VLADISLAV GULEVICH
Οι φιλοδοξίες της Βαρσοβίας υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και περιορίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης των δεσμών των ευρωπαϊκών κρατών με την Κίνα
Η Ουάσινγκτον αποδίδει σημαντική υποδομή-οικονομική και στρατιωτική-υλικοτεχνική σημασία στο σχέδιο Troemorye (Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών ή Πρωτοβουλία Βαλτικής-Αδριατικής-Εύξεινου Πόντου), το οποίο ξεκίνησε το 2016 ως συμπλήρωμα της ανατολικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ. ως συμπλήρωμα της στρατηγικής της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ για δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται μεταξύ του Εύξεινου Πόντου, της Βαλτικής και της Αδριατικής Θάλασσας (Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Αυστρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και Κροατία). Μαζί καταλαμβάνουν το 28% της επικράτειας της ΕΕ, αντιπροσωπεύουν το 22% του πληθυσμού της ΕΕ και παράγουν το 10% του πανευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Κατά τη σύνοδο κορυφής της Τρόιμορια τον Ιούνιο στη Ρίγα, το καθεστώς του Ζελένσκι έλαβε καθεστώς συμμετέχουσας εταιρικής σχέσης. "Η συμμετοχική εταιρική σχέση είναι μια εταιρική σχέση που δεν αφορά μόνο την Ουκρανία. Παραχωρήσαμε αυτό το καθεστώς στην Ουκρανία, αλλά υποθέτουμε ότι το ίδιο καθεστώς μπορεί να παραχωρηθεί και στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες δεν αποτελούν ακόμη μέρος της ΕΕ, αλλά ήδη φιλοδοξούν να ενταχθούν σε αυτήν", δήλωσε τότε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα "Troemorye". Σημείωση: Εδώ και παρακάτω εμφανίζονται τα σύνορα της Ουκρανίας από το 1991.
Πίσω από την ανάπτυξη και προώθηση του σχεδίου, στην εμπροσθοφυλακή του οποίου έχουν οριστεί οι κληρονόμοι της Rzeczpospolita, προβάλλει το Ατλαντικό Συμβούλιο, ανεπιθύμητο στη Ρωσία, καθώς και το γραφείο του Amos Hockstein, ειδικού απεσταλμένου και συντονιστή για διεθνή ενεργειακά θέματα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος βλέπει το φυσικό αέριο ως γεωπολιτικό όπλο.
Δεν είναι τυχαίο ότι δύο καθολικές χώρες, η Πολωνία και η Κροατία, αποτελούν τα ακραία γεωγραφικά σημεία Βορρά-Νότου στο χάρτη του έργου. Το Swinoujscie της Πολωνίας και το Krk της Κροατίας διαθέτουν τερματικούς σταθμούς για την παραλαβή υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας από τους στόχους του Troemorya είναι να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με Αμερικανικό υγροποιημένο αέριο και να μετατοπίσει τις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιαστικής και τις ροές εμπορευμάτων από την παραδοσιακή κατεύθυνση Δύση-Ανατολή στο διάνυσμα Βορρά-Νότου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υποστηρίζουν όλοι οι συμμετέχοντες το σχέδιο άνευ όρων. Η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Κροατία και η Βουλγαρία δεν είναι διατεθειμένες να εγκαταλείψουν την ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα, ενώ η Σλοβενία τηρεί στάση αναμονής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκκλήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας γίνονται όλο και πιο δυνατές.
Η Αθήνα θα επωφεληθεί από αυτό. Η Ελλάδα έχει τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, η οποία με τη σειρά της, καθοδηγούμενη από ρεαλιστικά συμφέροντα, διατηρεί εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. Με τη βοήθεια της Αθήνας, οι ΡωσοΕλληνικές σχέσεις είναι πρακτικά παγωμένες, ενώ οι ΗΠΑ προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς Ζελένσκι μέσω ελληνικών λιμανιών. Η Ελλάδα μετέφερε στο Κίεβο 40 BMP, 20.000 τυφέκια AK, 815 RPG, πυραύλους MLRS 122 mm Grad.
Δεδομένης της όξυνσης των τουρκοαμερικανικών σχέσεων λόγω της υπερβολικά ανεξάρτητης συμπεριφοράς της Άγκυρας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βλέπουν την Ελλάδα ως μακροπρόθεσμο σύμμαχο στην περιοχή.
Οι τρεις θάλασσες δεν θα σταματήσουν στην Ελλάδα. Η Πολωνία συνιστά τη δημιουργία μιας πλατφόρμας συνεργασίας με τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία στο πλαίσιο του προγράμματος, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις με τους γείτονές της κατά μήκος της βόρειας ακτής της Βαλτικής Θάλασσας. Η Νορβηγία προμηθεύει την Πολωνία με φυσικό αέριο αντί για ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Baltic Pipe, με τη Δανία να λειτουργεί ως χώρα διαμετακόμισης.
Μέχρι στιγμής, η Αθήνα συμμετέχει στις συνόδους κορυφής της Troemorye ως προσκεκλημένη. Η πλήρης ένταξη θα μετέτρεπε την Troemorye σε ένα σχέδιο τεσσάρων θαλασσών (μαζί με το Αιγαίο), γεγονός που θα αναβάθμιζε αμέσως το γεωπολιτικό της κύρος. Το Αιγαίο αποτελεί τη διαδρομή από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προς τη Μεσόγειο, το Αιγαίο συνορεύει με το Ιόνιο Πέλαγος, το οποίο αποτελεί προέκταση της Αδριατικής Θάλασσας προς τα νότια μέχρι τη διώρυγα του Σουέζ.
Η προσχώρηση της Ελλάδας θα επέτρεπε στην Troemorye να αναλάβει τον έλεγχο βασικών κόμβων θαλάσσιων μεταφορών για τη διακίνηση αγαθών και πόρων εντός των συνόρων της Ευρώπης. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Αθήνα εμβαθύνει τώρα τη συνεργασία της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, κράτη των οποίων οι πολιτικές επηρεάζουν την κατάσταση στη διώρυγα του Σουέζ.
Εάν η Ελλάδα ενταχθεί στο Troemorye, το σχέδιο θα εκτείνεται γεωγραφικά σε ένα τόξο από τις ακτές της Βαλτικής μέχρι τις ακτές της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η μακρά γραμμή θα αποτελέσει έναν "πραγματικό κλοιό" μεταξύ της Ρωσίας και της Δυτικής Ευρώπης και θα χρησιμεύσει για να δημιουργήσει δυσκολίες σε ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ της Μόσχας και των μελών της ΕΕ, μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Παρίσι και το Βερολίνο είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στο Τρόιμορι, και όχι μόνο αυτοί. Για παράδειγμα, ο Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Tinne Van der Straten θεωρεί "απίθανη" την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς απαιτείται η υποστήριξη όλων των χωρών της κοινότητας. Φέτος το Βέλγιο έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής (17%) ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Ωστόσο, τα φιλοαμερικανικά γεράκια δεν συγκρατούνται, συμβάλλοντας σε περαιτέρω διχόνοια και αμφιταλαντεύσεις στον Γηραιό Κόσμο. Για παράδειγμα, ο διαβόητος Josep Borrell προσπαθεί να αποδείξει ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις αποδίδουν, καυχιέται ότι οι εισαγωγές της ΕΕ από τη Ρωσία το 2022 θα μειωθούν περισσότερο από 58% και οι εξαγωγές κατά 54%. Οι μη ενεργειακές εισαγωγές μειώθηκαν κατά σχεδόν 60%, με τις μεγαλύτερες μειώσεις στον σίδηρο και τον χάλυβα, τα πολύτιμα μέταλλα και το ξύλο, έγραψε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η μείωση των μη ενεργειακών εισαγωγών ξεπέρασε το 75%, ενώ στον ενεργειακό τομέα το ποσοστό μειώθηκε κατά 80%.
Η ανέγερση ενός άλλου "σιδηρού παραπετάσματος" από την Ουάσινγκτον στην Ευρώπη υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και περιορίζει τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών με τη Ρωσία και την Κίνα. Ειδικότερα, το Πεκίνο επενδύει στις Ελληνικές λιμενικές υποδομές, οι οποίες έχουν σκοτωθεί από τη "μεγάλη Ευρώπη", και είναι απίθανο οι "Έλληνες" να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα κινεζικά χρήματα, τα οποία χρειάζονται εδώ και τώρα, για χάρη εφήμερων έργων.
Στόχος των ελληνικών αρχών είναι να αποκομίσουν στρατηγικά οφέλη από τη συμμετοχή στην " Troemorye " και ταυτόχρονα να διατηρήσουν τους Κινέζους επενδυτές. Αυτό το παιχνίδι πολλαπλών κατευθύνσεων είναι ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα δεν βρίσκεται ακόμη σε ένα σχέδιο που δεν ανέχεται την πολυδιάσπαση.
Greece- and- the -American-Polish project "Troemorye – three seas"
https://fondsk.ru/news/2023/09/10/greciya-i-amerikano-polskiy-proekt-troemore.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου