Mαζί τρώτε και πίνετε και μαζί τον πίνετε. Όλα τα πεζοδρόμια και τα κινέζικα μαγαζιά έχουν γεμίσει προϊόντα του καθεστώτος 42, που φυγαδεύονται νύχτα από τα αργυρώνητα τελωνεία.
Ένα κύκλωμα λαθρεμπορίου και κλοπής ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ, αποκάλυψαν οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Οι έλεγχοι έγιναν τις ημέρες των γιορτών. Το κύκλωμα, εξαπατούσε ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Εισήγαγε από την Κίνα εμπορεύματα, κυρίως είδη ένδυσης και υπόδησης, κάνοντας χρήση του ειδικού τελωνειακού καθεστώτος 42. Τα εμπορεύματα εκτελωνίζονταν κανονικά στον Πειραιά και καταβάλλονταν οι αναλογούντες δασμοί αλλά δεν καταβάλλονταν ο ΦΠΑ. Κι αυτό αφού ο τελικός προορισμός τους ήταν κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως η Ιταλία.
Με πλαστά τραπεζικά παραστατικά «πιστοποιούνταν» ότι ο
τελικός αγοραστής στην Ιταλία είχε εξοφλήσει την αγορά των προϊόντων και τα κοντέινερ απελευθερώνονταν και μεταφέρονταν σε άλλο χώρο. Από εκεί, σύμφωνα με όσα έδειξαν οι έρευνες, τα προϊόντα είτε διοχετεύονταν στην ελληνική αγορά χωρίς παραστατικά ή με πλαστά παραστατικά είτε μεταφέρονταν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία.
Ο ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε υπερβαίνει τα 8 εκατ. ευρώ. Το ύψος της φοροδιαφυγής είναι σημαντικά υψηλότερο καθώς στο ποσό του ΦΠΑ θα πρέπει να προστεθούν οι φόροι εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Η όλη ιστορία αφορά κατ΄ έτος πάνω από 5.000 containers. Η απώλεια ΦΠΑ εκτιμάται στα πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Για παράδειγμα ένα container με 150.000 εσώρουχα, αν πωλείται ένα ευρώ το εσώρουχο τότε τα κέρδη κέρδη φθάνουν τα 150.000.
Στο κύκλωμα εμπλέκονται 9 επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ και όγκο συναλλαγών πάνω από 1.500 εισαγωγές μόνο το 2017. Εμπλέκονται ακόμη 17 ιταλικές επιχειρήσεις που φέρονταν ως αποδέκτες των εμπορευμάτων.
Σχετικά με την νέου τύπου φοροδιαφυγή μέσω ΙΚΕ εντοπίζεται το εξής: επιχειρηματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και βάζουν «μπροστινούς – αυτοφωράκηδες» οι οποίοι ανοίγουν στο όνομά τους ΙΚΕ ή μονοπρόσωπες ΕΠΕ με το ίδιο αντικείμενο εργασιών, την ίδια διεύθυνση έδρας ενώ οι παλαιοί επιχειρηματίες δηλώνονται ως εργαζόμενοι.
Τι σημαίνει «καθεστώς 42» το οποίο αφορά στην απαλλαγή ΦΠΑ για εμπορεύματα που εισάγονται από τρίτες χώρες και έχουν ως προορισμό κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Σημαίνει με απλά λόγια:
Mία εταιρεία έχει τη δυνατότητα να εισάγει προϊόντα από τρίτες χώρες (όπως Κίνα, FYROM και Τουρκία), να πληρώνει τους ανάλογους δασμούς, και να είναι υπό αναστολή η καταβολή του ΦΠΑ με την προϋπόθεση ότι αυτά έχουν ως προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Τα προϊόντα πρέπει να συνοδεύονται από σχετικά τιμολόγια στα οποία να αναγράφεται η χώρα προορισμού. Μεταφέρονται στην χώρα προορισμού και από την πώληση τους στη χώρα αυτή πληρώνεται και ο ΦΠΑ». Oμως ομάδες εταιρειών μπορεί να κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ εκμεταλλευόμενες τον εν λόγω τελωνειακό νόμο.
Πίσω από το κόλπο βρίσκονται ομάδες με επικεφαλής Κινέζους που δραστηριοποιούνται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι τους τελωνειακούς νόμους.
«Πρόκειται για ομάδες με διακριτή δομή και ιεραρχία που κερδίζουν χρήματα ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Εισάγουν εμπορεύματα από την Κίνα και άλλες τρίτες χώρες με έγγραφα που να υποδηλώνουν ότι πρόκειται να μεταφερθούν σε χώρες της Ε.Ε., γλυτώνουν το ΦΠΑ και στη συνέχεια πλασάρουν τα προϊόντα τους στην μαύρη αγορά.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου