ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Οι τρεις μεγάλες εστίες πυρκαγιάς της Λατινικής ΑμερικήςΗ Βραζιλία, η Αργεντινή και η Βενεζουέλα μπορεί να πλήττονται από εντελώς διαφορετικά προβλήματα η κάθε μία, αλλά όλες μαζί κατευθύνονται στο χάος. Η Βενεζουέλα μάχεται με έναν υπερπληθωρισμό τύπου Βαϊμάρη (υπολογίζεται πως θα φτάσει στο 720% το 2016), αδυνατώντας να καλύψει τις βασικές ανάγκες των πολιτών της, έχοντας υιοθετήσει δελτία για τρόφιμα και φάρμακα.


Το νόμισμα της Βραζιλίας έχει σχεδόν καταρρεύσει απέναντι στο δολάριο, ενώ σείεται από μία πολιτική κρίση που προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες – αφού τόλμησε να προκαλέσει τις αμερικανικές πολυεθνικές (άρθρο).  


Όσον αφορά την Αργεντινή που δανείσθηκε για πρώτη φορά από τις αγορές 16 δις $, πληρώνοντας όμως πάνω από 6 δις $ στους γύπες κερδοσκόπους, με τους οποίους τελικά συνθηκολόγησε (άρθρο), αντιμετωπίζει πληθωρισμό της τάξης του 35%, ενώ το ποσοστό της φτώχειας αυξήθηκε στο 32%.


Εάν τώρα η κατάσταση στις τρεις μεγάλες χώρες επιδεινωθεί, τότε ολόκληρη η Λατινική Αμερική, η οποία είναι άλλωστε υπερχρεωμένη σε δολάρια (γράφημα, πηγή), θα βυθιστεί στο χάος – οπότε ο υπόλοιπος πλανήτης είναι αδύνατον να μην
επηρεαστεί.


40


Με δεδομένο δε το ότι λείπει μόνο η σπίθα για να ξεσπάσει η καταστροφική πυρκαγιά, η οποία θα επεκταθεί σύντομα στις άλλες προβληματικές αναδυόμενες οικονομίες (Τουρκία, Ν. Αφρική κλπ.), οφείλει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός – επίσης όσον αφορά τις Η.Π.Α. οι οποίες κινδυνεύουν να βιώσουν ένα μεγάλο κραχ, παρά τα θετικά οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύουν, αφού όλοι γνωρίζουν πλέον ότι παραποιούνται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ