Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Η ιδιοκτησιακή γενοκτονία στην Χιμάρα χρηματοδοτείται απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση

αναδημοσίευση από το Himara.gr

Την μεγάλη εβδομάδα του Πάσχα, το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αντιπροσωπεύει την Ελληνική Εθνική μειονότητα στην Αλβανία, κατηγόρησε την Αλβανική κυβέρνηση πως διαπράττει «ιδιοκτησιακή γενοκτονία» στα χωριά της Χιμάρας Βουνό και Δρυμάδες, με αφορμή τις κατεδαφίσεις σπιτιών και επιχειρήσεων και την αφαίρεση τίτλων ιδιοκτησίας από ελληνικές οικογένειες.

Οι δυνάμεις της πολεοδομικής αστυνομίας (IKMT) και του Αλβανικού στρατού, μέχρι στιγμής έχουν κατεδαφίσει 25 κτίρια και κατασκευές στα χωριά Δρυμάδες και Βουνό, δηλώνοντας ότι αυτό αποτελεί μέρος του σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής της Χιμάρας που εφαρμόζει η Αλβανική κυβέρνηση. Οι επιχειρήσεις κατεδαφίσεων κτιρίων στα χωριά αυτά συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και αναμένετε να επεκταθούν και στην παλαιά Χιμάρα με απώτερο σκοπό την κατεδάφιση κτιρίων και επιχειρήσεων που έχουν κτιστεί στα χωριά αυτά μετά το 1991.

H οργάνωση Κοινότητα Χιμαριωτών (Komuniteti Himariot) με έδρα τα Τίρανα , καταγγέλλει ότι το σχέδιο αυτό ονομάζεται «Ανάπτυξη Αλβανικών Άλπεων και παραθαλάσσιων περιοχών τού Ιονίου» και
χρηματοδοτείτε από την Ευρωπαική Ένωση μέσω της Τράπεζας Ανάπτυξης (CEB) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία διαχειρίζεται κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα διαθέσιμα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το σχέδιο αυτό ανέρχετε στα 28.700.000 Ευρώ και η συμμετοχή της Αλβανικής κυβέρνησης περιορίζετε μόνο στην πληρωμή του ΦΠΑ που ανέρχεται στα 6.000.000 Ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του Αλβανικού Ταμείου Ανάπτυξης (FSHZH) που διαχειρίζεται και επιβλέπει τα κονδύλια, το σχέδιο προβλέπει την εκτέλεση έργων και μελετών που προσβλέπουν στην ανάπτυξη της περιοχής της Χιμάρας. Αλλά όπως καταγγέλλει η οργάνωση «Κοινότητα Χιμαριωτών» και από τις αρνητικές εξελίξεις με τις κατεδαφίσεις κτισμάτων που ανήκουν σε ελληνικές οικογένειες, το όλο σχέδιο χρησιμοποιείται για την εφαρμογή της ιδιοκτησιακής γενοκτονίας του πληθυσμού της περιοχής της Χιμάρας.

Το σκηνικό αυτό φέρνει στις μνήμες μας τις αρνητικές εξελίξεις του 2007, όταν σπίτια και επιχειρήσεις κατοίκων της παραθαλάσσιας περιοχής Γυάλι και Χιμάρας, κατεδαφίστηκαν στα «πλαίσια εφαρμογής» του σχεδίου ανάπτυξης που χρηματοδοτήθηκε με 50.000.000 δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Τα χρήματα ξοδεύτηκαν και το μόνο έργο που έγινε ήταν οι κατεδαφίσεις σπιτιών και επιχειρήσεων, στο όνομα της εφαρμογής του σχεδίου ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η οργάνωση Κοινότητα Χιμαριωτών έχει ζητήσει εξηγήσεις από την αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία και από το γραφείο διαχείρισης του σχετικού κονδυλίου στα Τίρανα και αναμένει απαντήσεις και την τοποθέτηση τους αναφορικά με το σκοπό του σχεδίου και τις εξελίξεις στην Χιμάρα όπου η κατεδαφίσεις γίνονται στο όνομα του σχεδίου που χρηματοδοτεί η ΕΕ.


Ο Εκσκαφέας

Albanian Construction Portal
Fondi Shqiptar i Zhvillimit

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ