Μετά τη διαδήλωση στην πόλη του Κεμπέκ μπροστά από το Κοινοβούλιο στις 26 Ιουλίου κατά της επικινδυνότητας της υποχρεωτικής μάσκας, χθες στο Μόντρεαλ εκατοντάδες άνθρωποι βάδισαν "για την ελευθερία" και "κατά των μέτρων υγείας που επιβάλλονται από την κυβέρνηση"."
Κατήγγειλαν επίσης την "προπαγάνδα του φόβου" και τα "υπερβολικά μέτρα" που έλαβαν οι κυβερνητικές αρχές κατά τη διάρκεια της κρίσης covid-19.
Οι κάτοικοι του Κεμπέκ φοβούνται ένα ολοκληρωτικό κράτος που θα μπορούσε να υπαγορεύσει τη συμπεριφορά όλων των πολιτών με
το πρόσχημα μιας πανδημίας.
Πολλοί παρουσίασαν αντικυβερνητικά συνθήματα, τόσο προς τον πρωθυπουργό του Κεμπέκ όσο και προς τον Εθνικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας, Δρ Horacio Arruda. Πολλά επίσης ενάντια στα κύρια μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατηγορούν για διάδοση πλαστών ειδήσεων.
Ενώ η κρατική εταιρεία, Radio-Canada, κάλυψε την εκδήλωση στην ιστοσελίδα της, οι δημοσιογράφοι της παρουσίασαν την πορεία ως εκείνη των συνωμοτών που δεν πιστεύουν στις επίσημες ανακοινώσεις. Απαγορεύεται οποιαδήποτε αμφισβήτηση των "πραγματικών" αιτίων της κρίσης...
"Νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν δίνει τις πραγματικές απαντήσεις", δήλωσε η Johanne Lortie, η οποία παραδέχτηκε ανοιχτά ότι θεωρεί πως συνωμοτούν (Συνέντευξη από το Ραδιόφωνο-Καναδάς)
Ωστόσο, ένας δημοσιογράφος από το Journal de Montréal παρουσιάζει αυτή την άποψη από μια διαφορετική οπτική γωνία κατά τη συνέντευξη αυτής της Ελίζαμπεθ Ντουφρέσνε-Γκάγκνον:
Εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι διαδηλωτές σαν κι αυτήν αποτελούν στόχο με την κατηγορία ότι προωθούν «θεωρίες συνωμοσίας». "Μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου ερωτήσεις. Έχουμε το δικαίωμα να αμφισβητήσουμε ορισμένα πράγματα», είπε. (Εφημερίδα του Μόντρεαλ)
Το Radio-Καναδάς ταύτισε μάλιστα τους αντιπάλους των «υπερβολικών μέτρων» ως υποστηρικτές του Προέδρου των ΗΠΑ Trump, λόγω και των συνθημάτων Τραμπ σε μπλούζες και καπελάκια.
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι κακοποιούνται, πρέπει να το σταματήσουμε αυτό», δήλωσε η Αϊρίν Σαρμιέντο, προστατευμένη από τον ήλιο από ένα καπέλο που έφερε την εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι συμμετέχοντες κατηγόρησαν τα κύρια μέσα ενημέρωσης για διάδοση ψευδών ειδήσεων. Έχουν δίκιο, διότι μεταδίδουν μόνο μια άποψη για την κρίση, αυτή των αρχών.
Το Radio-Καναδάς αντεπιτίθεται προσποιούμενο ότι κάνει τη δουλειά του και παρουσιάζει "την αλήθεια" (που είναι η "κυβερνητική άποψη"). Οι διαδηλωτές απεικονίζονται επίσης ως παράνομοι που αποτελούν κίνδυνο για τους άλλους (υπονοώντας ότι μπορούν να διαδώσουν τον ιό χωρίς να φορούν τη μάσκα).
Η κυβέρνηση του Κεμπέκ αντέδρασε επίσης στη διαδήλωση, ωστόσο δεν προτίθεται να επιβάλει πρόστιμα σε κατοίκους που δεν φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται με την οδηγία και ότι δεν χρειάζεται να γίνει πιο αυστηρή σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο, η κατάσταση βρίσκεται υπό παρακολούθηση και θα μπορούσαν να ληφθούν πιο περιοριστικά μέτρα αργότερα.
Αντί να περιγράφουν τους διαδηλωτές ως πολίτες με νόμιμα αιτήματα, οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να γελοιοποιήσουν τους διαδηλωτές με διάφορες ατάκες.
Στην πραγματικότητα, η διαδήλωση αυτή κατήγγειλε τη διαχείριση της κρίσης COVID-19, η οποία υπονομεύει τους νόμους και τις ελευθερίες των πολιτών, οι οποίοι στερούνται οποιασδήποτε αντίθεσης με διάλογο απέναντι στο νομοσχέδιο 61 (περιβαλλοντικά μέτρα, συμβάσεις χωρίς διαγωνισμό, επιτροπή Charbonneau-κόστος 44 εκατομμύρια, κατά της διαφθοράς κ.ά.)
Η κρίση COVID-19 προκάλεσε τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία του Κεμπέκ με πολυάριθμα κλεισίματα επιχειρήσεων, υπερχρέωση και την πτώχευση πολλών. Η οικονομική κατάρρευση μόλις άρχισε...
Η πανδημία COVID-19 και ο περιορισμός που δημιούργησε χτύπησε την οικονομία του Κεμπέκ σκληρά. Στο φορολογικό πορτρέτο της 19ης Ιουνίου, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι στο αποκορύφωμά της, το 40% της οικονομίας του Κεμπέκ έκλεισε, με αποτέλεσμα την απώλεια 825.000 θέσεων εργασίας. (The Sun, 11 Ιουλίου 2020)
Micheline Ladouceur
mondialisation.ca
Οι φωτό είναι από την Εφημερίδα του Μόντρεαλ,
MARIO BEAUREGARD/AGENCE QMI
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου