Σε απάντηση, ξεκίνησαν πιέσεις στο Βελιγράδι. Και πάλι, υπάρχει ανησυχία στη Βοϊβοντίνα, όπου ζουν περίπου δώδεκα λαοί και οι Σέρβοι αποτελούν περίπου το 70% του πληθυσμού. Τον Απρίλιο ο Nenad Chanak και ο Aleksandr Odzic, ηγέτες δύο τοπικών αποσχιστικών ομάδων , η ένωση Σοσιαλδημοκρατών της Βοϊβοντίνα και
το Κόμμα Vojvodinsky, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την αναδημιουργία του μετώπου της Βοϊβοντίνα. Η οργάνωση με αυτό το όνομα υπήρχε πριν από το ξέσπασμα του β ' Παγκοσμίου πολέμου και απαγορεύτηκε λόγω του αποσχιστικού και φιλοκροατικού προσανατολισμού της. Οι διάδοχοί της ελπίζουν τώρα ότι η "υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου" θα αναγκάσει τη Σερβία να αλλάξει το Σύνταγμά της και η Βοϊβοντίνα θα κάνει ένα βήμα προς την ανεξαρτησία της.
Η αποσχιστική τάση της Βοϊβοντίνα είναι περιφερειακή , όχι εθνοτική, και τα αποσχιστικά κόμματα περιλαμβάνουν πολλούς Σέρβους που προσανατολίζονται προς την Ευρώπη. Ο ίδιος Νενάντ Τσάνακ είναι Σέρβος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η πατρίδα του είναι «εξαιρετικά προσκολημένη στην εκκλησία και φασιστική». Τα μέλη “των νέων της Βοϊβοντίνα”, μια αυτόνομη ομάδα ακτιβιστών του δρόμου, λένε επίσης αυτό. Εδώ είναι οι τελευταίες ενέργειες της ομάδας: τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την αποκάλυψη στη Νόβι Σαντ ενός μνημείου για τον βασιλιά Πέτρο τον πρώτο Καργενωρίλιεβιτς για την επέτειο του τέλους του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και την προσχώρηση της επαρχίας στη Σερβία, αυτοί οι ακτιβιστές κρέμασαν στην πλατεία πλακάτ, όπου είναι εγκατεστημένο το μνημείο, που έγραφαν: «η πλατεία της Δημοκρατίας της Βοϊβοντίνα». Τον Απρίλιο, ζωγράφισαν πάνω στο ανάχωμα της πόλης επιγραφές που “ Κοσσυφοπέδιο, Βοϊβοντίνα, Σερβία- Ρωσία, Σεβαστούπολη, Κριμαία, επίσης από πάνω έγραψαν με Μαύρη μπογιά: “Δημοκρατία της Βοϊβοντίνα".
Ωστόσο, εάν οι αποσχιστικές τάσεις της Βοϊβοντίνα μπορούν να θεωρηθούν παιχνίδι πολιτικών, στις περιοχές της Σερβίας που κατοικούν μουσουλμάνοι, η κατάσταση είναι σοβαρότερη. Για παράδειγμα, στο Sandzhak , πάνω από το μισό του πληθυσμού των οποίων είναι Σλάβοι μουσουλμάνοι (Boshny). Οι ντόπιοι μουσουλμάνοι (Sanjakli) ήταν μεταξύ των πιο σκληρών μαχητών που πολέμησαν εναντίον των Σερβοβόσνιων τη δεκαετία του 1990 · Οι νέοι της πρωτεύουσας της περιφέρειας, Νόβι-Πόζαρ, στηρίζουν σθεναρά τις Τουρκικές ομάδες, ακόμη και όταν παίζουν εναντίον της Σερβίας, και η λεγόμενη ημέρα της Σάντζακ γιορτάζεται εδώ ως αργία.
Ο επικεφαλής του Βοσνιακού Εθνικού Συμβουλίου, πρώην δήμαρχος του Νόβι-Πόζαρ, πρώην υπουργός της Σερβικής κυβέρνησης Σουλεϊμάν Uglyanin, ο οποίος αποκαλεί τη Σερβία "φασιστικό τέρας", αναφέρει ότι το Σάντζακ θα αποστασικοποιηθεί υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και της ΕΕ, οι οποίοι θα υποχρεώσουν τη Σερβία να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες σε 30 ημέρες μετά την καθιέρωση του ειδικού καθεστώτος του Sandzak και ο έλεγχος των συνόρων της θα διεξάγεται από τις διεθνείς δυνάμεις.
Οι Αποσχιστές του Κοσσυφοπεδίου και του Σάντζακ δεν είναι τυχαίοι, όπως δεν είναι τυχαίο ότι όλα όσα συμβαίνουν τώρα στην Κοιλάδα Πρέσεβο της Σερβίας, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Αλβανοί. Στα τέλη Μαΐου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Bujanovac, Αλβανός Shaip Kamberi, στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στην φωνή της Αμερικής ότι η σωστή απόφαση θα είναι να αποτελέσει το παράρτημα της κοιλάδας Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο. Περίπου την ίδια στιγμή, έγιναν εκδηλώσεις για τις "ημέρες μνήμης του Captain Alesha»"-ένας από τους διοικητές των μαχητών του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Preshevo, Medvedja και Bujanovac Ρέντβαν Ζαιμιίγια, ο οποίος σκοτώθηκε το 2001 σε σύγκρουση με μονάδες του Γιουγκοσλαβικού στρατού στο Bujanovac. Στo ίδιo το Buyanovac, ο διευθυντής του τοπικού πολιτιστικού κέντρου αρνήθηκε να δείξει την πρώτη Ρωσική-Σερβική ταινία για τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο "Balkan Frontier"...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου