Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΦΑΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΞΕΡΑΣΜΑΤΑ;

 REUTERS:«ΤΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΚΡΕΑΣ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΜΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2023…»



Το κρέας «επιστημονικής φαντασίας», που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο αναμένεται να γίνει πραγματικό μέρος του μενού σε ορισμένα εστιατόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες από φέτος, σύμφωνα με το Reuters.

Τα στελέχη των εταιρειών «καλλιέργειας κρέατος» είναι αισιόδοξα ότι το κρέας που «καλλιεργείται» σε τεράστιες χαλύβδινες δεξαμενές θα μπορούσε να βρεθεί στο μενού εντός μηνών αφότου μια τουλάχιστον εταιρεία πήρε το πράσινο φως από τη βασική ρυθμιστική αρχή. 

Σε ένδειξη εμπιστοσύνης, επιχειρηματίες έχουν εγγράψει σεφ υψηλού επιπέδου όπως ο Αργεντινός Francis Mallmann και ο Ισπανός José Andrés για να παρουσιάσουν τελικά τα συνθετικά κρέατα στα πολυτελή εστιατόρια τους.


Αλλά για να φτάσει στον απόλυτο προορισμό του, που δεν είναι άλλος από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, το καλλιεργημένο κρέας αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια, όπως είπαν στο Reuters πέντε στελέχη του κλάδου. 

Οι εταιρείες πρέπει να προσελκύσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για να αυξήσουν την παραγωγή, η οποία θα τους επέτρεπε να προσφέρουν τις συνθετικές μοσχαρίσιες μπριζόλες και τα στήθη κοτόπουλου σε πιο προσιτή τιμή. 

Στην πορεία, πρέπει να ξεπεράσουν την απροθυμία ορισμένων καταναλωτών ακόμη και να δοκιμάσουν το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο.

Το καλλιεργημένο κρέας προέρχεται από ένα μικρό δείγμα κυττάρων που συλλέγεται από ζώα, τα οποία στη συνέχεια τροφοδοτούνται με θρεπτικά συστατικά, αναπτύσσονται σε τεράστια χαλύβδινα δοχεία που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες και εξελίσσονται σε κάτι που μοιάζει και έχει γεύση σαν ένα πραγματικό κομμάτι κρέατος.

Μόνο μία χώρα, η Σιγκαπούρη, έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής το συνθετικό προϊόν για λιανική πώληση. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ακολουθήσουν. 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δήλωσε τον Νοέμβριο ότι ένα προϊόν καλλιέργειας κρέατος – ένα στήθος κοτόπουλου που καλλιεργείται από την UPSIDE Foods με έδρα την Καλιφόρνια – ήταν ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση!


Στήθος κοτόπουλου που καλλιεργείται σε μια δεξαμενή από κρέατα της UPSIDE, στο Emeryville της Καλιφόρνια

Η UPSIDE ελπίζει τώρα να φέρει το προϊόν της στα εστιατόρια το 2023 και στα παντοπωλεία έως το 2028, ανέφεραν στελέχη της στο Reuters.

Η UPSIDE πρέπει ακόμα να επιθεωρηθεί από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και να λάβει έγκριση από τον οργανισμό στις ετικέτες του. Ένας εκπρόσωπος του USDA FSIS αρνήθηκε να σχολιάσει το χρονοδιάγραμμα της επιθεώρησής του στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Κρέας χωρίς σφαγείο!

Στις εγκαταστάσεις της UPSIDE στο Emeryville της Καλιφόρνια, εργάτες με στολές εργαστηρίου εθεάθησαν να βρίσκονται πάνω από οθόνες αφής και να παρακολουθούν γιγάντιες δεξαμενές με νερό αναμεμειγμένο με θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης δημοσιογράφων του Reuters. 

Το κρέας συλλέγεται και επεξεργάζεται σε ένα δωμάτιο που η διευθύνουσα σύμβουλος Uma Valeti αποκαλεί «σπίτι χωρίς σφαγή», όπου επιθεωρείται και δοκιμάζεται.

Στους δημοσιογράφους του Reuters σερβίρεται ένα δείγμα από το κοτόπουλο της UPSIDE κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Είχε γεύση ακριβώς όπως το συμβατικό κοτόπουλο όταν μαγειρεύτηκε, αν και ήταν κάπως πιο λεπτό και είχε πιο ομοιόμορφο χρώμα όταν ήταν ωμό.

Η UPSIDE συνεργάστηκε με την FDA για τέσσερα χρόνια προτού λάβει το πράσινο φως του οργανισμού τον Νοέμβριο, είπε ο Valeti στο Reuters.

«Είναι μια στιγμή ορόσημο για τον κλάδο».


Η εταιρεία καλλιέργειας κρέατος GOOD Meat με έδρα την Καλιφόρνια έχει ήδη εκκρεμή αίτηση στον FDA, η οποία δεν έχει ακόμα προωθηθεί. 

Δύο άλλες εταιρείες, η Mosa Meat με έδρα την Ολλανδία και η Believer Meats με έδρα το Ισραήλ, δήλωσαν στο Reuters ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με τον FDA.

Από την πλευρά του, ο FDA αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις για καλλιέργεια κρέατος, αλλά επιβεβαίωσε ότι συνομιλεί με πολλές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ