Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Αίσχος! Ξεπλένει το καρτέλ των μεγαλοεργολάβων ο Σύριζα, με ψιλά γράμματα στο πολυνομοσχέδιο της Κυριακής

Ένα από  τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών με πρωταγωνιστές τους «εθνικούς» μεγαλοεργολάβους και τις διαπλεκόμενες κυβερνήσεις ξεπλένει ο ΣΥΡΙΖΑ με διάταξη που εισάγει στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Κυριακή 22-5-16 στη Βουλή, την ίδια ώρα που με το άλλο χέρι κόβει συντάξεις, φοροληστεύει τους πολίτες και παραδίδει τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία στα χέρια των δανειστών.


Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά από πολυετείς έρευνες  διαπίστωσε ότι επί 27 χρόνια στον τομέα δημοσίων έργων λειτουργούσε καρτέλ που «άρμεγε» το Δημόσιο με στημένες δημοπρασίες και μοίραζε τις
συμβάσεις μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτό.


ergolavoi1463564261
Συγκεκριμένα, οι εταιρείες των ομίλων Ελλάκτωρ, J&P Αβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, Τεχνική Ολυμπιακή και Intracom (μέσω της Intrakat) ήταν αυτές που συμμετείχαν στο σκανδαλώδες καρτέλ το οποίο χειραγωγούσε διαγωνισμούς δημοσίων έργων, από το 1989 έως και το 2016.


Το δημόσιο και οι Έλληνες πολίτες υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, πληρώνοντας για έργα που το κόστος κατασκευής τους φούσκωνε τεχνητά σε σικέ δημοπρασίες και παρέχοντας εγγυήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων σε δάνεια για τη χρηματοδότηση των «αμαρτωλών» έργων.


Στους στημένους διαγωνισμούς, μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται οι διαγωνισμοί για τους μεγάλους οδικούς άξονες, το Μετρό, τον Προαστιακό, σιδηροδρομικές γραμμές και σταθμούς, καθώς και για έργα ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).


Η έρευνα ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή της εταιρείας «Τεχνική Ολυμπιακή», που είναι μία από τις άμεσα εμπλεκόμενες στο καρτέλ. Η εταιρεία του ομίλου Στέγγου (στον οποίο ανήκουν επίσης η κατασκευαστική «Μοχλός» και το συγκρότημα Πόρτο Καρρά),  έκανε αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα επιείκειας. Παρείχε δηλαδή κρίσιμες πληροφορίες που οδήγησαν στην αποκάλυψη των παραβάσεων, με αντάλλαγμα την πλήρη απαλλαγή της από πρόστιμα.


Συμμετοχή κατά περιόδους στις συνεννοήσεις ή για συγκεκριμένους διαγωνισμούς είχαν ακόμη οι ακόλουθες εταιρείες: FCC, Vinci, Hochtief, Siemens, ΒΙΟΤΕΡ, ΕΚΤΕΡ, Θέμελη, Θεμελιοδομή, Κωνσταντινίδης, Alstom Transport, Iacovou Brothers, Archirodon Construction, Salini, Seli, Δομική Κρήτης, Ερέτβο, Αλέξανδρος Τεχνική, Nemesis, Van Oord, Tadei, Impresa, Rizzani και Μaire Tecnimont.


Στο καρτέλ συμμετείχαν και 15 ακόμη εταιρείες, των οποίων όμως οι παραβάσεις έχουν παραγραφεί και η ΕΑ δεν μπορεί να τους επιβάλει πρόστιμο. Πρόκειται για τις Μηχανική, ΑΤΤΙΚΑΤ, Έμπεδος, ΕΛΤΕΡ, ΑΛΤΕ, Προοδευτική, Τεχνοδομή, Καματάκης, Θεσσαλική, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Πάρνων, ΕΡΓΑΣ, ΓΕΝΕΡ, ΕΛΤΕΚ και Somague Engenharia.»


803541_Screenshot_5_86

Πριν στεγνώσει το μελάνι του πορίσματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την ώρα που η ΕΑ ετοιμαζόταν να ανακοινώσει τα πρόστιμα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα άρθρα 105 και  106 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 18 Μαΐου και ψηφίζεται την Κυριακή 22-05-16, εισάγει διατάξεις για την «διευθέτηση» των διαφορών με τους «εθνικούς» εργολάβους, προκειμένου οι τελευταίοι να απαλλαγούν από τις αμαρτίες του παρελθόντος και να επιδοθούν εκ νέου στο άρμεγμα του ελληνικού λαού που θα φέρει την “ανάπτυξη” στη χώρα.


Με τη νέα διάταξη που αντικαθιστά την παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 3959/2011 προβλέπεται ότι:«Σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης των προστίμων που έχουν επιβληθεί κατά τις διατάξεις των άρθρων 25 και 25α, εξαλείφεται το αξιόποινο των εγκλημάτων του παρόντος νόμου και των συρρεόντων εγκλημάτων που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων και τελούνται χωρίς χρήση βίας ή απειλής και επέρχεται πλήρης απαλλαγή από άλλου είδους διοικητικές κυρώσεις. Με την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του προστίμου, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής, αναστέλλεται η παραγραφή των εγκλημάτων χωρίς να ισχύουν οι χρονικοί περιορισμοί του εδαφίου α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα


Το Κίνημα Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο, που 6 χρόνια τώρα μάχεται ενάντια στα άνομα συμφέροντα των διαπλεκόμενων μεγαλοεργολάβων και του πολιτικού τους προσωπικού, καλεί τον ελληνικό λαό να στείλει τους διαπλεκόμενους ολιγάρχες και τα πολιτικά τους δεκανίκια στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας και να πάρει τη ζωή του πίσω από τα λαμόγια που τον καταδυναστεύουν. 


το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ