Η εφετειακή απόφαση θεωρεί τις επίμαχες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο 495 παρ. 4 του ΚΠολΔ όπως προστέθηκε με το άρθρο 12 παρ. 2 του νόμου 4055/2012) «καθαρά εισπρακτικό μέτρο», το οποίο εμποδίζει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, ειδικά στις σημερινές οικονομικές συνθήκες.
Δικάζοντας έφεση κατά αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου, για την οποία δεν είχε καταβληθεί το παράβολο, το δικαστήριο δέχθηκε την έφεση και κήρυξε ανίσχυρες και επομένως ανεφάρμοστες τις εν λόγω διατάξεις με το σκεπτικό ότι «θίγουν τον πυρήνα του ατομικού δικαιώματος προσφυγής στη δικαιοσύνη και είναι αντίθετες προς τις αυξημένης ισχύος διατάξεις που θεσπίζουν το εν λόγω δικαίωμα, ήτοι τις διατάξεις του άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ οι οποίες έχουν υπερνομοθετική ισχύ και εκείνες του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος» (δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας).
Επίσης, το Εφετείο θεωρεί ότι οι επίμαχη διάταξη συνιστά διάκριση εναντίον όσων δεν έχουν τη
δυνατότητα να καταβάλουν το παράβολο.
«Το ποσό των 200 ευρώ της αξίας του παραβόλου που αξιώνει για να μην απορριφθεί ως απαράδεκτη η έφεση, συνιστά με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες της χώρας οικονομικό βάρος στο οποίο αδυνατεί αντικειμενικά να ανταποκριθεί σημαντικό μέρος των Ελλήνων πολιτών, με συνέπεια να αποκλείονται αυτοί από τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη» αναφέρεται στην εφετειακή απόφαση.
Επισημαίνεται επίσης ότι «πρόκειται για καθαρά εισπρακτικό μέτρο, με το οποίο επιδιώκεται, μέσω του θεσμού της απονομής της δικαιοσύνης, αύξηση των δημόσιων εσόδων».
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5156654/monomeles-efeteio-antisyntagmatiko-to-parabolo-twn-200-eyrw-gia-tis-efeseis/
ΣΧΕΤΙΚΑ
Ο νέος τιμοκατάλογος τής Δικαιοσύνης (Ν. 4055/2012)
Η προσφυγή του ΔΣ Κορίνθου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αύξηση του δικαστικού ενσήμου
Δικηγόροι Κιλκίς κατά πολυνομοσχεδίου
ΜονΠρωτΑθ 669/2013: Αντισυνταγματική η αύξηση του δικαστικού ενσήμου [ΑΨΟΓΗ!]
ΜονΕφΙωαν 108/2014 : ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΓΙΑ ΕΦΕΣΗ
το είδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου