Πέρυσι, τέθηκε σε ισχύ ο Αμερικανικός "Νόμος του Καίσαρα", που αποτελεί ένα βαρύ πακέτο κυρώσεων με στόχο τον Συριακό λαό - και η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της έσπευσαν με ζήλο να το εφαρμόσουν. Η ουσία του νόμου είναι η εφαρμογή μέτρων για την οικονομική καταστολή της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας (ΣΑΔ). Κατ' αρχήν, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο ή υπερφυσικό για τον Ρώσο αναγνώστη: έχουμε ζήσει εδώ και πολύ καιρό κάτω από τον ζυγό των κυρώσεων και έχουμε συνηθίσει σε αυτές.
Σε κάποιο βαθμό, ο επίσημος τίτλος του εγγράφου - "Ο νόμος για την προστασία των αμάχων στη Συρία" - προκαλεί έκπληξη. Αλλά αν θυμηθείτε πώς εμφανίστηκε αυτός ο "νόμος", καταλαβαίνετε αμέσως ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για να εκπλαγείτε: πρόκειται για έναν παραδοσιακό Αμερικανικό τρόπο να αναποδογυρίζετε τα νοήματα και να χλευάζετε την αλήθεια.
Ο "λάθος" Καίσαρας
Για να μην τα πολυλογώ: ο Caesar ήταν ένας Σύρος φωτογράφος που συνεργάστηκε με
τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου και έδωσε σε Ευρωπαϊκές και Αραβικές "οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων" μια σειρά από ψεύτικες φωτογραφίες που εξέθεταν τις "θηριωδίες του καθεστώτος". Με βάση αυτές τις φωτογραφίες βγήκε ένα συμπέρασμα για το θάνατο 11 χιλιάδων πολιτών της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, φυσικά, "στα χέρια των Συριακών μυστικών υπηρεσιών". Η επινοημένη ιστορία ήρθε στην επιφάνεια λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε αυτό το "πακέτο κυρώσεων" με αφορμή την επιτυχία που είχε επιδείξει ο Μπασάρ αλ Άσαντ (και η Ρωσία) στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας (η οποία αποτελούσε σοβαρή απειλή για την Αμερικανική παρουσία στη Συρία). Για να ακούγεται ωραία και να αναφέρεται σε αιματηρά γεγονότα.
Έτσι, ο νόμος αυτός επέβαλε ουσιαστικά εμπάργκο στην προμήθεια πετρελαίου, φυσικού αερίου, τροφίμων, φαρμάκων και πολλών άλλων στη Συρία. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δημοκρατίας απέχει ακόμη πολύ από την πλήρη ανάκαμψη από τις καταστροφές του εμφυλίου πολέμου. Συγκεκριμένα, παράγεται μόνο το 40% της απαιτούμενης ποσότητας φυσικού αερίου και το 24% της απαιτούμενης ποσότητας πετρελαίου. Ο "νόμος του Καίσαρα" προβλέπει την κράτηση των πλοίων που θα επιχειρούσαν να μεταφέρουν απαγορευμένη ενέργεια, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες στη Συρία με τον ίδιο "Νόμο".
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει τόσο πολύ στην επιβολή περιορισμών και στη διανομή οδηγιών για το ποιος πρέπει να ζει και πώς, ώστε πλέον έχουν σχηματιστεί αρκετά ισχυρά κράτη, επιβαρυμένα με κυρώσεις από όλες τις πλευρές. Ωστόσο, δεν αντιλαμβάνονται πλέον τους περιορισμούς ως κάτι τρομερό και είναι σε θέση να οργανώσουν την αντίδραση.
Για παράδειγμα, η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία μετά από μια σειρά διαβουλεύσεων κατέληξαν σε συμφωνία αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Σε αντίθεση με τις Αμερικανικές κυρώσεις, η Τεχεράνη θα προμηθεύει το πετρέλαιό της στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, και προκειμένου τα δεξαμενόπλοια να μην γίνουν στόχοι του αμερικανικού, ευρωπαϊκού ή ισραηλινού στρατού, τα "δεξαμενόπλοια" θα περνούν υπό την προστασία πλοίων με τη σημαία του Αγίου Ανδρέα.
Υπό προστασία
Η Αραβική έκδοση του Sputnik Arabic αναφέρει ευθέως: Ρωσικά πολεμικά πλοία θα συνοδεύουν Ιρανικά πετρελαιοφόρα για να τα προστατεύουν από τους πειρατές. Από τα συμφραζόμενα του άρθρου είναι σαφές ότι με τον όρο πειρατές η έκδοση εννοεί ακριβώς τα Αμερικανικά, Ευρωπαϊκά και Ισραηλινά πλοία που θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τα Ιρανικά πλοία που ταξιδεύουν προς τη Συρία σύμφωνα με τον νόμο του Καίσαρα.
Τις τελευταίες ημέρες, τα παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν περιστατικά επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια - συμπεριλαμβανομένου ενός πλοίου που αγκυροβόλησε στα ανοικτά του λιμανιού Μπανίας στα Συριακά χωρικά ύδατα. Η επίθεση έγινε με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους, η έκρηξη του οποίου προκάλεσε πυρκαγιά στο σκάφος. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήρθε από την κατεύθυνση του Λιβάνου και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν έργο του Ισραήλ.
Το Sputnik Arabic αναφέρει ότι Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν ήδη συνοδεύσει την πρώτη νηοπομπή τεσσάρων πετρελαιοφόρων προς τη Συρία από το Ιράν. Σύμφωνα με την Αραβική έκδοση, τα Ρωσικά πλοία πήραν τα δεξαμενόπλοια υπό την προστασία τους από τη διώρυγα του Σουέζ και τα συνόδευσαν στο λιμάνι προορισμού. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Τύπο, η Ρωσία έχει αρχίσει να προμηθεύει σιτάρι - σε ποσότητες που θα καλύψουν τις ανάγκες της χώρας σε αυτό το προϊόν μέχρι το 2022.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα εφαρμοστεί τώρα ο Αμερικανικός "Νόμος του Καίσαρα" της μη παράδοσης, αν τα πλοία που μεταφέρουν επειγόντως αναγκαία φορτία στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας θα προστατεύονται τώρα από το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Πρόκειται για μια περίπτωση όπου οι κυρώσεις έχουν γίνει κοινή ατυχία και έχουν αναγκάσει στην ενότητα.
Alexei Sukonkin
https://riafan.ru/1431980-rossiiskii-flot-nanosit-udar-po-amerikanskim-sankciyam
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου