Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

«Βόμβα» από φορέα της ΕΕ - Ζητά από την κυβέρνηση δικαστική ασυλία για τον Ανδρέα Γεωργίου

Νομοθετική πρωτοβουλία το ταχύτερο δυνατόν, με την οποία θα προστατεύεται ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας) Ανδρέας Γεωργίου από δικαστικές διώξεις, ζητά από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Φορέα για τη Στατιστική Διακυβέρνηση (European Statistical Governance Advisory Board, ESGAB) Μάρτι Χετεμάκι.

«Θα ήμουν πολύ ευγνώμων, εάν θα μπορούσατε να με πληροφορήσετε το ταχύτερο δυνατόν, ποια μέτρα πρόκειται να πάρετε για να αντιμετωπίσετε τις υποθέσεις», αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, που έχει γνώση του περιεχομένου της.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού φορέα σημειώνει στην επιστολή του ότι οι διώξεις κατά του Γεωργίου και δύο ανώτατων πρώην υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ έχουν «ένα σαφές πολιτικό πλαίσιο». Είναι «παράδοξο», προσθέτει ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να λογοδοτήσει δικαστικά, ενώ αυτοί που συγκάλυπταν επί χρόνια το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν έχουν υποστεί κυρώσεις.

Ο φορέας που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, αναφέρει: «Ενώ ασκήθηκαν δικαστικές διώξεις κατά
τριών πρώην υπαλλήλων, που σύμφωνα με την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφάρμοσαν σωστά τους ευρωπαϊκούς στατιστικούς κανόνες, δεν ασκήθηκαν παραδόξως νομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον εκείνων, που… ήταν υπεύθυνοι για τα λανθασμένα στοιχεία αναφορικά με το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας».

Η εποπτική Αρχή για τη στατιστική διακυβέρνηση σημειώνει ότι οι στατιστικές πρέπει να είναι αληθινές και όχι μέσα άσκησης πολιτικής και ότι για να υπάρχει η εγγύηση αυτή δεν θα πρέπει τα στελέχη των Στατιστικών Υπηρεσιών να λογοδοτούν δικαστικά. «Η ανεξαρτησία των Στατιστικών Αρχών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο καλής στατιστικής διακυβέρνησης», αναφέρει η ESGAB, προσθέτοντας: «Είναι πολύ σημαντικό, να μπορούν οι υπάλληλοι να λάβουν αποφάσεις, χωρίς να πρέπει να φοβούνται δικαστικές διαδικασίες».


πηγή

Περί ΕΛΣΤΑΤ,






Ζωή Γεωργαντά - "Μαγείρεψαν το έλλειμμα στο 15.4%"
Η κα. Ζωή Γεωργαντά είναι μέλος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Ελληνική Στατιστική Αρχή), καθηγήτρια Οικονομετρίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και καταγγέλει πως τεχνικά αυξήθηκε το έλλειμμα για να εφαρμοστούν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Πώς μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο - Ζωή Γεωργαντά
Το μαγείρεμα και τα ψευδή στοιχεία με το ανεβασμένο έλλειμμα, από το Εκκεντρικό δελτίο του Art Channel, 22 Ιανουαρίου 2013. ΜΙλά με το δημοσιογράφο Σπύρο Καρατζαφέρη, το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ (ελληνική στατιστική υπηρεσία) Ζωή Γεωργαντά, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μαρφέτα, και της προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών Ευσταθίας Ξενάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ