Σε μια απρόσμενη κίνηση, μια νέα πρόταση ψηφίσματος από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί σε έρευνα για τις παράνομες μεταφορές όπλων από Ευρωπαϊκές χώρες που καταλήγουν στην ISIS.
Αυτή είναι η πρώτη επίσημη αναγνώριση της εμπλοκής Ευρωπαϊκών κρατών με λαθρεμπόριο όπλων που έχουν ως αποδέκτη την ISIS ενώ το έγγραφο του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρεται συγκεκριμένα και στην Βουλγάρα δημοσιογράφο Dilyana Gaytandzhieva η οποία είχε αποκαλύψει πέρσι ότι η CIA και άλλες υπηρεσίες έστελναν όπλα στην ISIS μέσω ”αόρατων” διπλωματικών πτήσεων.
Το έγγραφο αποφεύγει να κατονομάσει την CIA καθώς και γενικά υπηρεσίες πληροφοριών, προτρέπει όμως τη δημιουργία νέων μηχανισμών που θα προστατεύουν πληροφοριοδότες και δημοσιογράφους όπως η Dilyana Gaytandzhieva, ενώ επικαλείται και την έρευνα του οργανισμού Conflict Armament Research (CAR) που βρήκε ότι η εξαγωγή όπλων γινόταν από χώρες όπως η Βουλγαρία και
η Ρουμανία.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ”αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι αυτά τα όπλα εξήχθησαν απευθείας με την έγκριση αυτών των κρατών. Ωστόσο, η έρευνα του CAR δείχνει ότι υπάρχουν αλυσίδες εφοδιασμού μέσω των οποίων τα όπλα κατέληξαν στα χέρια μιας ομάδας που διαπράττει και διαπράττει γενοκτονία, σύμφωνα με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, και διέπραξε πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Μια Βουλγάρα δημοσιογράφος που κατήγγειλε μια τέτοια διακίνηση, η κ. Dilyana Gaytandzhieva, απολύθηκε από τη δουλειά της.”
”Συνεπώς, η συνέλευση θα πρέπει να διεξάγει έρευνα για την προμήθεια όπλων και κεφαλαίων στη Daesh (ISIS) και να εξετάσει εάν οι χώρες έχουν εκπληρώσει τη διεθνή υποχρέωσή τους να αποτρέψουν την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων.”
Σε μια αποκλειστική δήλωση για το Off the Record, η Dilyana Gaytandzhieva, η οποία πλέον δικαιώνεται, δήλωσε σχετικά με το νέο ψήφισμα αλλά και την αναφορά του στην ίδια:
”Δεν μπορώ ακόμα να πιστέψω ότι τελικά υπάρχει μια αντίδραση, έχω χάσει κάθε ελπίδα ότι δικαιοσύνη θα αποδοθεί ποτέ. Μια τέτοια έρευνα δεν μπορεί να φέρει πίσω όλους αυτούς τους 500.000 ανθρώπους που έχουν δολοφονηθεί στη Συρία, αλλά τουλάχιστον είναι ένα είδος δικαιοσύνης για τις χαμένες ζωές τους.
Μια τέτοια έρευνα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα συμβαλλόμενα μέρη που περιλαμβάνονται στις προμήθειες όπλων προς τους τρομοκράτες – τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία ως τα μέρη χορηγούς, και τις χώρες που τους πούλησαν τα όπλα, καθώς και το Αζερμπαϊτζάν για την οργάνωση των διπλωματικών πτήσεων.”
Την πρόταση ψηφίσματος υπογράφουν 48 μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, μεταξύ των οποίων και η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Αν και αποτελεί ένα πιο χειροπιαστό βήμα, δεν ξέρουμε αν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα καθώς η προστασία πληροφοριοδοτών και δημοσιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα θέμα που συζητείται εδώ και μια δεκαετία. Πολύ περισσότερο, φαίνεται σχεδόν αδύνατον να έρθουν μπροστά στη δικαιοσύνη υπηρεσίες πληροφοριών όπως η CIA. Παρόλα αυτά, περιμένουμε ξεχωριστά απ’ τον καθένα αλλά και από την ελληνική πλευρά να κάνει το καθήκον της.
Το Off the Record έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με το θέμα και κάθε προσπάθεια ώστε να μην αγνοηθεί από τα μεγάλα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίστηκε από αυτά με φόβο και με καμία διάθεση ενημέρωσης του κοινού.
Ελπίζουμε ότι το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης θα αλλάξει την στάση τους.
Off the Record
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου