Άρθρο του Zacharias Fogen, γενικού ιατρού (general practitioner) στο Kessen της Γερμανίας, που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουνίου 2022 από το Brownstone Institute. Απόδοση στα ελληνικά, Νίκος Μαρής.
Αφορά το αν οι μάσκες μειώνουν τη θνησιμότητα από τον COVID-19 (επειδή μεταδίδεται λιγότερο ιϊκό υλικό) ή την αυξάνουν. Η αύξηση ακούγεται παράλογη; Αναρωτηθείτε αν θα φορούσατε ή όχι τη μάσκα ενός ασθενούς με Covid. Μάλλον δεν θα το κάνατε, διαφορετικά θα μπορούσατε να μολυνθείτε εισπνέοντας τους ιούς που εξέπνευσε πάνω στη μάσκα.
Η μελέτη μου, που βασίζεται στην πολιτεία του Κάνσας των ΗΠΑ, δίνει την απάντηση: η θνησιμότητα από κρούσματα (σ.σ. Case Fatality Rate) ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε κομητείες χωρίς υποχρεωτικές μάσκες. Η υποχρεωτική μασκοφορία αύξησε τη θνησιμότητα από
κρούσματα εκεί κατά 85%. Ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό του μειωμένου αριθμού κρουσμάτων λόγω μασκών, οι αριθμοί εξακολουθούν να παραμένουν 52% υψηλότεροι. Πάνω από το 95% αυτού του αποτελέσματος μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στον COVID-19, επομένως δεν οφείλεται στο εισπνεόμενο CO 2 , τα βακτήρια, ή μύκητες κάτω από τη μάσκα.Ο λόγος είναι αυτό που αποκαλώ «φαινόμενο Foegen»: Η βαθιά επαν-εισπνοή συμπυκνωμένων σταγονιδίων ή καθαρών ιοσωματιδίων που παγιδεύτηκαν στη μάσκα ως σταγονίδια μπορεί να επιδεινώσει την πρόγνωση του πάσχοντος. Κάθε ένα από αυτά τα βήματα έχει τεκμηριωθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία.
Αυτή η επίδραση έχει πλέον αποδειχθεί ακόμη και σε πειράματα με ζώα. Περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους, που συγκρίνουν τη χρήση μάσκας με τη χρήση ρινικού σωλήνα, δείχνουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Δύο άλλες, ακόμη ευρύτερες μελέτες δείχνουν την ίδια επίδραση στο ποσοστό θνησιμότητας.
Μια peer-reviewed μελέτη στο περιοδικό Cureus δείχνει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της συμμόρφωσης με τις εντολές χρήσης μάσκας και του αριθμού των κρουσμάτων στην Ευρώπη, αλλά υπάρχει στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ της συμμόρφωσης με τη χρήση μάσκας και των θανάτων. Αυτό σημαίνει: περισσότερη χρήση μάσκας, ίδιος αριθμός κρουσμάτων, αλλά περισσότεροι θάνατοι.
Μια άλλη peer-reviewed μελέτη από τους Adjodah et. al. αναλύει την επίδραση των εντολών χρήσης μάσκας στα κρούσματα και τη θνησιμότητα (αλλά όχι το ποσοστό θνησιμότητας των κρουσμάτων) στις ΗΠΑ στη βάση «πριν και μετά», και διαπιστώνει ότι μετά την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, τα κρούσματα αυξάνονται αλλά η θνησιμότητα όχι, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά ότι η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας μειώνει το ποσοστό θνησιμότητας. Αντίθετα, η εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αυξάνει το ποσοστό θνησιμότητας.
Η μελέτη μου είναι ανοιχτής πρόσβασης και μπορείτε να τη βρείτε εδώ – η έκδοση PDF (διαθέσιμη μέσω του κουμπιού λήψης στην αριστερή γραμμή) συνιστάται ιδιαίτερα χάρη στην εύχρηστη διάταξή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου