Θυμάστε το Σχέδιο Desertec; Το σχέδιο που περί το 2009 προωθούσαν από κοινού η -στην Ελλάδα γνωστή ως- Μίζενς, η RWE και η Deutsche Bank για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Σαχάρα και μεταφορά του ρεύματος στην Ευρώπη; Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε το 2015, καθώς πρώτον η Γερμανική βιομηχανία κατασκευής φωτοβολταϊκών δεν άντεξε τον ανταγωνισμό των Κινέζων, δεύτερον η Βόρεια Αφρική δεν είναι και η πιο πολιτικά σταθερή περιοχή στη Μεσόγειο και τρίτον το κόστος των φωτοβολταϊκών μειώθηκε κι επέτρεψε την ταχεία εξάπλωση σ' όλη την Ευρώπη.
Η κρίση στην Ουκρανία
κι η απαίτηση των Αμερικανών να διώξουν τη Ρωσία απ' την αγορά ενέργειας της ΕΕ
δημιουργεί κενό στην τροφοδοσία της ΕΕ με πετρέλαιο, κάρβουνο, αέριο αγωγών και
υγροποιημένο αέριο και το Σχέδιο Desertec ανασύρθηκε απ' την αφάνεια. Αυτή τη
φορά το σχέδιο προβλέπει να μπουν ...
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Focus Online, πλέον γίνεται λόγος για
μια "νέα παγκόσμια τάξη υδρογόνου". Ανεπίσημα γίνεται λόγος για "Desertec reloaded" και η ιδέα προωθείται πλέον σε επίπεδο ΕΕ, καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Τίμερμανς, η εξάρτηση της ΕΕ από τα Ρωσικά ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί πολύ πριν από το 2030. Ελλείψει εναλλακτικών λύσεων, η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να επιταχυνθεί και το υδρογόνο, το οποίο παράγεται με ηλεκτρόλυση από ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, θα αποτελεί κεντρικό στοιχείο του μετασχηματισμού.Μέχρι το 2030, 20 εκατομμύρια τόνοι υδρογόνου θα πρέπει να καταναλώνονται στην ΕΕ για να αντικαταστήσουν το ήμισυ του φυσικού αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία, λέει η ΕΕ. Για να συμβεί αυτό, απαιτούνται επενδύσεις περίπου 80 δισ. ευρώ, που θα βρεθούν κυρίως μέσω της αύξησης των τιμών για τις εκπομπές CO2. Για όποιον δεν κατάλαβε ακόμα τι γίνεται, θα πουλούν αέρα κοπανιστό, αρπάζοντας απ' τις τσέπες μας 80 δισ. ευρώ και οδηγώντας τα κυρίως στη Μίζενς, που θα πουλήσει τον εξοπλισμό.
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.
Το σχέδιο ήδη προωθείται από την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, ως πρωτοβουλία "Desert to Power". και φέρεται να υποστηρίζεται από τη Σαουδαραβική εταιρεία κοινής ωφέλειας "Acwa Power", τη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία δικτύων "State Grid" και την Innogy, θυγατρική της μεγαλύτερης Γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Eon, ενώ αναφέρεται πως συνολικά 25 μεγάλες εταιρείες συμμετέχουν ως συμβουλευτικοί εταίροι ή ως μέτοχοι.
Οι προηγούμενες εκδόσεις του Σχεδίου Desertec ξεκίνησαν με μεγάλο ενθουσιασμό και τελικά έμειναν στα σχέδια. Μένει να δούμε αν η αγωνία για εξεύρεση ενέργειας, στην με καλπάζουσα ανοησία πλέον ΕΕ, θα οδηγήσει σε υλοποίηση του Σχεδίου. Μέχρι τώρα την ΕΕ προμήθευε με χαμηλές τιμές και ασφάλεια εφοδιασμού η Ρωσία, αλλά οι πολίτες θα πληρώσουμε το μάρμαρο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Μια ακόμα αναδιανομή πλούτου, απ' τους πολλούς προς τους λίγους!
Πηγή: greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου