Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Αιολικά 2004-2015: Μια ακριβή κοροϊδία

Αυτή η ιστοσελίδα ξεκίνησε όταν ακούστηκε ότι η Μπιρμπίλη είχε σκοπό να εισάγει τον Νόμο EEG στην Ελλάδα.  Ο Νόμος Μπιρμπίλη είναι ελληνική αντιγραφή του Νόμου EEG της Γερμανίας, "για την σωτηρία του Κλίματος με πολλές ΑΠΕ, και στην Ελλάδα".  Ο Νόμος EEG υπήρξε από τις καλύτερες Γερμανικές εξαγωγές, όπως μετέφερα εδώ.

Επιμένω στο τεχνοκρατικό:   1) Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν, ποτέ, πουθενά, από το 1975 που υπάρχουν και από το 1992 που επιδοτούνται του σκοτωμού. 2) Ακριβαίνουν το ρεύμα επειδή η ταρίφα που παίρνουν προστίθεται στο κόστος χωρίς να εξοικονομεί κάποιο άλλο κόστος, δηλαδή δεν υποκαθιστούν μονάδες, δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα (και λόγω μεταβλητότητας). 3) Περιβαλλοντικά είναι θέατρο, επειδή μπορεί τα ίδια να μην ρυπαίνουν, αλλά δεν μειώνουν κανένα ρύπο, κάτι σαν τις μπαλαρίνες: Δεν ρυπαίνουν αλλά δεν ηλεκτροδοτούν.

Ο Νόμος Μπιρμπίλη ψηφίστηκε επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, περίπου ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του ΓΑΠ, από το Καστελόριζο, ότι "πτωχεύσαμε", λίγους μήνες αφού είχε αποτύχει πανηγυρικά η Διάσκεψη για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, λίγους μήνες αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Climategate, λίγους μήνες αφού είχαν μηδενιστεί τα δικαιώματα CO2 στις ΗΠΑ. Επίσης, μέχρι τον Μάϊο του 2010, πέρα από στοιχειώδεις γνώσεις ηλεκτροπαραγωγής και οικονομικών,  υπήρχε δημοσιευμένη βιβλιογραφία που έλεγε ότι ειδικά τα αιολικά, είναι ενεργειακά ατελέσφορα, περιβαλλοντικά άχρηστα, και
οικονομικά καταστροφικά.



Ο Νόμος Μπιρμπίλη ψηφίστηκε όταν ήταν δημόσια γνωστό ότι οι ΑΠΕ είναι επιδοτούμενη φούσκα,  Ψηφίστηκε όμως επειδή ο μηχανισμός προώθησης των ΑΠΕ είναι σχεδιασμένος να δίνει σημαντικά ποσοστά σε ντόπιους εργολάβους, με δυνατότητα άμεσης και έμμεσης ...πειθούς, όπου δεῖ. Απάτη με "νόμιμα" ποσοστά σε αυτούς που γράφουν νόμους.

Τα αιολικά υπάρχουν στην σημερινή τους μορφή από την δεκαετία του 1970. Από τότε, οι μόνες τεχνολογικές αλλαγές είναι το μέγεθος (τα κάνει πιο αποτελεσματικά) και οι μαγνήτες νεοδυμίου. Αλλά η πραγματική "τεχνολογική" αλλαγή είναι ο τρόπος επιδότησης:  Η ταρίφα, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική ποσόστωση.  Αυτός ο τρόπος επιδότησης τα επανέφερε στο προσκήνιο. Ότι αρλούμπες λέγονταν το 1975 για αντλησιοταμιεύσεις, και υδρογόνο, κλπ, λέγονται και σήμερα. Αρλούμπες τότε, αρλούμπες τώρα. Δεν έστεκαν ηλεκτροδοτικά τότε, δεν στέκουν τώρα. Από το 1990 προωθούνται με απίθανα παραμύθια, και από την αρχή υπήρξαν φωνές "λογικής" ή "αλήθειας" αλλά υπερίσχυε η προπαγάνδα. Σήμερα, έχουμε τα αποτελέσματα 30-35 ετών επιδοτήσεων, και η αλήθεια είναι θλιβερή. Πολλά λεφτά και ενόχληση για το ανεμενόμενο περίπου τίποτα.

 Αυτή η ανάρτηση ανακεφαλαιώνει μερικά από τα σημαντικότερα άρθρα για την αιολική απάτη, με την χρονολογική σειρά που έγιναν γνωστά από το 2004 μέχρι σήμερα (και όχι με την σειρά που εμφανίστηκαν εδώ).  Θα προσθέτω σταδιακά άρθρα και πηγές, όσο τις θυμάμαι.




Μάρτιος 2004 Royal Academy of Engineering, The Costs of Generating Electricity και εδώ. Χωρίς τιμή (φόρο) για το CO2, τα αιολικά, με το κόστος της απαραίτητης εφεδρείας είναι πιο ακριβά από οποιαδήποτε συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (αλλά πιο φθηνά από ηλεκτροπαραγωγή από ...κουτσουλιές ορνιθοτροφείων).





από εδώ  και από εδώ, γιατί κάτι τέτοια χρήσιμα γραφήματα ...χάνονται. Ήδη από το 2006 ήταν σαφείς ποιες είναι οι πηγές ενέργειας και ηλεκτροδότησης. Το πετρέλαιο πάει κυρίως στις μεταφορές. Η ηλεκτροδότηση είναι κυρίως από κάρβουνο, πυρηνικά και αέριο. Τα υδροηλεκτρικά είναι μόνο για ηλεκτροδότηση. Άλλες ΑΠΕ δεν φαινόταν το 2006 (λόγω ασημαντότητας).  Το γράφημα αυτό δεν έχει την "βιομάζα" που είναι όχι ασήμαντη πηγή συνολικής ενέργειας και ονομάζεται "καυσόξυλα".




2005E.On Wind Report.  Περιορισμένη και προβληματική η μεγάλης κλίμακας διείσδυση αιολικής ηλεκτροπαραγωγής στα δίκτυα.  Η μεταβλητότητα του αέρα έχει μεγάλες αυξομειώσεις στην ισχύ στο δίκτυο και η υποκατάσταση συμβατική ηλεκτροπαραγωγής είναι σε μονοψήφια ποσοστά και μειούμενη όσο αυξάνει ο αριθμός των αιολικών, σαν ποσοστό.  Σε περίληψη εδώ.  Τα προβλήματα από τις μεγάλες και τυχαίες μεταβολές σε ηλεκτρική ισχύ λόγω αιολικών που ανέφερε η Ε.On. το 2005, επανέλαβε ο Γερμανικός Τύπος το 2012, όταν το πρόβλημα είχε οξυνθεί περαιτέρω, με αναφορές, τον Ιανουάριο 2013, σεανάγκη για ακόμα περισσότερες θερμές εφεδρείες όταν αναμένεται να ...φυσήξει.  Και το πρόβλημα που ανέφερε η Ε.On. το 2005 έχει αντίκτυπο και σε διασυνοριακές σχέσεις, αφού ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί το όριο του 4% ή 6% είναι να απορρίπτεται ρεύμα σε γείτονες, είτε με το ζόρι (πχ στην Τσεχία και στην Πολωνία) είτε με πληρωμή, πχ στην Γαλλία. Τα αιολικά, από το 2005, έχουν γίνει ένας προβληματικός για τα δίκτυα, αυτοσκοπός.




2009 Michael Limburg, Energy is the Key,  Renewable Energy Problems in Germany, Energy and the Environment, Vol 8. No.8 2009Vol. 21. Οι λεγόμενες ΑΠΕ είναι σχήμα λόγου. Δεν είναι ούτε φθηνές, ούτε αξιόπιστες, ούτε υποκαθιστούν συμβατικές πηγές ρεύματος. Οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου μπορεί να είναι πολιτικά επιθυμητές αλλά είναι ψευδείς, παραπλανητικές και βλαπτικές για την οικονομία μας (την Γερμανική). Η ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά και τα φωτοβολταϊκά έχει πολλαπλάσιο κόστος από συμβατικές πηγές, δραστικά μειωμένης αξιοπιστίας, και χρειάζεται 100% εφεδρείες. Δεν έχουν υποκαταστήσει ούτε μία συμβατική μονάδα και αυξάνουν την εξάρτηση από φυσικό αέριο. Πολλά αιολικά και πολλά φ/β συνεπάγονται αυξημένες αστάθειες στα δίκτυα και αυξάνουν το κόστος του ρεύματος για τον καταναλωτή. Οι απώλειες πραγματικών θέσεων εργασίας είναι μεγαλύτερες από τις πράσινες θέσεις εργασίας.  Απαιτούνται μεγάλες εκτάσεις. Δεν μειώνουν ή μειώνουν λίγο μόνο, τις εκπομπές CO2.  Η χρήση ΑΠΕ δεν έχει καμία επίδραση στο κλίμα και δεν μειώνει, ή και αυξάνει την εξάρτηση από εισαγωγές.  (Αυτά, στην Γερμανία, το 2009, όλα φυσικά επιβεβαιωμένα και εκ των υστέρων, και γνωστά από το ...1979).




10 Φεβρουαρίου 2009  http://www.spiegel.de/international/business/climate-change-paradox-wind-turbines-in-europe-do-nothing-for-emissions-reduction-goals-a-606763.html
"Wind Turbines in Europe Do Nothing for Emissions-Reduction Goals".  (Τα αιολικά δεν κάνουν τίποτα για να μειώσουν εκπομπές).




Μάρτιος 2009 http://docs.wind-watch.org/Calzada-Spain-jobs-renewables.pdf ". Η μελέτη του Caldaza απέδειξε ότι οι "πράσινες" θέσεις εργασίας ήταν προσωρινές, και κάθε αιολική΄"θέση εργασίας" κόστισε €1,1 εκατομμύριο συν την απώλεια 2,2 άλλων θέσεων εργασίας. Εκτός από την εκτεταμένη οικο-διαφθορά, από τις ΑΠΕ, η Ισπανία έχασε 110.000 θέσεις εργασίας.  Υπενθυμίζω ότι η Ισπανία εξάγει αιολικά και η Ισπανική Iberdrola είναι σεσημασμένος εισπράκτορας αιολικών επιδοτήσεων σε ξένες χώρες.  Τον Μάϊο του 2014, ο Γερμανικός τύπος έγραψε ότι ακόμα και στην Γερμανία που κατασκευάζει και εξάγει αιολικά, οι "πράσινες" θέσεις εργασίας είναι πρόσκαιρες και χάνονται με την διακοπή των επιοτήσεων (που εμείς στην Ελλάδα εξακολουθούμε να πληρώνουμε).




28 Μαρτίου 2009  New York Times, Cost Works Against Alternative and Renewable Energy Sources in Time of Recession.    Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά ακριβαίνουν το ρεύμα, κάτι όχι αποδεκτό σε καιρό ύφεσης. 




17 Δεκεμβρίου 2009
http://www.usnews.com/articles/opinion/2009/12/17/denmark-is-energy-smart-think-again.html  "...despite lavish government subsidies for wind power, coal use has remained remarkably stable..." Παρά τις επιδοτήσεις και την κατά 138% αύξηση ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά, η κατανάλωση κάρβουνου παρέμεινε ακριβώς η ίδια. Και όποτε μειώθηκε η κατανάλωση κάρβουνου, αυξήθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου. Οι εκπομπές CO2 μειώνονται από εισαγωγές υδροηλεκτρικού ρεύματος (και αυτό έχει τεκμηριωθεί κατά κόρον)




2006- σήμερα:  Ένα βασικό επιχείρημα κατά των ΑΠΕ για ηλεκτροδότηση είναι ότι είναι ασήμαντες.  Το 2010 άρχισε να δημιουργείται η σύγχυση με το πόσο ασήμαντες είναι ή δεν είναι οι ΑΠΕ.  Την διπλανή εικόνα (από εδώ και εδώ) δίνεται η εντύπωση (αριστερά) ότι οι ΑΠΕ (renewables) είναι "σημαντικό" ποσοστό 16,7% της συνολικής ενέργειας. Φυσικά το δεξί κομμάτι δείχνει ότι από αυτό το 16,7%, το 11,4% είναι καυσόξυλα, βασικά για οικιακή χρήση φτωχών χωρών, και το 3,3% είναι υδροηλεκτρικά, όσων τυχαίνει να έχουν.  Τα αιολικά είναι 0,51% και τα φ/β είναι 0,06%.  Και έτσι στήνεται η κοροϊδία:  Θα λένε όλοι "αύξηση 150% των αιολικών", μετά 5 χρόνια, και θα εννοούν ότι το 0,51% έγινε 1,53%!  Αυτό ήταν το αντίστοιχο γράφημα του 2006.  Αυτό, του 2008, είναι το πιο "έντιμο" γράφημα, που όμως είναι σε cache και το έχω σώσει και εδώ.  Τα γραφήματα αυτά είναι σημαντικά και για έναν ακόμα λόγο. Όταν η Μπιρμπίλη έφερε τον Γερμανικό Νόμο EEG για ψήφισμα στην Βουλή κάθε ηλίθιος, και η συγκεκριμένη, μπορούσε να δει ότι ασχολείται με κάτι που είναι 0,01% ή 0,1%... Και πιο πρόσφατα γραφήματα, έχουν το ίδιο συμπέρασμα.




16 Απριλιου 2010  http://docs.wind-watch.org/BENTEK-How-Less-Became-More.pdf   Η χρήση αιολικών στα δίκτυα Κολοράντο και Τέξας αύξησε τις εκπομπές SO2 και ΝΟx και στην περίπτωση του Κολοράντο αύξησε το CO2.  Το Κολοράντο χρησιμοποιεί κυρίως κάρβουνο, ενώ το Τέξας αέριο.  Η αύξηση εκπομπών είναι συνέπεια της μεταβλητότητας που επιβλήθηκε στις συμβατικές μονάδες αερίου και κάρβουνου. Σε κάθε περίπτωση η όποια εξοικονόμηση  CO2 ήταν κάτω του 1%.  Οι επιπτώσεις της μεταβλητότητας αφορούν κυρίως στα αιολικά, επειδή τα φ/β παράγουν σε περιόδους αυξημένης ζήτησης.




30 Απριλίου 2010  Η Ισπανία έκοψε τις επιδοτήσεις σε φωτοβολταϊκά για να αποφύγει την μοίρα της Ελλάδας. Τότε ψηφίσαμε τον Νόμο Μπιρμπίλη, με ανακοινωμένη την δική μας μοίρα.  Οι φωτοβολταϊκοί "επενδυτές" της Ισπανίας άρχισαν να είναι στα όρια χρεοκοπίας από τον Οκτώβριο του 2010.


18 Μαρτίου 2012 Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας (και τα αιολικά) δεν υποκαθιστούν ορυκτά καύσιμα.  Σε αυτή την μελέτη αποδεικνύεται, απολογιστικά, μετρημένα σε 132 χώρες, επί 30 χρόνια, ότι οι ΑΠΕ (και σε μικρότερο βαθμό ακόμα και τα πυρηνικά) δεν εξοικονομούν καύσιμα, και μόνο η καταστολή ζήτησης, όπως πχ με φόρους, το καταφέρνει.  Σε περίληψη και μετάφραση εδώ. Η αδυναμία μείωσης κατανάλωσης καυσίμων και εκπομπών CO2 από αιολικά (και γενικότερα από μεταβλητές πηγές ηλεκτοδότησης) έχει τεκμηριωθεί. Οι αιολικοί, όταν λένε ότι οι χιλιάδες κιλοβατώρες που "εγχέουν" αντιστοιχούν σε τόσους τόνους καύσιμα ψεύδονται ασύστολα, αλλά προσεκτικά:  Λένε "αντιστοιχούν", δεν λένε εξοικονομούν (για να γλυτώσουν καμία μήνυση να την θυμούνται και τα εγγόνια τους...).




4 Ιουνίου 2012 Αμφισβητείται η δυνατότητα των αιολικών να μειώσουν εκπομπές CO2, με περισσότερες λεπτομέρειες εδώ, και σε περίληψη στα ελληνικά εδώ. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι τα αιολικά αναγκάζουν τις συμβατικές μονάδες να λειτουργούν και αυτές τυχαία και μεταβλητά με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εκπομπή ρύπων και η κατανάλωση (όπως περίπου με ένα αυτοκίνητο σε κίνηση πόλης).




Οκτώβριος 2012, Korchinski, The Limits of Wind Power.  Η δυνατότητα διείσδυσης των αιολικών σε ένα δίκτυο είναι περιορισμένη από την στοχαστικότητα των αιολικών. Παρομοίως και η μείωση εκπομπών CO2 (δηλαδή η πραγματική εξοικονόμηση καυσίμων) που είτε δεν υφίσταται είτε είναι μικρή λόγω εφεδρειών.  Η ανάγκη για εφεδρείες και αποθήκευση ρεύματος (δηλαδή κόστος) αυξάνεται με το που τα αιολικά πάψουν να είναι ασήμαντα.   Μεγάλη διείσδυση αιολικών συνεπάγεται μείωση αξιοπιστίας και αστάθεια στα δίκτυα, και ανάγκη απορρίψεων.




27 Οκτωβρίου 2012. Κίνδυνος blackout στην Ανατολική Ευρώπη από τα αιολικά της Γερμανίας, σε περίληψη εδώ. Τα αιολικά είναι πρόβλημα που όποιος το έχει προσπαθεί να το εξάγει σε γείτονες, αλλά ενώ αυτό είναι εύκολο για μια μικρή χώρα όπως η Δανία, είναι δυσκολότερο για την Γερμανία. Το θέμα το ανέπτυξε και ο Greeklignite εδώ.




Σε αυτό το σημείωμα, και σε συνοδευτικό της ίδιας περιόδου, η ΡΑΕ λέει ξεκάθαρα ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει (κι όμως δεν είχαν αλλάξει από το 2010 έως το 2012), τα ΕΤΜΕΑΡ επιβαρύνουν τον καταναλωτή και την ανταγωνιστικότητα, η μεταβλητότητα είναι πρόβλημα, τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά δεσμεύουν κεφάλαια που είναι δυσεύρετα, και ακριβαίνουν το κόστος του ρεύματος.  Είναι να αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται για την ίδια ΡΑΕ ή για άλλη ΡΑΕ, ή εάν παραδέχεται η ΡΑΕ ότι δεν είναι ΡΑΕ.




Δεκέμβριος 2012 CIVITAS Electricity Costs, The Folly of Wind Power.  Οι Ευρωπαϊκοί στόχοι μείωσης εκπομπών "αερίων θερμοκηπίου" του 2009 μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της Αγγλίας. Οι εκπομπές αυτών των "αερίων" στην Αγγλία είναι το 1,5% του παγκοσμίου συνόλου, όλης της ΕΕ είναι το 12%. Το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο είναι το φθηνότερο, και ακόμα και με φόρους άνθρακα, το αέριο και τα πυρηνικά είναι φθηνότερα από τα αιολικά. Τα αιολικά με τις εφεδρείες δεν είναι ανταγωνιστικά. Τα αιολικά δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος μείωσης εκπομπών CO2, αφού και η κατασκευή τους και κυρίως οι εφεδρείες που απαιτούνται, εκπέμπουν CO2.




6 Ιανουαρίου 2013, Γερμανός αναλυτής απέδειξε ότι ενώ με την αντικατάσταση παλιών μονάδων στην Ανατολική Γερμανία με σύγχρονες μονάδες αερίου μειώθηκαν σαφώς οι εκπομπές CO2, με την εισαγωγή διαλειπουσών πηγών (ΑΠΕ), αυτή η μείωση αντιστράφηκε! Σε περίληψη, στα Ελληνικά, εδώ.

Αυτό, για την μη μείωση εκπομπών CO2 στην Γερμανία φάνηκε και από επίσημα στοιχεία της ΕΕ. Μείωση των εκπομπών μετά την ένωση των Γερμανιών, αύξηση μετά το 2000, μείωση με την ύφεση, αύξηση με την ανάκαμψη, και περισσότερο με το κλείσιμο πυρηνικών μετά το τσουνάμι της Φουκουσίμα.
Συλλογή αναρτήσεων σχετικά με την μη εξοικονόμηση καυσίμων, μη υποκατάστασης συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής και μη μείωσης εκπομπών CO2, εδώ και εδώ.




Άνοιξη 2013  The high cost of low value wind power . Τα επιδοτούμενα αιολικά είναι κακή ενεργειακή πολιτική και λάθος οικονομικά για τουλάχιστον τρεις λόγους:  1) Το αιολικό ρεύμα είναι στοχαστικό (κουτουρού και μεταβλητό) και έχει χαμηλή οικονομική αξία. Αντί να υποκαταστήσει πηγές ρεύματος με υψηλό μεταβλητό κόστος (πχ πετρέλαιο ή αέριο) αφ' ενός τις καθιστά αντιοικονομικές λόγω επιβολής μεταβλητότητας, αφ' ετέρου αυξάνει την εξάρτηση από αυτές, αλλά επειδή τις κάνει ασύμφορες επιβαρύνει τις μονάδες βάσης με μεταβλητότητα, ακριβαίνοντας πάντα το κόστος.  Επιδοτούμε κάτι με χαμηλή αξία και κάνει ζημιά σε κάτι με υψηλή αξία.  2) Η επιδότηση των αιολικών οδηγεί σε υπερπροσφορά που είναι σε βάρος της υπόλοιπης ηλεκτροπαραγωγής (και το κόστους της).  3) Η επιδότηση αιολικών επιβάλει πρόσθετα, μη ανταποδοτικά κόστη για δίκτυα και διασυνδέσεις που και αυτά επιβαρύνουν το σύνολο.



Οκτώβριος 2013:  Στην Μελέτη Επάρκεια Ισχύος, ο ΑΜΗΕ είναι σαφέστατος:  Τα αιολικά, λόγω της στοχαστικότητας του αέρα, δεν προσμετρώνται παρά μόνο στο 10% της ονομαστικής τους ισχύος. Και επειδή ήδη έχουμε πολλά φωτοβολταϊκά, που απαιτούν και δεσμεύουν μεταβλητές εφεδρείες, τα αιολικά δημιουργούν πρόσθετο πρόβλημα και απαίτηση μονάδων ταχείας απόκρισης που δεν έχουμε.  Στην ίδια μελέτη, ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει την ανεπάρκεια των διεθνών διασυνδέσεων που απαιτούνται για την αναπόφευκτη απόρριψη αιολικού ρεύματος, ενώ έχει γραφτεί ότι η διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας "πάσχει" από απορρίψεις ρεύματος από ΑΠΕ.   Η διεθνής βιβλιογραφία λέει ότι το ακόμα και "10%" είναι υπεραισιόδοξο.  Στο 2% της ονομαστικής ισχύος  (καιεδώ) είναι η εγγυημένη απόδοση στην Αγγλία (που φυσάει περισσότερο από ότι εδώ. Το ίδιο συμπέρασμα ανεπάρκειας και προβλημάτων ευστάθειας στα δίκτυα, και από μετρήσεις σε πολλά, διασυνδεδεμένα και γεωγραφικά διάσπαρτα αιολικά στην Αυστραλία.




11 Οκτωβρίου 2103 Τα αφεντικά των μεγαλύτερων ηλεκτροπαραγωγικών εταιριών της Ευρώπης (πλην EDF και Ζερβού) σε κοινή ανακοίνωσή τους ζήτησαν να κοπούν οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ. Οι ΑΠΕ κάνουν ζημιά στην ηλεκτροπαραγωγή, εκτοπίζοντας μονάδες αερίου (που όμως χρειάζονται για εφεδρεία) και αναγκάζοντας μεγάλες μονάδες ισχύος βάσης να λειτουργούν σαν εφεδρεία.




25 Οκτωβρίου 2013 Reality Check:  Germany's Defective Green Energy Plan. "Όλα τα αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιοαέρια κλπ" της Γερμανίας, δεν έχουν μειώσει τις εκπομπές CO2 της Ευρώπης ούτε κατά ένα γραμμάριο. Το άρθρο έχει παραπομπές σε πολλά άλλα του Spiegel, που μπορεί να είναι εκλαϊκευμένα, αλλά προκύπτει σίγουρα μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτήν που βλέπει ο μέσος Έλληνας στο εκονιούζ του Σκάϊ.


Φεβρουάριος 2014 Οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ είναι ασύμφορος και αναποτελεσματικός τρόπος μείωσης εκπομπών CO2 και πρέπει να σταματήσουν.




Ιούλιος 2014 Μαθήματα για ΑΠΕ από την Γερμανία, σε περίληψηεδώ. Ακριβότερες από όσο νόμιζαν οι ΑΠΕ και ζημιογόνες στις εθνικές οικονομίες. Υπερδιπλασιάστηκαν οι τιμές του ρεύματος. Μειώνουν πρόσκαιρα την χοντρική τιμή του ρεύματος αλλά ακριβαίνουν την συνολική τιμή στον καταναλωτή και καταστρέφουν (κυρίως οικονομικά) την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Αναγκάζουν τις μονάδες βάσης να λειτουργούν σαν εφεδρείες. Όσο πολλές ΑΠΕ κι αν μπουν, δεν υποκαθιστούν θερμική παραγωγή. Η ΕΕ πέρασε οδηγίες που σταματάνε τις ταρίφες από το 2017. Η πολιτική των ΑΠΕ έχει ακριβύνει το κόστος κεφαλαίου για όλες τις ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες.




26 Ιουλίου 2014. Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι πιο ακριβά από ότι νομίζαμε, στα ελληνικά εδώ (κι αν σας ανοίγει ο Economist, εδώ, κι αν δεν σας ανοίγει, εδώ.).  Κατ' αρχάς, όταν μιλάμε για "κόστος", ο καθένας το ερμηνεύει όπως μπορεί το μυαλουδάκι του. Όταν λέμε το ρεύμα κοστίζει €60 την μεγαβατώρα (τυχαίο νούμερο) και η αιολική ταρίφα είναι €90/ΜWhr, ο αφελής ή ο πονηρός θα πούνε ότι η αιολική μεγαβατώρα δεν είναι πολύ πιο ακριβή από την κανονική, "μόνο 50% πάνω από την βρώμικη, αλλά γλυτώνεις καρκίνους" και τέτοια σάπια. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο κυνική. Το "60" είναι για μεγαβατώρες που θέλουμε. Το "90" είμαστε υποχρεωμένοι να το δώσουμε, είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε το αιολικό ρεύμα. Η αναφερόμενη μελέτη λέει το ίδιο πράγμα με άλλο τρόπο, δηλαδή ότι το μεσοσταθισμένο κόστος δεν αντανακλά το γεγονός ότι ο ήλιος είναι μεταβλητός, και ότι ο αέρας είναι μεταβλητός και τυχαίος.  Ναι, λένε ψέματα οι εκδότες-εργολάβοι που δεν έχουν εισόδημα και θέλουν αιολικά... Και οι αριθμοί δεν λένε ψέματα, και αναλυτικότερα, για το ακριβό και το φθηνό ρεύμα, εδώ.




Αύγουστος 2014  Προειδοποιητικά μαθήματα από την Πράσινη Ενέργεια της Ισπανίας.  Οι ΑΠΕ έχουν επιδοτηθεί αδρά στην Ισπανία με συνέπεια να ακριβύνει το ρεύμα, να αυξηθούν τα ελλείματα και να επιβληθούν φόροι. Με πρόσθετη συνέπεια την "ενεργειακή φτώχεια". Χωρίς μείωση εκπομπών CO2 (δηλαδή πραγματική εξοικονόμηση συμβατικών καυσίμων).  Η Ισπανία έχει φορολογήσει τις ΑΠΕ για να μειώσει το έλλειμμά της, έχει κόψει επιδοτήσεις από νέες ΑΠΕ




5 Φεβρουαρίου 2015 Πού είναι η ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ? Τα αιολικά (και τα φ/β) επιδοτούνται από το 1992 και προωθούνται εντατικά. Η συμβολή τους στην συνολική κατανάλωση ενέργειας της Γερμανίας ούτε που φαίνεται. Η ύφεση μείωσε την ζήτηση για ενέργεια πολύ περισσότερο από τις ΑΠΕ.  Η μείωση της ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους από 190 σε 170 χλμ. την ώρα θα ήταν πιο σημαντική από τις ΑΠΕ.




23 Απριλίου 2015.  Το είπε το αφεντικό της Siemens:  Αν θέλετε να βοηθήσετε την ενεργειακή πολιτική της χώρας σας, να κάνετε το αντίθετο από τι κάνει η Γερμανία. Τουλάχιστον η Γερμανία καταφέρνει να εξάγει αιολικά.  Η Γερμανία αναφέρεται σαν παράδειγμα προς αποφυγή εδώ και καιρό.  Από τον Δεκέμβριο του 2012 γράφτηκε ότι οι πολλές ΑΠΕ κατέληξαν σε περισσότερη χρήση κάρβουνου (αφού το κάρβουνο ηλεκτροδοτεί, και όχι οι ΑΠΕ). Τον Δεκέμβριο του 2013 γράφτηκε ότι τα διαφημιζόμενα ποσοστά ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ στην Γερμανία είναι βασικά από βιομάζα, ότι παρά τις πολλές ΑΠΕ η Γερμανία ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο (RCE Ιανουάριος 2014) και αύξησε τις εκπομπές CO2, τα πυρηνικά που έκλεισαν το 2011 δεν υποκαταστάθηκαν από ΑΠΕ αλλάαπό κάρβουνο (DW Ιανουάριος 2014), και ότι οι ΑΠΕ, αντίθετα με τους ισχυρισμούς περί φθηνού ρεύματος, έχουν εκτινάξει προς τα πάνω το κόστος του ρεύματος (το δεύτερο ακριβότερο στην ΕΕ, μετά την Δανία). Και ο ίδιος ο αντικαγκελλάριος Gabriel για πολλοστή φορά από τότε που μπήκε το κόμμα του στην συγκυβέρνηση λέει:  Στα πρόθυρα της αποτυχίας η Ενεργειακή Μετάβαση σε ΑΠΕ (ελληνική περίληψη και αντίστοιχη άποψη Γερμανού καθηγητή εδώ).

Μετά από το παραπάνω, ίσως να σας πω ότι υπάρχει ένα νησάκι στις Καναρίους με κάτι ψαράδες, χωρίς πολλά πολλά,  που ηλεκτοδοτείται από ΑΠΕ  και αντλησιοταμίευση, τους επιδότησαν για να τα καταφέρουν, έχουν κάτι περιορισμούς στο ρεύμα, και εμείς με το ατέλειωτο αιολικό δυναμικό θα γίνουμε καταπράσινοι. Μα για πόσο ηλίθιους μας περνάνε?



το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό.