«Κανένα απολύτως στοιχείο» δεν βρέθηκε για την υποτιθέμενη εμπλοκή της Ρωσίας - μέσω του Facebook - στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.
Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας, Νικ Γλεγκ, μιλώντας στο «BBC», διαβεβαίωσε ότι δεν εντοπίστηκε κάποιο στοιχείο, το οποίο να υποδηλώνει τη χρήση του Facebook ως μέσο επιρροής του αποτελέσματος.
Εξήγησε δε, ότι ο κολοσσός των social media διεξήγαγε αναλύσεις στα δεδομένα του, χωρίς να εντοπίσει κάποια «σημαντική προσπάθεια» επιρροής της έκβασης του δημοψηφίσματος.
Παρομοίως, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η
Cambridge Analytica - ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο των data - επηρέασε την απόφαση των Βρετανών να ταχθούν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.
Αντίθετα, έσπευσε να προσθέσει, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών, οι Βρετανοί έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τα «παραδοσιακά κόμματα» σε σχέση με τα νέα social media.
Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τη Ρωσία για εμπλοκή στο δημοψήφισμα του 2016, μέσω της διασποράς «fake ιστοριών» στα media, χωρίς ωστόσο να παράσχει κάποιο συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο.
Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει απορρίψει ως ανεδαφικές τις σχετικές κατηγορίες.
Πέραν του Facebook, και το Twitter έχει ανακοινώσει την έλλειψη οποιουδήποτε στοιχείου, το οποίο να επιβεβαιώνει τη φερόμενη ρωσική εμπλοκή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίμαχο δημοψήφισμα, σχεδόν το 52% των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου