Για να μπορέσει να φέρει αποτελέσμα η προσπάθειά μας αυτή, προστρέξαμε σε διάφορες πηγές, διαβάσαμε και ακούσαμε κάθε τι που κυκλοφορεί στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, παραβρεθήκαμε σε συνελέυσεις πρωτοβουλιών ενάντια στα χαράτσια σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου, επισκεφτήκαμε εφορίες, μιλήσαμε με εφόρους και υπαλλήλους, ακούσαμε την αγωνία των πολιτών που εναγωνίως ρωτούν να μάθουν τι να κάνουν και καταλήξαμε σε όλα τα παρακάτω, που δίνουν μιαν εικόνα της κατάστασης και από τη νομική της πλευρά, αλλά και από την πλευρά της πολιτικής-κινηματικής και της αντίστασης, που επιχειρεί ο λαός στον άδικο, απαράδεκτο και αντισυνταγματικό αυτόν φόρο!
Δημήτρης Κυπριώτης
Το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) του 2011 που δεν πληρώθηκε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τους πολίτες, μεταφέρθηκε στις Δ.Ο.Υ. Οσα βεβαιώθηκαν από τις ΔΟΥ, μέχρι στιγμής, στάλθηκαν με σημειώματα για πληρωμή τους μέχρι την 31/1/2013.Για όσα δεν έχουν σταλεί ακόμα, είναι σίγουρο ότι θα αποσταλούν το αμέσως προσεχές διάστημα.
α. Διαχείριση του θέματος
Ο φορολογούμενος που δεν μπορεί να πληρώσει, μπορεί να απευθυνθεί στην ΔΟΥ που ανήκει, ζητώντας εξαίρεση ή μείωση, εφόσον πληρούνται προυποθέσεις προς τούτο:
πχ 80% αναπηρία, ανεργία, χαμηλό ετήσιο εισόδημα 2011 δηλ., μέχρι 12.000 Ευρώ προαυαξανόμενο κατά 4000 Ευρώ για κάθε παιδί και ο αρμόδιος έφορας, εξετάζει την κάθε περίπτωση εάν πληροί τις προυποθέσεις εξαίρεσης.
Εάν δεν τις πληροί, αλλά υπάρχουν άλλες σοβαρές και
προσωπικές αιτιάσεις από πλευράς φορολογουμένου, εξετάζεται η κάθε περίπτωση και αποφασίζεται το τι θα γίνει, από την αρμόδια ΔΟΥ. Σε κάθε περίπτωση όμως που ο φορολογούμενος ζητά εξαίρεση, πρέπει να ιδιοκατοικεί στο ακίνητο που χρεώθηκε με το ΕΕΤΗΔΕ.
Οσοι δεν εξαιρεθούν, πρέπει - κατά το νόμο - να πληρώσουν, διαφορετικά η πρωτη επίπτωση, είναι προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Υπάρχει μία λύση, εφόσον η αρμόδια ΔΟΥ το δεχθεί, να πληρώνει κάποιος το ποσό που δύναται κάθε μήνα, 20, 30 Ευρώ χωρίς διακανονισμό. Γινεται από αρκετό κόσμο και συνήθως το δέχονται στις ΔΟΥ, γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλοιώς. Ετσι, συντηρούμε την σχέση μας με την εφορία και αποφεύγουμε δυσάρεστες συνέπειες.
Σχετικά με το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 που έρχεται τώρα δηλ. 2013 δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη διακοπή του ρεύματος επειδή δεν έχει πληρωθεί το χαράτσι(ΕΕΤΗΔΕ). Δεν κόβουν το ρεύμα με βάση την απόφαση των διακαστηρίων.
Βέβαια μέχρι να φύγει από την ΔΕΗ και να βεβαιωθεί από τις Δ.Ο.Υ, θα κάνει πάλι ένα (1) περίπου χρόνο.
β. Πολιτική αντίδραση
Η μη πληρωμή των χαρατσιών ήταν μια καθαρά πολιτική πράξη αντίστασης στο μέτρο που κάθε Ελληνας και Ελληνίδα μπορούν να αντισταθούν. Παντού στη χώρα οι διάφορες πρωτοβουλίες ενάντια στα χαράτσια, όπως και το ΕΠΑΜ, προσπαθούσαν να περάσουν στον κόσμο αυτό ακριβώς το θέμα της Αντίστασης από τη μη πληρωμή του χαρατσιού μεσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ!
Αυτό λοιπόν που κατόρθωσαν να κάνουν χιλιάδες σπίτια που δεν πλήρωσαν χαράτσια, ήταν κάτι που οδήγησε στην απόφαση των δικαστηρίων (πρόσφατη 1101/2012 του Πολ.Πρωτδ.Αθηνών) να απαγορεύσουν στη ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα λόγω μη πληρωμής χαρατσιού και επί πλέον, να απαγορεύσει στη ΔΕΗ να εισπράττει μέσω των λογαριασμών.
Μάλιστα 22/3/2013 αναμένεται και η απόφαση του Αρείου Πάγου επί του αιτήματος αναίρεσης που υπέβαλε ο Υπ. Οικονομικών κατά της εν λόγω απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, που αποφάσισε αυτές τις απαγορεύσεις και επι πλέον έκρινε το ΕΕΤΗΔΕ και αντισυνταγματικό.
Το κλίμα είναι πρόσφορο και μπορεί να αξιοποιηθεί. Πολλές πρωτοβουλίες και κινήματα πολιτών προσφεύγουν νομικά με στόχο να κηρυχθεί αμετάκλητα αντισυνταγματικό.
Έτσι μπορεί και ο καθένας από μας, σε συνεργασία με άλλα κινήματα, να προσφύγει νομικά.
Βέβαια μέχρι τις 22/3/2013 που θα αποφανθεί ο Αρειος Πάγος, ή μέχρι να κατατεθούν άλλες προσφυγές, οι φορολογούμενοι θα το έχουν πληρώσει, αν έχουν αποφασίσει να πληρώνουν ΄στω και με δόσεις.
Συνεπώς, αυτοί που θα επιλέξουν , ως πράξη αντίστασης, να μην πληρώσουν, θα υποστούν τις προβλεπόμενες συνέπειες συνέπειες των προσαυξήσεων (1%), μη έκδοσης φορολογικής. ενημερότητας, απειλές κατάσχεσης κλπ.
Οι υπόλοιποι, απέδειξαν τον Ιούνιο 2012 (εκλογές) ότι τους αρέσει να πληρώνουν κεφαλικούς φόρους σουλτανικής έμπνευσης κλπ,.
Κρίνουμε, λοιπόν και επιλέγουμε.
γ. Νομική άποψη επί του ΕΕΤΗΔΕ
το κάθε δικαστήριο μπορεί να κρίνει ελεύθερα την αντισυνταγματικότητα των νόμων.
ΥΓ. Τα ανωτέρω είναι νομική άποψη και δεν συνιστούν συμβουλή ή προτροπή προς τους πολίτες. Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 120 του Συντάγματος "Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων...".
το είδα
<<< Διαδώστε: Εξώδικο προς ΔΟΥ για το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε με Πίνακα Υπογραφών & Κατάσταση Στοιχείων
”Χαράτσι” της ΔΕΗ: Η αντισυνταγματικότητα και το ζήτημα του καταλογισμού του, μέσω Δ.Ο.Υ. >>>
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου