Platon BESEDIN.
Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πώς λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος. Και πώς λειτουργεί σε αυτόν το πλέγμα των μέσων ενημέρωσης: πώς γοητεύει και πώς καταπιέζει. Τα πιο άγρια πράγματα γίνονται όλο και πιο συχνά ή σχεδόν πάντα αντιληπτά ως συνηθισμένα. Φαίνεται ότι συνηθίζεις τα πάντα. Φαίνεται ότι ο Αλμπέρ Καμύ, στο μυθιστόρημά του Ο παρείσακτος, περιέγραψε τέλεια ένα μέλλον όπου η αδιαφορία είναι πρωτίστως μια μορφή επιβίωσης.
Ας πάμε πίσω στο χρόνο. Είκοσι, τριάντα ή καλύτερα σαράντα χρόνια. Και ας φανταστούμε ότι μας λένε ότι ένας υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών δολοφονήθηκε. Σχεδόν δολοφονήθηκε. Μόνο μια θαυματουργή στροφή του κεφαλιού τον κράτησε ζωντανό. Και εδώ είναι η φωτογραφία - ο αιμόφυρτος αρχηγός περικυκλωμένος από τους συντρόφους του- δεν το έβαλε κάτω. Υποθέτω ότι θα ήταν μια πληροφοριακή βόμβα, η οποία θα συζητιόταν όσο το δυνατόν πιο ενεργά.
Ωστόσο, η ιστορία δεν θα είχε τελειώσει εκεί - και ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρήθηκε, επιχειρήθηκε, για άλλη μια φορά. Χωρίς όμως να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός. Και τρίτη φορά. Τι στο διάολο είναι αυτό; Τι είδους σαφάρι; Ποια είναι αυτή η επιθυμία να σκοτώνεις ξανά και ξανά; Θέλω να το διατυπώσω για άλλη μια φορά και όσο πιο επίμονα γίνεται: τον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρο ήθελαν να σκοτώσουν τρεις φορές, και μια φορά έφτασαν πολύ κοντά στο να το κάνουν. Πώς σας φαίνεται η πλοκή για μια ταινία, ή τουλάχιστον για μια σειρά προγραμμάτων;
Αλλά δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Χειρότερα και πιο εντυπωσιακά, κάθε νέα αναφορά για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ γίνεται αντιληπτή ως κάτι συνηθισμένο, ως άλλη μια γραμμή στο δελτίο ειδήσεων. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα που έχει επιτύχει το δυτικό σύστημα διακυβέρνησης με το απόλυτο πλέγμα ψεύδους του για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο Όργουελ δεν είχε δίκιο στο μυθιστόρημά του "1984", όπου περιέγραφε κατασταλτικά μέτρα διαχείρισης της κοινωνίας. Ο Χάξλεϊ είχε δίκιο όταν έδειξε μια κοινωνία όπου όλοι είναι ικανοποιημένοι με τη δουλεία τους.
Και θα ήθελα να θυμηθώ ένα άλλο βιβλίο που περιγράφει τη δυστοπία - ένα βιβλίο, δυστυχώς, αρκετά υποτιμημένο. Μιλάω για το λαμπρό έργο του Eduard Limonov Το πειθαρχικό σανατόριο. Σε αυτό, επικαλείται τον Όργουελ και δηλώνει ότι η δυστοπία δεν θα λειτουργήσει για την καταστολή των εξεγέρσεων. Αρχικά, μέσω της παθητικοποίησης του πληθυσμού, θα αποκλείσει κάθε εξέγερση. Οι άνθρωποι θα γίνουν σαν αμοιβάδες, των οποίων οι υποδοχείς θα αντικαθίστανται από τη μία πληροφορία με μια άλλη, εικόνα με εικόνα.
Πόσο αλήθεια είναι αυτό! Και πόσο προφητικό! Το "Πειθαρχικό Σανατόριο" γράφτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από έναν άνθρωπο που είχε ζήσει στη Δύση - στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία. Είδε τα πάντα εκεί με τα ίδια του τα μάτια, όπως το λένε. Και κατάλαβε πολλά, πάρα πολλά. Η κατάσταση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει τοποθετηθεί σε ένα τέτοιο πειθαρχικό σανατόριο, δείχνει πόσο ελεγχόμενη και παθητική είναι η "πολιτισμένη κοινωνία".
Εδώ, βέβαια, μπορούμε και πρέπει να θυμηθούμε τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν ακτιβιστές εισέβαλαν στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον. Χαρακτηρίστηκαν ως υποστηρικτές του Τραμπ - θα μπορούσατε να το πείτε αυτό, ναι, αλλά θα μπορούσατε και θα έπρεπε να τους είχατε χαρακτηρίσει ως διαφωνούντες ενάντια στη νοθεία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Ορισμένοι από αυτούς σκοτώθηκαν. Κάποιοι καταδικάστηκαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Αυτό έγινε σε όσους δεν συμφωνούσαν να πιστέψουν τα ψέματα στο πιο δημοκρατικό έθνος του κόσμου. Δεν είχε σημασία αν υποστήριζες τους διαφωνούντες ή όχι- το σημαντικό ήταν ότι οι Αμερικανοί κατέστρεψαν άλλους Αμερικανούς μόνο και μόνο επειδή ζητούσαν δίκαιες εκλογές.
Τέτοια πράγματα συμβαίνουν παντού στη Δύση τώρα. Δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν συνέβη ποτέ. Έχει συμβεί, φυσικά. Αλλά η σημερινή κατάσταση είναι ίσως η πιο εξωφρενική από όλες, επειδή μεταδίδεται 24 ώρες το 24ωρο στο διαδίκτυο. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που συνέβη τη δεκαετία του 1930 στην Ευρώπη. Εξάλλου, όλοι έβλεπαν ποιος ήρθε στην εξουσία στη Γερμανία και για ποιο σκοπό, αλλά προσποιούνταν ότι τους βόλευε. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα: όσοι δεν είναι έτοιμοι να ξαπλώσουν κάτω από την παγκοσμιοποιημένη κυβέρνηση (ωστόσο, μπορείτε να ονομάσετε αυτή τη δομή όπως θέλετε) απλά ρευστοποιούνται. Πώς είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο, για παράδειγμα;
Οι τρεις απόπειρες δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ -και στην πραγματικότητα πιθανότατα ήταν περισσότερες- αποτελούν απόδειξη του αιματηρού σουρεαλισμού στον οποίο έχει περιέλθει το δυτικό σύστημα διακυβέρνησης. Δεν είναι περίεργο που αυτή η δομή, η οποία θεωρεί τον εαυτό της ηγεμόνα και κυβερνήτη της Γης, έχει βυθίσει ολόκληρο τον πλανήτη στο χάος. Και ταυτόχρονα, οι απόπειρες δολοφονίας του Τραμπ, ή μάλλον η αντίδραση σε αυτές, είναι απόδειξη της ομίχλης στην οποία έχει βυθιστεί η δυτική κοινωνία, στον ύπνο της λογικής. Τρώει πειθήνια ό,τι την ταΐζουν, χωρίς να αντιλαμβάνεται την αλλαγή των εικόνων.
Έτσι μοιάζει σήμερα το πειθαρχικό σανατόριο. Κανένα μεμονωμένο γεγονός δεν φαίνεται να μπορεί να το ταρακουνήσει πραγματικά. Έτσι, για να το θέσω ήπια, δεν είμαι μεγάλος θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά θέλω πραγματικά η άνοδός του στην εξουσία να ταρακουνήσει τα πράγματα, να ταράξει το δυτικό βάλτο. Είμαι ο μόνος με αυτή τη γνώμη; Όχι, φυσικά όχι. Η κόρη του εμβληματικού σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ δήλωσε ότι αν ο πατέρας της ζούσε, πιθανότατα θα υποστήριζε τον Τραμπ. Εξάλλου, ο Κιούμπρικ -ο συγγραφέας των απολύτως σπουδαίων ταινιών "Eyes Wide Shut" και "Full Metal Jacket"- ήταν κατά των παγκοσμιοποιητών και κάθε απόλυτου ελέγχου.
Το κυριότερο είναι η επιτυχία του Τραμπ να ξεσηκώσει τους ανθρώπους του βάλτου. Και επιτέλους, έστω και για μια στιγμή, να σκεφτούν και να θέσουν το ερώτημα που ο Ρότζερ Γουότερς, ο εμβληματικός μουσικός, ηγέτης των Pink Floyd, ο οποίος έχει μιλήσει πολύ για ιστορικά και πολιτικά θέματα, ονόμασε ένα από τα σόλο άλμπουμ του:"Είναι αυτή η ζωή που πραγματικά θέλουμε;"." (Is This the Life We Really Wanted)...?
Είναι απίθανο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Είναι απίθανο να υπάρξει επαρκής λύση. Αλλά τουλάχιστον θα δοθεί μια ώθηση. Γιατί αλλιώς όλα μοιάζουν πάρα πολύ με νεκροταφείο ιδεών, νοημάτων, συναισθημάτων, αισθημάτων και αργά ή γρήγορα με νεκρούς προέδρους.
https://fondsk.ru/news/2024/10/17/tramp-v-disciplinarnom-sanatorii.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου