Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής κος Ι.Μάζης ερμηνεύει την "σιωπηλή πλην σαφή ισλαμική κινητικότητα προς τη Δύση/Βορρά"...

Αποκαλυπτική συνέντευξη του Ιωάννη Θ. Μάζη στο MN


Σταματάκου Σταματίνα

Ο κορυφαίος καθηγητής Γεωπολιτικής, ιδίως σε ζητήματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, μιλάει για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , των ελληνικών κυβερνήσεων και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 1997 είχε προβλέψει με άρθρο του επακριβώς τη σημερινή κατάσταση στο Αιγαίο.

1. Ποιες κρίνετε ως αιτίες του προσφυγικού-μεταναστευτικού; Ποιο το μερίδιο ευθύνης της ελληνικής κυβέρνησης;

Η βασική αιτία, την οποία είχα προβλέψει και καταγράψει από το 2011 με δηλώσεις στα ΜΜΕ αλλά και με διεθνές Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Δεκέμβριο του 2012, είναι η εξαμβλωματική δυτική παρέμβαση στο Μαγκρέμπ και στη Μέση Ανατολή που προκάλεσε τον «ισλαμιστικό χειμώνα» όπως τον είχα εγκαίρως ονομάσει με πικρία.

Αυτός ο «χειμώνας» που με την βοήθεια και την ανοχή των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου (το οποίο, όμως πρώτο αντελήφθη το λάθος του και ανέκρουσε πρύμναν) με την σειρά του γέννησε τον Daesh.

Αυτός ο «χειμώνας» που με την βοήθεια των βακουφιακών ιδρυμάτων του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας αλλά και την επιμελητειακή στήριξη της ισλαμιστικής νεο-οθωμανικής Τουρκίας άνδρωσε ολόκληρο το νεφέλωμα του ισλαμιστικού τρομοκρατικού μηχανισμού στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Κι όλα αυτά γιατί; Για να αποκλεισθεί:
1) η πιθανή ρωσο-κινεζική προβολή ισχύος στην
Μέση Ανατολή, λόγω της απομακρύνσεως του αμυντικού και οικονομικού κέντρου βάρους του αγγλοσαξωνικού συστήματος προς τον Ειρηνικό Ωκεανό

2) η ενίσχυση της Ιρανικής-σιιτικής επιρροής του σιιτικο-μπααθικού άξονος Τεχεράνης-Δαμασκού-Λιβάνου στον Αραβοπερσικό κόλπο και στην Εγγύς Ανατολή, άρα και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τελικώς, αυτά όλα δείχνουν να ρυθμίζονται με περισσότερη σωφροσύνη, μετά από ποταμούς αίματος και σωρεία ισλαμιστικών σαλαφιστικών-τακφιριστικών φρικαλεοτήτων, όπως αποδεικνύεται από την σύγκλιση Ρωσίας-ΗΠΑ και ΗΠΑ-Ιράν (με ρωσική διαμεσολάβηση) στο συριακό πεδίο. Χρειάζονταν όμως να χυθεί όλο αυτό το αίμα;

Χρειάζονταν να απολυθεί τόση δυστυχία; Χρειάζονταν να κλονισθεί -διότι εκλονίσθη ανεπανόρθωτα- το ευρωπαϊκό κοινωνικό και πολιτικό σύστημα, όπως και το σύστημα ασφαλείας;

Αυτά βέβαια συμβαίνουν, και δυστυχώς θα συμβαίνουν εισέτι επί μακρόν, όταν κάποιοι αναμειγνύουν τον Θεό με την γεωπολιτική! Ας τον αφήσουν ήσυχο επιτέλους! Έχει σοβαρότερα πράγματα να κάμει...

Όσο για τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, εκείνο το οποίο τις βαρύνει, είναι η παντελής έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και απόλυτη άγνοια του διεθνούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος με τα αποτελέσματα τα οποία παρατηρούμε στις ημέρες μας ως θλιβερή κατάληξη.

2. Πιστεύετε ότι υπάρχει επίλυση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ή έστω αποτελεσματική αντιμετώπιση; Ποιους κινδύνους ενέχει για την Ελλάδα και την Ευρώπη;

Θα είμαι σαφής και μάλλον δυσάρεστος: με τις κρατούσες νοοτροπίες, δεν το πιστεύω.

Η Ελλάδα δεν μπορεί στη βάση ιδεοληψιών και μιας παντελώς λανθασμένης«πολιτικής ορθότητος» να παρακάμπτει τον εγκληματικό ρόλο της νεο-οθωμανικής Τουρκίας και την «εργαλειοποίηση της δυστυχίας» που η Άγκυρα πραγματοποιεί,μετατρέποντας τις μάζες των προσφύγων και των μεταναστών σε όπλο αποσταθεροποίησης και εκβιασμού της Ευρώπης και ιδιαιτέρως της Ελλάδος.

Το αποτέλεσμα θα είναι η παραμονή στην χειμαζομένη οικονομικώς και κοινωνικώς, αλλά και πολιτικώς, χώρα μας, σημαντικότατου αριθμού μη δυναμένων -για τους ανωτέρω λόγους- να ενταχθούν και να ενσωματωθούν πληθυσμών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν άκρως αποσταθεροποιητικώς για τον υπάρχοντα -χειμαζόμενο ήδη- κοινωνικό ιστό, αλλά και για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

Η Χώρα μετατρέπεται σταδιακώς σε «χώρο» ελευθέρων οικονομικών ζωνών με στόχο να εξυπηρετηθούν ευρωπαϊκές επενδύσεις οι οποίες θα απολαμβάνουν σχεδόν μηδενικού φορολογικού καθεστώτος και όπου θα «εργάζεται» ένα ανθρώπινο δυναμικό «σκλάβων εισαγωγής» προς παραγωγή υψηλών υπεραξιών ώστε να ωφεληθούν οι ανταγωνιστικότητες των εδώ παραγομένων ευρωπαϊκών, διάβαζε γερμανικών κυρίως, προϊόντων.

Ένα είδος «κινεζικών εργασιακών προδιαγραφών» ευρωπαϊκού, κατά τα λοιπά, χώρου. Αλλά «χώρου» και όχι Χώρας.

Η κατάσταση αυτή δεν θα αφήσει αναλλοίωτο τον πολιτισμικό και κοινωνικό ιστό της πατρίδας μας και θα εξυπηρετήσει και με τον τρόπο αυτό και «ατλαντικά συμφέροντα» τα οποία θεωρούν ότι το «ορθόδοξο πολιτισμικό υπόστρωμα» της Ελλάδος την καθιστά κατ εξοχήν ύποπτη, για αιφνίδια στροφή προς την Μόσχα, η οποία δεν είναι πλέον κομμουνιστική δύναμις, αλλά διεθνής ορθόδοξη χριστιανική δύναμις.

Και προσοχή: δεν ομιλώ ως θρησκευόμενος ή πολλώ μάλλον θρησκόληπτος που δεν είμαι. Ομιλώ ως γεωπολιτικός αναλυτής ο οποίος εξετάζει την εργαλειοποίηση του Πολιτισμικού Πυλώνος Ισχύος, ο οποίος στην περίπτωση της Ελλάδος έχει χριστιανικά ορθόδοξα αντανακλαστικά, γραμματεία, ήθη και έθιμα και μνήμες που τα συνδέουν με τον συγκεκριμένο, και όχι μόνο, γεωγραφικό χώρο. Ανεξαρτήτως των δογματικο-θρησκευτικών πεποιθήσεων του ελληνικού Λαού, αυτά είναι που κυριαρχούν!

Ξέρετε πόσοι, κατά τα λοιπά δηλούντες «άθεοι» Έλληνες, ταξιδεύουν καθημερινά ως προσκυνητές, για το Περιβόλι της Παναγιάς (Άγιον όρος); Πόσοι «άθεοι» Έλληνες παρακολουθούν τον Επιτάφιο και τη Λειτουργία της Ανάστασης του Χριστού; Αναρρωτηθήκατε ποτέ σας, γιατί άραγε; Αυτό ενοχλεί πολύ!

Και ενοχλεί διότι είναι μηχανισμός γεωστρατηγικής ισχύος....και «πρέπει» να αλλοιωθεί διότι μπορεί να στραφεί, στο μυαλό κάποιων γεωστρατηγικών ατλαντικών σχεδιαστών, «προς την Μόσχα»!

3. Ποια η γνώμη σας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο; Υπήρχε εναλλακτική λύση;

Έχω περιγράψει την σημερινή κατάσταση «ουδετεροποιήσεως» του Θαλασσίου Εμπορευματικού Διαύλου από το ΝΑΤΟ, εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών συμφερόντων, ήδη από το έτος 1997!

Σας επισυνάπτω το άρθρο μου με τίτλο: Γεωπολιτική Ανάλυση του εμπορευματικού διαύλου Δαρδανελλίων-Αιγαίου που παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου, με θέμα: Διεθνή Συλλογικά Συστήματα Ασφαλείας και ο ρόλος τους στη Ν/Α Μεσόγειο, 27-29 Ιουνίου 1997, και επαναδημοσιεύθηκε έκτοτε πολλές φορές (π.χ. βλ. Γεωπολιτική: Η Θεωρία και η Πράξη, Παπαζήσης, 2002σσ.: 199-215).

Η εναλλακτική λύση ήταν να πιεσθεί το ΝΑΤΟ, μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών όπου μετέχει και η Ελλάδα, να κάμει ελέγχους ταυτοποίησης και διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων στο έδαφος της Τουρκίας και όχι στα ελληνικά νησιά!

Και μπορούσε η Ελλάς να το κάμει εάν προέβαλε σθεναρή στάση και έντονες θεσμικά υποστηριζόμενες διαμαρτυρίες σε επίπεδο κυβερνητικών και Κοινοβουλευτικών αποφάσεων προς όλα τα διεθνή φόρα και δικαιοδοτικά όργανα!

Και, ιδιαιτέρως σε διεθνή ποινικά δικαστήρια για τις μαζικές δολοφονίες παιδιών και ενηλίκων που διαπράττει η Τουρκία, στέλνοντας τους δυστυχείς αυτούς πληθυσμούς να θαλασσοπνιγούν στο Αιγαίο για να εκβιάζει μετά τον κο Γιουγκέρ ο κος Ερντογάν λέγοντάς του κυνικότατα ότι μπορεί να «γεμίσει τις ελληνικές ακτές με 15.000 πνιγμένα παιδάκια σαν τον μικρό Αλή!».

Σκεφτείτε κάτι τέτοιο να το είχε πεί ο Κάραζιτς, ο Μλάντιτς, ο Μιλόσεβιτς ή άλλος πολιτισμικά «ορθόδοξος» σλάβος εγκληματίας πολέμου! Η ηλεκτρική καρέκλα δεν θα ήτο αρκετή για να τον τιμωρήσει!

4. Η διαχείριση του ελληνικού κράτους από την Ε. Ε. έως σήμερα είναι επαρκής ή έστω φιλότιμη;

Ποιά Ε.Ε. κα Σταματάκου; Μιαν Ευρώπη των οικουμενικών ανθρωπίνων αξιών και ελευθεριών ή μιαν γερμανική ηγεμονία η οποία διαλύεται πριν από την διάλυση της ίδιας της Γερμανίας;

Η Γερμανία αλληθωρίζει προς την Μόσχα για την δημιουργία μιας νέας Mitteleuropa και για εξεύρεση ενός δελεαστικού Lebensraum για την βιομηχανία της και για την προμήθειά της σε υδρογονάνθρακες και πρώτες ύλες. Επίσης για την εξασφάλιση της υπεργολαβικής προμήθειας της ΕΕ με φυσικό αέριο, και μέσω αυτού, της στρατηγικής προβολής της ισχύος της μέχρι την Μεσόγειο και τον Ατλαντικό.

Αυτά όμως είναι σχέδια αποσταθεροποιήσεως του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και θα κοστίσουν πολλά στην Γερμανία και στην πολιτική του κου Σόϊμπλε! Η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να τα δεχθεί αντιλαμβανομένη τους κινδύνους του διεθνούς συστήματος ασφαλείας.

Κάποιος πρέπει να κάμει την Γερμανία να αντιληφθεί ότι για τρίτη φορά «παίζει εν ού παικτοίς»!

Όσο για την Ελλάδα είναι πολλά που πρέπει να ειπωθούν, αλλά πρωτίστως ένα: ας σταματήσουμε την τριμπαλιστική, εγωπαθή και άνευ στρατηγικού σχεδιασμού συμπεριφορά μας ως πολιτικοί και ως «αρμόδιοι» και ας σκεφθούμε ότι ευρισκόμεθα όλοι εις το αυτό σκάφος!

Πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικώς και με εθνική υπευθυνότητα. Οι καιροί ού μενετοί...


http://marketnews.gr
το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ