Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Ο διάσημος Ρώσος σκηνοθέτης Νικήτα Μιχαλκώβ εξηγεί πως με το «παράθυρο του Overton» μια αρχικά απαράδεκτη ιδέα, την κάνεις κοινωνικά αποδεκτή (βίντεο)

 Ο διάσημος Ρώσος σκηνοθέτης Νικήτα Μιχαλκώβ εξηγεί πως με το «παράθυρο του Overton» μια αρχικά απαράδεκτη ιδέα, την κάνεις κοινωνικά αποδεκτή (βίντεο)

Το παράθυρο Overton πήρε το όνομα του από το άτομο που ανέπτυξε την ιδέα τον Joseph Overton, γεννήθηκε το 1960 και πέθανε το 2003 σε αεροπορικό δυστύχημα. Ο Joseph Overton Διετέλεσε αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου Ινστιτούτου Πολιτικής Έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, του Κέντρου Δημόσιας Πολιτικής Mackinac, που βρίσκεται στο Μίτσιγκαν.

Ο Overton χρησιμοποίησε τη μετακίνηση του παραθύρου για να εξηγήσει την ιδέα, πως μπορούμε μέσα σε ένα στενό και καλά καθορισμένο χώρο, να δούμε κάποια πράγματα και κάποια όχι. Αυτό είναι μια θεωρεία που εξηγεί την δομή που κατασκευάζεται σκόπιμα και στρατηγικά από κάποιον για να κάνει προπαγάνδα.

Για παράδειγμα, δεν είναι το ίδιο να βάλουμε ένα παράθυρο με θέα στη θάλασσα, με το να το βάλουμε με θέα στην εσωτερική αυλή. Όποιος το χτίζει και το τοποθετεί σε ένα μέρος, το κάνει με συγκεκριμένη πρόθεση.

Στην περίπτωση της δημόσιας τάξης και των απόψεων των ανθρώπων σχετικά με αυτήν, οι άνθρωποι που κατασκευάζουν το παράθυρο είναι οι ομάδες που έχουν ένα ορισμένο επίπεδο εξουσίας και πολιτικό έλεγχο. Δηλαδή, αυτές οι ομάδες κατασκευάζουν και μετακινούν τα παράθυρα μέσω των οποίων παρατηρούμε ότι συμβαίνει γύρω μας.

Για παράδειγμα θα

μπορούσαμε να παρουσιάσουμε μια ιδέα που, αν και αρχικά φαίνεται απαράδεκτη, μπορεί να υπερασπιστεί και να πλαισιωθεί έτσι ώστε να γίνει σταδιακά μια ιδέα που έστω μπορεί να συζητηθεί. Η γνώμη εκείνων που επηρεάζονται ή ενδιαφέρονται για αυτή την ιδέα μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα στα περιθώρια του παραθύρου και στα συμφέροντα ορισμένων πολιτικών ομάδων.

Αυτές οι πολιτικές μπορούν να παρουσιαστούν σε ένα περισσότερο ή λιγότερο στενό εύρος, ανάλογα με το πόσο ποικίλλει η γνώμη της κάθε κοινωνίας. Κατά γενικό κανόνα, το σχήμα του παραθύρου κάνει όσους πιστεύουν σε ορισμένες ιδεολογικές τάσεις να δίνουν προσοχή μόνο σε αυτές τις ιδέες και να αγνοούν ή να υποβαθμίζουν τη σημασία των αντιτιθέμενων.

Κατ ‘αρχήν, κάτι που φαίνεται αδύνατο η κοινωνία να το δεχθεί επειδή αποτελεί ταμπού. Σταδιακά, η θεωρία παραθύρων του Overton υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να συμβεί στα πάντα. Για να δούμε ποια είναι τα διαφορετικά στάδια του παραθύρου Overton, θα επικεντρωθούμε σε ένα συγκεκριμένο ταμπού, για παράδειγμα τον κανιβαλισμό.

Ο διάσημος Ρώσος σκηνοθέτης Νικήτα Μιχαλκώβ (Nikita Mikhalkov), σε ένα βίντεο απο το 2014, εξηγεί με το καλύτερο τρόπο πως λειτουργεί το «παράθυρο του Overton». Πως μια ιδέα που δεν είναι καθόλου αποδεκτή απο την κοινωνία (πχ ο κανιβαλισμός), την παρουσιάζεις με τρόπο ώστε να γίνει σταδιακά μια ιδέα που έστω μπορεί να συζητηθεί.

Δείτε το βίντεο μεταφρασμένο στα ελληνικά απο την Ξένια Στεφανίδου και κάντε εγγραφή στο νέο κανάλι του youtube anazitiseis.gr

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »