Εικόνα παραχθείσα με τεχνητή νοημοσύνη AI - РИА Новости, 1920, 14.08.2024
© RIA Novosti / Generated by AI
Kirill Strelnikov
Η χθεσινή συνέντευξη του πρώην και πιθανότατα μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο και ιδιοκτήτη του κοινωνικού δικτύου X Ilon Musk προσέλκυσε φυσικά την προσοχή του ρωσικού κοινού και αποκάλυψε ορισμένα σημεία που σχετίζονται με τη θέση του Τραμπ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η ίδια η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε "ιστορική" από το αρχηγείο του Τραμπ και ο Μασκ καυχήθηκε ότι τις αναρτήσεις σχετικά με το γεγονός είχαν δει συνολικά περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι αριθμοί είναι κάπως πιο μετριοπαθείς: 16,4 εκατομμύρια άνθρωποι άκουσαν ολόκληρη τη συνέντευξη μέσα σε επτά ώρες, ενώ τη "μη ιστορική" συνέντευξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον είδαν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα σε μόλις δύο ώρες. Αλλά μέχρι εκεί.
Για προφανείς λόγους, η συνέντευξη του Τραμπ είναι ένας κλώνος των ομιλιών της προεκλογικής του περιοδείας, δηλαδή απευθύνεται αποκλειστικά σε εγχώριο ακροατήριο. Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Τραμπ έχει επεξεργαστεί το υποχρεωτικό του πρόγραμμα: ισχυρίστηκε ότι ο Μπάιντεν "με μηδενικό δείκτη νοημοσύνης" ευθύνεται για την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, συνεχίζοντας να πιέζει για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παρά τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις της Ρωσίας- ο Πούτιν είναι καλός διαπραγματευτής- ο Πούτιν πάντα τον σεβόταν, ο Πούτιν βρίσκεται στο απόγειο της φόρμας του- ο Πούτιν αγαπά τη χώρα του (με τον δικό του τρόπο) και θα την υπερασπιστεί- η Ουκρανία βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και δεν έχει αρκετούς στρατιώτες- η Ρωσία έχει μεγάλη δύναμη- οι ΗΠΑ βρίσκονται σε "τρομερή θέση" σε αυτή τη σύγκρουση, παρόλο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Σε γενικές γραμμές, ο Τραμπ δεν είπε τίποτα σούπερ καινούργιο, εκτός από ένα ελαφρώς φανταστικό επεισόδιο επικοινωνίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου ο "Μεγάλος Ντόναλντ" φέρεται να προειδοποίησε τον πρόεδρό μας για το "απαράδεκτο της εισβολής" στην Ουκρανία.
Αυτό που είναι πιο σημαντικό για εμάς είναι τι επέλεξε να αποσιωπήσει ο εν δυνάμει επικεφαλής του κύριου στρατηγικού μας αντιπάλου.
Όλοι θυμόμαστε πώς, από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ δήλωνε σχεδόν σε κάθε συνέντευξή του ότι θα τερμάτιζε τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε 24 ώρες με ένα αριστερό, κάτι που έγινε μάλιστα ένα από τα κύρια σημεία του προεκλογικού του προγράμματος και σημείο εκνευρισμού και κριτικής από τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο, από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η θέση αυτή έχει εξαφανιστεί από τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις του. Ο Τραμπ δεν είπε λέξη για τα σχέδιά του να συνάψει γρήγορα ειρήνη στην Ουκρανία στη συνέντευξή του στον Μασκ.
Αντίστοιχα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε στο παρελθόν απειλήσει δεξιά και αριστερά ότι θα μειώσει δραστικά ή θα σταματήσει εντελώς τη βοήθεια προς την Ουκρανία από την πρώτη ημέρα της νέας του προεδρίας. Η θέση αυτή ξεπλύθηκε επίσης ομαλά και στη συνέντευξή του στον Μασκ, ο Τραμπ ανέφερε μόνο ότι σκοπεύει να βάλει τους Ευρωπαίους να πληρώσουν περισσότερα για την Ουκρανία. Δεν αναφέρθηκε σε καμία περίπτωση στη διακοπή της βοήθειας.
Και όχι μόνο αυτό, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις του Τραμπ, το ρωσικό μέρος της χθεσινής συνέντευξης ακούγεται πολύ πιο συγκρουσιακό. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Τραμπ, ο Μασκ προώθησε επανειλημμένα επιχειρήματα με τα οποία ο Τραμπ συμφώνησε σθεναρά: "Φοβούνται (οι άλλες χώρες. - σ.σ.) τον Αμερικανό πρόεδρο; Ή μήπως δεν τον φοβούνται και δεν τον σέβονται;", "Αν ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αυτός που φοβούνται οι κακοί δικτάτορες (εννοώντας τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα), αυτό σημαίνει τεράστια διαφορά για την ασφάλεια στον κόσμο". Με άλλα λόγια, η συζήτηση έδωσε σαφή έμφαση στο θέμα της επίλυσης ζητημάτων μέσω εκφοβισμού, πίεσης και βίας και όχι μέσω διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον, ένας υπερτονισμένος Τραμπ παραδέχθηκε ανοιχτά και περήφανα ότι κατέστρεψε προσωπικά το "Βόρειο Ρεύμα - 2", γεγονός που δεν αποτελεί καθόλου ευνοϊκό σκηνικό για συζήτηση περί ειρήνης - αλλά μάλλον το αντίθετο.
Αλλά το κυριότερο είναι ότι ο Τραμπ δεν είπε λέξη για την τρομοκρατική εξόρμηση της AFU στην περιοχή του Κουρσκ, πολύ περισσότερο δεν καταδίκασε τους διοργανωτές και τους εμπνευστές της.
Η αντίδραση των Ρώσων αξιωματούχων στα μεγαλεπήβολα ειρηνευτικά σχέδια του Τραμπ για την Ουκρανία ήταν αρχικά κάτι παραπάνω από συγκρατημένη και τα πρόσφατα γεγονότα έβαλαν τελικά ένα τέλος.
Για την ηγεσία μας (και τους νηφάλια σκεπτόμενους Ρώσους που δεν υποκύπτουν στις προκλήσεις των καναλιών του καναπέ "πολεμοκάπηλου") είναι προφανές ότι στο ορατό μέλλον οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό οποιονδήποτε πρόεδρο, θα διατηρήσουν την ιδέα της στρατιωτικής και οικονομικής ήττας της Ρωσίας.
Κάποτε, ο πρόεδρός μας υπαινίχθηκε αστειευόμενος ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν ως μελλοντικός πρόεδρος θα ήταν προτιμότερος για εμάς: τουλάχιστον καταλαβαίνουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε και τι να περιμένουμε, αλλά "θα συνεργαστούμε με όποιον πρόεδρο επιλέξει ο αμερικανικός λαός".
Ωστόσο, το "περιστέρι της ειρήνης" Τραμπ, όπως βλέπουμε, οδηγείται με γοργούς ρυθμούς σε συγχώνευση.
Στην περίπτωση της Καμάλα Χάρις, αν γίνει η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ, τίποτα δεν θα αλλάξει για τη Ρωσία από τη λέξη "απολύτως". Η Χάρις, η οποία είναι ουσιαστικά το φερέφωνο του ρωσοφοβικού τμήματος του Δημοκρατικού Κόμματος και του "βαθέος κράτους", είναι 100% πιθανό να συνεχίσει το "πράγμα του Μπάιντεν" - δηλαδή την κωλυσιεργία της βοήθειας προς την Ουκρανία και τη στρατιωτική ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Αυτό επιβεβαιώνεται από την εξαιρετικά αντιρωσική ρητορική και τις συγκεκριμένες ενέργειές της ως νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό απόσπασμα: "Αν ο Πούτιν νομίζει ότι μπορεί να μας "κάτσει απέξω", κάνει επικίνδυνο λάθος. Ο χρόνος είναι με το μέρος μας.
Η Χάρις ξέχασε μόνο να πει ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος των Αμερικανών, αλλά με το μέρος του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, οι εκπρόσωποι του οποίου χρηματοδοτούν απλόχερα τόσο τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικάνους, γιατί κάθε Αμερικανό πρόεδρο θα αναγκάζουν να συνεχίζει τον πόλεμο, που κάθε μέρα τους αποφέρει απίστευτα κέρδη.
Σύμφωνα με τον δείκτη SPADE Defence, οι μετοχές των μεγαλύτερων αμερικανικών αμυντικών εταιρειών έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 50% από την αρχή της ΝΔ. Η αξία των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων που σχετίζονται με την άμυνα έχει αυξηθεί κατά 268%. Οι εκθέσεις των αμερικανικών αμυντικών εκστρατειών παρουσιάζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα: για παράδειγμα, η Raytheon και η Lockheed Martin ανέφεραν κέρδη 202 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 159 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ένας υποψήφιος πρόεδρος έχει τον διακαή πόθο να γίνει ειρηνοποιός, θα του (ή της) γίνει μια προσφορά που είναι αδύνατο να αρνηθεί, και τα όμορφα λόγια για την ειρήνη θα ξεχαστούν αμέσως, και αντ' αυτού θα ξεκινήσουν στρατιωτικο-τρομοκρατικές επιχειρήσεις με τη δολοφονία αμάχων, όπως συνέβη στην Περιοχή Κουρσκ.
Χθες, σε άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιανσκι υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο η Ρωσία, εκπροσωπούμενη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε "μια πολύ γενναιόδωρη προσφορά για διαπραγματεύσεις": "Λάβαμε την απάντηση στην προσφορά μας πριν από μια εβδομάδα - το καθεστώς Ζελένσκι επέλεξε την κλιμάκωση και τον πόλεμο μέσω της εισβολής σε μια ειρηνική ρωσική περιοχή. Αυτό είναι ένα μοιραίο λάθος, για το οποίο η Ουκρανία θα μετανιώσει πολύ αργότερα. Αλλά η επιλογή έχει ήδη γίνει.
Λοιπόν, το όχι είναι όχι, όπως λένε.
Πριν από μερικές ημέρες, σε μια επιχειρησιακή σύσκεψη για την κατάσταση στην περιοχή του Κουρσκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξήγησε με σαφήνεια και ακρίβεια: με τέτοιους ανθρώπους, οι διαπραγματεύσεις αποκλείονται, ο εχθρός θα λάβει μια άξια απάντηση και όλοι οι στόχοι που αντιμετωπίζει η Ρωσία θα επιτευχθούν.
Ακόμα κι αν όχι σε 24 ώρες, όπως ονειρεύονται κάποιοι, αλλά σίγουρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου