Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Βγείτε από το matrix!

γράφει ο Vasily Brovko

«Κανείς δεν μπορεί να υπηρετεί δύο αφέντες <…> δεν μπορείς να υπηρετείς τον Θεό και τον Μαμωνά».

(Ευαγγέλιο του Ματθαίου, Ευαγγέλιο του Λουκά. Καινή Διαθήκη.)


Ο κόσμος τρελαίνεται. Οι άνθρωποι κλαίνε καθώς αποχαιρετούν τα τσίζμπεργκερ και τα νάγκετς. Ουρές στα ΙΚΕΑ μάχονται για το δικαίωμα να αγοράσουν έπιπλα κήπου. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια για τα αεροπλάνα που αναχωρούν για το Ερεβάν. Στο Ουζμπεκιστάν συζητούν για τους νέους μετανάστες – Ρώσους που ήρθαν για να εργαστούν. Κανείς δεν τους έδιωξε από τη Ρωσία – δραπέτευσαν μόνοι τους. Όλα τα ιστολόγια και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης φωνάζουν για το επικείμενο τέλος του κόσμου σε μια συγκεκριμένη χώρα. Και αυτή η χώρα, αν πιστέψουμε τα κοινωνικά δίκτυα, είναι η Ρωσία. Τι συμβαίνει;

Το 1999, η ταινία «Matrix» εμφανίστηκε στις ΗΠΑ. Μια ταινία που μιλούσε για μια πραγματικότητα που δεν ήταν πραγματικά πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα όπου οι άνθρωποι ελέγχονται από μηχανές. Μια πραγματικότητα όπου οι σκέψεις, οι πράξεις και οι επιθυμίες του καθενός είναι προγραμματισμένες. Η ταινία θεωρήθηκε ως προφητεία για ένα τρομερό αλλά μακρινό μέλλον. Όμως το Matrix, με τον ψευδαισθητικό του κόσμο, περιέβαλε την ανθρωπότητα πολύ πιο γρήγορα.

Τα θεμέλια για την εμφάνισή του τέθηκαν πριν από πολύ καιρό. Βήμα προς βήμα, οι απαρχές που

έκαναν τον δυτικό πολιτισμό, τον αναγεννησιακό άνθρωπο, να παραμείνει ένα λογικό, σκεπτόμενο, αντιστεκόμενο πλάσμα, απομακρύνθηκαν από το σκεπτόμενο θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού. Ο πρώτος που έπεσε ήταν ο χριστιανισμός, η ηθική συνιστώσα που συγκρατούσε. Η θεωρία του θανάσιμου αμαρτήματος, οι αρχές της ενάρετης ζωής, οι οποίες για πολύ καιρό καθόριζαν την ύπαρξη κάθε ανθρώπου, από τον αγρότη μέχρι τον ηγεμόνα, εξαλείφθηκαν. Ο Νίτσε έθεσε δημόσια τέρμα στην καταστροφή του χριστιανισμού. Ο Θεός είναι νεκρός, είπε ένας από τους θεμελιωτές της δυτικής φιλοσοφικής σκέψης. «Νεκρός!» αντηχούσαν οι ενθουσιώδεις οπαδοί του.

«Ο Θεός είναι νεκρός: αλλά η φύση των ανθρώπων είναι τέτοια που, για χιλιάδες χρόνια ακόμα, μπορεί να υπάρχουν σπήλαια στα οποία να φαίνεται η σκιά του.» (Friedrich Nietzsche, Η εύθυμη επιστήμη, 1882)

Έτσι έγινε ένα βήμα που έστειλε τόσο τον χριστιανικό πολιτισμό όσο και τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες του κόσμου στα σπήλαια. Χειροκροτήθηκε, θαυμάστηκε και ονομάστηκε ελευθερία της σκέψης, ελευθερία της δράσης. Οι «αλυσίδες» κατέρρευσαν, ο άνθρωπος έγινε ο εαυτός του. Έτσι το φαντάστηκαν. Η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Η άρχουσα τάξη, όπως το έθεσε αργότερα ο Ιταλός φιλόσοφος Γκράμσι, δεν είχε καμία πρόθεση να εγκαταλείψει την εξουσία. Σύμφωνα με τον Γκράμσι, χρειαζόταν νέους μηχανισμούς για να περιορίσει την επαναστατική διαδικασία (διάβαζε: «ελεύθερη σκέψη»). Στην εκδοχή του φιλοσόφου, ένας τέτοιος μηχανισμός θα ήταν μια ψευδής ή εξωραϊσμένη πραγματικότητα. Η ιδέα του Matrix προέκυψε νωρίτερα από ό,τι πολλοί φαντάζονται.

Πολλοί επιφανείς φιλόσοφοι – ο Ν. Ντανιλέφσκι, ο Κ. Λεόντιεφ, ο Β. Σολοβιέφ – προειδοποίησαν για την επερχόμενη απειλή. Ο Nikolai Yakovlevsky ήταν ο πρώτος που επισήμανε τις αρνητικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον δυτικοευρωπαϊκό αστικό πολιτισμό στο έργο του «Ρωσία και Ευρώπη». Κατά τη γνώμη του, οδηγούσαν στην «απανθρωποποίηση» του ανθρώπου, δηλαδή στην καταστροφή των ηθικών του θεμελίων. Ο Πιτιρίμ Σορόκιν, ένας Ρώσος φιλόσοφος και επιστήμονας εξόριστος από τη Σοβιετική Ρωσία, προχώρησε περισσότερο στις προβλέψεις του για το μέλλον της Δύσης. Ο Σορόκιν μελέτησε κυριολεκτικά τη Δύση στο μικροσκόπιο – ήταν αυτός που ίδρυσε το Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Χάρβαρντ.

Πώς, κατά την εκδοχή του Σορόκιν, ο δυτικός πολιτισμός θα υποβαθμιζόταν; Η καταστροφή των θεμελίων της ηθικής, πρότεινε, θα συνεπαγόταν την εξαφάνιση του συστήματος των αληθινών αξιών. «Τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, το δίκαιο και το άδικο, το ωραίο και το άσχημο… θα αρχίσουν να διαγράφονται σταθερά, μέχρι να επικρατήσει η πνευματική, ηθική, αισθητική και κοινωνική αναρχία», έγραψε ο Σορόκιν στο Social and Cultural Dynamics.

Επιπλέον, ο Σορόκιν πίστευε ότι η κατάσταση θα επιδεινωνόταν με ταχείς ρυθμούς. «Οι συνθήκες και οι συμφωνίες θα χάσουν ό,τι έχει απομείνει από τη δεσμευτική τους ισχύ. Το μεγαλοπρεπές συμβατικό κοινωνικοπολιτιστικό σπίτι που έχτισε ο δυτικός άνθρωπος τους προηγούμενους αιώνες θα κατέρρεε. Η κατάρρευσή της θα παρασύρει τη συμβατική δημοκρατία, τον συμβατικό καπιταλισμό μαζί με την ατομική ιδιοκτησία και τη συμβατική κοινωνία των ελεύθερων ανθρώπων», προέβλεψε ο φιλόσοφος. Μίλησε για την αναπόφευκτη εξαφάνιση της οικογένειας και των σημείων αναφοράς – πολιτιστικών, πνευματικών και ηθικών. Ο Σορόκιν είδε ξεκάθαρα τις μέρες μας με τα ίδια του τα μάτια – το όραμά του για το μέλλον και το παρόν συνέπιπταν τόσο εντυπωσιακά.

«Η διάλυση της οικογένειας ως ιερή ένωση συζύγων, γονέων και παιδιών θα συνεχιστεί… Τα παιδιά θα χωρίζονται από τους γονείς τους όλο και νωρίτερα. Οι κύριες κοινωνικο-πολιτιστικές λειτουργίες της οικογένειας θα μειωθούν, μέχρις ότου μετατραπεί σε μια περιστασιακή συνύπαρξη αρσενικού και θηλυκού, και το σπίτι σε ένα μέρος «στάθμευσης» για τη νύχτα, κυρίως για τη σεξουαλική επαφή.

Τη θέση του Γαλιλαίου και του Νεύτωνα, του Λάιμπνιτς και του Δαρβίνου, του Καντ και του Χέγκελ, του Μπαχ και του Μπετόβεν, του Σαίξπηρ και του Δάντη, του Ραφαήλ και του Ρέμπραντ θα πάρουν μέτριοι ψευτο-στοχαστές, τεχνίτες της επιστήμης, της μουσικής, της φαντασίας, θεατρίνοι – ο ένας πιο χυδαίος από τον άλλον… Ο μεγάλος χριστιανισμός θα αντικατασταθεί από ένα πλήθος από τα πιο αηδιαστικά παραμύθια που επινοήθηκαν από θραύσματα της επιστήμης, θραύσματα της φιλοσοφίας, εμποτισμένα με ένα πρωτόγονο συνονθύλευμα μαγικών πεποιθήσεων και αδαών δεισιδαιμονιών…

…Η ποσοτική γιγαντομανία θα αντικαταστήσει την ποιοτική επιτήδευση- «το μεγαλύτερο αντί για το καλύτερο»- τα μπεστ σέλερ αντί για τα κλασικά- η λαμπρή εμφάνιση αντί για το εσωτερικό περιεχόμενο- η μεθοδολογία αντί για τη μεγαλοφυή διορατικότητα- η μίμηση αντί για τη δημιουργικότητα- η εντυπωσιακή επιτυχία αντί για την ενδελεχή αξιολόγηση- η «επιχειρησιακή διαχείριση» αντί για τη φωτισμένη γνώση- η σκέψη θα αντικατασταθεί από την «αναζήτηση πληροφοριών»- η «Αλίκη» (σημείωση του συγγραφέα) θα αντικαταστήσει τους σοφούς- τα ψεύτικα θα αντικαταστήσουν τα γνήσια κριτήρια- οι απατεώνες θα αντικαταστήσουν τους μεγάλους ηγέτες.

Ακόμη και οι μεγαλύτερες πολιτιστικές αξίες του παρελθόντος θα ταπεινωθούν. Οι Μπετόβεν και οι Μπαχ θα γίνουν η προσθήκη στην ασυναρτησία των καθαρτικών, της τσίχλας, των κορνφλέικς, της μπύρας και όλων των άλλων απολαύσεων. Μιχαήλ Άγγελος και Ρέμπραντ θα κοσμούν σαπούνια και λεπίδες ξυρίσματος, πλυντήρια ρούχων και μπουκάλια ουίσκι. Οι δημοσιογράφοι και οι ραδιοφωνικοί ομιλητές θα τιμήσουν κατά καιρούς τον Σαίξπηρ και τον Γκαίτε, επιτρέποντάς τους να «αφήσουν το στίγμα τους» στα έγγραφα και τις συζητήσεις τους. (P. Sorokin, Κοινωνική και πολιτιστική δυναμική, 1937-1941)

Για να δημιουργηθεί μια νέα ψεύτικη πραγματικότητα, δεν ήταν απαραίτητο μόνο να αρθούν οι ηθικοί και διανοητικοί φραγμοί. Τα εργαλεία χρειάζονταν για να αλλάξουν την πραγματικότητα. Αυτά ήταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο τόνος δόθηκε από τη Δύση, και άρχισε πολύ πριν γίνει λόγος για ένα άσχημο μέλλον.

Τον Ιούλιο του 1870, ο πρωσικός καγκελάριος Μπίσμαρκ διέταξε τη δημοσίευση πλαστών διπλωματικών εγγράφων σε εφημερίδες. Σκοπός της δημοσίευσης ήταν να προκληθεί πόλεμος με τη Γαλλία, πείθοντας τον επικεφαλής της Ναπολέοντα Γ’ ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Ξέσπασε πόλεμος που είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες. Κάπως έτσι έμοιαζαν οι πρώτες απόπειρες υποκατάστασης της πραγματικότητας με μια ψεύτικη οντότητα.

Όλες αυτές οι διαδικασίες συναντήθηκαν σε ένα σημείο στο γύρισμα του εικοστού και του εικοστού πρώτου αιώνα, αλληλοενισχύθηκαν και κορυφώθηκαν με την κλασική φράση του Αδόλφου Χίτλερ «Όσο πιο τερατώδες είναι το ψέμα, τόσο πιο εύκολα το πλήθος το πιστεύει». Καθώς η τηλεόραση και η βιομηχανία του βίντεο αναπτύχθηκαν, η «αυτοκρατορία του ψεύδους» δεν έγινε πλέον ένα εργαλείο, αλλά ένα πρωτότυπο αυτής της ίδιας της μήτρας, ένας νέος κόσμος της «όμορφης πραγματικότητας» για όλους τους συμμετέχοντες. Ένας κόσμος του Arnold Schwarzenegger, του Rambo, των Levis jeans, της Coca-Cola και των McDonald’s. Ένας κόσμος της κατανάλωσης.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι δυτικοί ακαδημαϊκοί δεν μιλούσαν για το πώς κατασκευάζεται ο κόσμος και δεν συζητούσαν τις συνέπειες αυτής της «κατασκευής». Η παλιά καλή Ευρώπη, με το διανοητικό δυναμικό της, φώναζε για το τι συνέβαινε. Οι στοχαστές της μίλησαν για την ολέθρια φύση του φαινομένου της καταναλωτικής κοινωνίας ή, για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια τους, για την «κοινωνία του θεάματος» (Guy Debord, 1967), τη «μονοδιάστατη κοινωνία» (H. Marcuse, 1964), το «simulacrum» (J. Baudrillard, 1981), την «παγκοσμιοποίηση» (Paul Virilio, 1977-1997). Αλλά σε αντίθεση με τον Σορόκιν, δεν προδιέγραφαν, ήταν ήδη παρατηρητές. «Ό,τι βίωνε κανείς άμεσα, έχει πλέον μετατραπεί σε παράσταση», δήλωσε ο Guy Debord το 1967, αναφερόμενος στη μετατροπή της πραγματικότητας σε θέαμα. Ο Χέρμπερτ Μαρκούζε αναγνώρισε ρητά ότι ο άνθρωπος του «νέου» δυτικού πολιτισμού είχε τις περισσότερες από τις ανάγκες του ψεύτικες, που του επέβαλε το σύστημα.

«Οι περισσότερες από τις επικρατούσες ανάγκες (να χαλαρώνουμε, να διασκεδάζουμε, να καταναλώνουμε και να συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με τα διαφημιστικά δείγματα, να αγαπάμε και να μισούμε ό,τι αγαπούν και μισούν οι άλλοι) ανήκουν ακριβώς στην …κατηγορία των ψευδών αναγκών». (Herbert Marcuse, Ο μονοδιάστατος άνθρωπος, 1964)

Ο κόσμος της Coca-Cola, των μπιφτεκιών και του Ράμπο κατανάλωνε σταδιακά το ένα έθνος μετά το άλλο. Τα εμπορικά σήματα που άλλαξαν τις ηθικές κατευθυντήριες γραμμές και οι νέοι θεοί του Χόλιγουντ έγιναν δείκτες που (όταν καταναλώνονταν) μιλούσαν για τη συμμετοχή μιας χώρας στον «πολιτισμό». Αυτή η διαδικασία περιγράφηκε από μια άλλη ιδιοφυΐα, τον Jean Baudrillard.

Το 1970, ο Jean Baudrillard υποστήριξε ότι δεν είναι τα πραγματικά πράγματα που καταναλώνονται αλλά τα συμβατικά τους σύμβολα – μάρκες, ετικέτες, λογότυπα. Η κατανάλωση δεν προϋποθέτει επιλογή – τα αγαθά θέτουν, υπαγορεύουν την ανάγκη, όπως σε ένα από τα σλόγκαν που ανέφερε ο Victor Pelevin: «Προετοιμάσου να θέλεις ένα» – «Να είσαι προετοιμασμένος ότι θα θέλεις αυτό». Η κατανάλωση καθορίζει πρότυπα συμπεριφοράς: τα εμπορικά σήματα επιτρέπουν τον προσδιορισμό της θέσης του ατόμου στην κοινωνία, της λειτουργίας και της θέσης του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσες πολλές ψεύτικες τσάντες Louis Vuitton γύρω μας. Οι πελάτες τους γνωρίζουν πολύ καλά ότι διαθέτουν ψεύτικα αντίγραφα των πραγματικών τσαντών, αλλά δεν μπορούν να διαψεύσουν το σκηνικό της μήτρας και να τις αρνηθούν – τότε, νομίζουν, δεν θα είναι της μόδας. Αλλά ποιος λέει ότι αυτή η μόδα είναι φυσική και αληθινή; Η χρήση ενός τέτοιου μηχανισμού επηρεασμού των πνευμάτων έχει οδηγήσει σε πτώση του γενικού επιπέδου της κουλτούρας. Ο Μποντριγιάρ αποκάλεσε αυτή την κατάσταση της κοινωνίας πριν από 50 χρόνια εποχή της «λιγότερο κοινής κουλτούρας» – εποχή ενός ελάχιστου συνόλου σημείων που είναι προσιτά ακόμη και στα πιο αμόρφωτα και περιθωριοποιημένα τμήματα του πληθυσμού. Μέσω αυτών των σημείων, είπε ο Μποντριγιάρ, διέπονται οι επιθυμίες και οι πράξεις των ανθρώπων. Σήμερα γνωρίζουμε αυτά τα σημάδια ως likes και emoji. Είναι τα εργαλεία της κορυφής του πλέγματος – τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κύριος μηχανισμός ελέγχου ανθρώπων, γεγονότων, ηπείρων.

Η Ρωσία, ή ακριβέστερα η ΕΣΣΔ, έχασε τη μάχη ενάντια στον καταναλωτικό πολιτισμό. Και προσπάθησε να συγχωνευτεί μαζί του. «Τα McDonalds, ο Ράμπο και άλλοι υπεράνθρωποι άρχισαν να αντικαθιστούν τα σύμβολά μας. Για περισσότερα από 30 χρόνια η Ρωσία εκτρέφεται συστηματικά στους κανόνες της νέας ζωής, το κύριο κριτήριο της οποίας είναι η κατανάλωση. Όπως οι ντόπιοι του εξωτερικού, μας έδιναν γλυκά με το χέρι και μας άρεσαν τα γλυκά. Μας είπαν: «Γιατί χρειάζεστε το δικό σας, όταν όλος ο κόσμος είναι στα χέρια σας;». Αυτός ο στοργικός και ευγενικός κόσμος μας δωροδοκούσε με όμορφα προϊόντα, gadgets, αυτοκίνητα και αεροπλάνα. Μέσα στην ευφορία της κατανάλωσης, θαφτήκαμε όλο και πιο βαθιά. Αντί του συνηθισμένου μας «μάθε, μάθε» ήρθε το πιο ελκυστικό «αγόρασε, αγόρασε, αγόρασε». Είναι το αυτοκίνητό σας τριών ετών; Αγοράστε ένα καινούργιο! Αλλάξτε ρούχα με κάθε νέα συλλογή. Εξάλλου, είστε fashionista. Δεν υπάρχει εκπαίδευση – αγοράστε ένα. Κουρασμένος; – Πληρώστε για άνετες διακοπές. Δεν έχετε αρκετά χρήματα – πάρτε δάνειο. Απλά πληρώστε. Και για να μη σκέφτεστε, εδώ είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σας συνδέει με τον κόσμο. Όπου δεν είσαι Ρώσος. Ναι, έχετε την αστεία matryoshka, τις αρκούδες και τις τηγανίτες. Όλα τα άλλα είναι δικά μας. Η ρωσική συνείδηση έχει αρχίσει να προδιαγράφει τους κώδικες της, αυτό το ελάχιστο σύνολο σημείων για το οποίο μίλησε ο Μποντριγιάρ. Και όχι μόνο κώδικες.

Η Ρωσία δεν ήταν ένα μοναδικό μέρος όσον αφορά το τι συνέβαινε. Από ένα σημείο και μετά, η πολιτική που ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησε σε μια πλήρη και ολοκληρωτική «πολιτιστική ηγεμονία» στον κόσμο (σύμφωνα με την εκδοχή του Αμερικανού πολιτικού Πάτρικ Μπιουκάναν, με αναφορά στον Ιταλό φιλόσοφο Α. Γκράμσι). Ο πίνακας έκλεισε. Ο νέος μηχανισμός ελέγχου σήμαινε επίσης τον έλεγχο της δημόσιας συνείδησης για τη δικαιολόγηση των πολέμων, των δολοφονιών και της επιθετικότητας. Ο καταναλωτικός κόσμος σήμαινε πολέμους – για τους καταναλωτές και για το δικαίωμα των καταναλωτών να καταναλώνουν περαιτέρω. Και αυτό είχε προβλεφθεί.

Παραδόξως, η καταναλωτική κοινωνία γεννά τη βία:

«Το πραγματικό πρόβλημα της βίας βρίσκεται σε μια άλλη σφαίρα, αυτή της πραγματικής, ανεξέλεγκτης βίας, η οποία δημιουργείται από την ίδια την αφθονία και την ασφάλεια, εφόσον έχει επιτευχθεί ένα ορισμένο επίπεδο αφθονίας και ασφάλειας. Δεν πρόκειται για βία που ενσωματώνεται και καταναλώνεται με τα υπόλοιπα, αλλά για ανεξέλεγκτη βία που παράγεται από τον πλούτο στην ίδια την πραγμάτωσή του.» (Jean Baudrillard, Η καταναλωτική κοινωνία. Οι μύθοι και οι δομές της, 1970)

Η κατανάλωση δημιούργησε έναν τεχνητό κόσμο, τον οποίο προστατεύει και φροντίζει. Η ύπαρξη αυτού του κόσμου σημαίνει την ύπαρξη του ίδιου του ηγεμόνα. Αυτός ο επινοημένος κόσμος παράγει αντι-φυσικές οντότητες με τη μορφή φρικιών, ομοφυλόφιλων, τρανσέξουαλ – ό,τι είναι ξένο προς τον παραδοσιακό πολιτισμό. Η διαστρεβλωμένη συνείδηση των κατοίκων του ψεύτικου κόσμου παράγει ψεύτικα, και ο φθόνος για τον υγιή πραγματικό κόσμο παράγει επιθετικότητα, μίσος και σκληρότητα. Για να διατηρηθεί μια τέτοια διαμόρφωση, δεν είναι πλέον ο δυτικός πολιτισμός, αλλά ο δυτικός «υπερπολιτισμός» που είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα: να διεξάγει πολέμους, να αναπτύξει επιθετικά όπλα, να επεκτείνει το ΝΑΤΟ, να κάνει έγχρωμες επαναστάσεις, να εξοντώσει ιθαγενείς πληθυσμούς, να διεξάγει υβριδικούς πολέμους και σύνθετα σχέδια ελεγχόμενου χάους.

Δεν υπάρχει λόγος για πόλεμο – έτσι θα δημιουργηθεί και θα εφαρμοστεί. Η ιστορία που επινόησε ο Μπίσμαρκ πολλαπλασιάστηκε πολλές φορές και έφτασε στο σημείο του παραλογισμού. Το 1999, οι πληροφορίες για τη γενοκτονία στο Κοσσυφοπέδιο χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Στις 17 Μαΐου 1999, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, εξηγώντας την επίθεση του ΝΑΤΟ σε μια κυρίαρχη χώρα, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι περίπου 100.000 άνδρες σε ηλικία στρατολόγησης έχουν εξαφανιστεί στο Κοσσυφοπέδιο. Μπορεί να έχουν σκοτωθεί». Αργότερα, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ βρήκαν 2.108 δολοφονημένους άνδρες, διαφόρων εθνοτικών και ηλικιακών ομάδων, σε τάφους σε όλο το Κοσσυφοπέδιο. Αλλά κανείς δεν το θυμόταν αυτό.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2003, εξηγώντας την επίθεση στο Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ έδειξε έναν δοκιμαστικό σωλήνα, ο οποίος, όπως είπε, ήταν απόδειξη της ανάπτυξης βιολογικών όπλων από το Ιράκ. Το Ιράκ είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης. Δεν υπήρχε τίποτα στο φιαλίδιο, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα.

Τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων στη Συρία έδειξαν πώς σκηνοθετημένα βίντεο με χημικές επιθέσεις και ιστορίες για δήθεν «δολοφονημένα» μωρά πετάχτηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν δεν μπέρδεψε κανέναν.

Αλλά αυτό δεν ήταν το κύριο θέμα. Τα βίντεο που παρήγαγαν τα Λευκά Κράνη, μια οργάνωση που δημιουργήθηκε από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, προωθήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως παράδειγμα «ανθρωπισμού» και προτάθηκαν για βραβείο Νόμπελ. Το ντοκιμαντέρ για τα Λευκά Κράνη στη Συρία κέρδισε το Όσκαρ, κάποτε την υψηλότερη διάκριση στον κινηματογράφο. Τα ψέματα έχουν κερδίσει τα υψηλότερα βραβεία του κόσμου στον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό. Τα σημεία αναφοράς της αλήθειας έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Οι δολοφόνοι έχουν γίνει ήρωες και οι ήρωες έχουν γίνει δολοφόνοι. Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες του «πολιτισμού» της Δύσης, ή μάλλον, οι καρποί του παγκόσμιου μηχανισμού ανθρώπινου ελέγχου που δημιουργήθηκε – ο μηχανισμός των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Δεν υπάρχει καμία βιβλική αλήθεια ή ψέμα σε αυτά. Δεν υπάρχει ούτε λογοκρισία – υπάρχει μια «σωστή παγκόσμια» αλήθεια. Η παλιά «καλή» λογοκρισία μπορεί τώρα να θυμόμαστε ως τη χρυσή εποχή της αλήθειας.

«Η εποχή της «επανάστασης της πληροφορίας» είναι … Η εποχή της «επανάστασης της πληροφορίας» είναι η εποχή της παραπληροφόρησης: ενώ χθες η έλλειψη πληροφόρησης και η λογοκρισία χαρακτήριζαν τα ολοκληρωτικά κράτη που απορρίπτουν τη δημοκρατία, σήμερα συμβαίνει το αντίθετο. Το τηλεοπτικό κοινό είναι παραπληροφορημένο, υπερφορτωμένο με πληροφορίες, με ανοιχτά αντιφατικές πληροφορίες… Το παγκοσμιοποιημένο κράτος των οικονομικών-στρατηγικών συμμαχιών δεν είναι πλέον η παλιά καλή λογοκρισία με ψαλίδι, είναι η Βαβυλώνα. Από τώρα και στο εξής» (Paul Virilio, Στρατηγική για την εξαπάτηση, 2000)

Αλλά το Matrix δεν σταματά μόνο στην επιθετικότητα. Πίσω από τον απατηλό κόσμο βρίσκονται οι απατηλές επιθυμίες των αφεντικών του. Θέλουν να συνεχίσουν να παράγουν εισόδημα. Μπορείτε να μιλάτε όσο θέλετε στα κοινωνικά δίκτυα για το πώς όλα όσα υπήρχαν κάποτε, όπως τα ορυκτά, δεν είναι πλέον απαραίτητα. Αλλά στην πραγματικότητα, ο κόσμος της Δύσης (διάβαζε Matrix) χρειάζεται πετρέλαιο, ηλεκτρισμό, εργατικό δυναμικό και πολλά άλλα. Έτσι, η επιθυμία του να πάρει κάτι από αυτούς που τα κατέχουν είναι απεριόριστη. Στην προηγούμενη εκδοχή της ζωής μας, ανταλλάσσαμε το πετρέλαιο με τυπωμένα και ανασφάλιστα δολάρια. Η αξία τους δεν είναι λιγότερο εικονική και κανείς δεν εγγυάται την ασφάλειά τους.

Στη νέα εκδοχή της ζωής μας, την οποία παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή, το Matrix απλά παίρνει τις αξίες που ανήκουν στους άλλους. Πώς; Το βλέπουμε κυριολεκτικά με τα μάτια μας. Αυτή τη στιγμή.

Στην ήδη αναφερθείσα ταινία The Matrix, οι χαρακτήρες απενεργοποιήθηκαν σταδιακά, με πειθώ, προσφέροντας συνειδητές επιλογές. Με τη Ρωσία και το λαό της, όλα συνέβησαν διαφορετικά – τους πέταξαν έξω από το Matrix, επειδή η χώρα πήγε ενάντια σε αυτό. Έξω από τους κανόνες του Matrix, τα ψέματά του, τα επίπλαστα βραβεία Νόμπελ και τα Όσκαρ. Μετά από χρόνια δισταγμών και αμφιβολιών, η Ρωσία αποφάσισε να ζήσει στον πραγματικό κόσμο. Σε έναν κόσμο όπου οι ηθικές αξίες είναι ακόμα ζωντανές, όπου η χριστιανική ηθική, γνωστή και οικεία σε εμάς, είναι ζωντανή. Θέλουμε να σκεφτόμαστε, να σκεφτόμαστε, να ζούμε όπως θέλουμε, όπως μας λέει η κοινή λογική και ο γενετικός κώδικας.

Ακολούθησαν αντιδράσεις. Δεν απενεργοποιηθήκαμε – βιαστήκαμε να βγούμε από το Matrix. Χωρίς πειθώ ή επιλογή. Όχι κόκκινα και μπλε χάπια. Και στη συνέχεια άρχισε να απογυμνώνεται από πραγματικά και εικονικά τιμαλφή – από συναλλαγματικά αποθέματα μέχρι αθλητικά παπούτσια Adidas.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι δημιουργοί αυτού του απατηλού κόσμου υπέθεσαν ότι, αν έμεναν χωρίς τα McDonald’s και το App Store, οι Ρώσοι θα γίνονταν εικονικά πρεζόνια, στερούμενοι την καθημερινή τους δόση ναρκωτικών. Και θα επιλέξουν να πάνε προς τα πίσω. Η κοινωνία (κυρίως στη Μόσχα) έχει πράγματι υποστεί ένα ψυχικό σοκ, μια αντίδραση, μια συνειδητοποίηση ότι τα πράγματα δεν είναι πια τα ίδια. Η κραυγή για τον «Μακ» πραγματοποιείται, αλλά μήπως αυτό αποτέλεσε σοκ; Φαίνεται ότι δεν το έχει κάνει.

Έτσι, όλο και περισσότερη «αποσύνδεση» είναι στα σκαριά. Μετά την προσπάθεια να μας στερήσουν τα χρήματα, τα αεροπλάνα, τις οικιακές συσκευές, τα φάρμακα, τα έξυπνα τηλέφωνα και πολλά άλλα πράγματα, το τελευταίο ατού είναι στο τραπέζι: η συλλογική μήτρα προσπαθεί να καταργήσει την ίδια την έννοια του «Ρώσου», καθιστώντας την σύμβολο για κάτι αισχρό. Αυτό δεν είναι καν εθνικοσοσιαλισμός ή φασισμός, αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο. Τι σημαίνει αυτό;

Όλα έξω από το Matrix είναι untermensch. Για να τον αντιμετωπίσετε με συμπάθεια, ούτε καν για να τον προσέξετε, είναι απαραίτητο να τον χαρακτηρίσετε ως αρνητικό παράδειγμα, ώστε οι άλλοι σε καμία περίπτωση να μην συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο και να μην συνάψουν ποτέ κανενός είδους σχέση μαζί του. Εξάλλου, είναι μια συγκέντρωση βλαβών, με τις οποίες θέλει να μολύνει τους πάντες, για να χαλάσει τον υπέροχο κόσμο της μήτρας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γιούλια Τιμοσένκο μπορεί να λέει ότι οι κάτοικοι του Ντονμπάς μπορούν να «πυροβοληθούν με ατομικά όπλα» και να παραμείνουν στη μήτρα.

Ο «πεφωτισμένος» κόσμος, που κυβερνάται από τη μήτρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χτυπιέται στην έκσταση, στα likes, τραβάει emoji, χωρίς καν να ξέρει τι είναι η Ουκρανία και πού βρίσκεται. Οι ηγέτες του «πεφωτισμένου» κόσμου, σε έξαλλη κατάσταση, δεν κρύβουν πλέον ούτε καν την άγνοιά τους, χωρίς να αμφιβάλλουν ότι κανείς δεν θα τους αμφισβητήσει για τα λόγια τους.

«Πώς φτάσαμε σε μια διεθνή κατάσταση στην οποία ο Πούτιν εισέβαλε στη Ρωσία;»


«Ο Πούτιν μπορεί να περικυκλώσει το Κίεβο με τανκς, αλλά δεν θα κερδίσει ποτέ τις καρδιές και τις ψυχές των Ιρανών». (Joe Biden, πρόεδρος των ΗΠΑ)

«Αν κοιτάξετε το χάρτη, μπορείτε να δείτε την Ουγγαρία και πώς περιβάλλεται από τη Ρωσία.» (Nancy Pelosi, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ)

«Εάν η Λευκορωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ο έκτος στόλος των ΗΠΑ θα μεταφερθεί αμέσως στις ακτές της Λευκορωσίας.» (Jen Psaki, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ)

Αξίζει να διακόψετε την απόσυρση και να επιστρέψετε; Το Matrix και ο «Υπερπολιτισμός» που γέννησε δεν είναι ούτε σε θέση ούτε πρόθυμοι να διαπραγματευτούν. Αυτή η εξουσία δεν αναγνωρίζει την αλήθεια και το νόμο, παραβιάζοντας την ίδια τη βασική δογματική της αξία του απαραβίαστου της ιδιωτικής ιδιοκτησίας εξ αρχής.

«Ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι όποιες νομικές λεπτές αποχρώσεις σήμερα είναι απλώς ένας τρόπος εξαπάτησης – παραπληροφόρηση που έχει τεθεί σε κίνηση – με σκοπό να καλύψει την κατάρρευση της φαινομενικής δικαιοσύνης.» (Paul Virilio, Στρατηγική για την εξαπάτηση, 2000)

Στο σύστημα Matrix, κανείς δεν έχει δικαίωμα στο δικό του. Στο σύστημά της, τα χρήματα μπορούν να πάψουν να είναι χρήματα και ένα γήπεδο μπέιζμπολ μπορεί να αξίζει περισσότερο από τη Rosneft. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο διάλογος με το Matrix είναι άσκοπος. Αν ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που του αφαιρέθηκαν οι λογαριασμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ανακηρύχθηκε κακό πνεύμα και υποβλήθηκε σε κάθε είδους δημόσια λογοκρισία, δεν είναι άνθρωπος για το Matrix, τι γίνεται με κάποιους Ρώσους; Ο πολιτισμός του Matrix είναι επικίνδυνος για κάθε έθνος, διότι δεν θέλει να δει ένα έθνος, αλλά μόνο καταναλωτές, σύμβολα, likes, emoji και αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας. Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτήν, είναι η κατασκευή μιας καταναλωτικής κοινωνίας, φρικτής στην κλίμακά της, η ίδια ναρκωτική ψευδαίσθηση από το μυθιστόρημα του Στάνισλαβ Λεμ «Το μελλοντολογικό συνέδριο», στην οποία ο καθένας έχει ήδη αναθέσει έναν ρόλο. Αυτός ο ρόλος είναι αυτός του σιωπηλού καταναλωτή. Η «προοδευτική» ανθρωπότητα έχει βυθιστεί σε μια εικονική πραγματικότητα και έναν απατηλό κόσμο σχεδόν απόλυτης ευημερίας και ευημερίας. Το να βλέπεις την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων είναι προνόμιο λίγων και εκλεκτών. Η πραγματική πραγματικότητα είναι η πλήρης κατάρρευση του πολιτισμού.

Έχουμε επιλογή; Είμαστε βάρβαροι που έχουμε χάσει τις αξίες του δυτικού πολιτισμού; Στην καρδιά του αληθινού δυτικού πολιτισμού, του πολιτισμού του Διαφωτισμού, υπήρχε πάντα μια επιλογή. Αλλά όχι πάντα εύκολη.

Στις 31 Οκτωβρίου 1517, ένας απλός μοναχός, ο Μαρτίνος Λούθηρος, κάρφωσε τις περίφημες «95 θέσεις» του στην πόρτα της εκκλησίας της Βιτεμβέργης, όπου κατεδάφισε τις ιδεολογικές, και λόγω της καθολικής απολυταρχίας, κοινωνικοπολιτικές αρχές της κοινωνίας που υπήρχε στην Ευρώπη του Μεσαίωνα.

Θέτοντας ένα απλό ερώτημα σχετικά με την «κανονικότητα», ο Λούθηρος έφερε τα πάνω κάτω σε έναν κόσμο ψεμάτων, αδικίας και φανταστικών ιδανικών. Με τις ιδέες του προανήγγειλε σε μεγάλο βαθμό την ανάδυση της παλιάς Ευρώπης, της οποίας είμαστε και εμείς μέρος. Ήταν ένα απλό μονοπάτι; Όχι, συνεπαγόταν μια σειρά από συγκρούσεις και πολέμους. Δεν είναι χωρίς αυτούς τώρα.

Μας περιμένουν σοκ, όπως και τους αντιπάλους μας. «Η ωμή βία και η κυνική απάτη θα είναι τα μόνα χαρακτηριστικά όλων των διαπροσωπικών και δια-ομαδικών σχέσεων. Η βία θα γίνει δικαίωμα. Ως αποτέλεσμα, θα ξεσπάσουν πόλεμοι, επαναστάσεις, εξεγέρσεις, κοινωνικές αναταραχές και φρικαλεότητες. Το Bellum omnium contra omnes θα σηκώσει το κεφάλι του: άνθρωπος εναντίον ανθρώπου, τάξη εναντίον τάξης, έθνος εναντίον έθνους, πίστη εναντίον πίστης, φυλή εναντίον φυλής», προέβλεψε ο Πιτιρίμ Σορόκιν το τέλος του δυτικού πολιτισμού. Ο χρόνος επιβεβαίωσε όλες τις προβλέψεις του.

Τώρα βλέπουμε στην πραγματικότητα πώς μοιάζει το Matrix. Βλέπουμε πώς παίρνει «τα δικά της» – πώς μέσα στην υστερία, χωρίς καν να καταλαβαίνουν πού, γιατί, οι άνθρωποι φεύγουν από τη Ρωσία. Το φάρμακο Matrix είναι ισχυρό και δεν μπορούν όλοι να απαλλαγούν από αυτό. Αλλά ίσως μια επείγουσα εκκένωση στο Matrix θα έκανε τον αέρα στην πατρίδα πιο καθαρό; Η διαμορφωμένη «αυτοκρατορία του ψεύδους» υποκαθιστά τις ιδέες για το μέλλον, στερώντας από τους ανθρώπους την ιδέα του μέλλοντος ως τέτοιο. Αν μια χώρα στερείται μιας ιδέας, ούτε τα τανκς ούτε οι στρατοί θα βοηθήσουν – γι’ αυτό και ο Μέγας Αλέξανδρος πήρε τον Αριστόβουλο στην εκστρατεία στην Ινδία. Πρέπει να βρούμε τη δική μας ιδέα. Έχουμε τα πάντα γι’ αυτό – το έθνος, την ιστορία, τον πολιτισμό, τη διανόηση.

Η Ρωσία αμφισβήτησε την «αυτοκρατορία του ψεύδους» και δρομολόγησε τη γέννηση ενός νέου κόσμου. Το πώς θα είναι, θα το μάθουμε σε μερικές δεκαετίες. Νομίζουν ότι έχουμε απενεργοποιηθεί. Πιστεύουμε ότι καταφέραμε να ξεφύγουμε. Το Matrix έχει χαθεί. Και έτσι δεν υπάρχουν άλλα ψέματα.


Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

Πηγή: telegra.ph

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »