Η δεκαετής αμερικανική αγάπη με τη Βενεζουέλα ήρθε στο προσκήνιο την Τετάρτη καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Βραζιλία και άλλοι ανακήρυξαν έναν άνθρωπο που ποτέ δεν καν κατέβει για το αξίωμα της Προεδρίας, πόσο μάλλον δεν εκλέχτηκε ποτέ
Την Τετάρτη, ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας. με μηδενική δημοκρατική διαδικασία – ουσιαστικά καθιστώντας τον εαυτό του δικτάτορα – και αμέσως ανακηρύχθηκε νόμιμος από την Ουάσινγκτον.
Αυτή η κίνηση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει τον 35χρονο Γκουαϊδό ως επίσημο πρόεδρο είναι μια γνωστή μέθοδος που χρησιμοποίησε τις τελευταίες δύο δεκαετίες για να εισβάλει και να καταστρέψει χώρες όπως το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία. Η ακριβής ίδια ρητορική από τους πολεμοχαρείς εισβολείς της Ουάσινγκτον εκτυλίσσεται για άλλη μια φορά, καθώς απειλούν με πόλεμο.
Εντελώς ξαφνικά, ακόμα κι όσοι κατηγορούν τον Τραμπ, συμφωνούν μαζί του με αλληλεγγύη, και
σπεύδουν να τον αναγνωρίσουν, αδιαφορώντας για τις πιθανότητες μιας σύγκρουσης με την Βενεζουέλα, ή ακόμα κι ενός εμφυλίου.
Ανάμεσα σε αυτούς και… ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν τω μέσω του κυκλώνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέτυχε να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας του, όμως είχε το «σθένος» να εκφέρει γνώμη για την Βενεζουέλα.
Ασχέτως του πόσο καλώς ή κακώς είναι ο Μαδούρο για τους πολίτες του, ουδείς άλλος έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χώρας με το έτσι θέλω. Ενώ όλοι ξέρουμε, ότι τα περισσότερα δεινά της χώρας έχουν δημιουργηθεί από τον οικονομικό πόλεμο και τους αποκλεισμούς της Δύσης. Δεκαετίες κυρώσεων και ανάμιξης έχουν αποδειχθεί απίστευτα αποτελεσματικές στην διάλυση της οικονομίας τους σε απόλυτο χάος και κατάρρευσης του νομίσματός τους, και κατάργησης του από τον υπόλοιπο κόσμο – τους έριξαν κυριολεκτικά στη λιμοκτονία.
Ωστόσο γιατί ξαφνικά αυτός ο αιφνίδιος έρωτας να «σώσουν» το λαό της Βενεζουέλας;
Για όσους δεν γνωρίζουν, τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στη Βενεζουέλα είναι γνωστό ότι είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο, συνολικού ύψους 297 δισεκατομμυρίων βαρελιών. Τον Δεκέμβριο, το Καράκας και η Μόσχα υπέγραψαν επενδυτική συμφωνία ύψους 5 δισ. δολαρίων για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Αυτή η κίνηση έγινε για να αντισταθμιστούν οι συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν καταστρέψει τη χώρα.Επιπλέον, εκτός από τα γνωστά αποθέματα πετρελαίου, η Βενεζουέλα είναι επίσης γνωστή για τις εξαιρετικά πλούσιες χρυσά της κοιτάσματα. Επίσης, τον Δεκέμβριο, το Καράκας έδωσε το πράσινο φως στη Ρωσία για να ξεκινήσει την εξόρυξη χρυσού στη χώρα.
«Όσον αφορά τη συμμετοχή της Ρωσίας σε έργα εξόρυξης χρυσού ή άλλα έργα εξόρυξης, η Βενεζουέλα έχει κάνει ένα ευρύ φάσμα προτάσεων που επί του παρόντος εξετάζονται από ενδιαφερόμενους ρώσους επιχειρηματίες», δήλωσε ο πρεσβευτής.Η Βενεζουέλα είναι ο 25ος μεγαλύτερος κάτοχος χρυσού στον κόσμο, γεγονός που την καθιστά άμεση απειλή για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Οπότε το μυστήριο του αιφνίδιου ενδιαφέροντος λύνεται άμεσα, καθώς οι υπερδυνάμεις το μόνο που τους νοιάζει είναι «τα καλά και συμφέροντα».
Η Ρωσία στον ΟΗΕ
Παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε η Ρωσία, δεν κατάφερε να σταματήσει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο την κατάσταση στη Βενεζουέλα.Το Συμβούλιο υιοθέτησε τελικά την προσωρινή ημερήσια διάταξη για να συζητήσει το θέμα. Μόνο τέσσερα από τα 15 μέλη του ψήφισαν να σταματήσει η συνεδρίαση, ενώ εννέα ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής της και δύο απείχαν. Στην περίπτωση αυτή η Κίνα, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία δεν μπορούν να κάνουν χρήση του βέτο.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να προκαλέσουν πραξικόπημα στη Βενεζουέλα. «Οι αναίσχυντες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τη Βενεζουέλα, συνιστούν παραβίαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου, πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Τόνισε επίσης ότι οι εσωτερικές υποθέσεις της χώρας δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεδομένου ότι η Βενεζουέλα δεν συνιστά απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου