Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπάρχουν από το 1900! Γιατί όμως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης;

 O Jay Leno έκανε ένα βίντεο πριν 9 χρόνια για το «Bakers Electric Car» που έχει στη συλλογή του, κατασκευής του 1909! Πουλήθηκαν τότε 15.000 τεμάχια. Η ιδέα του ηλεκτρικού αυτοκινήτου υπάρχει στην πράξη εδώ και 120 χρόνια. Γιατί δεν λειτουργεί όμως;

Υπάρχουν κάποιοι αριθμοί τους οποίους δεν θα σου πουν τα ΜΜΕ. Γιατί απλούστατα δεν θέλουν να έχεις ούτε αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ούτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Στο μέλλον θέλουν «να μην έχεις τίποτα και να είσαι ευτυχισμένος». Αυτός είναι και ο λόγος που προωθούν κάτι το οποίο στην τελική δεν λειτουργεί.

Η τεχνολογία και η ιδέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι καταπληκτική. Στη θεωρία. Στην πράξη η όλη ιστορία κολλάει στην μπαταρία.

Πάμε να δούμε δυο μόλις αριθμούς από μια σύντομη έρευνα που έκανα.

Πόση ενέργεια αποθηκεύει ένα Tesla Model 3;

50 kWh

Αν πάρουμε ένα κλασικό αυτοκίνητο με ρεζερβουάρ 65 λίτρων τότε

αυτό μπορεί να αποθηκεύσει με ένα γέμισμα:

578,5 kWh

Πως προκύπτει ο αριθμός αυτός; Απλά πολλαπλασιάζεις το 65 με το 8,9 kWh που είναι η «αποθηκευμένη» ενέργεια σε ένα λίτρο καυσίμου. Οι αριθμοί αυτοί είναι εύκολο να τους βρεις με μερικές απλές αναζητήσεις.

Ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο όπως π.χ ένα Nissan Qashqai δεκαπενταετίας που μπορείς να αγοράσεις για ένα πεντοχίλιαρο έχει:

11,5 φορές μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα

.. από ένα ολοκαίνουργιο Tesla που κοστίζει 10 φορές περισσότερο (τιμή βασικού μοντέλου: 52.965 €).

Γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό γιατί η μια τεχνολογία ΔΕΝ μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την άλλη.

Σε πόσο χρόνο «φορτίζει» το Nissan Qashqai δεκαπενταετίας;

5 λεπτά

Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να το φουλάρεις στο πρατήριο.

Πόση ώρα θέλει ένα Tesla;

7-11 ώρες

An at home electric vehicle charger from Pure-EV will charge your Tesla Model 3 from completely flat to full in 7-11 hours. Πηγή: Google

Για άλλη μια φορά γίνεται αντιληπτό ότι η μια τεχνολογία δεν αντικαθιστά την άλλη.

Ποια η χωρητικότητα της μπαταρίας του Model 3 μετά από μια 15ετία;

0

Στα 15 χρόνια ο ίδιος ο κατασκευαστής προτείνει την αντικατάσταση των μπαταριών διότι πιθανότατα δεν φορτίζουν καν.

Ποια η «χωρητικότητα» του μέσου Nissan Qashqai μετά από 15 χρόνια;

578,5 kWh

.. εκτός και αν υπάρχει τρύπα στο ρεζερβουάρ από σκουριά 😂

1668434957_f7148b049dd39b61a09d
Δεν είναι δικό μου αλλά κάποιας φίλης

Οι πρασινούληδες δεν είναι καλοί στα μαθηματικά

Το έχω γράψει πολλές φορές. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Είμαι υπέρ της τεχνολογίας, υπέρ της καινοτομίας αλλά κατά της ανοησίας. Με τις σημερινές μπαταρίες ηλεκτρικό αυτοκίνητο της προκοπής δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Μπορεί να μην αρέσει στους γραφικούς που κολλάνε με Logo στιγμής τα χέρια τους παντού αλλά αυτό αποτελεί την σκληρή πραγματικότητα.

Στο Ντίσελντορφ το είδα με τα μάτια μου

Άνοιξε αντιπροσωπεία της Tesla, γέμισε η πόλη με δαύτα, τα πούλησαν κακήν-κακώς, έκλεισε η αντιπροσωπεία. Όλα αυτά σε διάστημα μικρότερο μιας πενταετίας. Μόλις έμαθαν οι ιδιοκτήτες πόσο κάνει η αντικατάσταση της μπαταρίας (ενώ δεν είχαν αποπληρώσει καν το δάνειο αγοράς) τα πούλησαν όσο-όσο αρκεί να τα ξεφορτωθούν.

Σύμφωνα με μια απλή αναζήτηση στη Google το κόστος αντικατάστασης της μπαταρίας του Tesla Model 3 ανέρχεται στα 16.550 €.

Δείτε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του 1909

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »