ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Έτοιμη για "σκληρό" Brexit η Τερέζα ΜέιΗ ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit, σημαίνει επιβολή περιορισμών στον αριθμό των μεταναστών από την ΕΕ, είπε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην ομιλία της για το σχέδιό της αναφορικά με τους όρους εξόδου του. Σκληρό θα είναι το Brexit, όπως ανακοίνωσε η ίδια.

Ξεκάθαρη ήταν η Μέι, σύμφωνα με την οποία η μελλοντική σχέση Βρετανίας - ΕΕ, δεν περιλαμβάνει συμμετοχή στην ενιαία αγορά, αλλά τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση σε αυτή, στο πλαίσιο μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Ακόμη, δήλωσε πως
επιθυμεί ελευθερία διαπραγματεύσεων για εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο, και επομένως δεν μπορούν να διατηρηθούν οι δεσμεύσεις της τελωνειακής ένωσης, αν και επιθυμεί μία νέα τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ.

Επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι θα τερματιστεί η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των βρετανικών υποθέσεων.

Οι παραπάνω προτεραιότητες, συνιστούν αυτό που οι σχολιαστές αποκαλούν "σκληρό" Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ να γίνει «σταδιακά», ώστε να αποφευχθεί μια υπερβολικά βίαιη αλλαγή.

Παρουσιάζοντας το όραμά της για το Brexit, η Μέι τάχθηκε υπέρ της «σταδιακής εφαρμογής» μιας συμφωνίας με την ΕΕ, που θα προκύψει έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια υπερβολικά βίαιη αποσταθεροποιητική αλλαγή», υπογράμμισε.

 Η Μέι, ανακοίνωσε, επίσης, ότι η τελική συμφωνία του Brexit θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων, ικανοποιώντας αίτημα της αντιπολίτευσης.

Πώς κατάφερε να "ανεβάσει" τη λίρα

Παρά το ότι ανακοινώθηκε σκληρό Brexit, η λίρα κατέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδό της από το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit κι αυτό γιατί η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποσχέθηκε τη ψηφοφορία στη Βουλή.

Η λίρα, η οποία ήδη ενισχυόταν άνω του 1% όταν η Μέι ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη ομιλία της -η οποία είχε διαρρεύσει σε μεγάλο βαθμό στα μέσα ενημέρωσης- κατέγραψε άνοδο 2% στο 1,2278 δολάριο. Παράλληλα, ενισχύθηκε περίπου 0,8% στις 87,36 πένες ανά ευρώ.

Ο δείκτης FTSE 100, που τείνει να ενισχύεται όταν η λίρα υποχωρεί, επέκτεινε τις απώλειες του όσο μιλούσε η Μέι. Οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά περίπου 2 μονάδες βάσης στο 1,275%.

Σε παρόμοιο ύφος και οι δηλώσεις Χάμοντ

Εξάλλου και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα δεν θα επιδιώξει να παραμείνει τμήμα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ μετά την αποχώρησή της από την Ένωση, αλλά θα θέσει ως στόχο της την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Ο Χάμοντ μίλησε σε τακτική συνεδρίαση ερωτήσεων του κοινοβουλίου, ενώ η Μέι εξέθετε τη στρατηγική της για την αποχώρηση από την ΕΕ σε μια διαφορετική εκδήλωση.

«Θα προωθήσουμε τη θέση ότι δεν μπορούμε να είμαστε μέλη της ενιαίας αγοράς, εξαιτίας των πολιτικών κόκκινων γραμμών γύρω από τις 'τέσσερις ελευθερίες' που έχουν θέσει άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά θα διατυπώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Χάμοντ στο κοινοβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ