For TruthTalk,
13 Απριλίου 2022
Αναδύονται high tech τεχνολογίες οι οποίες επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή με τρόπους που δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης (4IR) - είναι μια εποχή που χτίζει και επεκτείνει τις επιπτώσεις της ψηφιοποίησης με νέους και απρόβλεπτους τρόπους. Το «τελικό παιχνίδι» είναι απλώς ένα τεχνοκρατικό πλέγμα όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ελέγχει όλες τις πτυχές της ζωής μας και τους πόρους του πλανήτη.
Η Πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση έκανε μια
στροφή από την εξάρτησή μας από τα ζώα, τις ανθρώπινες προσπάθειες και τη βιομάζα ως πρωταρχικές πηγές ενέργειας, προς τη χρήση ορυκτών καυσίμων και τη μηχανική ισχύ που δημιουργήθηκε.Η Δεύτερη Βιομηχανική Επανάσταση έλαβε χώρα μεταξύ του τέλους του 19ου αιώνα και των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, και έφερε σημαντικές ανακαλύψεις στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, το ραδιόφωνο, την ασύρματη και την ενσύρματη επικοινωνία.
Η Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, έφερε την εμφάνιση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της πληροφορικής. Αυτό οδήγησε στην αυξανόμενη αυτοματοποίηση της μεταποίησης, της παραγωγής, και στην αναδιάρθρωση κλάδων όπως ο τραπεζικός , ο ενεργειακός και ο τηλεπικοινωνιακός.
Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση υπόσχεται τώρα πρόοδο στην επιστημονική γνώση αιχμής, τη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη υγεία, την οικονομική ανάπτυξη του ΑΕΠ, αλλά σημαίνει επίσης ένα μέλλον στο οποίο τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη και οι κβαντικοί υπολογιστές θα υπερκαλύπτουν πολλούς ανθρώπινους ρόλους.
«Από τις πολλές διαφορετικές και συναρπαστικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζουμε σήμερα, η πιο έντονη και σημαντική είναι το πώς θα κατανοήσουμε και θα διαμορφώσουμε τη νέα τεχνολογική επανάσταση, η οποία δεν συνεπάγεται τίποτα λιγότερο από μια μεταμόρφωση της ανθρωπότητας». - Klaus Schwab, Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.
Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, όπως την οραματίζεται ο Klaus Schwab, επιδιώκει να κυριαρχήσει σε όλα τα ανθρώπινα όντα σε παγκόσμια κλίμακα. Οι άνθρωποι μετατρέπονται γρήγορα σε άψυχους, άνευρους καταναλωτές-οπαδούς σε ένα ψηφιακό τέλμα ψυχαγωγίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και παραχωρούν τα προσωπικά τους δεδομένα, επειδή αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν και ότι ο μεγάλος αδελφός θα φροντίσει με χαρά γι' αυτούς και τα δεδομένα τους.
4IR:
Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, γνωστή και ως 4IR ή Βιομηχανία 4.0, είναι η σημερινή εποχή που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Πρόκειται για μια συγχώνευση του ψηφιακού, βιολογικού, οικονομικού και φυσικού προτύπου, που συγκλίνουν και επηρεάζουν ταυτόχρονα όλες τις βιομηχανίες και τις οικονομίες.
Από το άρθρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF): Τι είναι η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση; «Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση αντιπροσωπεύει εντελώς νέους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία ενσωματώνεται στις κοινωνίες, ακόμη και στο ανθρώπινο σώμα μας».
Η περιγραφή του WEF σχετικά με την «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση» είναι ότι αποτελεί πανάκεια για τα σύγχρονα αναπτυξιακά προβλήματα και είναι η κινητήρια δύναμη της μελλοντικής οικονομίας της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του Klaus Schwab, ιδρυτή και εκτελεστικού προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, και του οράματός τους.
Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση μπορεί να περιγραφεί ως η έλευση των «κυβερνο-φυσικών συστημάτων» που περιλαμβάνουν εντελώς νέες δυνατότητες συγχώνευσης της ανθρωπότητας και των μηχανών. Περεταίρω παραδείγματα περιλαμβάνουν την αντιγραφή του γονιδιώματος, νέες μορφές μηχανικής νοημοσύνης και προσεγγίσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση που βασίζονται σε ψηφιακές ταυτότητες στο Blockchain και έξυπνα συμβόλαια (smart contracts).
Κάθε περίοδος ανατροπής έχει τους νικητές και τους ηττημένους της, αλλά οι τελευταίες τεχνολογίες και τα συστήματα που εμπλέκονται στη νέα επανάσταση σημαίνουν ότι τα άτομα και οι ομάδες θα μπορούσαν να κερδίσουν - ή να χάσουν - πολλά. Και όπως έχει πει ο Schwab: «Οι αλλαγές είναι τόσο βαθιές που, από τη σκοπιά της ανθρώπινης ιστορίας, δεν έχει υπάρξει ποτέ εποχή με μεγαλύτερες υποσχέσεις ή πιθανούς κινδύνους».
Ο πρωτοπόρος που χαρακτήρισε τις σημερινές εξελίξεις ως μια νέα επανάσταση ήταν ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και συγγραφέας του βιβλίου «Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση». Σε άρθρο του το 2016, ο Schwab έγραψε: «Όπως και οι επαναστάσεις που προηγήθηκαν, η 4η βιομηχανική επανάσταση έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα παγκόσμια επίπεδα εισοδήματος και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο».
Οι τεχνολογίες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης περιλαμβάνουν: την Τεχνητή Νοημοσύνη, το Blockchain, την Κβαντική Υπολογιστική (Κβαντική Επεξεργασία της Πληροφορίας), την Εικονική Πραγματικότητα, την Επαυξημένη Πραγματικότητα, την τεχνολογία του Metaverse, τη Βιοτεχνολογία, τη Ρομποτική και το Διαδίκτυο των Σωμάτων.
«Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση δεν αποτελεί επομένως μια μελλοντική πρόβλεψη, αλλά μια πρόσκληση για δράση». - δήλωσε ο Klaus Schwab.
Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (4IR) είναι η πρώτη όπου τα εργαλεία της υπολογιστικής τεχνολογίας μπορούν να ενσωματωθούν κυριολεκτικά μέσα μας και να αλλάξουν ακόμη και το ποιοι είμαστε στο επίπεδο της γενετικής μας δομής. Είναι απολύτως εφικτό ότι νέες εκτεταμένες μορφές ριζικής βελτίωσης του ανθρώπου θα είναι διαθέσιμες εντός μιας γενιάς.
Η πανδημία του 2020 άλλαξε γρήγορα τον κόσμο μας με πολλούς τρόπους και ίσως η πιο βαθιά αλλαγή ήταν η επιτάχυνση του τρόπου με τον οποίο ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υγειονομικών μας δεδομένων και η μετάβαση προς την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση κινήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς. Όλες αυτές οι τεχνολογίες συγκλίνουν τώρα και αυτό δεν συμβαίνει για το γενικότερο καλό.
Σύμφωνα με τον επίτιμο καθηγητή Hiroshi Tasaka του Πανεπιστημίου Tama «Η κρίση του COVID-19 πρόκειται να επιταχύνει αρκετές αλλαγές και μετασχηματισμούς στην ανθρώπινη κοινωνία. Ειδικότερα, η πανδημία αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κρίση ανάγκασε τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι και να ελαχιστοποιήσουν τις επαφές για να περιορίσουν την εξάπλωση των λοιμώξεων. Και ως αποτέλεσμα, οι ανέπαφες τεχνολογίες διαδόθηκαν ακόμη περισσότερο στην κοινωνία.
Το We Forum διαπίστωσε ότι το 70% των 169 στόχων - των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UN SDG Targets) - που είναι θεμελιώδεις για τους Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με τεχνολογίες που ήδη χρησιμοποιούνται ως μέρος της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.
ΔΕΔΟΜΕΝΑ & ΑΝΑΛΥΣΗ:
Ο τεχνοκρατικός μετασχηματισμός που προβλέπεται σήμερα από την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θεωρεί τους ανθρώπους ως εμπορεύματα δεδομένων που πρέπει να ελέγχονται, να παρακολουθούνται, να εξορύσσονται και να παρακολουθούνται, όπως ακριβώς τα άψυχα τεχνολογικά ρομπότ, τα drones και η τεχνητή νοημοσύνη που προωθούνται ανοιχτά για να αντικαταστήσουν τις δουλειές μας.
Ο βασικός κινητήριος μοχλός πίσω από την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση είναι τα δεδομένα, τα bits και τα bytes: «Καθώς τα δεδομένα γίνονται το νόμισμα της ψηφιακής μας ζωής, οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίσουν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των πληροφοριών των πελατών» - δήλωσε ο Marc Benioff, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Salesforce. «Επειδή οι πελάτες σήμερα περιμένουν εξατομικευμένες εμπειρίες, η συλλογή ποιοτικών δεδομένων είναι πιο σημαντική για τις επιχειρήσεις από ποτέ».
Αυτό αποτελεί μέρος του Know Your Customer - Γνωρίζοντας τον πελάτη σου: Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 57% των πελατών δεν αισθάνεται άνετα με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα προσωπικά μας δεδομένα και σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) φοβούνται περισσότερο ότι τα δεδομένα τους θα παραβιαστούν τώρα, απ' ό,τι πριν από δύο χρόνια.
«Η ανάπτυξη της Tεχνητής Nοημοσύνης θα απαιτήσει ένα είδος επανεκκίνησης του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες σκέφτονται για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια», πρόσθεσε ο Benioff. «Η Tεχνητή Nοημοσύνη τροφοδοτείται από τα δεδομένα. Όσο περισσότερα μαθαίνει η μηχανή για εσάς, τόσο καλύτερα μπορεί να προβλέψει τις ανάγκες σας και να ενεργήσει για λογαριασμό σας».
Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα καθοδηγείται από τα δεδομένα, την ανάλυση δεδομένων προγνωστικής και μηχανικής μάθησης και την επιχειρηματική ευφυΐα, η οποία απαιτεί ήδη μια εξελιγμένη γνώση της πληροφορικής, των μαθηματικών και της στατιστικής. Όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης έχουν τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσουν και να βελτιστοποιήσουν τις περισσότερες αναλυτικές διαδικασίες, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν πολύ γρήγορα, ανατρεπτικές επιχειρηματικές ιδέες.
Τα τελευταία δύο χρόνια, ο κόσμος παρήγαγε το 90% (2,5 πεντάκις εκατομμύρια bytes την ημέρα) όλων των δεδομένων που υπάρχουν εκεί έξω. Το Strategy-business.com ανέφερε το 2019 ότι «Περίπου 3,7 zettabytes δεδομένων που παράγονται από τους ανθρώπους - κατά μέσο όρο περίπου 117 gigabytes δεδομένων ανά χρήστη του Διαδικτύου - αποθηκεύονται ετησίως. Περίπου το 25% από αυτά αποθηκεύονται από την Google (μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό δεδομένων των χρηστών που αποθηκεύονται από οποιαδήποτε μεμονωμένη εταιρεία) και άλλο 1% από το Facebook. Και μέχρι το 2025, η μέση παραγωγή δεδομένων ανά άτομο αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 300 gigabytes».
Τα δεδομένα αυτά δημιουργούνται επίσης από έξυπνα προϊόντα που βρίσκονται παντού, από έξυπνα ρούχα, έξυπνα ρολόγια και έξυπνα τηλέφωνα μέχρι και έξυπνα κτίρια και έξυπνες πόλεις. Το επόμενο έξυπνο προϊόν που αναμένεται να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των ανθρώπων θα είναι οι έξυπνες πόλεις, με τον κλάδο να εκτιμάται ότι θα αξίζει 2,57 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.
Ωστόσο, οι έξυπνες πόλεις βασίζονται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και των Σωμάτων για τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την παροχή πληροφοριών για την καλύτερη διαχείρισή μας ως περιουσιακά τους στοιχεία, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, μαζί με τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αυτά περιλαμβάνουν τα πάντα, από την αποκομιδή απορριμμάτων, έως τις πολεοδομικές εξελίξεις και τη στάθμευση στους δρόμους.
Μεγάλο μέρος της τεχνολογίας αιχμής που επεξεργάζονται περιλαμβάνει το σχεδιασμό ή ακόμη και την τροφοδοσία νέων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να επεξεργάζονται γρήγορα σύνολα δεδομένων με ουσιαστικό τρόπο, ώστε αυτά να μπορούν στη συνέχεια να τροφοδοτηθούν σε νευρωνικά δίκτυα.
Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο - δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Ωστόσο, ο σκοπός για τον οποίο εφαρμόζεται μπορεί σίγουρα να την μετατρέψει σε τέτοια. «Ποτέ δεν υπήρξε μια εποχή μεγαλύτερης επαγγελίας ή μεγαλύτερης πιθανής επικινδυνότητας», έχει πει ο Schwab, προβλέποντας ότι η μεγαλύτερη κοινωνική ανησυχία που σχετίζεται με την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, θα είναι η ανισότητα.
ΕΡΓΑΣΙΑ:
Η ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ / ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ.
Δεν είναι όλα θετικά. Οι πιθανότητες είναι ότι η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση θα αυξήσει την ανεργία. Έως και το 45% όλων των θέσεων εργασίας θα αυτοματοποιηθούν ή θα εκλείψουν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Η μαζική ανεργία θα προκύψει εξαιτίας των τεχνολογιών της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης, των drones και της αυτοματοποιημένης έξυπνης οδήγησης που αναπτύσσονται στην κοινωνία ως απάντηση στην κρίση του Covid. Αυτή η νέα επανάσταση θα αφαιρέσει θέσεις εργασίας από πολλούς εργαζόμενους σε διάφορα επαγγέλματα και τομείς.
Αυτό είναι πολύ διαφορετικό, διότι σε κάθε προηγούμενο κύμα δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες κατέστρεψε και προσέφερε εκθετικά κέρδη, υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και προσδόκιμο ζωής, υψηλότερη παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και οικονομική και καταναλωτική ανάπτυξη. Αλλά αυτή τη φορά πολλοί φοβούνται ότι η αλλαγή μπορεί να είναι τόσο γρήγορη και τεράστια που ο αντίκτυπός της μπορεί να είναι επιζήμιος και αποδιοργανωτικός και ότι μπορεί ακόμη και να απειλήσει όχι μόνο τα ατομικά μέσα διαβίωσης αλλά και τη σταθερότητα της κοινωνικής συνοχής.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι ακόλουθες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν περισσότερο:
Σε αντίθεση με πριν από την πανδημία, η οργάνωση μεταφορών, οι κρατήσεις σε εστιατόρια, η ηλεκτρονική αγορά τροφίμων και άλλων αγαθών, η πραγματοποίηση τραπεζικών πληρωμών, η ακρόαση μουσικής, η ανάγνωση βιβλίων ή η παρακολούθηση ταινιών , μπορούν πλέον να γίνουν άμεσα, ανά πάσα στιγμή και σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος επιθυμούμε. Και όπως το θέτει ο Schwab: «Τα οφέλη της τεχνολογίας για όλους εμάς που καταναλώνουμε είναι αδιαμφισβήτητα».
Όμως υπάρχουν κίνδυνοι μπροστά μας σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνων 2016 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ , η οποία υπογραμμίζει ότι σε έναν υπερ-συνδεδεμένο κόσμο, όταν συνδυάζεται με την αύξηση της ανισότητας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακερματισμό, διαχωρισμό, ακόμη και κοινωνική αναταραχή. Και αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Παγκόσμιο Βασικό Εισόδημα αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο.
«Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αρχίζει να επηρεάζει το εργατικό δυναμικό και η αυτοματοποίηση αντικαθιστά ορισμένες υπάρχουσες δεξιότητες, βλέπουμε μια αυξημένη ανάγκη για συναισθηματική νοημοσύνη, δημιουργικότητα και κριτική σκέψη». - Zvika Krieger, συν-επικεφαλής του κέντρου Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ωστόσο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συνεχίζει να παραδέχεται ότι η φιλοξενία, η διαχείριση και η δημιουργικότητα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η ΚΙΝΑ ΗΓΕΤΑΙ ΗΔΗ ΤΗΣ 4ης ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ:
Η ιδέα της «Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης» προέκυψε αρχικά από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2015, και υιοθετήθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας νωρίς.
Το ΚΚΚ πιστεύει ότι ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια περίοδο «μεγάλων αλλαγών που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα». Και στον πυρήνα αυτών των αλλαγών βρίσκεται η μετατόπιση της ισορροπίας ισχύος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας - γεωπολιτικά, και ένας από τους βασικούς μοχλούς αυτής της αλλαγής είναι η έναρξη ενός νέου γύρου τεχνολογικής καινοτομίας, τον οποίο ο Σι Τζινπίνγκ και άλλοι αποκαλούν «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση».
Οι ηγέτες της Κίνας πιστεύουν ότι η επόμενη δεκαετία έως το 2030, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το ποιος θα ηγηθεί της επόμενης βιομηχανικής επανάστασης. «Τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι μια δεκαετία-κλειδί», υποστήριξε ο Σι. «Ένας νέος γύρος τεχνολογικών επαναστάσεων και βιομηχανικών αλλαγών (Τεχνητή Νοημοσύνη, μεγάλα δεδομένα, κβαντικές πληροφορίες και βιοτεχνολογία ) ενισχύονται. Θα φέρουν «συγκλονιστικές αλλαγές», ενώ θα προσφέρουν μια «σημαντική ευκαιρία για την προώθηση της αλματώδους ανάπτυξης», επιτρέποντας έτσι στην Κίνα να παρακάμψει όλα τα παλαιά συστήματα και να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της.
Η Κίνα καθιστά τη συλλογή και την πώληση δεδομένων απολύτως διαφανή. Μάλιστα το Χρηματιστήριο της Σαγκάης επιτρέπει στις εταιρείες που συλλέγουν δεδομένα να μεγιστοποιήσουν τις αξίες των επιχειρήσεών τους, ενώ επιτρέπει στους αγοραστές να χρησιμοποιούν τα δεδομένα για να αυξήσουν την παραγωγικότητα των επιχειρήσεών τους. Ο στόχος είναι να τεθούν τα δεδομένα στα χέρια των επιχειρηματιών που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν πιο αποτελεσματικά.
Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ο κινητήρας της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, τότε τα δεδομένα είναι το καύσιμό της. Για παράδειγμα, στην Κίνα, εκατοντάδες εκατομμύρια ψηφιοποιημένα ιατρικά ιστορικά και έλεγχοι / επιχρίσματα DNA, καθιστούν δυνατή την έρευνα με γνώμονα την Τεχνητή Νοημοσύνη, για την εφεύρεση νέων φαρμακευτικών προϊόντων με ελάχιστο κόστος σε σχέση με τις παλιές μεθόδους της Δύσης.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ:
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι οι ψηφιακές ταυτότητες και τα βιομετρικά στοιχεία. Δείτε αυτή την έκθεση από το ινστιτούτο Brookins για το πώς η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και η ψηφιοποίηση θα μετατρέψουν την Αφρική σε παγκόσμια δύναμη. Σε αυτήν αναφέρεται ότι «η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση μπορεί στην πραγματικότητα να ενδυναμώσει την παροχή υπηρεσιών - για παράδειγμα μέσω της εθνικής ταυτοποίησης και μιας νέας γενιάς βιομετρικών στοιχείων που μπορούν να συγκεντρώσουν δεδομένα για ποικίλες χρήσεις και διάφορους χρήστες».
Σύμφωνα με μια έκθεση ενημέρωσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για την ψηφιακή ταυτότητα του 2018: «Η ταυτότητά μας είναι, κυριολεκτικά, αυτό που είμαστε, και καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης προχωρούν, η ταυτότητά μας γίνεται όλο και περισσότερο ψηφιακή».
Μπορούμε να συνδέσουμε άμεσα την έννοια της Μεγάλης Επανεκκίνησης με την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ατζέντας. Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση – Μεγάλη Επανεκκίνηση: Αξιοποίηση της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μιλάει για την αξιοποίηση της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης για την προώθηση της ατζέντας της «Μεγάλης Επανεκκίνησης» και γράφει: «Η τρίτη και τελευταία προτεραιότητα της ατζέντας της Μεγάλης Επανεκκίνησης είναι η αξιοποίηση των καινοτομιών της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης για την υποστήριξη του δημόσιου συμφέροντος, ιδίως με την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της υγείας και της κοινωνίας».
Οι ψηφιακές ταυτότητες αποτελούν βασικό μέρος της υλικής σύνθεσης της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Δείτε μια άλλη έκθεση από τις 22 Μαΐου 2017, σχετικά με την υλοποίηση μιας βιώσιμης Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, και το τρόπο τον οποίο οι χώρες της G20 μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τις αναδυόμενες τεχνολογίες να ωφελήσουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Το έγγραφο αναφέρει ότι οι χώρες της G20 θα πρέπει να αναγνωρίσουν και να υποστηρίξουν το έργο που γίνεται για να αποκτήσει κάθε άτομο στον κόσμο μια μοναδική ψηφιακή ταυτότητα ως μέρος της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
Σύμφωνα με μια αναφορά για το σύστημα ψηφιακής ταυτότητας Aadhaar : «Η ταυτότητα είναι ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, και καθώς οι δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών βελτιώνονται δραστικά την τελευταία δεκαετία, η ταυτότητα σε ψηφιακή μορφή έχει καταστεί αναπόφευκτη. Η ταυτότητα δίνει το δικαίωμα σε ένα άτομο να απολαμβάνει διάφορες υπηρεσίες, όπως το δικαίωμα ψήφου, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την ασφάλιση, την υγειονομική περίθαλψη κ.λπ. Ωστόσο, υπάρχουν περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο αυτή τη στιγμή που δεν διαθέτουν καμία μορφή επίσημης ταυτότητας».
Και σε μια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) τον Φεβρουάριο του 2022, με τίτλο «Ανάπτυξη ψηφιακών οργανισμών: Η δύναμη των Διαμεσολαβητών στα Δεδομένα», το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ φέρεται να υποστηρίζει τους νόμους για την Ψηφιακή Ταυτότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το προσωπικό του Φόρουμ διαπίστωσε ότι η πανδημία του Covid-19 υπογράμμισε τη «δύναμη των ιατρικών δεδομένων» για τα λεγόμενα διαβατήρια εμβολιασμού, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός νέου «συστήματος Ψηφιακής Ταυτότητας».
«Αυτά τα διαβατήρια λειτουργούν ως μια μορφή ψηφιακής ταυτότητας» για την πρόσβαση σε χώρους συνάντησης όπως μπαρ ή εστιατόρια και μπορούν να αντιμετωπίσουν την ψηφιακή ανισότητα, αναφέρει η έκθεση. «Σε συλλογικό επίπεδο, τα δεδομένα των εμβολιασμών αντιπροσωπεύουν ένα κρίσιμο όφελος για τη δημόσια υγεία».
Ενώ τα διαβατήρια είναι ήδη διαθέσιμα ηλεκτρονικά στα smartphones, ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ μιλάει για την εμφύτευση ψηφιακών ταυτοτήτων απευθείας στους ανθρώπους, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να προωθείται.
Η Gavi, η Συμμαχία Εμβολιασμού του Bill Gates, παραδέχεται ακόμη ότι η χρήση βιομετρικών στοιχείων και ανέπαφης ψηφιακής ταυτοποίησης σε υγειονομικές λύσεις και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες υγείας αποτελούν έννοιες των επερχόμενων τεχνολογιών της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης (4IR).
Μια πιο πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δημοσιεύθηκε στις 12 Απριλίου 2022: «Η υπόσχεση της τεχνολογίας του εμπορίου: Προσεγγίσεις πολιτικής για την αξιοποίηση της ψηφιοποίησης του εμπορίου», αναφέρεται σε: «Ηλεκτρονικά μεταβιβάσιμα αρχεία, αυτοματοποιημένα συμβόλαια, ψηφιακά κουπόνια, στη διαλειτουργικότητα των μοντέλων δεδομένων και στη ψηφιακή ταυτότητα των νομικών και φυσικών προσώπων - και των φυσικών και ψηφιακών αγαθών».
Η έκθεση αναφέρει τη χρήση των δεδομένων της ψηφιακής ταυτότητας για «κοινωνική και περιβαλλοντική συμμόρφωση, για διαδικασίες τύπου know your customer, για διαδικασίες καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος». Θα χρησιμοποιήσουν κάθε δικαιολογία για να εφαρμόσουν την ψηφιακή ταυτότητα. Αυτή τη φορά είναι για την ψηφιοποίηση του εμπορίου. Αλλά ο τελικός στόχος εξακολουθεί να είναι ο ίδιος: «Η ενθάρρυνση της ανάπτυξης ενός παγκόσμιου πλαισίου πιστοποίησης».
Η ατζέντα για την ψηφιακή ταυτότητα είναι μια συντονισμένη και προμελετημένη επίθεση κατά της ανθρωπότητας για να φέρει την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, για να συνδέσει κάθε άνθρωπο στο έξυπνο δίκτυο δεδομένων 5G, μέσα στις έξυπνες πόλεις τους, όπου θα υπάρχει η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα του Μetaverse.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ:
Σύμφωνα με τον Klaus Schwab, ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο στόχος της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι να αλλάξει το τι σημαίνει να είστε άνθρωπος - μέσω της συγχώνευσης ανθρώπου και μηχανών. Και ο Schwab το περιγράφει αυτό ως μετανθρωπισμό. Το παρανοϊκό όραμά του είναι μια «συγχώνευση των φυσικών, ψηφιακών και βιολογικών ταυτοτήτων». Ο μετανθρωπισμός είναι ο τελικός στόχος της Μεγάλης Επανεκκίνησης που ανοίγει το δρόμο για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Ο μετανθρωπισμός είναι επίσης γνωστός ως συνθετική βιοτεχνολογία για το σχεδιασμό και την κατασκευή νέων βιολογικών και ψηφιακών συστημάτων. Τα τελευταία δύο χρόνια είχαν να κάνουν με δύο βασικά πράγματα, την εφαρμογή και την επιτάχυνση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030, και την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου