Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο RT, Μόσχα, 18 Μαρτίου 2022 (ΒΙΝΤΕΟ)

Το βίντεο της συνέντευξης στα αγγλικά ΕΔΩ - https://rumble.com/vyn9en--rt-18-2022.html

_________________________________________

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ από το βίντεο της συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στο RT, Μόσχα, 18 Μαρτίου 2022 

__________________________________________

Ερώτηση: Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σήμερα στη Ρωσία είναι φυσικά πρωτοφανείς. Και επηρεάζουν πραγματικά αρνητικά τη ζωή των απλών Ρώσων, παρόλο που η Ουάσιγκτον λέει ότι δεν στοχεύει τους Ρώσους. Τι μπορείτε να πείτε σχετικά με το ποιοι είναι οι στόχοι αυτών των κυρώσεων και ποιος είναι πραγματικά ο στόχος;

Σεργκέι Λαβρόφ: Πιστεύω ότι ο στόχος των κυρώσεων είναι πολύ πιο στρατηγικός από την Ουκρανία. Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε στην Ουκρανία είναι η επιτομή της δυτικής στρατηγικής, της στρατηγικής πορείας να περιθωριοποιηθεί η Ρωσία, να περιοριστεί η Ρωσία, να σταματήσει η ανάπτυξη της Ρωσίας και να μειωθεί η Ρωσία σε μηδενικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και την παγκόσμια οικονομία, το παγκόσμιο εμπόριο, τον παγκόσμιο αθλητισμό, την τέχνη, την επιστήμη, την εκπαίδευση.

Και παρατηρούμε πρωτόγνωρα μέτρα που λαμβάνουν οι δυτικοί ομόλογοί μας. Μία από τις

βασικές κατευθύνσεις είναι η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία εκδηλώθηκε πολύ περισσότερο από την κυβέρνηση Μπάιντεν, να επιστρέψουν σε έναν μονοπολικό κόσμο.

Και, αν θέλετε, προσπαθούν να αναγάγουν την έννοια του χωνευτηρίου από το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών και να φτιάξουν ένα χωνευτήρι για ολόκληρο τον κόσμο, και αυτοί θα είναι οι μεταλλουργοί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη, νομίζω κατά 99%, σταματήσει να προσπαθεί να είναι ανεξάρτητη. Ο πρόεδρος Μακρόν, βέβαια, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο στόχος του και θα αγωνιστεί γι' αυτό, αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα τα καταφέρει. Η Γερμανία είναι ήδη απολύτως έτοιμη να υπακούσει στις οδηγίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κατάσταση με το North Stream 2 έδειξε ξεκάθαρα ποια ακριβώς θέση στην παγκόσμια πολιτική κατέχει τώρα η Γερμανία, όταν οι Αμερικανοί στην πραγματικότητα έχουν "πείσει" τους Γερμανούς και άλλους ότι αυτοί, οι Αμερικανοί, γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τους ίδιους τους Ευρωπαίους τι χρειάζεται η Ευρώπη για την ενεργειακή της ασφάλεια.

Και υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Επομένως, η επιβολή κυρώσεων θα συνεχιστεί, απειλούν με το πέμπτο κύμα, ίσως υπάρξει και άλλο κύμα, αλλά το έχουμε συνηθίσει. Θα θυμίσω ότι, πολύ πριν ξεσπάσει η ουκρανική κρίση λόγω του παράνομου αντισυνταγματικού πραξικοπήματος, οι κυρώσεις μας είχαν ήδη επιβληθεί. Ήταν, ξέρετε, όταν καταργήθηκε η τροπολογία Jackson-Vanik, ο νόμος Magnitsky εισήχθη αμέσως και οι κυρώσεις, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, παρέμειναν. Και στη συνέχεια υπήρξε μια σειρά κυρώσεων, όπως αναφέρατε, για να μας τιμωρήσουν, βασικά, για την υποστήριξη του νόμιμου αγώνα των Ρώσων στην Ουκρανία, των Ρώσων στην Κριμαία, ξέρετε αυτή την ιστορία, δεν θα ήθελα να επαναλάβω τα γεγονότα και την αλληλουχία των γεγονότων.

Το τελευταίο κύμα κυρώσεων ήταν πραγματικά ανήκουστο και, όπως υπενθύμισε ο πρόεδρος Πούτιν, είμαστε πλέον πρωταθλητές στον αριθμό των κυρώσεων που θεσπίστηκαν κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, περισσότερες από 5.000 μεμονωμένες ενέργειες, σχεδόν διπλάσιες από όσες θεσπίστηκαν κατά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Αλλά οι κυρώσεις, ή όλα αυτά, μας έκαναν ισχυρότερους.

Μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων το 2014, όταν η Δύση δεν μπορούσε να αποδεχθεί την ελεύθερη ψήφο των κατοίκων της Κριμαίας για την επανένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία, όταν η Δύση ουσιαστικά υποστήριξε το παράνομο και αντισυνταγματικό πραξικόπημα. Ξέρετε τι ήταν πολύ ενδιαφέρον για μένα όταν μιλούσα για αυτά τα γεγονότα στους δυτικούς συναδέλφους μου; Χρησιμοποιούν πολύ συχνά την τακτική της αποκοπής μιας ανεπιθύμητης ιστορικής περιόδου. Την κατάσταση στην Ουκρανία αρχίζουν να τη συζητούν μόνο με αυτό που αποκαλούν προσάρτηση της Κριμαίας.

Αν τους θυμίσετε ότι όλα ξεκίνησαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην μπορεί να επιμείνει στην εφαρμογή της συμφωνίας, την οποία εγγυήθηκε, από την αντιπολίτευση, και τότε η αντιπολίτευση απλά πέταξε τη συμφωνία που υπέγραψε και εγγυήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, και τότε οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και του λεγόμενου Μαϊντάν, οι ριζοσπάστες, όπως ο Ντμίτρι Γιάρος, έλεγαν "Υποστηρίζουμε μια Ουκρανία χωρίς Ρώσους και Κατσάπες" (που σημαίνει Μοσχοβίτες).

Και δήλωσε δημοσίως ότι εφόσον οι Ρώσοι - λοιπόν, είπε ότι οι Ρώσοι στην Κριμαία δεν θα σκέφτονταν ποτέ ουκρανικά, δεν θα μιλούσαν ποτέ ουκρανικά, δεν θα δοξάζονταν ποτέ οι ήρωες, εννοώντας τον Bandera και τον Shukhevich και άλλους συνεργάτες του Χίτλερ - και γι' αυτό οι Ρώσοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Κριμαία. Στην πραγματικότητα, αυτό ειπώθηκε μερικές εβδομάδες πριν οι πολίτες της Κριμαίας αποφάσισαν τελικά να πάνε σε δημοψήφισμα.

Και αυτά τα λόγια συνοδεύτηκαν από πράξεις. Έστειλαν ένοπλες ομάδες για να πάρουν τον έλεγχο του κοινοβουλίου της Κριμαίας και έτσι ξεκίνησαν όλα. Για να μην αναφέρουμε την τροπολογία αμέσως μετά την πρώτη ημέρα αυτού του πραξικοπήματος, οι πραξικοπηματίες εισήγαγαν μια τροπολογία για την κατάργηση του καθεστώτος της Ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, το οποίο υπήρχε στο Ουκρανικό Σύνταγμα. Έτσι, όλα αυτά τα αισθήματα μεταφράστηκαν αμέσως σε πολύ ρωσοφοβικές πολιτικές.

Η ιδέα ότι οι Ρώσοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Ουκρανία εξακολουθεί να κυριαρχεί στο μυαλό των πολιτικών αυτής της χώρας. Ο Oleg Tyagnibok, ο ηγέτης του ακραία ριζοσπαστικού κόμματος Svoboda ("Ελευθερία"), έχει επανειλημμένα πει ότι "πρέπει να έχουμε απο-Ρωσικοποίηση", όπως το αποκαλεί. Και απο-Ρωσικοποίηση σημαίνει ότι οι εθνικότητας Ρώσοι δεν πρέπει να έχουν τη δική τους γλώσσα, ιστορία και ταυτότητα στην Ουκρανία και τόσα άλλα παρόμοια πράγματα.

Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό να κατανοήσουμε στην παρούσα κατάσταση είναι οι δηλώσεις του ίδιου του Ζελένσκι. Είπα, λοιπόν, ότι οι ακραίοι ριζοσπάστες ζήτησαν να εξοντωθούν οι Ρώσοι από την Κριμαία, και ο Πρόεδρος Ζελένσκι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είπε:

"Aν πιστεύεις ότι είσαι Ρώσος, αν πιστεύεις ότι θέλεις να είσαι Ρώσος και αν θέλεις να είσαι φιλικός με τη Ρωσία, πήγαινε στη Ρωσία."

Το είπε αυτό μόλις πριν από λίγους μήνες.

Έτσι, επιστρέφοντας στις κυρώσεις: τις κυρώσεις θα τις ξεπεράσουμε. Τα μέτρα που ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση επεξεργάζονται, εκπονούνται, και ανακοινώνονται. Αυτή είναι μόνο η αρχή της προσαρμογής της οικονομίας μας στη νέα κατάσταση. Μετά το 2014, όπως είπα αρχικά, αποκτήσαμε εμπειρία για να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας. Και το μεγαλύτερο μάθημα από τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο είναι, σε αντίθεση με ό,τι είδαμε μετά το 2014, ότι τώρα, αν υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε μια μέρα να βασιστούμε στους δυτικούς εταίρους μας, αυτή η ψευδαίσθηση δεν υπάρχει πλέον. Θα πρέπει να βασιστούμε μόνο στις δικές μας δυνάμεις και στους συμμάχους μας που θα μείνουν μαζί μας. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα για τη Ρωσία στο πλαίσιο της γεωπολιτικής.

Ερώτηση: Νομίζω ότι είναι ασφαλές να ισχυριστούμε ότι η Ρωσική κουλτούρα ειδικά έχει προσαρμοστεί στο να είναι μέρος, θα μπορούσαμε να πούμε, ενός παγκόσμιου χωριού χωρών που μοιράζονται βαθιές οικονομικές σχέσεις και απολαμβάνουν τα ταξίδια μεταξύ τους. Πώς πιστεύετε ότι αυτές οι κυρώσεις θα επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την καθημερινή ζωή των Ρώσων σε σχέση με αυτό;

Σεργκέι Λαβρόφ: Λοιπόν, όπως είπα, η αξιολόγηση των όσων συμβαίνουν, κατά την άποψή μου, δείχνει σαφώς ότι αυτό που:

Και είπαν ότι κατάφεραν να κινητοποιήσουν παρασκηνιακά και με βάση τα δικά τους συμφέροντα ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο, γεγονός που είναι ενδεικτικό του πόσο ανεξάρτητα είναι τα μέλη του ΝΑΤΟ και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο είναι ενδεικτικό του ποια θέση θα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπα, στη μελλοντική διαμόρφωση της παγκόσμιας κατάστασης και του παγκόσμιου συστήματος.

Υπάρχουν παίκτες που δεν θα δεχτούν ποτέ το παγκόσμιο χωριό υπό την ηγεσία του Αμερικανού Σερίφη, και η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό, είμαι σίγουρος ότι αυτές οι χώρες δεν θέλουν να βρεθούν στη θέση όπου ο θείος Σαμ τους διατάζει κάτι και εκείνοι λένε "Μάλιστα, κύριε".

 Και φυσικά, η Ρωσία δεν ανήκει στην κατηγορία των χωρών που θα ήταν έτοιμες να το κάνουν αυτό. Στην πραγματικότητα, όταν οι άνθρωποι λένε, όταν οι Αμερικανοί και οι Δυτικοευρωπαίοι και άλλοι λένε, ότι η Ρωσία ηττήθηκε στη Γενική Συνέλευση επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ψήφισε κατά της Ρωσικής δράσης στην Ουκρανία, αυτό είναι παραπλανητικό.

Επειδή, αν λάβετε υπόψιν τον πληθυσμό που εκπροσωπούν οι χώρες που δεν ψήφισαν κατά της Ρωσίας, και ιδίως αν πάρετε τον αριθμό των χωρών που εισάγουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν εναντίον μας το έκαναν υπό τεράστια πίεση, υπό εκβιασμό, συμπεριλαμβανομένων, το γνωρίζω αυτό με βεβαιότητα, συμπεριλαμβανομένων απειλών προς συγκεκριμένους εκπροσώπους σχετικά με τα περιουσιακά τους στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τραπεζικούς λογαριασμούς, παιδιά που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια και ούτω καθεξής. Πρόκειται για απολύτως πρωτοφανή εκβιασμό και πίεση χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Επομένως, η πλειοψηφία των χωρών που ψήφισαν υπέρ της Δύσης, δεν επέβαλαν και δεν θα επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Πιστεύουν ότι, όπως ξέρετε, δεν πρόκειται για πολύ μεγάλο τίμημα που πρέπει να πληρώσουν για τη δική τους ουσιαστική συνεργασία με τη Ρωσία, μόνο και μόνο για να ψηφίσουν για κάτι που χρειάζεται η Δύση για εντελώς προπαγανδιστικούς σκοπούς. Θα είμαστε, λοιπόν, όπως πάντα, ανοιχτοί σε συνεργασία με οποιονδήποτε είναι έτοιμος να το πράξει σε ισότιμη βάση, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της αναζήτησης ισορροπίας συμφερόντων, και οι χώρες ανατολικά της Ρωσίας είναι πολύ πιο διατεθειμένες να ενεργήσουν στη βάση αυτή, και εμείς σίγουρα θα ανταποδώσουμε προς όφελος τόσο των ιδίων όσο και των εταίρων μας. Δεν κλείνουμε την πόρτα στη Δύση. Αυτοί το κάνουν.

Αλλά όταν συνέλθουν και όταν αυτή η πόρτα ανοίξει ξανά, θα εξετάσουμε τα προτεινόμενα σχέδια συνεργασίας έχοντας κατά νου ένα πολύ σημαντικό πράγμα στο οποίο αναφέρθηκα ήδη, ότι θα προχωρήσουμε σε συνεργασία μαζί τους γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι είναι αξιόπιστοι και ότι είναι φερέγγυοι ως μακροχρόνιοι εταίροι.

Ερώτηση: Θέλω να μεταφέρω τη συζήτηση τώρα σε ένα διαφορετικό θέμα: αυτά τα βιολογικά εργαστήρια που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία. Θέλω να πω, εδώ και χρόνια, η Ρωσία προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του κόσμου σε αυτά. Και το τελευταίο στοιχείο που συνδέεται με αυτά, ο Ρωσικός στρατός το παρουσίασε πριν από λίγο καιρό, με έγγραφα που υπογράφονται από Αμερικανούς αξιωματούχους σε σχέση με αυτά. Γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος δεν δίνει τόση προσοχή σε αυτά τα βιολογικά εργαστήρια; Και θα λογοδοτήσει η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της για το τι κάνουν εκεί;

Σεργκέι Λαβρόφ: Στην πραγματικότητα, είναι ενδιαφέρον ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας βοήθησε στην ανακάλυψη πολλών πραγμάτων που είναι πολύ σημαντικά για την κατανόηση του τι συμβαίνει. Πρόσφατα, ο στρατός της Ρωσίας, μαζί με τις δυνάμεις του Donetsk και του Lugansk, ανακάλυψε έγγραφα του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου που δείχνουν σαφώς ότι προετοίμαζαν μια μαζική επίθεση εναντίον των Δημοκρατιών του Donetsk και του Lugansk. Επομένως, η επιχείρηση, η οποία εξαπολύθηκε από τη Ρωσία, στην πραγματικότητα, πρόλαβε αυτή την απειλή και δεν τους επέτρεψε να υλοποιήσουν αυτό που ήθελαν να κάνουν, και ήθελαν να κάνουν ακριβώς αυτό το οποίο δεν κατάφεραν να κάνουν εφαρμόζοντας τις συμφωνίες του Minsk. Προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό που αποκαλούσαν Σχέδιο Β και να καταλάβουν αυτά τα εδάφη με τη βία, με αιματοχυσία απίστευτης κλίμακας, επιπλέον αυτών που έκαναν στους αμάχους τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Αλλά ένα άλλο σύνολο εγγράφων που ανακαλύφθηκε - όπως είπατε, έγγραφα που σχετίζονται με τη στρατιωτική βιολογική δραστηριότητα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία - έγγραφα με υπογραφές Ουκρανών αξιωματούχων, Αμερικανών στρατιωτικών.

Αυτά τα εργαστήρια έχουν δημιουργηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλο τον κόσμο. Περισσότερα από 300 εργαστήρια σε διάφορες χώρες, πολλά από αυτά στην περίμετρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Η Ουκρανία είναι ίσως το μεγαλύτερο από τα σχέδια του Πενταγώνου, το οποίο διευθύνει αυτό το σόου.

Η ειδική Υπηρεσία Μείωσης Αμυντικών Απειλών [Defense Threat Reduction Agency] του Πενταγώνου είναι υπεύθυνη για αυτή τη βιολογική δραστηριότητα και αναπτύσσουν πολύ επικίνδυνα παθογόνα, όπως πανούκλα, βρουκέλλωση, άνθρακα και πολλά άλλα, τα οποία είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνα. Και γνωρίζουμε ότι πειραματίζονταν σε πιθανές λοιμώξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να σχετίζονται με τις εθνικές ομάδες που ζουν στην ανατολική Ουκρανία και σε γειτονικές περιοχές της Ρωσίας.

Έχουμε θέσει αυτό το θέμα σε Διεθνείς Οργανισμούς εδώ και αρκετό καιρό, θα έλεγα σχεδόν πάνω από 20 χρόνια. Το 2001, προτείναμε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Βιολογικών και Τοξικών Όπλων θα πρέπει να αναπτύξουν έναν μηχανισμό ελέγχου ο οποίος θα είναι διαφανής, θα είναι κατανοητός από όλους και θα εφαρμόζεται σε όλους, διότι η ίδια η Σύμβαση προβλέπει την διεξαγωγή διαβουλεύσεων εάν κάποιο συμμετέχον κράτος έχει κάποιες υποψίες ή κάποιες πληροφορίες που το κράτος θα ήθελε να αποσαφηνίσει.

Και αν αυτές οι διαβουλεύσεις δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρός λόγος για κάποιου είδους έρευνα, τότε υποτίθεται ότι πρέπει να ξεκινήσει έρευνα. Αλλά δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός για τη διεξαγωγή έρευνας, και δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που θα απαιτούσε από κάθε χώρα, σε απάντηση σε μια πρόσκληση, να παρέχει πληροφορίες και να εγγυάται τη διαφάνεια της βιολογικής της δραστηριότητας οπουδήποτε, είτε πρόκειται για το έδαφός σας είτε για το εξωτερικό.

Έτσι, μετέφεραν όλες αυτές τις απειλητικές και επικίνδυνες δραστηριότητες σε άλλες χώρες και όλο και περισσότερο συγκεντρώνουν τις έρευνες και τα πειράματά τους γύρω από τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κίνας. Θα επιμείνουμε, λοιπόν, στο να επιληφθεί αυτού του θέματος η Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα, αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας, διότι πρόκειται για μια ξεκάθαρη απειλή για τη Διεθνή Ειρήνη και Ασφάλεια. Θα τονίσουμε και πάλι τη σημασία της διαπραγμάτευσης ενός νομικά δεσμευτικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα, το οποίο θα απαιτεί υποχρεωτικά μέτρα διαφάνειας από κάθε συμμετέχον κράτος.

Οι Αμερικανοί, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία, θα ήταν αντίθετοι, αλλά αυτή τους η θέση δεν είναι υπερασπίσιμη. Είμαι πεπεισμένος ότι όλο και περισσότερες χώρες καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα σχέδια και θα συνεχίσουμε να τα πολεμάμε.

Ερώτηση: Τι μπορείτε να πείτε για το θέμα του ρόλου της Ουάσιγκτον σε όλα αυτά; Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε να σταλούν όπλα στη χώρα του από τη Δύση. Μίλησε για το αίτημα για την εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, και αυτό είναι κάτι που ο Τζο Μπάιντεν μόλις πρόσφατα είπε και πάλι ότι δεν πρόκειται να συμβεί, διότι αυτό θα οδηγούσε, χωρίς αμφιβολία, σε έναν ξεκάθαρο πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Γιατί πιστεύετε ότι η Ουκρανία προσπαθεί τόσο απεγνωσμένα να προκαλέσει ένα τέτοιο σενάριο;

Σεργκέι Λαβρόφ: Ό,τι κι αν νομίζετε σχετικά με ορισμένες από τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός και καταλαβαίνει ότι είναι απολύτως αδύνατον να καθιερωθεί κάτι σαν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, να παρασχεθούν αεροπλάνα στην Ουκρανία και να γίνουν άλλα πράγματα που θα φέρουν τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας άμεσα.

Αλλά ο Ζελένσκι καταλαβαίνει επίσης ότι υπάρχουν πολύ λιγότερο υπεύθυνοι πολιτικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι διεγείρονται από το Ουκρανικό λόμπι και απλά καθοδηγούνται από Ρωσοφοβικά αισθήματα, και πολλοί από αυτούς βρίσκονται στο Κογκρέσο. Υιοθετούν κάθε τόσο ψηφίσματα που καταδικάζουν τη Ρωσία, απειλούν τη Ρωσία. Πιστεύω ότι ο Ζελένσκι υπολογίζει ότι θα ωθήσουν τον Πρόεδρο προς την κατεύθυνση μιας πιο συγκρουσιακής προσέγγισης.

Είπαμε ξεκάθαρα ότι κάθε φορτίο που κινείται σε Ουκρανικό έδαφος και το οποίο πιστεύουμε ότι μεταφέρει όπλα θα ήταν θεμιτό πεδίο δράσης. Αυτό είναι σαφές διότι υλοποιούμε την επιχείρηση, στόχος της οποίας είναι η απομάκρυνση κάθε απειλής προς τη Ρωσική Ομοσπονδία που προέρχεται από το Ουκρανικό έδαφος.

Μιλούν επίσης για την αντιπυραυλική άμυνα. Οι αρχές του Κιέβου σκέφτονται να ζητήσουν από τα μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν σοβιετικά συστήματα αεράμυνας να τα μοιραστούν μαζί τους.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω:
Καταλαβαίνω ότι η νομιμότητα και οι νομικές υποχρεώσεις δεν είναι κάτι που οι δυτικοί συνάδελφοί μας σέβονται αυτές τις μέρες.

Πρόκειται όμως για ένα σοβαρό ζήτημα και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι. Ο σκοπός της επιχείρησής μας είναι να προστατεύσουμε τους αμάχους, οι οποίοι βομβαρδίζονται, πυροβολούνται και δολοφονούνται εδώ και οκτώ χρόνια, και να αποστρατιωτικοποιήσουμε την Ουκρανία, ώστε να μην αποτελεί σοβαρή απειλή για το Ρωσικό έδαφος, και να βρούμε εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες θα βασίζονται σε αυτή την αρχή της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας για την Ουκρανία, για τη Ρωσία, για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το προτείνουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Η αποναζιστικοποίηση είναι απολύτως απαραίτητη. Και αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο την ακύρωση των νόμων που ενθαρρύνουν τη Ναζιστική Ιδεολογία και Πρακτικές, αλλά περιλαμβάνει επίσης την απόσυρση κάθε νομοθεσίας που κάνει διακρίσεις στη Ρωσική γλώσσα και σε άλλες Εθνικές Μειονοτικές Γλώσσες και, γενικά, στα δικαιώματα των Εθνικών Μειονοτήτων στην Ουκρανία, τα οποία έχουν υποστεί τεράστιες διακρίσεις και προσβολές.

Ερώτηση: Ήθελα όμως να κάνω μια άλλη ερώτηση σχετικά με τον πόλεμο της πληροφορίας. Πριν από λίγες ημέρες, ο Λευκός Οίκος είχε μια συνάντηση ενημέρωσης με αρκετούς δημοφιλείς TikTokers στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ουσιαστικά ενημερώθηκαν για ένα νέο αντι-ρωσικό αφήγημα που θέλει να προωθήσει η Ουάσινγκτον. Τι πιστεύετε για αυτού του είδους την ύπουλη προπαγανδιστική τεχνική, όταν συνήθως είναι η Ρωσία που κατηγορούν για παραπληροφόρηση και ύπουλες τακτικές;

Σεργκέι Λαβρόφ: Λοιπόν, είμαστε ένας πολύ, πολύ μικρός παίκτης στον διεθνή πόλεμο πληροφοριών. Είναι η πληροφόρηση... Η παγκόσμια πληροφόρηση κυριαρχείται από μέσα ενημέρωσης που ανήκουν στους Αμερικανούς, τους Βρετανούς, αλλά και τους Γερμανούς, τους Γάλλους και άλλους. Αποτελεί θέμα διαφορετικό, το ποια είναι η ποιότητα αυτών των μέσων ενημέρωσης. Αν πάρετε το CNN, προτιμούν να αποφεύγουν το αναλυτικό υλικό και επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε κάποια ρεπορτάζ που θα περιλαμβάνουν συνθήματα "η Ρωσία είναι επιτιθέμενη", "η Ρωσία δολοφονεί αμάχους", "η Ρωσία κακοποιεί τον αθλητισμό" και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής.

Όταν επικεντρώνονται στο TikTok και σε άλλους φορείς όπως αυτό και σε άλλες πλατφόρμες και όταν στοχεύουν σε παιδιά επειδή το TikTok αφορά νεαρά αγόρια και κορίτσια, πιστεύω ότι αυτό είναι μια προσπάθεια πλύσης εγκεφάλου για το υπόλοιπο της ζωής τους. Και αυτό είναι απρεπές και άδικο.

Αν θέλετε πληροφόρηση και ανταγωνισμό, αν θέλετε ανταγωνισμό μεταξύ των μέσων ενημέρωσης, τότε πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες.

Θα ήθελα να θυμίσω σε εσάς και στους θεατές σας ότι το 1990, όταν η Σοβιετική Ένωση ζούσε υπό την αντίληψη της "νέας σκέψης" και των ανθρώπινων αξιών, των κοινών αξιών για την ανθρωπότητα, οι Δυτικοί εταίροι στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη [Organisation for Security and Co-operation in Europe] προωθούσαν πολύ ενεργά, βρίσκοντας υποστήριξη από τη Σοβιετική πλευρά, μια σειρά από έγγραφα του ΟΑΣΕ σχετικά με την ελευθερία του λόγου και την πρόσβαση στην πληροφόρηση. Τα έγγραφα αυτά εγκρίθηκαν με συναίνεση στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Αυτές τις ημέρες, όταν το κανάλι σας (RT) και το Sputnik πριν από πολλά χρόνια απαγορεύτηκε να παρευρίσκονται, για παράδειγμα, σε συνεντεύξεις Τύπου και ενημερώσεις στο Élysée στο Παρίσι, και όταν εφιστούσαμε την προσοχή των Γάλλων συναδέλφων ότι αυτό ήταν ενάντια στη δέσμευση στον ΟΑΣΕ, εκείνοι έλεγαν: "Όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι. Η πρόσβαση στην πληροφόρηση ισχύει μόνο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το RT και το Sputnik δεν είναι μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι εργαλεία προπαγάνδας".

Ένα άλλο παράδειγμα κατάχρησης των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων, όταν πριν από δύο χρόνια στο Λονδίνο έγινε ένα συνέδριο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στον σύγχρονο κόσμο, δεν προσκλήθηκαν τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Γνωρίζουμε λοιπόν τους τρόπους και τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται από τις Δυτικές χώρες για τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης.
Καταλάβαμε εδώ και πολύ καιρό ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η ανεξαρτησία των δυτικών μέσων ενημέρωσης.

Αν πάρουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο το Fox News προσπαθεί να παρουσιάσει κάποιες εναλλακτικές απόψεις. Αλλά όταν παρακολουθείτε άλλα κανάλια και όταν διαβάζετε τα κοινωνικά δίκτυα και τις διαδικτυακές πλατφόρμες, όταν ο εν ενεργεία Πρόεδρος μπλοκαρίστηκε, όπως γνωρίζετε, και αυτή η λογοκρισία συνεχίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό καθώς και η υποκατάσταση των αντιλήψεων.

Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι με μαζικές διαμαρτυρίες, μαζικές διαδηλώσεις, το οποίο δεν τους αρέσει, το αποκαλούν αμέσως εγχώρια τρομοκρατία. Πρόκειται λοιπόν για έναν πόλεμο, και είναι ένας πόλεμος που περιλαμβάνει τις μεθόδους της πληροφοριακής τρομοκρατίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό.

Ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα ήταν χθες, όταν η εφημερίδα Bild στη Γερμανία δημοσίευσε ένα άρθρο που έλεγε ότι εγώ ο ίδιος το βράδυ της 16ης Μαρτίου έφυγα από τη Μόσχα με αεροπλάνο για να πάω στην Κίνα, αλλά στην περιοχή του Novosibirsk, το αεροπλάνο γύρισε πίσω γιατί είτε ο Πούτιν μου είπε να επιστρέψω είτε οι Κινέζοι είπαν: "Δεν θέλουμε να σας μιλήσουμε". Το δημοσίευσε, ναι, μια σκανδαλοθηρική εφημερίδα, αλλά με εκατομμύρια αντίτυπα. Και είναι κρίμα που έχουμε αυτές τις συμπεριφορές που εισάγονται στον κόσμο της πληροφόρησης από τους "φίλους" μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος Πούτιν είπε για την ύπαρξη της αυτοκρατορίας του ψεύδους.

Ερώτηση: Λοιπόν, μια ακόμη ερώτηση για εσάς, κ. Λαβρόφ. Φυσικά, αυτή η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πάντα. Όταν τελειώσει, ποιες προβλέπετε ως τις κύριες προκλήσεις στις μελλοντικές σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας;

Σεργκέι Λαβρόφ: Λοιπόν, δεν είχαμε ποτέ προβλήματα με τον Ουκρανικό λαό. Έχω πολλούς Ουκρανούς φίλους, οι δύο λαοί είναι πολύ κοντά πολιτιστικά. Σχεδόν όλοι τους μιλούν, και όσοι δεν μιλούν, καταλαβαίνουν τη Ρωσική γλώσσα. Ο πολιτισμός, η κοινή ιστορία, ο τρόπος ζωής, η στάση ζωής, οι παραδόσεις των οικογενειών και των κοινοτήτων. Ελπίζω, λοιπόν, ότι όταν τελειώσει αυτή η ανωμαλία, αυτό θα επανέλθει σταδιακά. Θα πρέπει να γίνει σταδιακά.

Δεν μπορεί να επανέλθει γρήγορα, διότι οι προσπάθειες των Δυτικών εταίρων μας να καταστήσουν την Ουκρανία ένα Ρωσοφοβικό και Αντιρωσικό όργανο - Αντιρωσικό, όπως το αποκάλεσε ο Πρόεδρος Πούτιν - ξεκίνησαν πριν από πολύ καιρό και είναι ήδη αρκετά βαθιά ριζωμένες στην Ουκρανική νοοτροπία, ιδιαίτερα στη νέα γενιά που γεννήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Έχουν κατηχηθεί με πολύ, πολύ βίαιο τρόπο.

Καταβλήθηκαν συστηματικές προσπάθειες για την εκπαίδευση στρατιωτικών αξιωματικών με βάση τη Ριζοσπαστική μεθοδολογία τύπου Bandera και Shukhevich. Ο σκοπός ήταν, να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναγίνουν φιλικοί προς τη Ρωσία και ότι θα οικοδομήσουν τον Εθνικισμό τους, τα Εθνικιστικά τους αισθήματα ως μέσο για την ενίσχυση της κρατικής υπόστασης της χώρας τους.

Ο σκοπός ήταν πάντα να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα έχει την Ουκρανία ως φίλη. Είναι όπως είπε ο Zbigniew Brzezinski στα τέλη της δεκαετίας του 1990: "Η Ρωσία με την Ουκρανία, μια φιλική Ουκρανία μαζί της, είναι μια υπερδύναμη. Η Ρωσία με την Ουκρανία που δεν είναι φιλική προς τη Ρωσία, είναι απλώς ένας περιφερειακός παίκτης". Αυτή η αντίληψη είναι πολύ βαθιά ριζωμένη στο μυαλό των Αμερικανών πολιτικών και θα χρειαστεί χρόνος για να απαλλαγούμε από αυτές τις αρνητικές κληρονομιές.

Ακόμη και τώρα, που οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πολεμούν, επιχειρούν να αναβάλουν την κρίση. Οι ηγέτες της Ουκρανίας με τη βοήθεια Αμερικανών και άλλων Δυτικών συμβούλων έχουν προβεί σε μεταρρύθμιση του στρατού με τρόπο που θέτει τους εν λόγω ακροδεξιούς, εκπαιδευμένους σαν τον Μπαντέρα αξιωματικούς, να ηγούνται όλων των λίγο-πολύ σημαντικών μονάδων του Ουκρανικού στρατού. Και αυτοί οι άνθρωποι ριζοσπαστικοποιούν και τρομοκρατούν τους άλλους, ειδικά εκείνους που δεν πιστεύουν ότι αυτή πρέπει να είναι η μοίρα της χώρας τους.

Οι ενέργειές τους στη Μαριούπολη είναι ένα παράδειγμα αυτού. Οι πρόσφυγες που έρχονται από τη Μαριούπολη στη Ρωσία κατά δεκάδες χιλιάδες αφηγούνται τέτοιες ιστορίες. Είναι πραγματικά τρομακτικό το πώς αυτού του είδους οι άνθρωποι διοικούν ένοπλους άνδρες και γυναίκες.

Αλλά είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της ημέρας θα επικρατήσει σίγουρα η ιστορική εγγύτητα των δύο αδελφών εθνών.

Πηγή: Μεταφρασμένου κειμένου 

______________________________________

Τὸ βίντεο στὰ ἀγγλικὰ καὶ εδῶ 

 
 

«Πᾶνος» 

ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »