Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: TA ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ; ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΚΗ;

Γράφει ο οικονομολόγος Γιώργος Γ. Αδαλής

Από την πρώτη στιγμή επιβολής των Capital Controls, είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο, στο οποίο εξηγούσα γιατί ο τότε υπουργός οικονομίας κ.Γιάνης Βαρουφάκης θα κινδυνέψει με φυλάκιση. Στις 12 Μαίου 2017, έδωσε ακόμη μια συνέντευξη στον ΣΚΑΙ όπου για μια ακόμη φορά μπέρδεψε όχι μόνο τους πολίτες αλλά και τον εαυτό του!

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ξεκίνησε και πάλι την συνέντευξή του για τα Capital Controls με ψέματα. Ή για να είμαι πιο σωστός ξεκίνησε αποκρύπτοντας την πλήρη αλήθεια από τον Ελληνικό λαό και συνέχισε με ένα νέο ρεμίξ ψέματος και αληθείας.

Η διαδικασία επιβολής Capital Controls σε μια χώρα που συμμετέχει στη ζώνη του Ευρώ είναι ΣΑΤΑΝΙΚΗ. Την έχω περιγράψει σε συνεντεύξεις μου στην τηλεόραση, σε ρ/σ και έχω αρθρογραφήσει. Θα το ξανακάνω λοιπόν σήμερα γιατί το ζητήσατε πολλοί.

Το κρίσιμο σημείο στο οποίο ο Βαρουφάκης ψεύδεται, είναι ότι δηλώνει «αμέτοχος» και αποποιείται τις ευθύνες του για αυτό. Και εξηγούμαι:

Όταν υπάρχουν ενδείξεις για φυγή κεφαλαίων από τις
τράπεζες μιας χώρας (Bank Run), τότε το αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ΕΚΤ, συνεδριάζει και ΣΥΣΤΗΝΕΙ στην κεντρική τράπεζα της χώρας-μέλους (ΤτΕ) την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls).

Η σύσταση αυτή μάλιστα γίνεται ρητά και χωρίς την επίδοση κάποιου έγγραφου από την ΕΚΤ ή τον Μάριο Ντράγκι προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Κατόπιν, η κεντρική τράπεζα της χώρας (ΤτΕ) εξετάζει τα δεδομένα και ο διοικητής της (o κ.Στουρνάρας εν προκειμένω) ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ στην κυβέρνηση της χώρας την επιβολή Capital Controls.

Αμέσως μετά, η κυβέρνηση, χωρίς να απαιτείται κανενός είδους νομοθετική ρύθμιση, και δίχως να συγκληθεί η ολομέλεια της βουλής ή κάποιο Κυβερνητικό όργανο, μπορεί να επιβάλει Capital Controls στις τράπεζες! Και για να γίνει αυτό, απαιτείται η υπογραφή του εκάστοτε υπουργού Οικονομίας (στην περίπτωσή μας του κ.Βαρουφάκη). Δεν απαιτείται καν η υπογραφή του ιδίου του Πρωθυπουργού παρά μόνο ενός υπουργού του.

Αν είναι δυνατόν θα αναρωτηθείτε (και μάλιστα δικαίως), για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αφορά στην ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, να γίνεται πράξη μόνο με την υπογραφή ενός και μόνο ανθρώπου!

Κι όμως έτσι είναι. Δυστυχώς!

Αν παρατηρήσατε καλά τι έγραψα στις παραπάνω γραμμές, θα διαπιστώσετε ακόμη χειρότερα πράγματα. Δείτε καλά λοιπόν. Η Κεντρική τράπεζα της ΕΕ, δηλαδή ο Μάριο Ντράγκι, ΣΥΣΤΗΝΕΙ.

Και η κεντρική μας τράπεζα δηλαδή ο κ.Στουρνάρας … ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ!!!

Μιλάμε δηλαδή για ολάκερο «Game of Thrones», όπου ο πόλεμος και η … μαγεία καλά κρατούν στα επτά Βασίλεια της Δύσης! Αφού έτσι όπως τα έχουν φέρει τα πράγματα, σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να κινηθείς νομικά, εναντίων ενός προσώπου ή οργανισμού, ο οποίος απλά σου … προτείνει ή σου … συστήνει να κάνεις μια ενέργεια. Παρά μόνο κάνοντας ... μαγικά!

Στην όλη διαδικασία, νομική ευθύνη και απόδοση ευθυνών έχει μονάχα ο υπουργός οικονομίας, διότι ΜΟΝΑΧΑ η δική του υπογραφή βρίσκεται κάτω από την απόφαση επιβολής Capital Controls. Αυτού και κανενός άλλου που εμπλέκεται με τον άλφα ή βήτα τρόπο στην όλη διαδικασία, την οποία σας περιέγραψα.

Σαφώς και ο κ.Βαρουφάκης όταν μιλά για εκβιασμούς από την πλευρά των Βρυξελλών και του κ.Ντράγκι έχει απόλυτο δίκιο. Ετσι ακριβώς συνέβη. Όπως και αρκετά επιπλέον γεγονότα τα οποία αποκαλύπτει είναι αληθή! Όμως, υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά ζητούμενα που τον εκθέτουν!!!

Το πρώτο ζητούμενο λοιπόν είναι το εξής: Γίνεται ολάκερος Βαρουφάκης να μην γνώριζε την διαδικασία που σας περιγράφω; Σωστά καταλάβατε! Δεν γίνεται! Ο κ.Βαρουφάκης γνώριζε καλά τόσο την διαδικασία όσο και τις νομικές ευθύνες. Γνώριζε επίσης και τις πολιτικές ευθύνες. Στο σημείο αυτό είχε μια σαφέστατη και ξεκάθαρη επιλογή. Με δεδομένο ότι γνώριζε ΠΟΙΟΙ και ΠΩΣ εκβιάζουν την Κυβέρνηση και πάνε 11 εκατομμύρια ανθρώπους ως πρόβατα επί σφαγή, και επίσης με δεδομένο -όπως λέει ο ίδιος- ότι είχε ήδη διαπιστώσει την στροφή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, είχε ένα όπλο!

Το ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ.

Και δεν το χρησιμοποίησε. Διότι θα μπορούσε από την Παρασκευή ήδη να είχε παραιτηθεί εγγράφως και να άφηνε την απόφαση στον επόμενο υπουργό που θα διόριζε ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή στον Τσακαλώτο!

Το δεύτερο ζητούμενο που προκύπτει και είναι πολύ πιο σοβαρό είναι το εξής: Ας υποθέσουμε ότι για λόγους που δεν άπτονται της πολιτικής, αλλά δεν είναι της ώρας, ο κ.Βαρουφάκης δεν μπορούσε να παραιτηθεί. Είχε κάποια άλλη εναλλακτική λύση στα χέρια του να αντιμετωπίσει τον ωμό αυτόν εκβιασμό;

ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΕΙΧΕ !!

Τι θα μπορούσε να κάνει ο κ. Βαρουφάκης;

Την Παρασκευή, το Σάββατο ή ακόμη και την Κυριακή, να συγκαλέσει σε σύσκεψη τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τραπεζών! Να τους δηλώσει ότι έπεσε θύμα εκβιασμού και να τους εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν υπογράφει την επιβολή Capital Controls καθώς και ούτε και παρατιέται από την θέση του. Ως υπουργός λοιπόν, θα έπρεπε να ζητήσει από το συλλογικό όργανο των Τραπεζών, αν πίστευαν πραγματικά(!) ότι θα υπάρχει φυγή κεφαλαίων (bank run), την Δευτέρα να έκλειναν οι ίδιοι τις τράπεζες τους, με την διαδικασία που άπαντες οι οικονομολόγοι γνωρίζουν και αναφέρουν ως «Bank Holidays» ! Aν έβλεπαν λοιπόν οι τραπεζίτες ότι τα ρευστά διαθέσιμα ΠΡΑΓΜΑΤΙ θα εξατμιζόταν, θα μπορούσαν οι ίδιοι να πάνε σε bank holidays και η αγορά να αυτορυθμίσει τι θα συμβεί πραγματικά με τα ρευστά διαθέσιμα των τραπεζών.

Διότι, όσο εύκολα μπαίνουν Capital Controls, τόσο δύσκολο τεχνικά είναι να αρθούν όλοι αυτοί οι περιορισμοί από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα!

Γι αυτό από την πρώτη μέρα φώναζα, ότι τα Capital Controls είναι αδύνατον να επιβληθούν μόνο για 3-4 μηνες όπως μας έλεγαν, αλλά σε δημόσια τοποθέτησή μου στο κανάλι «Εγνατία» είχα πει ότι θα διατηρηθούν το ελάχιστο 36 μήνες! Και τόνιζα την λέξη «ελάχιστο», αναφέροντας παραδείγματα χωρών στις οποίες τα Capital Controls διατηρήθηκαν ακόμη και επτά χρόνια.

Ολη αυτή η επικοινωνιακή καταιγίδα του κ.Βαρουφάκη, ο οποίος βγαίνει στα κανάλια για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είναι γιατί γνωρίζει πολύ καλά, ότι αν ποτέ κινηθεί διαδικασία σύστασης Ειδικής Επιτροπής που θα διερευνήσει πιθανές ποινικές ευθύνες για την επιβολή των Capital Controls, αυτός θα είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ και ουδείς άλλος! Πολύ απλά διότι μόνο αυτός έχει βάλει την υπογραφή του.

Με λίγα λόγια Γιάνη, απλά την πάτησες! Την πάτησες και μάλιστα το γνώριζες πολύ καλά ότι αν υπογράψεις θα την πατήσεις… Κι όμως το έκανες Για(ν)η! Υπέγραψες και μας διέλυσες….

Και να θυμάσαι Γιάνη μόνο εσύ θα βρεθείς κατηγορουμενος γιατί δεν πρόσεξες που ... έβαλες την υπογραφή σου! ΟΛΟΙ οι άλλοι, Τσίπρας, Ντράγκι, Στουρνάρας & ΣΙΑ, είτε απέχουν , είτε συστήνουν , είτε προτείνουν...



Γιάνη, πραγματικά σου εύχομαι Nostro & Vostro ! Oχι ως Bank accounts αλλά ως ... νομική διαδικασία αποποίησης ...

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ