Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

1823-25: Νεωτερικότητα εναντίον Παράδοσης («εμφύλιος»)

 

Η Επανάσταση όχι μόνον ξεκίνησε (ένα τεράστιο θαύμα!) αλλά πέτυχε κι όλας. Στρατιωτικά, θα πετύχαινε περισσότερα αν δεν υπήρχε η βρετανική αντίδραση που λίγο απείχε από τον ανοιχτό κατά των Ελλήνων πόλεμο. – Τέλη 1823: ξεκινά η κυρίως σύγκρουση.

Η Επανάσταση πέτυχε όχι μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά και στο πολιτικό πεδίο, αφού ανάγκασε τη δυτική πολιτική να την θεωρήσει μη καρμποναρική, μη ιακωβινική, μη νεωτερική δηλαδή. Το 1823 το επαναστατικό αποτέλεσμα ήταν δεδομένο. Σειρά είχε η σύγκρουση των δυο τάσεων που ως τότε κρυβόταν κάτω από το χαλί. Ενώ το χρηματιστηριακό προϊόν που βαφτίστηκε «δάνειο» (και στην καθομιλουμένη «δώρο») ετοιμαζόταν, το βουλευτικό έριξε το εκτελεστικό (εξαγορά συνειδήσεων αλλά και πάλι χωρίς εξασφαλισμένη νομιμότητα) και η Επανάσταση βρέθηκε με δυο κυβερνήσεις: μια «παραδοσιακή» & μια «νεωτερική». Μαριονέτα της νεωτερικότητας αναδείχθηκε ο στερούμενος βούλησης και

ικανοτήτων Γεώργιος Κουντουριώτης. Η ορατή σύγκρουση Μαυροκορδάτου-Κολοκοτρώνη μόλις ξεκινούσε. Έκρυβε πίσω της την επίθεση των κοραϊστών στους καποδιστριακούς.

Μοχλός της επίθεσης, αξιοποιήσιμος κυρίως στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου: τα fake news από τις τρεις εφημερίδες που χρηματοδότησαν οι δανειστές: «Ελληνικά Χρονικά», «Ο Φίλος του Νόμου», «Εφημερίς των Αθηνών». Αστάθμητος παράγοντας (που ξεπεράστηκε γρήγορα): η άρνηση του Byron να δώσει το «δάνειο» στη νεωτερικότητα. Η πρώτη δόση εκταμιεύτηκε μόνον όταν ο Κουντουριώτης δέχθηκε τους πρόσθετους όρους (παραμένουν άγνωστοι) που μετέφερε προφορικώς ο εκ Λονδίνου επιστρέψας Αναστάσιος Πολυζωίδης. Όσο γίνονταν αυτά, ο Ιμπραήμ κατέστρεφε στο Αιγαίο. Στις αρχές του 25 ξεκίνησε η καταστροφή Πελοποννήσου και Στερεάς. Οι ηττημένοι του «εμφυλίου» θα αποφυλακιστούν και θα αμνηστευτούν όταν θα είναι αργά. Εξαιρέθηκε ο Ανδρούτσος για τον οποίο είχε υπογραφεί συμβόλαιο θανάτου ήδη από το 1824. Μετά βίας γλύτωσε ο φίλος του και καρδιακός φίλος του Byron, o Edward Trelawny.

Η νεωτερικότητα έδειχνε τα δόντια της από την πρώτη στιγμή. Το κοραϊκό κράτος δικαίου εγκαινιάστηκε με καταλήστευση του δημοσίου χρήματος, κοινωνική αδικία, συκοφαντία, εκμαυλισμό, ημετεροκρατία, δολοφονίες (που παρουσιάζονταν ως ατυχήματα) αντί της δίκης με τον δήθεν «απροσωπόληπτο νόμο».


Το καραβάκι της ιστορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »