Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Συγγνώμη ζήτησε ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας επειδή βουλευτής του είπε ότι τα Σκόπια είναι «Μακεδονία»

Μήνυμα προς την ομογένεια έστειλε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ αναφορικά με την ανιστόρητη και προκλητική θέση του βουλευτή του Γκρεγκ Κέλι, με την οποία απαίτησε την αναγνώριση της FYROM με το «πραγματικό της όνομα, που δεν είναι άλλο από Μακεδονία»

«Λυπάμαι για την προσβολή», έγραψε ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ σε επιστολή του προς το Αυστραλοελληνικό Συμβούλιο και ομογενείς πολιτικούς.

Επανέλαβε μάλιστα την πάγια θέση της αυστραλιανής κυβέρνησης για χρήση του ονόματος πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Με τον τρόπο αυτό ο Αυστραλός πρωθυπουργός επιχείρησε να καθησυχάσει την ομογένεια και να αμβλύνει τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτηση του Γκρεγκ Κέλι.

«Λυπάμαι για την προσβολή που προκάλεσαν οι δηλώσεις αυτές προς την Ελληνική Δημοκρατία και τους Έλληνες της Αυστραλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην επιστολή του, ενώ στη συνέχεια «αδειάζοντας» τον βουλευτή του κόμματός του, πρόσθεσε ότι η θέση της αυστραλιανής κυβέρνησης για την χρήση του ονόματος πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παραμένει σταθερή.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η θέση της
αυστραλιανής κυβέρνησης έχει ως έχει και θα παραμείνει ως έχει καθώς εντάσσεσαι στην ευρύτερη δέσμευση της Αυστραλίας προς τον ΟΗΕ και την πάγια τακτική ουδετερότητας που αυτός ακολουθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα έως ότου οι κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων συμφωνήσουν από κοινού στο θέμα της ονομασίας της FYROM.

Εξήρε επίσης στην επιστολή του την προσφορά των Ελλήνων στην αυστραλιανή κοινωνία και οικονομία της χώρας ενώ παράλληλα αναγνωρίζει την «ευαισθησία» του ζητήματος, προτρέποντας –όπως κάνει συνήθως– τόσο την Αθήνα όσο και τα Σκόπια, να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ τους, αλλά και με τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τους εταίρους τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, έτσι ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση.

Η επιστολή του πρωθυπουργού, έρχεται προς απάντηση επιστολών διαμαρτυρίας που έστειλαν ομογενειακοί φορείς και πολιτικοί ελληνικής καταγωγής, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης στο θέμα ονομασίας της FYROM.

Ανακούφιση στην ομογένεια

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την απάντηση του πρωθυπουργού και, κυρίως, με το γεγονός ότι ο Τέρνμπουλ παίρνει αποστάσεις από τις δηλώσεις του βουλευτή Κέλι, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για την προσβολή που ο Κέλι προκάλεσε με τα σχόλιά του στην ομογένεια», σχολίασε ο συμπρόεδρος του Αυστραλοελληνικού Συμβουλίου Αυστραλίας και πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτώριας Παναγιώτης Ιασωνίδης στην ηλεκτρονική εφημερίδα neoskosmos.com.

tribune.gr

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ