«Θα ήμουν πολύ ευγνώμων, εάν θα μπορούσατε να με πληροφορήσετε το ταχύτερο δυνατόν, ποια μέτρα πρόκειται να πάρετε για να αντιμετωπίσετε τις υποθέσεις», αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, που έχει γνώση του περιεχομένου της.
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού φορέα σημειώνει στην επιστολή του ότι οι διώξεις κατά του Γεωργίου και δύο ανώτατων πρώην υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ έχουν «ένα σαφές πολιτικό πλαίσιο». Είναι «παράδοξο», προσθέτει ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να λογοδοτήσει δικαστικά, ενώ αυτοί που συγκάλυπταν επί χρόνια το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν έχουν υποστεί κυρώσεις.
Ο φορέας που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, αναφέρει: «Ενώ ασκήθηκαν δικαστικές διώξεις κατά
τριών πρώην υπαλλήλων, που σύμφωνα με την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφάρμοσαν σωστά τους ευρωπαϊκούς στατιστικούς κανόνες, δεν ασκήθηκαν παραδόξως νομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον εκείνων, που… ήταν υπεύθυνοι για τα λανθασμένα στοιχεία αναφορικά με το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας».
Η εποπτική Αρχή για τη στατιστική διακυβέρνηση σημειώνει ότι οι στατιστικές πρέπει να είναι αληθινές και όχι μέσα άσκησης πολιτικής και ότι για να υπάρχει η εγγύηση αυτή δεν θα πρέπει τα στελέχη των Στατιστικών Υπηρεσιών να λογοδοτούν δικαστικά. «Η ανεξαρτησία των Στατιστικών Αρχών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο καλής στατιστικής διακυβέρνησης», αναφέρει η ESGAB, προσθέτοντας: «Είναι πολύ σημαντικό, να μπορούν οι υπάλληλοι να λάβουν αποφάσεις, χωρίς να πρέπει να φοβούνται δικαστικές διαδικασίες».
πηγή
Περί ΕΛΣΤΑΤ,
Ζωή Γεωργαντά - "Μαγείρεψαν το έλλειμμα στο 15.4%"
Πώς μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο - Ζωή Γεωργαντά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου