοχής - την "οικονομική μόνωση". Πρόκειται για τη δημιουργία μιας αυτάρκους νησίδας (insula) από τον οικονομικό χώρο, συνδυάζοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη δημόσια διοίκηση (μέχρι και στρατούς εργασίας) προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης ανεξαρτησία από τις εξωτερικές αγορές. Η θεωρία αυτή ταίριαζε στις συνθήκες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου οι εξωτερικές οικονομικές σχέσεις ήταν σοβαρά αποκομμένες. Ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνη με την απομονωτική οικονομική πολιτική των ΗΠΑ στην αντιπαράθεσή τους με τη βρετανική μητρόπολη, ενώ ο προστατευτισμός αποτελούσε ανέκαθεν αγαπημένο εργαλείο της αμερικανικής οικονομίας.

Ακούγοντας τον Κέινς, ο Ρούσβελτ εγκαινίασε το New Deal. Και αυτό λειτούργησε.

Αποδεικνύεται ότι το θέμα δεν είναι η ιδεολογία. Η αυτονόμηση μεγάλων περιοχών λειτουργεί στην περίπτωση των ρεπουμπλικανικών ΗΠΑ, του Γερμανικού Ράιχ (Δεύτερο και Τρίτο) και της ΕΣΣΔ του Στάλιν. Και αντίστροφα, όταν εγκαταλείπεται αυτό το μοντέλο, τότε, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, οι οικονομικές επιτυχίες αποδεικνύονται πολύ πιο μέτριες ή ανύπαρκτες.

Στην ουσία, η αυτοκρατορία μεγάλων χώρων είναι το ίδιο με την Αυτοκρατορία.

Συνεπώς, μια μεγάλη έκταση Αυτοκρατορίας είναι επίσης μια οικονομική αναγκαιότητα. Η αυταρκεία είναι η μόνη δυνατή εκδοχή της πλήρους οικονομικής κυριαρχίας.

Εδώ η λογική έχει ως εξής: Πρώτον, δημιουργείται και ενισχύεται ένας κλειστός μεγάλος χώρος μέσω μιας τελωνειακής ένωσης, μιας περιφερειακής ολοκλήρωσης, μιας ενοποίησης λαών και κοινωνιών στη βάση στενών πολιτιστικών, ιστορικών και πολιτισμικών προτύπων με ένα περίπου ίσο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης. Και εδώ, όπως πρότεινε ο Mikhail Yuriev, ένα ιδανικό μηδενικό εξωτερικό οικονομικό ισοζύγιο λόγω μηδενικού εξωτερικού εμπορίου. Κανένας μονεταρισμός. Πλήρως κυρίαρχη εκπομπή, κατά προτίμηση εκπομπή δύο κυκλωμάτων με ειδικό κρατικό λογαριασμό για στρατηγικά σημαντικά έργα. Τότε η ανταλλαγή νομισμάτων δεν έχει νόημα, το κράτος έχει όσα χρήματα χρειάζεται. Μόνο τότε μπορεί η αυτοκρατορία να αρχίσει να ανοίγει σιγά-σιγά - και αυτό με τη διατήρηση ενός αυστηρού μονοπωλίου στο εξωτερικό εμπόριο.

Το εξωτερικό εμπόριο θα έχει θετική επίδραση ως προσθήκη στην αυταρχία, όχι ως αντικατάστασή της. Παρεμπιπτόντως, οι Αγγλοσάξονες το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, έχοντας χτίσει δύο εμπορικές αυτοκρατορίες τους τελευταίους αιώνες - τη βρετανική και την αμερικανική. Και οι δύο ξεκίνησαν με την αυταρκεία μεγάλων χώρων (ο ίδιος ο Λιστ δανείστηκε την αμερικανική εμπειρία του 19ου αιώνα), και μόνο στη συνέχεια, αφού πέρασαν από τις εποχές του μερκαντιλισμού και έκαναν έξυπνη χρήση του προστατευτισμού όταν ήταν απαραίτητο, έφτασαν στην ανοιχτή αγορά. Μόνο μια οικονομικά εδραιωμένη αυτοκρατορία έχει την πολυτέλεια να είναι ανοιχτή. Αν κάποιος ανοίξει χωρίς να γίνει αυτοκρατορία, η καθυστέρηση, η υποβάθμιση, η εξάρτηση και η απώλεια της κυριαρχίας είναι εγγυημένες. Με αυτή την παρατήρηση, ο Λιστ άρχισε να οικοδομεί τη θεωρία του για την αυτοκρατορία μεγάλων περιοχών, δηλαδή την οικοδόμηση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Μέχρι η Αυτοκρατορία να γίνει αρκετά ισχυρή και ανεξάρτητη, είναι προτιμότερο να παραμείνει κλειστή. Και μόνο τότε μπορεί να ανοίξει σιγά-σιγά, ενσωματώνοντας άλλες οικονομίες στη δομή της. Αυτό ακριβώς κάνει σήμερα η Κίνα: "Μία ζώνη, ένας δρόμος", τι άλλο είναι αυτό παρά η κατασκευή του κινεζικού μεγάλου χώρου, δηλαδή η κατασκευή της κινεζικής αυτοκρατορίας;

Οι οικονομολόγοι μας διαβάζουν λάθος συγγραφείς. Σύμπτωση; Δεν το νομίζω. Περισσότερο μοιάζει με σαμποτάζ. Ας διαβάσουν τώρα τους σωστούς.

The -dominant -economy- does -not- need -foreign- trade

https://ria.ru/20230817/ekonomika-1890501496.html

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό.